Afschrijving van bedrijfsmiddelen binnen je onderneming: zo zit het

Afschrijving van bedrijfsmiddelen binnen je onderneming: zo zit het

Een laptop. Een mobiele telefoon van de zaak en misschien nog wel een elektrische fiets om vliegensvlug bij je klanten te zijn. Als je ondernemer bent, schaf je – zeker in het begin – vaak producten aan die langere tijd binnen je bedrijf meegaan. Natuurlijk wil je die kosten graag zo verwerken in je boekhouding, dat je onder de streep minder belasting hoeft te betalen. Dat doe (en moet) je door jaarlijks een deel van die kosten af te schrijven. Maar hoe gaat zo’n afschrijving eigenlijk in de praktijk? En waar moet je rekening mee houden?

Zoals ik in de inleiding al schreef, investeer je als ondernemer in producten of goederen die je nodig hebt voor je bedrijf. Denk aan die laptop, een mobiele telefoon, een auto of een andere must have voor jouw onderneming. Dit soort producten noemen we ook wel bedrijfsmiddelen of kapitaalgoederen. Goed om te weten: het zijn producten die je gebruikt in je bedrijf en die je nodig hebt om je product te maken of dienst te verlenen. Het gaat dus niet om je voorraad zelfgebreide mutsen of met de mond geblazen vazen bedoeld voor de verkoop, maar bijvoorbeeld wel om gereedschap, machines en inventaris.

Afschrijven

Als het goed is gaan die bedrijfsmiddelen een aantal jaar mee. Daarom mag je in het jaar van aanschaf niet alle kosten in één keer van je winst aftrekken. In plaats daarvan moet je de investering afschrijven. Je smeert de gemaakte kosten uit over de periode dat je er gebruik van maakt. Elk jaar schrijf je hierdoor dus een gedeelte van de kosten af. Dit drukt in de jaren van afschrijving je winst bij de aangifte inkomstenbelasting.

Let op: niet alle producten die je aanschaft voor je bedrijf, worden als investering gezien. De belastingdienst hanteert hierbij een ondergrens van 450 euro (excl. btw). Heb je iets gekocht wat minder dan 450 euro kost? Dan mag je dit namelijk in één keer aftrekken. Het wordt dan namelijk niet gezien als een duurzaam bedrijfsmiddel.

Aanschafkosten, restwaarde & vermoedelijke gebruiksduur

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe bereken je nou de hoogte van zo’n afschrijving? Daarvoor heb je drie ingrediënten nodig:

De aanschafkosten

Onder de aanschafkosten vallen – je raadt ’t niet – alle kosten die te maken hebben met de aanschaf van het middel. Dat is dus in ieder geval de prijs die je ervoor betaalt, maar kunnen bijvoorbeeld ook installatiekosten of aankoopkosten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een machine die bedrijfsklaar moet worden gemaakt of notariskosten in het geval van een bedrijfspand. In sommige situaties heb je recht op kortingen en/of subsidies. Die reken je niet mee.

De restwaarde

Hoe zuinig je ook op je spullen bent, in de loop van de tijd worden ze minder waard. Die waardevermindering leidt uiteindelijk tot de restwaarde: de waarde die je bedrijfsmiddel nog heeft op het moment dat je het niet meer kunt gebruiken voor je onderneming. En nu hoor ik je denken: hoe weet ik nou wat de restwaarde van – pak ‘m beet – mijn laptop is? Het antwoord is vrij simpel: vraag het gewoon even aan je leverancier. Hij of zij kan vaak prima inschatten wat jouw product na verloop van tijd nog waard is.

De vermoedelijke gebruiksduur (in hele jaren)

Last but not least: de vermoedelijke gebruiksduur van je bedrijfsmiddel. Want je kunt natuurlijk weten hoe duur iets was en hoeveel het na verloop van tijd nog waard is, maar als je niet weet hoe lang je er mee doet, kun je nog steeds geen berekening maken. Als het gaat over de gebruiksduur van zo’n middel, zijn er twee termen van belang: de technische en economische levensduur.

Technische en economische levensduur

Technische levensduur klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel: het is de periode dat een product functioneert. Aan het einde van de technische levensduur is een product dus versleten of kapot. De economische levensduur is – zoals het al impliceert – de periode dat het economisch van nut is voor je bedrijf. Zo kan de economische levensduur ‘op’ zijn omdat de kosten hoger zijn van de baten óf omdat je product qua technologie inmiddels achterloopt. Belangrijk om te onthouden: als de economische levensduur van je bedrijfsmiddel korter is dan de technische levensduur, dan mag je uitgaan van de economische levensduur.

De formule voor het berekenen van je jaarlijkse afschrijving

Nu je weet welke ‘ingrediënten’ je nodig hebt voor het berekenen van een afschrijving, is het tijd om echt aan de slag te gaan. De formule die hiervoor het meest gebruikt wordt, staat bekend als de lineaire methode. Hij gaat als volgt: aanschafkosten – restwaarde : vermoedelijke gebruiksduur = jaarlijkse afschrijving per jaar.

