Online Marketing Tools

Online Marketing Tools

Jij, je bedrijf en ook je marketingbeleid moeten met de tijd meegaan, dat doet je doelgroep immers ook. De tijd dat mensen thuis de folder openen, jouw geprinte advertentie zien en er actie op ondernemen is al lang voorbij. Je moet meebewegen met je doelgroep en je laten zien, daar waar je doelgroep is.

Online is dit vaak een stuk makkelijker dan offline.Om je op weg te helpen online als ondernemer vind je in dit artikel een overzicht van de belangrijkste online marketing tools en een korte uitleg over hoe ze in te zetten.

De belangrijkste online marketingkanalen

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe marketingkanalen bijgekomen, waarvan de grootste en dus belangrijkste internet is. Reclame op internet maakt dan ook nog steeds een stormachtige groei door. Online marketing is marketing via internet. De belangrijkste varianten zijn; Social Media, Websites, Google (SEO), Content en E-mail.

• Online marketing via Social Media houdt in marketing via Facebook, Twitter, Linkedin en andere sociale media

• Online marketing via websites houdt in marketing via je eigen website, maar ook via andere websites.

• Online marketing via Google is hoger komen in de zoekmachine en adverteren via zoekmachines.

Content Marketing, houdt in dat je met informatie, denk aan artikelen, blogs, maar ook video en podcasts jezelf online positioneert. Dit kan op je eigen site en op andere sites.

Email marketing houdt in marketing via email/nieuwsbrieven.

De basis van marketing is nog steeds hetzelfde, alleen zijn er veel nieuwe online opties bijgekomen. Elk met hun eigen spelregels, we gaan ze kort allemaal langs.

Online marketing via Social Media

Bij social media draait het eigenlijk altijd om bereik. Dit kan zijn via likes, fans, volgers, retweets, plusjes of wat dan ook. Waarom het hierom draait? Hoe meer volgers, hoe meer impact jouw acties hebben. Het doel van social media is meestal het contact hebben en houden met je (potentiële) klanten, jezelf positioneren, netwerken, nieuws vergaren en promotie maken.

Je probeert door social media in te zeten top of mind te worden en blijven bij je doelgroep. Dit bereik je door contact met ze te zoeken ( reageren), nieuws en tips, ontwikkelingen en leuke dingen te delen. Alles om bij jouw doelgroep in beeld te komen en zo op den duur verkopen te realiseren.

Je website als marketingkanaal 

Marketing via je website houdt in bezoekers te verleiden om klant te worden, zich op te geven voor je nieuwsbrief of om je te volgen op social media.

Deze laatste twee zijn belangrijk want zo hou je contact met je potentiële klanten en breidt je netwerk zich uit. Marketing op je website houdt in dat je vanuit het oogpunt van je klanten de website inricht. Spreek de taal van je doelgroep en bied ze iets aan waar zij wat aan hebben. Benoem het probleem dat jij voor ze oplost.

Concreet betekent dit voor je website dat je na moet denken over; welke onderwerpen bespreek je, in welke volgorde doe je dit, gebruik je plaatjes en video’s, welke kleuren gebruik je en nog veel, veel meer.

Door dit goed te doen gaat je conversie vanuit je website omhoog. Conversie is hierbij het aantal bezoekers dat klant wordt. Het is één van de belangrijkste indicatoren voor je succes online. De berekening van je conversie is: klanten vanuit je website /aantal bezoekers aan je website. Om conversie te meten moet je wel eerst weten hoeveel mensen er op je website komen. Gebruik hiervoor een tool zoals Google Analytics.

Wat kan helpen bij het verbeteren van je website voor het bereiken en aanspreken vanje doelgroep is het MBTI model.

Beter vindbaar via Google door optimalisatie (SEO)

Zoekmachineoptimalisatie (Google) wordt aangeduid als SEO, dit staat voor Search Engine Optimalisation. Doel is hoger in Google te komen. Google heeft zelf een basisgids uitgebracht over SEO. Wil je dus met SEO aan de slag en er meer van weten? Dan is deze gids een goed startpunt.

Hoe makkelijk of moeilijk het voor je is om hoog in Google te komen ligt aan een aantal dingen: op welke zoekwoorden wil je gevonden worden en is er veel concurrentie? Gevonden worden op je eigen naam is een stuk makkelijker dan gevonden worden op algemene zoekwoorden.

Zoekwoorden zijn echter niet alles, slechts 1/3 van de bezoekers van een website komen via een kort zoekwoord binnen. Veel mensen komen via zogenaamde long-tail zoekwoorden binnen, dit zijn lange (vaak) unieke zoekopdrachten.

Belangrijk om hoog in Google te komen met je website is:

  • Zoekmachine vriendelijke website
  • Relevante content
  • Links naar je website toe
  • Site autoriteit en actualiteit.

Een mogelijkheid om snel hoog op zoekwoorden gevonden te worden is via Google Adwords. Je betaalt dan voor een advertentie op bepaalde zoekwoorden. Hoe meer je betaalt, des ter hoger je komt. De hoogste bieder staat bovenaan.

Dit is een mooie manier om gevonden te worden, maar kan snel in de kosten lopen. Je betaalt namelijk per klik en het goed instellen van je account is een vak appart. Wil je hiermee aan de slag, verdiep je er eerst in of schakel een expert in. Dit bespaart je geld en levert veel betere resultaten op.

Content op je website als marketingtool

Mensen gaan vaak internet op om informatie te vinden. Google weet dit, dus scoort goede content hoog. Een interessante manier om bij je doelgroep in beeld te komen is dan ook om relevante content te publiceren voor je doelgroep. Ga dus eens na wat jouw doelgroep wilt weten. Waar hebben ze behoefte aan op internet?

