Hoe vind ik een goede boekhouder of accountant? 5 waardevolle tips

Hoe vind ik een goede boekhouder of accountant? 5 waardevolle tips

Hoe vind ik een goede boekhouder of accountant? Veel (startende) ondernemers stellen zichzelf die vraag. Een goede boekhouder of accountant vinden voor je onderneming is namelijk belangrijk. Het zorgt ervoor dat je met een gerust hart je boekhouding doet/laat doen.

Direct regelen? Vraag hier in 2 minuten 3 offertes van geselecteerde boekhouders aan!

Dit is niet alleen zo omdat hij of zij de belastingaangiftes voor je doet, maar vooral omdat een goede boekhouder met je meedenkt en van advies kan voorzien. Bijvoorbeeld bij belangrijke financiële beslissingen zoals een investering. 

Resultaat van een goede boekhouder of accountant is dat je beter weet hoe jouw bedrijf en jijzelf er financieel voorstaan. Bovendien betaal je met een goede boekhouder nooit te veel belasting omdat hij de wetten, regels en fiscale voordelen kent én de kans op fouten is bij de belastingaangifte stukken kleiner.

Zo zou het in ieder geval altijd moeten zijn.

In de praktijk gebeurt het helaas nog regelmatig dat boekhouders (en zelfs accountants) er een potje van maken. Het vinden van de juiste boekhouder is daarom belangrijk. Een boekhouder die in jouw voordeel werkt en niet die van zichzelf. Daarom geven wij je 5 tips om die éne goede boekhouder of accountant voor jou te vinden

Tip 1: Goed om te weten, de boekhouding is altijd je eigen verantwoordelijkheid

Jij blijft zelf altijd verantwoordelijk voor de administratie van je bedrijf, ook al schakel je een externe partij hiervoor in. Dus ook als je boekhouder of accountant fouten maakt, word jij door de Belastingdienst aansprakelijk gesteld. Eventuele boetes en achterstallige betalingen moet jij betalen. Het is immers jóuw bedrijf en jij hebt deze partij ingeschakeld.

Tip: agendeer wanneer je btw-aangifte moet doen én wanneer je uiterlijk moet betalen. Tijdig aangifte omzetbelasting doen en tijdig betalen: ook dat is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Deze eigen verantwoordelijkheid betekent dat het verstandig is om zelf goede basiskennis van boekhouden en belastingen te hebben. Als je dit nog niet hebt, volg dan een boekhoud training of ga naar de startersbijeenkomsten van de Belastingdienst. Zo leer je basis van boekhouden en weet je beter wat je boekhouder eigenlijk voor je doet (en of het allemaal wel klopt). Bovendien krijg je beter financieel inzicht in je onderneming.

Tip 2: Rolverdeling: wat doe je zelf, wat doet je boekhouder of accountant?

Ben jij het type dat alle bonnetjes en facturen in een schoenendoos mikt, om aan het eind van het kwartaal te bedenken dat je daar iets mee moet doen? Dan is het verstandig om je gehele administratie door een boekhouder te laten bijhouden.

Maar je kunt ook een gedeelte door je boekhouder laten doen. Het voordeel van zelf betrokken blijven bij de boekhouding is dat je beter inzicht hebt in hoe het met je bedrijf gaat. Uiteindelijk ben en blijf je zelf verantwoordelijk voor een juiste administratie en boekhouding.

Het is altijd belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met je boekhouder. Wat verwacht je dat hij voor jou doet en wat verwacht hij van jou?

Zaken waar je duidelijke afspraken over moet maken:

  • Welke onderdelen van de administratie doe je zelf en wat doet dus de boekhouder
    • Denk aan: facturen opstellen, opstellen van de jaarrekening, controleren van administratie en aangiftes, verwerken van de salarisadministratie, administratie inrichten, koppelen bankafschriften met boekhouding
  • Wie doet welke aangifte
    • De aangifte inkomstenbelasting is vaak de belangrijkste reden om een boekhouder in te schakelen, maar het kan ook handig zijn om de btw aangifte uit te besteden. Maak hier duidelijke afspraken over.
  • Doet je boekhouder alleen de aangiftes of denkt hij mee en geeft hij advies
    • Boekhouders zijn er om je administratie op orde te houden en de belastingaangiftes correct te doen. Maar in je cijfers schuilt natuurlijk een schat aan informatie. De ene boekhouder doet daar meer mee dan de andere.
  • Ga na of je boekhouder gespecialiseerd is in boekhouding voor jouw soort onderneming (eenmanszaak, VOF, BV). Zo ja, dan kan hij je vaak betere adviezen geven.
  • Wat zijn de kosten en wat valt daar dan onder
  • Wat zijn de kosten van extra diensten / uren
  • Lever je de boekstukken, bonnen, facturen op papier of online bij je boekhouder aan?
    • Bij een online boekhouding hoef je niet elk kwartaal op en neer naar de boekhouder (voor de btw-aangifte). Het voordeel daarvan is, dat jouw boekhouder niet per se bij jou in de buurt hoeft te  zitten.
  • Heb je altijd inzicht in je cijfers?
    • Met online boekhouden kan je meestal real-time je boekhouding inzien. Maar niet alle boekhouders bieden die optie aan. Bespreek de mogelijkheid hiervoor daarom van te voren.

