Zzp’en naast je loondienst: zo doe je dat slim!

Zzp’en naast je loondienst: zo doe je dat slim!

Wil je als zzp’er aan de slag naast je baan in loondienst? Dat kan een goede manier zijn om de overstap naar het ondernemerschap te wagen. Of wil je misschien een vast dienstverband naar je ondernemerschap? Dat is zeker mogelijk! En je bent niet de enige: het aantal parttime zzp’ers groeit. In 2022 telde Nederland meer dan 325.000 parttime zzp’ers. Maar hoe pak je deze combinatie slim aan? Lees in dit artikel waar je op moet letten.

We beginnen met onze toptip: schaf goede boekhoudsoftware aan. Zeker naast een loondienst is dit belangrijk om het overzicht te behouden. Onze tips:

Parttime ondernemen naast je baan in loondienst kan slim zijn. Langzaam een eigen zaak opstarten naast een vast dienstverband is een goede manier om jezelf te testen. Zo kun je ervaren of het je bevalt om eigen baas te zijn en als het niets voor je is, kun je er altijd nog vanaf zien. Misschien biedt deze combinatie je ook de mogelijkheid om je eerste verdiende geld als zzp’er een aantal maanden op te sparen, zodat je een vangnet/buffer hebt als je fulltime gaat ondernemen. Ook geen gek idee. Omgekeerd kan het ook (tijdelijk) aantrekkelijk zijn om een baan in loondienst aan te gaan naast het runnen van je eigen zaak. Bijvoorbeeld als er minder opdrachten binnenkomen, of als het aantal klanten terugloopt. Op die manier heb je de garantie van een vast inkomen.

Waar moet je op letten bij loondienst in combinatie met zzp?

Er zijn wel een aantal zaken waar je op dient te letten als je voor een deel zzp’er bent naast je parttime dienstverband. Ik zet ze hieronder op een rijtje.

  1. Let op het aantal uren dat je als parttime zzp’er werkt
  2. Houd de twee werksituaties gescheiden
  3. Houd rekening met de soort werkzaamheden
  4. Let op toeslagen
  5. Zorg dat je voldoende verzekerd bent als zzp’er
  6. Gebruik modelovereenkomsten voor langlopende projecten
  7. Houd rekening met deze verplichtingen voor zzp’ers 

Een tip uit de praktijk is om je “back-office” zo efficiënt mogelijk te regelen als je parttime start. Je wilt de schaarse tijd die je hebt namelijk zo goed mogelijk besteden. Gelukkig kan je veel automatiseren. Een van de eerste prioriteiten hierin zal je boekhouding zijn. Daar krijg je namelijk vanaf dag 1 te maken. Enkele populaire programma’s hiervoor zijn:

Let op het aantal uren dat je als parttime zzp’er werkt

Een zzp’er wordt door de Belastingdienst gezien als ondernemer als hij/zij minimaal 1.225 uren per kalenderjaar werkt. Dit is van belang als je gebruik wilt maken van de aftrekposten voor ondernemers. Denk aan zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Er zijn meer aftrekposten waar ondernemers gebruik van mogen maken, maar deze 2 zijn het belangrijkste.

Bedenk daarbij dat je niet gemakkelijk aan die 1.225 uur komt in een jaar. Hoewel ook niet-declarabele uren meetellen, is het een fors aantal uren dat je aan je onderneming moet besteden als je in aanmerking wilt komen voor de aftrekposten. De Belastingdienst houdt hierbij geen rekening met het feit dat je parttime zzp’er bent. Als je 1.225 uren deelt door de 52 weken van een kalenderjaar, dan kom je uit op gemiddeld bijna 24 uur per week. Dat betekent dat je élke week in dat jaar gemiddeld bijna 24 uur moet werken om recht te hebben op zelfstandigenaftrek.

Maar het is zeer waarschijnlijk dat je niet elke week van het jaar kunt of wilt werken; je bent ook wel eens ziek, je moet rekening houden met feestdagen en je wilt vast ook op vakantie. Als je per kalenderjaar incalculeert dat je 2 weken vrij bent en 1 week ziek, dan kom je op 1.225 uren gedeeld door 49 weken;  gemiddeld 25 uur per week werken als ondernemer.

Dan kun je daarnaast 15 uur per week in loondienst werken als je niet meer dan 40 uur per week wilt werken. Het is natuurlijk aan jouzelf of je meer dan 40 uur per week (gemiddeld) wilt werken. Maar besef dat dat best pittig kan zijn; het betekent dat je langere dagen moet maken óf in het weekend moet werken. En is drie vrije weken (waarvan 1 ziek) dan wel voldoende om te herstellen?