Je kan een informatief artikel schrijven, maar je kan ook denken aan een artikel om een reactie uit te lokken. Schrijf iets schokkends of iets grappigs. Vraag mensen eens om een mening, of deel tips waar je doelgroep wat aan heeft. Een tip hierbij is om een strategie te bedenken van tevoren. Maak eens een contentweb, met in het midden je bedrijf en daaromheen allemaal relevante woorden die te maken hebben met jouw bedrijf. Verbind de relevante woorden en zo kom je tot een contentplan.

Met alleen content publiceren ben je er niet. Zorg dat je de content regelmatig deelt via je communicatie kanalen. Niet één keer maar regelmatig en telkens weer. Deel het op Social Media, via de mail en op andere sites. Daarnaast, zorg voor kwaliteit. Beter af en toe een goede publicatie die blijft hangen dan flut informatie. Dit laatste blijft bij mensen niet hangen en wordt door Google vaak matig beoordeeld. Ook zullen andere mensen het minder snel delen, wat nog een keer slecht is voor je vindbaarheid.

E-mail als marketingkanaal

Marketing via Email (nieuwsbrief) is nog steeds één van de meest effectieve manieren van marketing. Vanuit oulook of Gmail e-mail marketing doen is echter niet verstandig. Er zitten allemaal beperkingen op die het erg lastig maken en weinig effectief. Er zijn echter gratis email marketing programma’s. Een voorbeeld (die wij ook gebruiken) hiervan is Mailchimp.

Zorg altijd dat je email marketing volgens de regels doet. Dit betekent in Nederland dat abonnees toestemming gegeven moeten hebben om op de lijst te staan of klant van je moeten zijn.

Abonnees op je nieuwsbrief kan je krijgen door dit op je website te vragen. Eventueel kan je ze verleiden door ze iets aan te bieden als ze zich aanmelden. Je ziet vaak een gratis ebook of tips.

Conclusie over online marketing tools

Bovenstaande online marketingkanalen zijn door alle bedrijven goed in te zetten en de kosten om ze in te zetten zijn (zeker in het begin) laag en vaak is het zelfs gratis. De kunst voor jou is om een goede balans te vinden tussen de verschillende tools en uit te vinden wat voor jou het beste werkt en bij je past. Succes met je online marketing!

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

Andere interessante artikelen

Hoe werkt de Belastingdienst voor mij als starter?

Je droomt er misschien al jaren van en nu gaat er wat van komen. Je wil eigen baas zijn en een bedrijf ...
Gepost op: 26 maart 2019

Review Exact

Exact Online is een softwareprogramma dat zowel een CRM als boekhoudmodule aanbiedt. Het bedrijf stelt zelf dat het de nummer één software ...
Gepost op: 23 september 2019

Een boekhouder in Utrecht vinden

Wil jij nooit meer stress ervaren over je boekhouding, geen enkel belastingvoordeel missen en op een onoverzichtelijke manier met cijfers omgaan? Dan ...
Gepost op: 29 maart 2022

Zo maak je een correcte zakelijke factuur

Als ondernemer stuur je een zakelijke factuur voor alle goederen en diensten die je hebt geleverd aan andere ondernemers en bedrijven. Als ...
Gepost op: 25 februari 2022

Auto van de zaak als zzp-er: wanneer wel / niet

Een auto van de zaak als zzp’er, wanneer is het nou wel of juist niet voordeliger? Het antwoord op deze vraag hangt ...
Gepost op: 17 oktober 2015

Review Monday team management software

Monday kan goed gebruikt worden als urenregistratieapp maar is meer dan dat. Het is een team management softwareprogramma, gebaseerd op de overtuiging ...
Gepost op: 23 september 2019

Review PerfectView CRM

De tijd dat je als ondernemer je klantadministratie in een Excel bestand verwerkte ligt inmiddels wel achter ons. Als ondernemer wil je ...
Gepost op: 22 februari 2019

Wat is het verschil tussen een vof en bv?

Rechtsvormen zijn er in allerlei soorten en maten. Veruit de populairste is de eenmanszaak, op de voet gevolgd door de bv. Ook ...
Gepost op: 4 november 2020

Review DigiBTW boekhoudprogramma

Voor zelfstandige ondernemers is het van levensbelang dat ze een goede boekhouding voeren. Dat is niet alleen belangrijk om inzicht te krijgen ...
Gepost op: 9 oktober 2018

Zo krijg je het startkapitaal voor jouw eenmanszaak bij elkaar

Heb je ervoor gekozen om een eenmanszaak te beginnen? Gefeliciteerd! Want ook al is ondernemen soms best een uitdaging, het is vooral ...
Gepost op: 2 oktober 2020

Handig

boekhoudservice
Boekhouder nodig?

Ontvang tot 3 offertes van geselecteerde boekhouders!

Wat een mooie spontane foto he? 

welkom licht
Welkom op mijn website!

Ik heb deze website opgericht omdat ik weet dat de boekhouding een van de grootste struikelblokken voor ondernemers is. Mijn kennis hierover dankzij 10 jaar zelf ondernemen en mijn werk bij de Kamer van Koophandel deel ik hier. 

Je boekhouding de baas worden? Een goede eerste stap is dan onze adviestool voor je boekhouding in te vullen. 

Jasper 

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
5/5
4.5/5

Boekhoudprogramma van de maand

Tot 15 maanden gratis

4.6/5