Beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers

Tegenwoordig zijn er meer dan 50 boekhoudpakketten op de markt voor zzp’ers en freelancers. Boekhoudsoftware waarmee je als zzp’er prima uit de voeten kan. Maar elk programma heeft wel zijn voor- en nadelen. Ook liggen de prijzen flink uit elkaar.

Daarom hebben wij de 25 meest populaire boekhoudprogramma’s voor zzp’ers getest en dit zijn de 3 beste boekhoudpakketten voor zzp’ers:

Meest compleet

4.5/5

Gebruiksvriendelijk

5/5

Meest ervaren

4.5/5

Top 5 boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Hieronder staan 5 boekhoudprogramma’s die zich al bewezen hebben in de markt. Stuk voor stuk pakketten waarmee je als zzp’er je boekhouding prima uitvoert. Het verschil tussen de programma’s zit hem vooral in functionaliteit, de mate van automatisering en prijs. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen per programma voor je op een rij gezet. 

 

Elke programma in onze top 5 beste boekhoudprogramma’s heeft zo zijn goede en minder goede onderdelen. Daarom raden wij aan om 3 programma’s uit de top 5 eerst te proberen en onze duidelijke reviews hieronder te lezen voordat je een definitieve keuze maakt. De meeste boekhoudsoftware biedt een gratis proefperiode, maak hier gebruik van! Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt kost wijzigen achteraf veel tijd.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor mij als zzp’er?

Een absolute nummer 1 voor zzp’ers is er niet. Daarom vind je per pakket de belangrijkste pluspunten en een vanaf prijs. Wat voor jou de beste optie is hangt namelijk echt af van jouw eigen situatie. Wat vind jij belangrijk? Gemak, prijs of vind je een bepaalde functionaliteit heel belangrijk. Zet dit op een rijtje en probeer meerdere programma’s voordat je een keuze maakt.

Om je hiermee te helpen hebben wij hieronder een review gemaakt van veel programma’s, met de belangrijkste plus- en minputen. Zo kan je makkelijker een eigen top 3 bepalen. 

Wil je uitgebreid boekhoudprogramma's vergelijken?

Ben je op zoek naar specifieke functies of wil je uitgebreid kunnen vergelijken? Ga dan naar ons uitgebreide overzicht van programma’s met filterfunctie. Hier vergelijk je alle aangesloten boekhoudprogramma’s met elkaar.

Reviews van boekhoudprogramma's voor zzp'ers

Om je te helpen hebben wij reviews met plus -en minpunten van de belangrijkste boekhoudprogramma’s. Deze vind je hieronder. Ook leggen wij vanuit onze eigen ervaring uit waarop je moet letten bij je keuze voor jouw online boekhoudprogramma.

E-boekhouden review: belangrijkste plus- en minpunten

 

E-boekhouden is een van de bekendste en meest gebruikte boekhoudprogramma’s van Nederland. Ook onder zzp’ers is dit programma populair. E-boekhouden is o.a. zo populair omdat het 15 maanden gratis is voor startende zzp’ers. De prijs van E-boekhouden start vanaf € 9,95 per maand voor de boekhoudmodule en de facturatiemodule. Als je beide modules afneemt start de prijs dus bij € 9,95 per maand.

Ficsus review: belangrijkste plus- en minpunten

Ficsus is een boekhoudpakket speciaal ontwikkeld voor de zzp’er. Het is een relatief goedkoop programma en heeft een duidelijke prijsopbouw zonder addertjes onder het gras. Vanaf € 12,50 per maand kan je aan de slag met Ficsus. Je hebt hiermee dan toegang tot alle functionaliteiten.

Rompslomp review: belangrijkste plus- en minpunten

Rompslomp is opgezet om het ‘gedoe’ wat hangt rondom boekhouden te minimaliseren. Het is gebouwd om je online boekhouding als zzp’er zo gemakkelijk mogelijk uit te voeren. De prijs van het standaardpakket is € 15,- per maand. Daarnaast is er nog een premium pakket van € 25,-. Het heeft ook een gratis variant voor het maken van offertes en facturen en een basisvariant voor € 5,- per maand met facturen, offertes en urenregistratie.

DigiBTW review: belangrijkste plus- en minpunten

DigiBTW profileert zichzelf als een supersimpel boekhoudpakket voor een lage prijs. Met een prijs van € 10,- per maand voor het complete pakket is het dan ook een van de goedkopere opties op de markt. Je kan DigiBTW 1 maand gratis proberen. Daarnaast is er een gratis online facturatieprogramma beschikbaar voor iedereen.

