Een auto van de zaak als zzp’er, wanneer is het nou wel of juist niet voordeliger? Het antwoord op deze vraag hangt van veel factoren af. Daarom is het altijd verstandig om dit samen met je boekhouder te berekenen. Om je daarbij te helpen, geven wij je een overzicht van de regels die hierbij horen.
Privéauto gebruiken voor je zaak: de regels
Als je jouw privé auto gebruikt voor de zaak, dan mag je voor elke gereden kilometer 0,19 cent rekenen als kosten voor de zaak. Hier moet je dan van alles betalen, denk aan benzine, onderhoud en dergelijke. Je mag in deze situatie dus niet de kosten van je auto op je zaak zetten, de auto is immers privé.
Wel heb je de mogelijkheid om de betaalde BTW terug te vragen over de gemaakte kosten voor je auto.
Als je dit wilt doen zijn er 2 opties:
- Over het procentuele deel van de kilometers die je zakelijk gebruikt, kun je de BTW terug vragen. Dus 20% zakelijk gebruik = 20% v/d BTW terug vragen, 30% zakelijk gebruik = 30% v/d BTW terugvragen enzovoort. Voorwaarde bij deze optie is dat je een gesloten kilometerregistratie hebt.
- Als je geen kilometers bijhoudt, dan mag je alle BTW terugvragen. Dit moet op het eind van het jaar gecorrigeerd worden door 1.5% van de cataloguswaarde (nieuwwaarde) van de BTW af te halen. Bij een auto met een cataloguswaarde van € 20.000,- (inclusief BTW en BPM) moet je op het eind van het jaar € 300,- corrigeren op je BTW en betalen aan de belastingdienst.
Auto van de zaak
Als je een auto op de zaak zet, dan zijn de kosten van die auto ook voor rekening van de zaak. Wel moet je er rekening mee houden dat er bijtelling is voor het privégebruik van je auto, tenzij je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.
De bijtelling van je auto is afhankelijk van de CO2 uitstoot. Het meest voorkomende tarief is 20-25%. Zuinige auto’s vallen onder een tarief van 14,7 of 0%. Hier vind je de regels omtrent de bijtelling. Valt je auto in het verlaagde percentage? Dan geldt dit voor de komende 60 maanden. Dus als volgend jaar de regels veranderen, dan gelden voor jou nog steeds de huidige bijtellingsregels.
Auto zakelijk of privé, Wat is voordeliger?
Wat voordeliger is voor jou hangt af van verschillende factoren en is dus per situatie verschillend. Belangrijke factoren die bepalen wat voor jou de beste keuze is zijn:
- het aantal kilometers die je zowel privé als zakelijk rijdt
- wat voor soort auto je nodig hebt voor je werk
- of je een auto nieuw of tweedehands koopt.
Als je voor deze keuze staat, bespreek dan met je boekhouder of accountant wat het voordeligst is: wel of juist geen auto van de zaak?