Wat is je netto salaris als zzp’er?

Geschreven door: Demi van Wijk

Als zzp’er ben je eigen baas. Daardoor kan je als zzp’er zelf bepalen hoeveel salaris je jezelf ‘uitbetaalt’. Maar je wilt natuurlijk jouw onderneming financieel gezond houden en vraagt je af met welke kosten je rekening moet houden. Want niet alles wat je als zzp’er factureert, kan je automatisch tot jouw inkomen rekenen.

Om genoeg over te houden om van te kunnen leven, is het belangrijk dat je enigszins weet welke kosten er op je af komen als zzp’er. Niet elke euro die je verdient, kun je uitgeven. Je hebt te maken met zakelijke kosten, het is slim om een buffer op te bouwen én bijvoorbeeld wat geld opzij te zetten voor je vakantie. Ik vind het handig om jaarlijks een berekening te maken en alvast een aantal zaken te achterhalen, zodat ik weet hoeveel mijn inkomen kan worden en wat ik ongeveer kan verwachten. Ik leg je in 4 stappen uit hoe je dit kan doen.

1. Hoeveel inkomen heb je minimaal nodig

Van je inkomen betaal je natuurlijk je hypotheek of huur en andere vaste lasten (energie, water, verzekeringen). Verder heb je geld nodig voor je variabele lasten (dagelijkse boodschappen, sport en ontspanning, school van de kinderen, onderhoud huis en tuin, vakanties, autokosten, spaargeld, etc. etc.).

Voorbeeld
Je hebt elke maand 2.000 euro nodig. Dat is 24.000 euro per jaar.

Ga er vanuit dat je 30% aan Inkomstenbelasting moet betalen en 5,7% aan inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. Dan moet jouw netto inkomen 64,3% van je winst zijn:

Gewenst netto inkomen                                24.000 euro (= 64,3%)
Benodigde winst                                            37.325 euro (= 100%)

2. Bepaal jouw minimum (en maximum) uurtarief

Als je weet hoeveel inkomen je minimaal nodig hebt, kun je je uurtarief gaan bepalen. Jouw uurtarief hangt niet alleen af van het inkomen dat je minimaal wilt hebben, maar ook van het uurtarief van jouw concurrenten. Zorg dat jouw tarief in dezelfde marge zit als dat van je concurrent. Als jij veel duurder bent, dan heb je kans dat je klanten naar een concurrent gaan die goedkoper is. Verkoop jij je product of dienst veel goedkoper, dan heb je ook wat uit te leggen. Je klant zou kunnen denken dat je niet zo goed bent als je concurrenten. Verder is je uurtarief ook afhankelijk van de behoefte van hetgeen je verkoopt. Is er veel behoefte en weinig aanbod, dan kan je uurtarief omhoog. Andersom, bij weinig behoefte en veel aanbod, zakken de prijzen.

Voorbeeld
Stel dat het geldende uurtarief in jouw vakgebied ligt tussen de 40 tot 60 euro (ex btw). Dan is het niet handig om te beginnen met een uurtarief van 35 euro. Hoger kan wel, maar dan moet je dat wel kunnen uitleggen aan je klanten: wat is jouw meerwaarde? Het is slim om binnen de marges van het geldende uurtarief berekeningen voor jezelf te maken. Bereken hiervoor de benodigde omzet bij een tarief van 40 euro en de benodigde omzet bij een tarief van 60 euro.

3. Maak een schatting van je zakelijke kosten

Ga na wat jouw zakelijke kosten zijn. Als je een kantoor of bedrijfspand huurt, dan is dat voor een zzp’er meestal de grootste zakelijke kostenpost. Daarnaast heb je te maken kantoorkosten en bedrijfsmiddelen, autokosten (als het auto van de zaak betreft), marketingkosten (website, folders), representatiekosten, administratiekosten (boekhouder of boekhoudprogramma) en verzekeringskosten. En misschien heb je ook nog wel plannen om te investeren zodat je zaak kan groeien?

