Search
Search
Boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma's zzp vergelijken

In Nederland zijn er meer dan 100 boekhoudprogramma’s actief op de markt. Een groot deel is geschikt voor zzp’ers. Wat de beste boekhoudsoftware is voor jou hangt af van je wensen. Wat moet de software kunnen?  Om je hiermee te helpen kun je hieronder programma’s vergelijken.

 
Heb je interesse in een programma? Klik dan voor meer informatie op de knop en je komt rechtstreeks op de website van het boekhoudprogramma. Probeer het programma ook vooral, want pas dan weet je of het echt geschikt voor je is. Er is namelijk altijd vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan te vragen. Ook hebben wij van bijna alle boekhoudprogramma’s een uitgebreide review beschikbaar.

Keuzehulp: hoe vergelijk ik boekhoudprogramma’s het beste?

Okay, je hebt bovenstaande opties bekeken maar je bent nieuw in online boekhoudland en er zijn veel boekhoudprogramma’s om uit te kiezen. Bovendien beloven ze allemaal de boekhoudhemel….Waar moet je beginnen?

Om je daarmee te helpen hebben wij vanuit onze eigen ervaring 6 voorwaarden gesteld waar een goed boekhoudpakket aan moet voldoen. Deze voorwaarden zijn:

  1. Makkelijk
  2. Geen overbodige opties
  3. Duidelijke taal
  4. Tijdbesparend (automatisering)
  5. Voelt als een maatpak
  6. Goed geprijsd
 

De  boekhoudprogramma’s op deze pagina voldoen allemaal aan deze eisen.

Hieronder lichten wij elk van de voorwaarden verder toe.

1. Makkelijk boekhoudprogramma

Als zzp’er ben je goed in je vak, daar verdien je jouw geld mee. Overige zaken, die kosten je eigenlijk alleen maar geld. Je wilt dan ook zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan randzaken. Zeker als je ze niet leuk vindt. Voor 9 van de 10 zzp’ers geldt dat boekhouden en de administratie precies in deze categorie valt.

Nu ontkom je niet aan je boekhouding, zelfs niet met een goede boekhouder aan je zijde. Je zal altijd zaken zelf moeten regelen. Maar je wilt geen maanden bezig zijn om een programma te leren begrijpen. Nee, een goed boekhoudprogramma voor jou als zzp’er is makkelijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel simpele programma’s die hieraan voldoen.

2. Geen overbodige opties

Jouw bedrijf is als zzp’er niet heel ingewikkeld. Je hebt geen personeel, niet duizend en één klanten met allemaal verschillende afspraken, geen internationale opdrachten of onderaannemers. Hierdoor is je boekhouding ook een stuk minder ingewikkeld. Kies daarom een simpel boekhoudpakket waarin alleen de functies zijn opgenomen die je echt nodig hebt.

3. Boekhoudsoftware in een duidelijke taal

Je bent geen boekhouder, dus termen als cash-flow, resultatenrekening, journaalposten en afschrijvingen daar word je niet warm of koud van. 

Gelukkig beseffen de makers van boekhoudprogramma’s voor zzp’ers dit ook steeds beter. Hierdoor spreken de meeste boekhoudprogramma’s prima de zzp-taal. Toch zitten er nog wel wat verschillen tussen de programma’s in taalgebruik. Sommigen zijn wat formeler terwijl andere programma’s juist een informele toon aanslaan.

4. Tijdbesparend boekhoudprogramma

De belangrijkste reden om een boekhoudprogramma aan te schaffen als zzp’er is vaak om tijd te besparen. Je bent wel klaar met in de avonduren nog je administratie doen.

Een goed boekhoudprogramma geeft je vrije avonden doordat het je tijd bespaart. Hoe je een dergelijk programma herkent? Aan de automatisering van de boekhouding en administratie.

Nu is het goede nieuws dat de meeste boekhoudprogramma’s dit tegenwoordig (bijna) allemaal hebben. Wel verschilt het per pakket hoe ver zaken zijn geautomatiseerd en hoe goed het werkt. Eerst even goed testen is daarom altijd aan te raden.

5. Het voelt als een maatpak

Wanneer je zzp’er bent zijn een aantal zaken anders dan voor ondernemers met personeel, voorraad en gebouwen. Voor jou is het bijhouden van uren waarschijnlijk heel belangrijk en geef je minder om uitgebreide boekhoudkundige opties en inzichten. Maar word je juist wel weer blij van duidelijkheid en een simpel gebruik. Je wilt boekhoudsoftware die hierop is ingericht en past bij jouw werkleven als zzp’er. 

6. Goedkoop boekhoudprogramma

Uiteraard wil je als zzp’er een goed programma, maar wil je er ook niet teveel geld aan kwijt zijn. Gelukkig zijn er veel boekhoudprogramma’s die een zzp vriendelijk tarief hanteren. Er zijn er zelfs enkelen die voor startende zzp’ers een periode gratis zijn.

Maar voor welk bedrag mag je verwachten dat je ook een goed boekhoudprogramma hebt?

De meeste boekhoudprogramma’s beginnen bij 10 tot 20 euro per maand (excl. btw). Waarbij er soms een upgrade naar een duurdere optie nodig is als je meer gemak wilt of meer facturen stuurt. Dit is als je het ons vraagt echt een koopje. Zeker als je het afzet tegen het de tijdsbesparing en het gemak van een goed boekhoudprogramma. 

Tot slot over boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Op dit moment zijn er uitstekende boekhoudpakketten voor jou als zzp’er om je online boekhouding mee te doen. Het verschil zit hem in een stukje functionaliteit, design, tone-of-voice, ondersteuning en hoeverre zaken (goed) geautomatiseerd zijn. Daarnaast speelt natuurlijk een rol wat jouw jouw wensen zijn, hoe ziet jouw bedrijf eruit en wat is daarin belangrijk wat betreft de boekhouding?

Aangezien de meeste programma’s een gratis proefperiode hebben raden wij je altijd aan om vooral verschillende programma’s eerst te proberen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Als bedankje krijg je onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Meer tips?