Waarom betaal je Zorgverzekeringswet (ZVW) als ondernemer?

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl

Waarom betaal je Zorgverzekeringswet (ZVW) als ondernemer?

Bijna iedere ondernemer is bekend met de aangifte inkomstenbelasting. Veel ondernemers zetten alvast een deel van hun omzet opzij om hun inkomstenbelasting te kunnen betalen. Wat veel ondernemers vergeten, of vaak niet weten is dat ze tegelijkertijd ook nog een aanslag zorgverzekeringswet krijgen.

Premie Zorgverzekeringswet

In Nederland is iedereen verplicht om Premie Zorgverzekeringswet te betalen. Deze premie valt in 2 gedeelten uiteen. Ten eerste de maandelijkse premie aan de zorgverzekeraar waar je de zorgpolis hebt ondergebracht. De hoogte van de premie is afhankelijk van;

  • of je alleen een basispakket hebt
  • of dat je ook nog aanvullende verzekeringen (zoals bijvoorbeeld tandartsverzekering) hebt.

Ten tweede moet iedereen die inkomen heeft ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage betalen.

Aanslagbiljet

Van de Belastingdienst ontvang je als ondernemer namelijk een aanslagbiljet, hierop staat een bepaald bedrag dat je moet afdragen aan de Zorgverzekeringswet. Dit bedrag is afhankelijk van de winst uit je eigen onderneming. Wanneer je meer winst maakt, betekent dit dat je ook meer moet gaan betalen. Je betaalt hiermee aan de kosten van de gezondheidszorg. Houd er rekening mee dat dit niet automatisch gebeurt als je ondernemer bent.

Geld opzij zetten

Wanneer je in loondienst bent betaal je iedere maand een kleine bijdrage, dit gebeurt automatisch en komt ook op je loonstrook te staan. Wanneer je ondernemer bent gebeurt dit niet en moet je dit zelf betalen aan de Belastingdienst. Je ontvangt hiervoor een aanslagbiljet.

Je krijgt van de Belastingdienst in het begin van het jaar een vooraanslag, ofwel een voorlopige aanslag. Dit bedrag is een schatting van hoeveel je voor dit jaar moet afdragen. Je kunt ervoor kiezen om dit in één keer te betalen, of in 10 termijnen.

Na je aangifte van de inkomstenbelasting krijg je een definitieve aanslag met het bedrag wat je werkelijk moet afdragen als ondernemer.

Afhankelijk van inkomen

De bijdrage die je moet betalen voor de Zorgverzekeringswet doe je elk jaar over het voorgaande jaar. Je kunt ook nog een schatting bij de Belastingdienst laten maken, je kunt dan iedere maand een gedeelte vooraf betalen. Je betaalt in principe evenveel als mensen die in loondienst zitten met een inkomen dat met elkaar te vergelijken is. In 2019 is dit 5,7% over een maximale belastbare winst van 55.927 euro. Tevens geldt dit alleen voor de eerste 55.927 euro die je hebt verdient. Met andere woorden, je betaalt maximaal 5,7% van de 55.927 euro. Dit komt uit op 3.187 euro

Waarom je dit betaalt

Dan komen we weer terug bij de vraag: waarom betaal je zorgverzekeringswet als ondernemer? Om je steentje bij te dragen aan de maatschappij. De regering maakt namelijk ieder jaar een begroting van het geld dat nodig is voor de zorg. Zodat iedereen medische zorg kan krijgen wanneer dit echt noodzakelijk is. Door mee te betalen aan de zorgverzekeringswet draag je hier aan bij.

Boekhoudsoftware helpt om het overzicht te bewaren zodat je genoeg geld opzij zet om aan de ZVW premie te voldoen. Hieronder vind je 3 populaire boekhoudprogramma’s van dit moment:

Kenniscentrum