Bijna iedere ondernemer is bekend met de aangifte Inkomstenbelasting. Veel ondernemers zetten hiervoor een deel van de omzet opzij om zo de inkomstenbelasting te kunnen betalen zodra die wordt aangeslagen. Wat veel ondernemers vergeten, of vaak niet weten, is dat ze naast de Aanslag Inkomstenbelasting ook nog een Aanslag Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (zvw premie) van de Belastingdienst ontvangen. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over deze zvw premie als ondernemer (en zzp’er).
Waarom moet je een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet betalen?
Om je steentje bij te dragen aan de maatschappij. De regering maakt namelijk elk jaar een begroting van het geld dat nodig is voor de zorg. Zodat iedereen medische zorg kan krijgen wanneer dit echt noodzakelijk is. Door mee te betalen aan de zorgverzekeringswet draag je hier aan bij.
Wat is zvw premie?
In Nederland is iedereen verplicht om zvw premie te betalen. Deze premie valt in 2 gedeelten uiteen. Ten eerste de maandelijkse premie aan de zorgverzekeraar waar je de zorgpolis hebt ondergebracht. De hoogte van deze premie is afhankelijk van;
- de zorgverzekeraar die je kiest;
- of je alleen een basisverzekering afsluit (dit is verplicht);
- of dat je ook nog aanvullende verzekeringen (zoals bijvoorbeeld tandartsverzekering) afsluit.
Ten tweede moet iedereen die inkomen heeft ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage betalen. Als je in loondienst bent (of inkomen uit pensioen of uitkering ontvangt), dan zijn er twee mogelijkheden: óf je werkgever betaalt deze bijdrage óf je betaalt zelf deze bijdrage. Voor degenen die niet een inkomen hebben uit loon, pensioen of uitkering zoals zzp’ers en ondernemers geldt dat zij een aanslag van de Belastingdienst ontvangen voor het betalen van de bijdrage zvw.
Aanslagbiljet zvw premie
Als ondernemer ontvang je jaarlijks een aanslag voor het bedrag dat je moet afdragen aan de Zorgverzekeringswet. Dit bedrag is afhankelijk van de winst uit je eigen onderneming. Wanneer je meer winst maakt, betekent dit dat je ook meer moet afdragen tot een bepaald maximum. Met deze bijdrage betaal je mee aan de kosten van de gezondheidszorg in ons land. Om aangifte voor de zvw te doen, gebruik je dezelfde aangifte waarmee je aangifte voor de Inkomstenbelasting doet.
Jaarlijkse aanslag
Werknemers in loondienst betalen iedere maand automatisch een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet. Als je in loondienst werkt, zie je deze bijdrage terug op je loonstroken. Als ondernemer (en dus ook als zzp’er) doe je jaarlijks aangifte en ontvang je naast de aanslag Inkomstenbelasting ook een aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw.
Je krijgt van de Belastingdienst in het begin van het jaar een voorlopige aanslag. Dit bedrag is een schatting van hoeveel je voor dit jaar moet afdragen. De schatting is gebaseerd op je aangifte van het jaar daarvoor. Je kunt ervoor kiezen om dit in één keer te betalen, of in 10 termijnen.
Na je aangifte van de inkomstenbelasting krijg je een definitieve aanslag met het bedrag wat je werkelijk moet afdragen als ondernemer. Het bedrag dat je al betaald hebt aan het begin van het jaar, wordt in deze definitieve aanslag verrekend.
ZVW Premie 2024
In 2024 betaal je 5,32% over de belastbare winst met een maximum van 71.628 euro. Dit komt neer op een maximaal te betalen bedrag van 3.811 euro.
De bijdrage die je moet betalen voor de zorgverzekeringswet doe je definitief elk jaar over het voorgaande jaar. Je kunt ook nog een schatting bij de Belastingdienst laten maken, je kunt dan iedere maand een gedeelte vooraf betalen.
Je administratie op orde, zonder jouw kostbare tijd? Besteed het nu uit!
Zakelijk Groeien en The Numbers people ontzorgen jou en geven je meer inzicht in je cijfers.
Zet geld opzij
Het is slim om geld opzij te zetten voor de inkomstenbelasting én de bijdrage zvw die je moet betalen. Je kunt jaarlijks proberen in te schatten hoeveel winst je gaat maken. Als je weet hoeveel winst je gaat maken, kun je ook inschatten hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen en hoe hoog de zvw premie wordt. Zet dat bedrag opzij, zodat je niet in de problemen komt op het moment dat de Belastingdienst met je wil afrekenen. Gebruik onze rekentool inkomstenbelasting om zelf uit te rekenen hoeveel zvw-premie je gaat betalen dit jaar.
Tip
Lukt het niet om zo’n berekening te maken? Je kunt in de loop van het jaar ook een vast percentage opzij zetten voor de te betalen inkomstenbelasting en de zvw premie. Als je grofweg 1/3 van de omzet (dus niet de winst) opzij zet voor de te betalen belastingen, zit je altijd goed. Sterker nog, meestal houd je geld over!
Tot slot, boekhoudsoftware helpt om het overzicht te bewaren zodat je genoeg geld opzij zet om aan de zvw premie te voldoen. Hieronder vind je 3 populaire boekhoudprogramma’s van dit moment die wij aanraden:
var appWikiRequestUrl = “https://appwiki.nl”;
Wat houdt de inkomensafhankelijke zvw-premie in?
Dit betreft een premie die je moet betalen als ondernemer over de winst verkregen uit je onderneming. De Belastingdienst stelt het te betalen bedrag vast op basis van je belastbaar inkomen uit werk en woning, minus eventuele aftrekposten. Het bedrag varieert per jaar.
Hoe moet je deze premie betalen?
Via de jaarlijkse aanslag van de Belastingdienst wordt de zvw-premie betaald. Bij de voorlopige aanslag kan je ervoor kiezen om het bedrag in termijnen te betalen. Indien je het bedrag in één keer wilt betalen, dan kan dit bij de definitieve aanslag.
Is een zorgverzekering verplicht voor een ondernemer?
In Nederland is het afsluiten van een basiszorgverzekering bij een zorgverzekeraar verplicht. Ook als je ondernemer bent. De kosten die je maakt staan los van de zvw-premie doe je aan de Belastingdienst moet betalen.
Het bedrag wat je betaalt aan zvw-premie is niet aftrekbaar van je belastbare inkomen. Dit is hetzelfde als bij de premie die je betaalt voor je basiszorgverzekering. Eventueel kan je specifieke zorgkosten indienen bij je belastingaangifte. Hiervoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Bronnen:
Percentages inkomensafhankelijke bijdrage zvw
Zvw: bijdrage zorgverzekeringswet zelfstandigen