Moneymonk review: belangrijkste plus- en minpunten

MoneyMonk is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de bekendere boekhoudprogramma’s onder zzp’ers. Het is in eerste instantie ook specifiek gebouwd met als doel om ‘het beste boekhoudprogramma te zijn voor zzp’ers.’ MoneyMonk is voor startende ondernemers de eerste 6 maanden € 10,-. Daarna betaal je € 20,- per maand.

Keuzehulp: hoe vergelijk ik deze boekhoudprogramma’s het beste?

Okay, je hebt bovenstaande opties bekeken maar je bent nieuw in online boekhoudland en er zijn veel boekhoudprogramma’s om uit te kiezen. Bovendien beloven ze allemaal de boekhoudhemel….Waar moet je beginnen?

Om je daarmee te helpen hebben wij vanuit onze eigen ervaring 6 voorwaarden gesteld waar een goed boekhoudpakket aan moet voldoen. Deze voorwaarden zijn:

 1. Snel ingesteld
 2. Geen overbodige opties
 3. Duidelijke taal
 4. Tijdbesparend
 5. Voelt als een maatpak
 6. Goed geprijsd
 

De  boekhoudprogramma’s op deze pagina voldoen allemaal aan deze eisen. Je leest hieronder meer over het maken van de juiste keuze tussen deze verschillende opties. Een tip op voorhand is om 3 boekhoudprogramma’s te proberen voordat je een keuze maakt.  Alle programma’s hebben namelijk een proefperiode. Dit geeft jou de kans om het zonder risico te proberen. Door hier nu wat tijd voor te nemen bespaar je jezelf de komende jaren mogelijk veel tijd en frustratie.

Hieronder lichten wij elk van de voorwaarden verder toe.

1. Snel ingesteld boekhoudprogramma

Als zzp’er ben je goed in je vak, daar verdien je jouw geld mee. Overige zaken, die kosten je eigenlijk alleen maar geld. Je wilt dan ook zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan randzaken. Zeker als je ze niet leuk vindt. Voor 9 van de 10 zzp’ers geldt dat boekhouden en de administratie precies in deze categorie valt.

Nu ontkom je niet aan je boekhouding, zelfs niet met een goede boekhouder aan je zijde. Je zal altijd zaken zelf moeten regelen. Je wilt geen maanden bezig zijn om een boekhoudprogramma te leren begrijpen terwijl je ondertussen betalingen fout inboekt. Nee, een goed boekhoudprogramma voor jou als zzp’er is makkelijk, snel te leren en neemt je bij de hand. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel programma’s voor je online boekhouding die hieraan voldoen.

Onze top 3 wat betreft opstarten: E-Boekhouden, DigiBTW, Rompslomp

2. Geen overbodige opties

Jouw bedrijf is als zzp’er niet heel ingewikkeld. Je hebt geen personeel, niet duizend en één klanten met allemaal verschillende afspraken, geen internationale opdrachten of onderaannemers. Hierdoor is je boekhouding ook een stuk minder ingewikkeld. Kies daarom een simpel programma waarin alleen de functies zijn opgenomen die je echt nodig hebt.

Welke functies heeft een goed boekhoudprogramma voor zzp’ers minimaal?

 • Makkelijk facturen maken en versturen, als je alleen facturen wilt sturen bekijk ons overzicht van facturatieprogramma’s voor zzp ers
 • Makkelijk inkomende facturen en bonnetjes inboeken
 • Koppeling met je bankafschriften
 • Makkelijke match tussen je bankafschriften en je boekhouding (liefst automatisch)
 • Inzicht in openstaande facturen
 • Urenregistratie
 • Rittenregistratie
 • Financieel inzicht in je onderneming; balans, jaarrekening, btw-overzicht

Heeft een boekhoudpakket deze functies? Dan heb je een goed pakket te pakken waarin je makkelijk online kan boekhouden.

Onze top 3 wat betreft functionaliteit: E-Boekhouden, DigiBTW, Ficsus

3. Boekhoudsoftware in een duidelijke taal

Je bent geen boekhouder, dus termen als cash-flow, resultatenrekening, journaalposten en afschrijvingen daar word je niet warm of koud van. Je wilt boekhoudsoftware dat dit begrijpt en jouw taal spreekt. Gelukkig beseffen de makers van boekhoudprogramma’s voor zzp’ers dit ook steeds beter. Hierdoor spreken de meeste boekhoudprogramma’s prima de zzp-taal. Toch zitten er nog wel wat verschillen tussen de programma’s en hoe ze communiceren. Sommigen zijn wat formeler terwijl andere programma’s juist een informele toon aanslaan.

