Wat verandert er voor jou als zzp’er in 2020?

Geschreven door: Lilian Havermans

nieuws zzp

Per 1 januari 2020 hebben zzp’ers te maken met nieuwe regels en wetten. Er zijn wijzigingen in de belastingregels, we gaan bijvoorbeeld naar het tweeschijvenstelsel. Maar er zijn nog meer zaken die wijzigen voor zzp’ers in 2020. Wil je weten wat er verandert voor jou als zzp’er? Lees dan snel verder: de veranderingen voor zzp’ers op een rij.

 1. Nieuw btw-identificatienummer
 2. Zelfstandigenaftrek omlaag
 3. Van 3 naar 2 belastingtarieven
 4. Heffingskortingen omhoog
 5. Van kleine ondernemersregeling (KOR) naar OVOB
 6. Hogere bijtelling voor elektrische auto’s
 7. Bijstandregeling Bbz eenvoudiger
 8. Handhaving wet DBA
 9. Minimumtarief en maximumtarief
 10. Verplichte AOV zelfstandigen: kabinetsvoorstel zomer 2020

1. Nieuw btw-identificatienummer

Zzp’ers met een eenmanszaak hebben het nieuwe btw-id al ontvangen. In je oude BTW-nummer stond je burgerservicenummer (BSN). Hierdoor was het fraudegevoelig. Met het nieuwe btw-identificatienummer kan jouw BSN niet meer herleid worden. Gebruik het nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020 op je facturen en website. Het oude btw-nummer heet vanaf nu het omzetbelastingnummer. Dit gebruik je als je met de Belastingdienst communiceert voor je onderneming.

2. Zelfstandigenaftrek gaat omlaag

In 2020 gaat de zelfstandigenaftrek omlaag ten opzichte van 2019: van € 7.280 naar € 7.030. De komende jaren wordt deze nog verder verlaagd tot en met 2027 verlaagd met € 360 per jaar (de oorspronkelijke verlaging was € 250 euro per jaar). In 2028 is de verlaging € 390 en daarna is de verlaging € 110 per jaar totdat de zelfstandigenaftrek € 3.240 is in 2036.

Voor deze aftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je minimaal 1.225 uren per jaar aan je onderneming moet besteden. Het is hiervoor handig om een urenregistratie bij te houden als zzp’er.

3. Van 3 naar 2 belastingtarieven

Tot en met het jaar 2019 zijn er 3 verschillende tarieven voor de inkomstenbelasting. In 2020 worden dit 2 tarieven; we gaan naar het tweeschijvenstelsel:

 • Eerste tarief voor inkomen tot € 68.507: basistarief van 37,35%.
 • Tweede tarief voor het inkomen boven de € 68.507: toptarief van 49,5%.

4. Heffingskortingen gaan omhoog

Heb je belastingen berekend volgens de bovenstaande tarieven, dan volgt hieruit een belastingbedrag. Van dit bedrag trek je de heffingskortingen af. De algemene heffingskorting en de arbeidskorting gaan in 2020 omhoog. Dat betekent dus dat je minder belasting betaalt omdat je meer kunt aftrekken van het belastingbedrag:

 • De algemene heffingskorting stijgt met maximaal € 234. Het is een korting op de te betalen belasting, dus door de algemene heffingskorting betaal je minder belasting.
 • De arbeidskorting gaat ook omhoog. De hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van je inkomen. In 2020 is de maximale arbeidskorting € 3.819. Dat is € 420 meer dan in 2019. Als je inkomen hoger is dan € 98.604, dan krijg je geen arbeidskorting.

Deze kortingen vangen voor jou als zzp’er de verlaging van de zelfstandigenaftrek meestal op.

5. Van kleine ondernemersregeling naar OVOB

Ondernemers die op dit moment gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling (KOR), krijgen vanaf 2020 te maken met een wijziging. Tot nu toe hoefden ondernemers die minder dan € 1883 aan btw in rekening brachten, dat deels of helemaal niet af te dragen aan de Belastingdienst.

De KOR is per 1 januari 2020 vervangen door de Omzet gerelateerde vrijstellingsregeling (OVOB). Dat betekent dat je vrijstelling kunt aanvragen voor de btw. Hierbij is de hoogte van je jaaromzet van belang. Is je omzet (exclusief btw) onder de € 20.000 en is je onderneming gevestigd in Nederland? Dan kun je in plaats van een korting op de btw kiezen voor een vrijstelling. Dit moet je dan wel doorgeven aan de Belastingdienst. Dit scheelt kleine ondernemers natuurlijk veel administratieve rompslomp.