“Ik zie wel”

Het alternatief is dat je aan het eind van het jaar wel ziet hoeveel uur je als zzp’er hebt gewerkt. Helemaal prima natuurlijk, maar besef dat je bij minder dan 1.225 uur als zzp’er dus geen gebruik kunt maken van het belastingvoordeel die de aftrekposten voor ondernemers je geven. Je geeft je werk als zzp’er dan op als “overige werkzaamheden” en dat kan erg nadelig uitpakken.

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Uitzondering

Er is een uitzondering, namelijk als je minder uren als zzp’er werkt omdat je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. In dat geval kun je in aanmerking komen voor een verlaagd urencriterium (voor ondernemers) van 800 uren. En voor zwangere zzp’ers tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken van de zwangerschap mee als gewerkte uren.

Eén ding is in elk geval van belang: registreer je uren als zzp’er nauwkeurig. Houd dit dagelijks of in elk geval wekelijks bij, dan loop je de minste kans dat je uren vergeet op te schrijven. De Belastingdienst kan je hier naar vragen.

Houd de twee werksituaties gescheiden

Hoe veilig het ook klinkt, je werkgever verlangt dat je met aandacht je contracturen voldoet. Groeit je eigen bedrijf of spelen er zaken die op je gemoed werken? Neem die dan niet mee naar je werkgever. Ook is het mogelijk dat klanten of opdrachtgevers aandacht van je vragen op de dagen dat je in loondienst werkt; ze bellen je op of er is een deadline… Bedenk van tevoren goed hoe je hiermee om gaat: het is in dat geval verstandig om je klanten of opdrachtgevers duidelijkheid te geven over je beschikbaarheid.

Spreek bijvoorbeeld met je werkgever vaste dagen (of dagdelen) af waarop je het werk in loondienst uitvoert en geef standaard aan je klanten aan dat je op die dagen (of dagdelen) niet beschikbaar bent (of dat jouw zaak gesloten is). Een en ander hangt natuurlijk ook af van de flexibiliteit van je werkgever; als je vrij bent om je uren in loondienst over de week te spreiden, dan is het al makkelijker om je dienstverband met zzp’en te combineren.

Houd in elk geval beide werksituaties gescheiden. Overleg met je werkgever wanneer nodig en speel open kaart.

Houd rekening met de soort werkzaamheden

Wat ik hierbij ook wil noemen, is het concurrentiebeding. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je als zzp’er in het vaarwater van je baas terecht komt. Ga daarom bij voorkeur niet precies hetzelfde werk als zzp’er doen als dat je tegelijkertijd in loondienst doet. Ook sommige opdrachtgevers eisen van je dat je inhoudelijk niet dezelfde soort opdrachten uitvoert voor anderen. Het is bijvoorbeeld niet handig als je twee banken voorziet van communicatie-advies. Meestal vraagt een opdrachtgever voordat je met een opdracht begint welke andere opdrachten je doet. Wees ook hierin duidelijk en eerlijk. Bespreek dit soort dingen met je werkgever en je opdrachtgevers. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je hiervoor een boete krijgt.

Let op toeslagen

Houd goed in de gaten wat je (ongeveer) gaat verdienen: is de nieuwe situatie nog financieel gunstig? Als je huurtoeslag of zorgtoeslag ontvangt, kan je vanwege (extra) bijverdiensten de inkomensgrens overschrijden met als gevolg dat je je toeslagen verliest.

Zorg dat je voldoende verzekerd bent als zzp’er

Werknemers in loondienst zijn automatisch verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Wil je dat risico ook als zzp’er opvangen? Denk dan na over het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering of deelname aan een broodfonds (dit dekt eerste twee jaar ziekte). De premie van een verzekering tegen arbeidsongeschikt is best fors. Zeker als je op latere leeftijd als zzp’er instapt.

Privé afgesloten verzekeringen, zoals bijvoorbeeld aansprakelijkheid en rechtsbijstand, gelden niet voor je eigen bedrijf. Al naar gelang de af te dekken risico’s kun je een verzekeringspakket kiezen dat bij jouw situatie past.

Gebruik modelovereenkomsten voor langlopende projecten

Zzp’ers zijn niet verplicht om met modelovereenkomsten te werken. Het kan slim zijn, en zeker in het geval van inhuur bij langlopende projecten. Met een modelovereenkomst geef je aan dat er geen sprake is van een dienstverband tussen jouw en de opdrachtgever. Dat is voor de Belastingdienst en de opdrachtgever van belang om te weten, omdat er ander loonheffingen moeten worden ingehouden. Modelovereenkomsten horen bij de wet DBA.