Onze top 3 wat betreft gebruiksvriendelijkheid: DigiBTW, MoneyMonk en Rompslomp

4. Tijdbesparend boekhoudprogramma

De belangrijkste reden om een boekhoudprogramma aan te schaffen als zzp’er is vaak om tijd te besparen. Je bent wel klaar met in de avonduren nog je administratie doen.

Een goed boekhoudprogramma geeft je vrije avonden doordat het je tijd bespaart. Hoe je een dergelijk programma herkent? Aan de automatisering van de boekhouding en administratie.

Tijdbesparende opties waar je hierbij aan kan denken zijn:

 • Automatische koppeling met je bank
 • Automatische matching tussen je bankafschriften en je facturen(!)
 • Automatisch bedrijfsgegevens bij klanten vinden
 • Automatische kilometer berekeningen van je ritten
 • Met een klik je BTW-aangifte genereren en opsturen
 • Met een klik inzicht in je financiële status, zoals balans en resultatenrekening
 • Makkelijk bonnetjes inscannen via een app

Nu is het goede nieuws dat de meeste boekhoudprogramma’s dit tegenwoordig (bijna) allemaal hebben.  Wel verschilt het per pakket hoe ver zaken zijn geautomatiseerd en hoe goed het werkt. Eerst even testen is daarom altijd aan te raden.

Onze top 3 voor tijdsbesparing: E-Boekhouden, DigiBTW en MoneyMonk

5. Het voelt als een maatpak en houdt rekening met jouw leven als zzp’er

Wanneer je zzp’er bent zijn een aantal zaken anders dan voor ondernemers met personeel, voorraad en gebouwen. Voor jou is het bijhouden van uren waarschijnlijk heel belangrijk en geef je minder om uitgebreide boekhoudkundige opties en inzichten. Maar word je juist wel weer blij van duidelijkheid en een simpel gebruik.

Je wilt een programma dat eigenlijk jouw financiële afdeling is. Dat makkelijk je bonnen registreert, uren bijhoudt, factureren maakt en herinneringen en aanmaningen voor je kan versturen. Kortom een boekhoudprogramma waarvan je denkt, “fijn dat jij mijn boekhoudprogramma bent.”

Onze persoonlijke top 3 is: DigiBTW, Rompslomp, E-Boekhouden

6. Goedkoop boekhoudprogramma als zzp’er

Uiteraard wil je als zzp’er een goed programma en wil je er niet teveel geld aan kwijt zijn. Gelukkig zijn er veel boekhoudprogramma’s die een zzp-vriendelijk tarief hanteren. Er zijn er zelfs enkelen die voor startende zzp’ers een periode gratis zijn.

Wat is dan een oké bedrag om rekening mee houden?

Ten eerste, de kosten zijn bij bijna alle programma’s minimaal als je het afzet tegen het gemak van een goed boekhoudprogramma. De meeste boekhoudprogramma’s beginnen  namelijk bij 10 tot 20 euro per maand (excl. btw). Waarbij er soms een upgrade naar een duurdere optie nodig is als je meer gemak wilt of meer facturen stuurt.

Onze top 3 wat betreft prijs: E-Boekhouden, DigiBTW, Rompslomp

Tot slot over boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Op dit moment zijn er uitstekende boekhoudpakketten voor jou als zzp’er om je online boekhouding mee te doen. Programma’s die je boekhouding een stuk makkelijker en overzichtelijker maken.  Het verschil zit hem in een stukje functionaliteit, design, tone-of-voice, ondersteuning en hoeverre goed zaken geautomatiseerd zijn.  Daarnaast speelt natuurlijk een rol wat jouw jouw wensen zijn, hoe ziet jouw bedrijf eruit en wat is daarin belangrijk wat betreft de boekhouding?

Aangezien de meeste programma’s een gratis proefperiode hebben raden wij je aan om vooral de verschillende programma’s uit onze top 5 voor je boekhouding eerst te proberen.

 

Geef je hieronder op 👇

Boekhoudprogramma van de maand

Tot 15 maanden gratis

4.6/5