CRM-Programma zzp

Onbezorgd relaties beheren als zzp'er: vind de beste CRM programma’s

Als zzp’er op zoek naar crm-software? Hieronder vind je crm-programma’s die geschikt zijn voor kleine bedrijven en zzp’ers. Spreekt een programma je aan? Klik dan voor meer info op de knop ‘bekijk deze optie’. De meeste programma’s hebben een gratis proefperiode. 

 

Waarom zzp’ers crm-software gebruiken

Met CRM-software creëer je als zzp’er overzicht. Je weet beter wat de huidige situatie is met betrekking tot je (potentiële) klanten. Hier kan je vervolgens op anticiperen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het op tijd nabellen van leads. Of het weer eens benaderen van oude leads. Op deze manier hou je als zzp’er grip op een van de belangrijkste zaken voor je bedrijf; de acquisitie.

Vooral op de lange termijn bewijst crm-software zijn meerwaarde voor veel zzp’ers. Onder andere omdat het inzicht geeft in:

  • Hoeveel leads er nodig zijn voor een klant
  • Hoeveel procent van de offertes wordt geaccepteerd
  • Hoeveel leads / klanten er gesproken worden
  • De gemaakte afspraken met klanten

Op deze punten kun je vervolgens weer acties ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van je sales als je vindt dat te weinig leads resulteren in een nieuwe klant. Op deze manier biedt crm-software je als zzp’er snel meerwaarde.

Waarom als zzp’er niet crm-software gebruiken?

Als zzp’er kan het gebruik van crm-software overdreven klinken. Zeker als je maar een paar grote klanten per jaar hebt. In dit soort gevallen is het gebruik hiervan ook meestal niet nodig. Tenzij er een specifieke reden is waarom je het zelf wilt gebruiken. Misschien wil je elk contactmoment met je klant vastleggen. Zeker als dit veel momenten zijn kan CRM-software daarvoor uitkomst bieden. Ook als je veel leads moet hebben voordat je een nieuwe klant hebt is crm-software interessant. Maar normaal gesproken is crm-software niet nodig als je jaarlijks maar een paar klanten hebt.

Wanneer als zzp’er wel crm-software gebruiken?

Het gebruik van crm-software is als zzp’er interessant op het moment dat je veel verschillende klanten hebt, of de ambitie hebt deze te krijgen. Veel kan je hierbij vertalen naar minimaal 20 klanten per jaar. Nu klinkt dit misschien niet als veel. Maar als je ervan uitgaat dat 1 op de 3 leads een klant wordt, dan heb je het toch al snel over 60 leads per jaar. Leads die in de toekomst alsnog klant kunnen worden.

Om deze leads goed te registreren en hier in de toekomst actie op te ondernemen is crm-software al snel zijn geld waard. Zeker omdat er software op de markt is die je al kan gebruiken voor een laag bedrag. Denk hierbij aan een tientje per maand.

Ook als je minder klanten hebt maar wilt groeien is crm-software interessant. Zeker als je de ambitie hebt om ook anderen voor je te laten werken.

Hoe de software gebruiken als zzp’er?

Om het meeste te halen uit je crm-software als zzp’er is de belangrijkste tip; gebruik het ook echt. Dit klinkt misschien een beetje flauw maar als je voor jezelf werkt dan schiet het bijhouden van een crm-systeem er al snel bij in. Zorg dus dat je bijvoorbeeld wekelijks de tijd neemt om het crm bij te werken. Of doe dit altijd nadat je een klant of prospect hebt gesproken.

Een andere tip is om op een vast moment het systeem te openen. Als je klein bent hoeft dit niet dagelijks, maar blok bijvoorbeeld elke week wat tijd om je systeem te openen en te gebruiken voor acties. Combineer dit dan meteen met je andere commerciële acties.

Waarop letten als zzp’er bij het aanschaffen van de software?

Als zzp’er wil je simpele tools die goed werken. Daarnaast wil je niet een heel leger aan softwarepakketten hebben voor allerlei verschillende onderdelen van je bedrijf. Liever zie je alles terug in 1 systeem. Een goed softwarepakket waarin je alles kan bijhouden zou dus ideaal zijn.

Gelukkig bieden veel boekhoudprogramma’s ook crm functies aan. Het kan dus een goede optie zijn om boekhoudsoftware uit te zoeken die ook crm-functies aanbiedt. Maar je kan ook de andere kant op redeneren. Er zijn namelijk goede crm-pakketten die ook (deels) te gebruiken zijn voor je boekhouding.

Wil je als zzp’er echt aan de slag met het goed bijhouden en opvolgen van je leads, dan is de aanschaf van aparte crm-software aan te raden. Een boekhoudprogramma is immers in de eerste plaats gebouwd voor het bijhouden van je boekhouding. Terwijl CRM-software zich volledig richt op het managen van je klanten, leads en contacten. Hierboven vind je een overzicht van interessante crm-software. Met het filter kan je jouw ideale programma vinden.

Geef je hieronder op 👇

Boekhoudprogramma van de maand

Tot 15 maanden gratis

4.6/5