Waarom betaal je Zorgverzekeringswet (ZVW) als ondernemer?

Waarom betaal je Zorgverzekeringswet (ZVW) als ondernemer?

Bijna iedere ondernemer is bekend met de aangifte Inkomstenbelasting. Veel ondernemers zetten alvast een deel van de omzet opzij om deze inkomstenbelasting te kunnen betalen. Wat veel ondernemers vergeten, of vaak niet weten is dat ze naast de Aanslag Inkomstenbelasting ook nog een Aanslag Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) van de Belastingdienst ontvangen.

Waarom moet je een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet betalen?

Om je steentje bij te dragen aan de maatschappij. De regering maakt namelijk elk jaar een begroting van het geld dat nodig is voor de zorg. Zodat iedereen medische zorg kan krijgen wanneer dit echt noodzakelijk is. Door mee te betalen aan de zorgverzekeringswet draag je hier aan bij.

Premie Zorgverzekeringswet

In Nederland is iedereen verplicht om Premie Zorgverzekeringswet te betalen. Deze premie valt in 2 gedeelten uiteen. Ten eerste de maandelijkse premie aan de zorgverzekeraar waar je de zorgpolis hebt ondergebracht. De hoogte van de premie is afhankelijk van;

  • de zorgverzekeraar die je kiest;
  • of je alleen een basisverzekering afsluit (dit is verplicht);
  • of dat je ook nog aanvullende verzekeringen (zoals bijvoorbeeld tandartsverzekering) afsluit.

Ten tweede moet iedereen die inkomen heeft ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage betalen. Als je in loondienst bent (of inkomen uit pensioen of uitkering ontvangt), dan zijn er twee mogelijkheden: óf je werkgever betaalt deze bijdrage óf je betaalt zelf deze bijdrage. Voor degenen die niet een inkomen hebben uit loon, pensioen of uitkering geldt dat zij een aanslag van de Belastingdienst ontvangen voor het betalen van de bijdrage Zvw.

Aanslagbiljet

Als ondernemer ontvang je jaarlijks een aanslag voor het bedrag dat je moet afdragen aan de Zorgverzekeringswet. Dit bedrag is afhankelijk van de winst uit je eigen onderneming. Wanneer je meer winst maakt, betekent dit dat je ook meer moet afdragen tot een bepaald maximum. Met deze bijdrage betaal je mee aan de kosten van de gezondheidszorg in ons land. Om aangifte voor de Zvw te doen, gebruik je dezelfde aangifte waarmee je aangifte voor de Inkomstenbelasting doet.

Jaarlijkse aanslag

Werknemers in loondienst betalen iedere maand automatisch een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet. Als je in loondienst werkt, zie je deze bijdrage terug op je loonstroken. Als ondernemer (en dus ook als zzp’er) doe je jaarlijks aangifte en ontvang je naast de aanslag Inkomstenbelasting ook een aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw.

Je krijgt van de Belastingdienst in het begin van het jaar een vooraanslag, ofwel een voorlopige aanslag. Dit bedrag is een schatting van hoeveel je voor dit jaar moet afdragen. De schatting is gebaseerd op je aangifte van het jaar daarvoor. Je kunt ervoor kiezen om dit in één keer te betalen, of in 10 termijnen.

Na je aangifte van de inkomstenbelasting krijg je een definitieve aanslag met het bedrag wat je werkelijk moet afdragen als ondernemer. Het bedrag dat je al betaald hebt aan het begin van het jaar, wordt in deze definitieve aanslag verrekend.

Afhankelijk van inkomen

De bijdrage die je moet betalen voor de Zorgverzekeringswet doe je elk jaar over het voorgaande jaar. Je kunt ook nog een schatting bij de Belastingdienst laten maken, je kunt dan iedere maand een gedeelte vooraf betalen. Je betaalt in principe evenveel als mensen die in loondienst zitten met een inkomen dat met elkaar te vergelijken is.

In 2020 betaal je 5,45% over de belastbare winst met een maximum van 57.232 euro. Dit komt neer op een maximaal te betalen bedrag van 3.119 euro.

In 2019 was dit 5,7% over de belastbare winst met een maximum van 55.927 euro. Dit komt neer op een maximaal te betalen bedrag van 3.187 euro.

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Bekijk ons aanbod

Zet geld opzij

Het is slim om geld opzij te zetten voor de inkomstenbelasting én de bijdrage Zvw die je moet betalen. Je kunt jaarlijks proberen in te schatten hoeveel winst je gaat maken. Als je weet hoeveel winst je gaat maken, kun je ook inschatten hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen en hoe hoog de bijdrage Zvw wordt. Zet dat bedrag opzij, zodat je niet in de problemen komt op het moment dat je Belastingdienst met je wil afrekenen. Gebruik hiervoor onze rekentool inkomstenbelasting.

Tip

Lukt het niet om zo’n berekening te maken? Je kunt in de loop van het jaar ook een vast percentage opzij zetten voor de te betalen inkomstenbelasting en de bijdrage Zvw. Als je grofweg 1/3 van de omzet (dus niet de winst) opzij zet voor de te betalen belastingen, zit je altijd goed. Sterker nog, meestal houd je geld over!

Boekhoudsoftware helpt om het overzicht te bewaren zodat je genoeg geld opzij zet om aan de ZVW premie te voldoen. Hieronder vind je 3 populaire boekhoudprogramma’s van dit moment:

Jasper Runneboom

Oprichter van zakelijkgroeien.nl. Onderneemt sinds 2011 zelf met vallen en opstaan. Gek op cijfers en wat het zegt over je bedrijf. Ook al die tijd al interesse in online marketing. Vindt dat iedereen in zijn leven minstens een keer ondernemer geweest moet zijn.

Andere interessante artikelen

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers.

Bekijk ons aanbod »

Handig

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
5/5
4.5/5