Dit betekent de OVOB voor jou:

 • vrijstelling van afdracht btw
 • geen btw-aangifte meer
 • geen btw op factuur meer in rekening brengen
 • de voorbelasting (door jou betaalde btw) is niet aftrekbaar
 • omzet dient wel bijgehouden te worden in een administratie
 • deelname aan de OVOB betekent vrijstelling voor tenminste 3 jaar.

Let op: vraag je de OVOB-regeling voor 1 april 2020 aan? Dan kun je er pas vanaf 1 april 2020 gebruik van maken.

6. Hogere bijtelling voor elektrische auto’s

Als je in 2020 een nieuwe elektrische auto least of koopt, houd er dan rekening mee dat de bijtelling hoger wordt. Bij een nieuwwaarde tot € 45.000 is de bijtelling 8%. Bij duurdere elektrische auto’s betaal je 22% bijtelling over het meerdere boven de € 45.000. De bijtelling geldt alleen als je de auto ook privé gebruikt.

7. Bijstandregeling Bbz eenvoudiger

Zzp’ers die financiële ondersteuning nodig hebben en daarbij een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), krijgen te maken met een vereenvoudiging van de regeling per 1 januari 2020. De bijstandregeling is voortaan alleen een tijdelijke ondersteuning van ondernemers met een levensvatbaar bedrijf. Tot 2020 konden ondernemers vanaf 55 jaar met een niet-levensvatbaar bedrijf nog doorgaan tot aan hun pensioengerechtigde leeftijd. Maar het doel van de regeling is, dat je doorgaat met je bedrijf totdat je de bijstandregeling niet meer nodig hebt. De wijzigingen hebben geen gevolgen voor zzp’ers die voor 2020 een Bbz-regeling hadden en daar nu nog gebruik van maken.

Meer informatie op hierover vind je op rijksoverheid.nl

8. Handhaving wet DBA

In de zomer van 2019 werd de handhaving van de nieuwe zzp-wet, de wet DBA, weer een jaar uitgesteld. Maar vanaf januari 2021 lijkt het erop dat zzp’ers er toch aan moeten geloven.

9. Minimumtarief en maximumtarief

Voor ondernemers komt er waarschijnlijk een minimumuurtarief van € 16 per uur en een zelfstandigenverklaring voor ondernemers die meer dan € 75 per uur verdienen. Ook zijn er plannen om een webmodule beschikbaar te stellen voor opdrachten die minder opleveren. Hiermee kunnen opdrachtgevers en zzp’ers bepalen of en hoe een opdracht uitgevoerd mag worden.

10. Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zelfstandigen

Met het beruchte pensioenakkoord van 2019 is bepaald dat zelfstandigen zich verplicht moeten gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Maar het is nog onduidelijk per wanneer en tegen welke kosten. Het kabinet heeft gezegd dat ze in de zomer van 2020 met een voorstel komt. Niet-verzekerde zzp’ers kunnen dus nog even afwachten hoe de regels gaan zijn rondom een verplichte AOV. Als die er al komt, want diverse zzp-organisaties strijden (per januari 2020 nog steeds) voor een basisvoorziening voor alle werkenden.

 • Over de auteur


  Lilian Havermans is content specialist / senior webredacteur. Opgeleid als journalist houdt zij zich sinds 2005 bezig met het vak webredactie. Schrijven is haar absolute passie. Lilian heeft een brede interesse en publiceert over tal van onderwerpen.

  Sinds 2010 is Lilian zzp’er en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met ondernemen, boekhouding en financiële zaken rondom het ondernemerschap. Ze weet inmiddels haar weg te vinden in de wirwar van wetgeving, belastingregels en allerlei andere voorwaarden en eisen die gelden voor ondernemers in het algemeen en zzp’ers in het bijzonder.

  Lilian wil - net als Jasper - graag haar ervaring inzetten om andere ondernemers te helpen met groeien. Ze publiceert regelmatig artikelen op zakelijkgroeien.nl.

  Meer over Lilian weten? lilianhavermans.nl

 • Reactie toevoegen

  Kenniscentrum