Stel je voor: je bent ZZP’er en ontwikkelt websites voor klanten. Je hebt een nieuwe toffe opdracht gekregen, waarbij de afspraak is gemaakt het resultaat over twee weken op te leveren. In plaats van direct aan de slag te gaan, denk je: ik kan ook later beginnen. In de dagen die volgen raak je afgeleid door social media en krijg je veel mails van andere potentiële klanten. Door deze drukte blijf je het ontwikkelen van de nieuwe website alsmaar uitstellen. Uiteindelijk is het zó last-minute dat je lange uren maakt om iets te kunnen opleveren. Helaas is het resultaat niet zoals gewenst, met als gevolg: ontevredenheid, stress én meer werk om wel aan de wensen van de klant te voldoen.
Bovenstaand voorbeeld is een veelvoorkomend probleem bij ondernemers. Wil je meer weten over de gevolgen van uitstelgedrag voor ZZP’ers? Ontdek hier meer over hoe het niet alleen je productiviteit en winstgevendheid verlaagd, maar ook je stressniveau verhoogd.
Wat zijn de belangrijkste gevolgen van uitstelgedrag bij ZZP’ers?
Er zijn diverse manieren waarop uitstelgedrag bij ZZP’ers kan zorgen voor financiële verliezen. Stel je bijvoorbeeld het verzenden van facturen uit, dan ontvang je ook later de betaling. Ook te lang uitgestelde belastingaangiftes en administratie werkzaamheden kunnen zorgen voor (hoge) boetes of rente als je te lang niet de rekeningen betaalt. Het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt kan ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel van uitstel en achterlopen raakt. Zelfs zo erg dat je door alle stress last kunt krijgen van lichamelijke of fysieke klachten, bijvoorbeeld een burn-out.
Verzekeren bij ziekte
Helaas ben je als ZZP’er niet automatisch verzekerd bij arbeidsongeschiktheid. Wil je starten als ondernemer, dan is het dus belangrijk dat je goed nadenkt over wat je doet als je bijvoorbeeld in een burn-out raakt. Je kunt ervoor kiezen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ZZP’ers af te sluiten. Bij verzekeringsmaatschappij VeZa wordt er keken naar jouw persoonlijke situatie. Direct je verzekering aanvragen? Klik op de button onderaan deze pagina.
Hoe zit het met de impact op productiviteit en efficiëntie?
Hoe langer je werkzaamheden uitstelt, hoe meer de werkdruk zich opbouwt. Dit wordt ook wel psychosociale arbeidsbelasting genoemd. Vaak heeft deze periode van werkstress als gevolg dat je door de bomen het bos niet meer zit waar je nu mee moet beginnen. Het wordt zo steeds ingewikkelder om je taken efficiënt uit te voeren waardoor de productiviteit van jou als ZZP’er verlaagd.
Stress door uitstelgedrag zorgt er dan weer voor dat je minder goed je concentratie bij je werk kunt houden. Helaas is dit meestal ook te zien in het resultaat van je werkzaamheden. Dit werd ook al kort benoemd in het voorbeeld in de inleiding. Met deze verlaagde productiviteit en efficiëntie voor jou als ZZP’er kan een zogenoemd domino-effect ontstaan.
Welke kosten neemt uitstelgedrag op lange termijn met zich mee?
Waar vaak niet aan wordt gedacht is dat uitstelgedrag van ZZP’ers kan leiden tot enorme kosten. Van een negatieve invloed op je cashflow tot aan een afnemend klantenbestand. Als jij namelijk niet voldoet aan de wensen van je klant, wordt er gekeken bij de concurrent of dit wel lukt. Zo loop je al snel veel inkomsten mis.
Vergeet ook niet dat uitstelgedrag voor ZZP’ers zorgt voor een hogere werkdruk, meer stress en het gevoel dat je je dromen niet na kunt jagen. Dit kan weer zorgen voor fysieke en of mentale klachten. Kosten voor gadgets, eten of shoppen om te voorzien in het kortetermijngeluk kunnen al snel oplopen. Ook de kosten voor passende gezondheidszorg zijn voor jou.
3 praktische tips om uitstelgedrag te verminderen
Aanpassingen van je gedragingen betekent dat je nieuw gedrag moet aanleren door het anders te doen. Lees hieronder 3 praktische tips om de eerste stappen te zetten tegen het uitstelgedrag bij ZZP’ers:
#1: Leg de focus op het resultaat
Uitstelgedrag bij ZZP’ers gaat altijd over to do’s die horen bij taken en projecten. Houd bij het oppakken van werkzaamheden altijd het eindresultaat in gedachten. Ga je bijvoorbeeld beginnen met het bouwen van een nieuwe website, dan klinkt dit minder aantrekkelijk dan jouw klant tevreden maken met een mooie website. Schets het eindresultaat in heldere beelden en vraag jezelf af: wat levert het afronden van je taken op? En wie maak je er blij mee om een zo goed mogelijk resultaat te leveren?
#2: Kleine stappen en acties
Kleine stappen leiden tot grote veranderingen. Kort gezegd betekent dit dat je een project niet in één keer hoeft af te ronden. Je kunt dit namelijk ook opsplitsen in meerdere kleine stappen of acties. Het grote voordeel hiervan is dat je brein bij elke kleine stap dopamine aanmaakt en je plezierhormoon wordt getriggerd. Werkzaamheden oppakken wordt hierdoor steeds leuker.
#3: Maak kennis met verschillende theorieën
Online zijn er verschillende theorieën te vinden om uitstelgedrag bij ZZP’ers te voorkomen. Een voorbeeld is de variant op het ‘5 minutes resqueplan’. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat uitstelgedrag wordt veroorzaakt door stilstand. Ga je bijvoorbeeld schoonmaken, dan moet je volgens deze theorie na 5 minuten weer stoppen. Na deze 5 minuten gaan de meeste mensen weer door met hun taken omdat er beweging zit in de voortgang.
Uitstelgedrag als ZZP’er voorkomen
Naast de impact op productiviteit en efficiëntie, neemt uitstelgedrag ook (hoge) kosten met zich mee. Klanten kunnen bijvoorbeeld door ontevredenheid vertrekken naar een concurrent. Ook kan je inkomsten mislopen door arbeidsongeschiktheid bij langdurige blootstelling aan stress door uitstelgedrag. Wil je dit voorkomen? Ga op zoek naar de verschillende theorieën om uitstelgedrag te voorkomen en test verschillende uit. Alleen zo kom je erachter wat voor jou werkt!
Luister tip: dol op informatieve podcasts? Vergeet dan niet om ook eens de Engelstalige podcast van Huberman Lab te luisteren. Hier wordt uitgelegd hoe uitstelgedrag ontstaan en hoe dopamine precies werkt.
Veelgestelde vragen (FAQ) over uitstelgedrag ZZP
Als ondernemer is het belangrijk dat je jezelf kunt motiveren om taken gedaan te krijgen. Heb je ergens geen zin in of heb je voor een lange tijd volle concentratie nodig, dan kan het moeilijk zijn te starten. Toch is het belangrijk om uitstelgedrag te voorkomen. Wil je meer weten over de gevolgen van uitstelgedrag voor ZZP’ers? Scrol naar beneden voor de 4 belangrijkste FAQ’s.