De zakelijke kosten kunnen behoorlijk oplopen en het is aan jouzelf om een keuze te maken welke zaken je verzekert, hoe duur je je website maakt en hoeveel je uitgeeft aan een boekhouder of boekhoudprogramma. Veel zakelijke kosten zijn aftrekbaar, maar in eerste instantie moet je deze facturen wel betalen. En het liefst betaal je ze ook op tijd om boetekosten te voorkomen. Schat je zakelijke kosten daarom liever te ruim dan te krap in.

Voorbeeld
Stel je denkt 9.000 euro nodig te hebben voor je bedrijfskosten. Deze tel je op bij de winst van
37.325 euro: 37.325 + 9.000 = 46.325 euro. Dat is het bedrag dat je minimaal moet omzetten.

4. Bereken het uurtarief dat je minimaal moet hanteren

Als je een inschatting hebt gemaakt van jouw zakelijke kosten, kun je berekenen welk uurtarief daarbij past. Stel dat je 25 uur per week declarabel werkt, 40 weken per jaar. Dan zijn 1.000 uren declarabel. Bereken wat je verdient als jouw uurtarief 40 euro per uur is. Hierbij dien je ook rekening te houden met de Inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage Zvw die je moet betalen.

Er zijn maar weinig zzp’ers die alle 52 weken per jaar werken. Je neemt (een paar weken) vakantie, hebt misschien een tijdje geen opdrachten en in geval van een griepje werk je ook zo een week niet (en dan maak je geen omzet). Het is daarom slim om jezelf niet té rijk te rekenen en rekening te houden met in elk geval 4 tot 6 weken per jaar dat je niet werkt. In het voorbeeld houd ik aan dat je 40 weken werkt.

Berekening netto besteedbaar inkomen

Omzet (40 x 25 x 40 euro)                  40.000
Bedrijfskosten                                     – 9.000
———–
Winst                                                  31.000
Zelfstandigenaftrek                            – 7.280
MKB-winstvrijstelling                         – 3.321
———–
Inkomen box 1                                    20.399

Belasting box 1                                     7.475
Algemene heffingskorting                  – 2.477
Arbeidskorting                                    – 3.399
———–

Verschuldigde inkomstenbelasting        1.599
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw     1.163

Besteedbaar netto inkomen = 31.000 – 1.599 – 1.163 = 28.238 euro
Dat is 28.238 : 12 = 2.353 per maand

In het voorbeeld is een uurtarief van 40 euro meer dan voldoende voor het netto besteedbaar inkomen dat je wenst (2.000 euro). Als je jezelf 2.000 euro aan salaris betaalt, houd je 353 x 12 = 4.236 euro over. Dat lijkt me een mooi bedrag dat je opzij zet als buffer.

Handige rekentool

Als – zoals in het voorbeeld bij stap 2 – blijkt dat jouw maximale uurtarief ongeveer 60 euro mag zijn, dan kun je vervolgens ook uitrekenen wat jouw maximale besteedbaar inkomen is. Altijd leuk 😉! Om dit soort zaken uit te rekenen, kun je de tools gebruiken van zakelijkgroeien.nl en van berekenhet.nl. Je kunt via deze website bijvoorbeeld uitrekenen wat een passend uurtarief zou zijn; je vult de gewenste omzet, je verwachte bedrijfskosten, het aantal uren dat je werkt en het percentage dat je declarabel werkt, in. Daar rolt dan een passend uurtarief uit. Of je berekent via berekenhet.nl hoe hoog je netto besteedbaar inkomen als zzp’er is en vult dan een bepaald uurtarief, de hoogte van je bedrijfskosten en je omzet in. Super handig om je elk jaar voor te bereiden. Succes!

Let op: de bedragen in het gebruikte voorbeeld zijn in euro’s en gebaseerd op de belastinggegevens en -regels van 2019. Er is geen rekening gehouden met eventueel recht op startersaftrek of het laten toenemen van de Oudedagsreserve. Je kunt geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen in het voorbeeld.

Kenniscentrum