Je hebt bijvoorbeeld een prachtige Macbook Pro gekocht van € 1.200,- met een vermoedelijke gebruiksduur van 5 jaar. Na die 5 jaar is ‘ie (bijvoorbeeld) nog € 100,- waard. De berekening gaat dan als volgt:  (1200-100): 5 = € 220,-. Die € 220,- is dus je jaarlijkse afschrijving.

Een maximale afschrijving voor je laptop, telefoon of computer

‘Appeltje, eitje’, denk je nu misschien. Toch is er één addertje onder het gras: voor de meeste investeringen geldt een maximale afschrijving van 20 % van de aanschafkosten per jaar. Dat betekent dus dat je je laptop, telefoon, computer of elektrische fiets in minimaal vijf jaar af moet schrijven. Bovendien geldt: koop je zo’n gebruiksmiddel pas halverwege het jaar? Dan mag je dus ook maar de helft van het maximale bedrag afschrijven.

Ben je een startende ondernemer? Dan mag je mogelijk ook willekeurig afschrijven. Daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Afschrijven? Maak het jezelf gemakkelijk

Als je net zo’n boekhoudkundig wonder bent als ik, kan ik me voorstellen dat je het berekenen van zo’n afschrijving maar gedoe vindt. Maar eerlijk is eerlijk: door op deze manier (grote) investeringen administratief te verwerken, krijg je een realistischer beeld van de financiële gezondheid van je bedrijf dan wanneer je een grote kostenpost in één jaar zou verwerken. Bovendien is dit zoals het hoort. En niet voor niks, zeker als je bedrijf wat groter wordt en je investeringen meegroeien worden afschrijvingen steeds belangrijker.

Echter klinkt het misschien moeilijker dan het is: boekhoudprogramma’s zoals e-Boekhouden.nl en Rompslomp.nl zijn hier goed op ingericht en helpen je op weg. Wil je er geen tijd aan kwijt zijn en het goed geregeld hebben? Schakel dan een boekhouder in, bijvoorbeeld via ons.

Remko van Buuren

Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement, heb ik mijn sporen verdiend bij verschillende multinationals. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen ondernemersavontuur beleefd en veel geleerd onderweg. Nu sta ik klaar om jou te helpen bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Wat kost een boekhouder of accountant?

Als zzp’er ben je wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren. Boekhouden móet, of je het nou leuk vindt of niet. Maar ...
Gepost op: 20 maart 2024

Welke algemene voorwaarden heb ik nodig?

Als zzp’er ontkom je er niet aan: het (laten) opstellen van algemene voorwaarden voor jouw product of dienstverlening. Maar waarvoor heb je ...
Gepost op: 8 december 2020

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als ik parttime als zzp’er werk?

Het komt vaak voor dat mensen die zzp’er willen worden, in eerste instantie op parttime basis gaan ondernemen. Je blijft dus (gedeeltelijk) werken ...
Gepost op: 23 januari 2023

Starten van je bedrijf: plannen of gewoon doen?

Maak je eerst een plan of ga je gewoon beginnen als ZZP’er? Een idee is één verhaal, het ook nog eens uitvoeren ...
Gepost op: 24 mei 2015

Afschrijving van bedrijfsmiddelen binnen je onderneming: zo zit het

Een laptop. Een mobiele telefoon van de zaak en misschien nog wel een elektrische fiets om vliegensvlug bij je klanten te zijn. ...
Gepost op: 9 november 2021

Review Informer boekhoudsoftware

Boekhoudprogramma’s, er is veel over geschreven en het aanbod is erg groot. In dit artikel reviewen we Informer. Een partij die al sinds ...
Gepost op: 25 oktober 2017

Review DigiBTW boekhoudprogramma

Voor zelfstandige ondernemers is het van levensbelang dat ze een goede boekhouding voeren. Dat is niet alleen belangrijk om inzicht te krijgen ...
Gepost op: 9 oktober 2018

Het urencriterium van 1225 uur per jaar voor ondernemers (update 2024)

Werk je in een heel jaar meer dan 1.225 uur, en heeft je onderneming als rechtsvorm de eenmanszaak, vof of maatschap? Dan ...
Gepost op: 15 maart 2024

Een goede bedrijfsnaam kiezen

Het is erg belangrijk om een goede handelsnaam (bedrijfsnaam) voor je bedrijf te kiezen. Dit is namelijk de naam die jouw klanten ...
Gepost op: 22 mei 2015

Geld lenen als zzp’er? Dit zijn je opties

Voor zzp’ers is het lastiger om geld te lenen dan voor werknemers in loondienst. Jij hebt als zelfstandig ondernemer geen vast salaris ...
Gepost op: 12 augustus 2019

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.