Houd rekening met deze verplichtingen voor zzp’ers

Voor parttime ondernemers (en dus ook parttime zzp’ers) gelden dezelfde regels als voor fulltime ondernemers. Je bent verplicht om:

* Lang niet elke ondernemer is in staat om zijn eigen boekhouding te doen. Ook niet iedereen wil het. Ik raad je aan om een goede boekhouder in de arm te nemen voor je boekhouding, btw-aangifte en aangifte Inkomstenbelasting. Zoek er in elk geval eentje die gewend is om voor zzp’ers te werken!

** Kleine ondernemers met een jaaromzet van minder dan 20.000 euro kunnen vrijstelling van btw aanvragen. Het is daarom handig om in je jaarlijkse prognose een inschatting te maken van kosten, omzet en winst. Neem daarin je toekomstplannen van je dienstverband mee. En vraag deze vrijstelling tijdig aan: minimaal vier weken voordat het kwartaal ingaat vanaf wanneer jij de vrijstelling wil laten ingaan.

Heb je er nog zin in?

Wat een lange lijst met zaken waar je rekening mee moet houden! Laat je daar zeker niet door afschrikken. Ga het gewoon doen, dan merk je vanzelf of de combinatie van in loondienst werken en zzp’en jou bevalt. Ik wens je in elk geval veel succes ; maak er wat moois van! 😉

Lilian Havermans

Lilian Havermans is content specialist / senior webredacteur. Opgeleid als journalist houdt zij zich sinds 2005 bezig met het vak webredactie. Schrijven is haar absolute passie. Lilian heeft een brede interesse en publiceert over tal van onderwerpen. Sinds 2010 is Lilian zzp’er en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met ondernemen, boekhouding en financiële zaken rondom het ondernemerschap. Ze weet inmiddels haar weg te vinden in de wirwar van wetgeving, belastingregels en allerlei andere voorwaarden en eisen die gelden voor ondernemers in het algemeen en zzp’ers in het bijzonder. Lilian wil – net als Jasper – graag haar ervaring inzetten om andere ondernemers te helpen met groeien. Ze publiceert regelmatig artikelen op zakelijkgroeien.nl. Meer over Lilian weten? lilianhavermans.nl

Eén reactie

  1. Vraag : als medewerker in loondients betaal ik al mij socialepremies (inhoudingen) via mijn werkgever.
    Als ZZP hoef ik dan geen extra sociale premies te betalen, toch. Dat is immers reeds gedaan….. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Facturen in bitcoin verwerken in je boekhouding

2013 was het jaar dat de bitcoin de digitale valutamarkt begon over te nemen. De munt heeft sindsdien dalen en pieken gehad. ...
Gepost op: 7 juni 2021

Van zzp’er naar ondernemen met personeel: waar moet je op letten?

Ben je zelfstandig ondernemer en denk je erover om personeel in dienst te nemen? Dit kan een baanbrekende stap zijn, maar er ...
Gepost op: 15 november 2023

Review Freshsales CRM

Om leads en klantcontacten goed bij te houden schakelen steeds meer bedrijven over op een CRM systeem. Het voordeel hiervan is namelijk ...
Gepost op: 7 januari 2020

Vijf onmisbare ingrediënten voor de ideale coworking space

Ze schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond: coworking spaces. Of, in gewoon Nederlands: plekken waar je met gelijkgestemde ondernemers of ...
Gepost op: 16 november 2021

Wat is het eigen vermogen van mij als zzp’er of eenmanszaak?

Eigen vermogen van een zzp’er of een eenmanszaak, wat is dat eigenlijk? Het begrip ‘eigen vermogen’ is een boekhoudkundige term. Het eigen ...
Gepost op: 1 mei 2019

Met deze 4 tips blijf je als bedrijf relevant

De Nederlandse markt staat bekend om het feit dat ze erg innovatief is. Hoewel dit ervoor zorgt dat deze economie volledig tot ...
Gepost op: 15 maart 2023

Boekhouder inschakelen als zzp’er: wanneer wel/niet?

Als zzp’er ben je niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder of accountant. Het enige dat moet, is ...
Gepost op: 29 augustus 2019

Zo versterk je je online aanwezigheid

In het afgelopen jaar hebben we allemaal gezien dat kleine bedrijven flink moeten kunnen aanpassen. De markt verandert voortdurend en bedrijven moeten ...
Gepost op: 29 september 2023

Automatiseer het logistieke proces van jouw webshop

Het runnen van een succesvolle webshop gaat verder dan alleen het verkopen van producten online. Het omvat ook het efficiënt beheren van ...
Gepost op: 8 april 2024

Hoeveel kun je lenen als zzp’er?

Werk jij voor jezelf als zzp’er? Dan werkt het aanvragen van een persoonlijke lening anders dan hoe het voor een consument in ...
Gepost op: 15 maart 2024

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.