Hoe meer je zelf doet, des te minder je geld kwijt bent aan je boekhouder. Nadeel van zelf je boekhouding doen, is dat het je veel tijd kan kosten en frustratie kan opleveren. Bovendien bestaat dan de kans dat je dingen vergeet of niet goed doet (simpelweg omdat je niet alle kennis hebt die jouw boekhouder wel heeft). Dit kan weer nadelig uitpakken bij het doen van je aangifte waardoor je te veel belasting betaalt. Weeg dit dus goed voor jezelf af.

Onze tip, doe alleen de boekhouding zelf als je dit leuk vindt en je echt klein bent. Zodra je fulltime onderneemt en meer dan € 40.000,- omzet hebt is het echt aan te raden om een boekhouder in te schakelen.

Tip 3: Wat voor onderneming heb je?

De ene onderneming is de andere niet. Werk je met veel fysieke producten, heb je een inkoop- en verkoopkanaal, heb je voorraad, heb je een webshop, huur je mensen in, heb je personeel, heb je klanten over de grens of zit je in een specifieke branche met speciale regels? Dit zijn allemaal condities die van invloed zijn op je administratie en boekhouding. Ga altijd na of je boekhouder ervaring heeft met jouw type onderneming.

Tip 4: Geld besparen dankzij een goede boekhouder of accountant

Uiteindelijk zal een goede boekhouder je geld besparen. Want een goede boekhouder weet dankzij zijn/haar kennis hoe je voordeel haalt uit de regels voor ondernemers: hij/zij ontzorgt. Zo zorgt je boekhouder dat je alle (fiscale) voordelen gebruikt waar je recht op hebt en geeft hij of zij aan wat je allemaal wel en niet als kosten voor je bedrijf kan opvoeren. Vaak zitten hier dingen bij waar je zelf niet eens aan denkt. Deze twee zaken, het toepassen van (fiscale) voordelen en het opvoeren van de juiste kosten, kunnen je op jaarbasis al snel duizenden euro’s opleveren. Een goede boekhouder verdient zichzelf dus makkelijk terug. Maar nog belangrijker dan geld is dat het jou veel tijd bespaart en een naar gevoel zodra er weer eens aangifte moet worden gedaan. Ook als je zelf online boekhoudt. Tijd kun je gebruiken om geld te verdienen met je onderneming.

Tip 5: Zo vind je een goede boekhouder of accountant

Om een goede boekhouder of accountant te vinden kun je via ons gratis 3 offertes opvragen bij boekhouders. Na met jou gesproken te hebben, gaan we op zoek naar 3 goede boekhouders bij jou in de buurt. Dit is gratis en geheel vrijblijvend. Grote kans dat dit jou die ene goede boekhouder oplevert.

Remko van Buuren

Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement, heb ik mijn sporen verdiend bij verschillende multinationals. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen ondernemersavontuur beleefd en veel geleerd onderweg. Nu sta ik klaar om jou te helpen bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf!

Andere interessante artikelen

Webshop laten groeien? 3 tips

Het starten van je eigen online winkel is natuurlijk spannend. Er liggen grote kansen, maar zoals bij elk avontuur zijn er ook ...
Gepost op: 11 januari 2024

Inkomstenbelasting eenmanszaak berekenen

Wil je weten hoeveel inkomstenbelasting je betaalt met een eenmanszaak? Bereken een schatting van de inkomstenbelasting voor jouw eenmanszaak. Over de inkomstenbelasting ...
Gepost op: 15 januari 2024

Deze 7 tools hoort iedere zzp’er te gebruiken

Als zelfstandig ondernemer heb je meer dan genoeg te doen om jouw bedrijf succesvol te maken. Het is daarom belangrijk dat je ...
Gepost op: 15 mei 2023

Zo zet je ChatGPT in om jouw bedrijf te laten groeien

Er wordt al jaren gepraat over kunstmatige intelligentie, maar de lancering van ChatGPT lijkt een kantelpunt in de geschiedenis van AI te ...
Gepost op: 28 februari 2023

Je doelgroep bepalen

Één van de belangrijkste keuzes die je moet maken als zzp-er op het gebied van marketing is: Op wie richt jij je ...
Gepost op: 24 mei 2015

Je eerste factuur versturen

De eerste factuur versturen, de beloning voor jouw geleverde werk! Vaak is dit versturen best spannend als je voor jezelf start. Maar ...
Gepost op: 27 juni 2023

Starten met Importeren & Exporteren

Het klinkt aantrekkelijk, en natuurlijk is het op dit moment ook heel hip. Importeren, en dan vooral uit China. Het land van ...
Gepost op: 22 mei 2015

Drie tips om op zakelijke kosten te besparen

De inflatie heeft er bij iedereen ingehakt. Niet alleen bij particulieren, ook in het bedrijfsleven. Materialen zijn veelal duurder, om nog maar ...
Gepost op: 20 december 2022

Zo monitor je de financiële gezondheid van je eenmanszaak

Elke eenmanszaak doet er goed aan om zich te verdiepen in de boekhouding en de financiële gegevens van zijn bedrijf. Want, door ...
Gepost op: 19 februari 2020

Auto leasen of kopen als zzp’er?

Overweeg je een auto te leasen of te kopen als zzp’er? Dan is het handig om te bepalen wat verstandiger is. In ...
Gepost op: 6 oktober 2015

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.