Doen wat je het liefste doet, werken waar en wanneer je maar wilt en zelf je prijzen bepalen: als eigenaar van een eenmanszaak heb je veel vrijheden. Maar natuurlijk moet je ook wel eens wat, zoals een kloppende administratie bijhouden. Als eenmanszaak ben je niet verplicht om een jaarrekening te maken, maar het kan wel handig zijn. En wel om de volgende redenen:
- Een jaarrekening geeft inzicht
- Voor het krijgen van een zakelijke lening of hypotheek
- Voor de belastingdienst
Een jaarrekening geeft inzicht in je financiële situatie
Als het goed is, weet je als ZZP’er ongeveer wat er maandelijks in en uitgaat. Maar zeg eens eerlijk: weet jij ook hoeveel er aan het eind van het boekjaar onder de streep overblijft? Wel als je een jaarrekening opstelt. Mocht je nu gelijk gaan denken aan allerlei moeilijke financiële berekeningen, relax. Een jaarrekening is namelijk niets meer dan een soort ‘eindverslag’ van het afgelopen boekjaar. En als je een eenmanszaak hebt, hoeft het opstellen helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Je kunt er voor kiezen om het zelf te doen, of een accountant of boekhouder om hulp vragen.
Balans, winst en verlies
‘Maar wat staat er dan eigenlijk in zo’n jaarrekening?’, vraag je je misschien af. Een jaarrekening bestaat altijd uit een balans (de stand per 31 december van een bepaald jaar), een winst- en verliesrekening én een toelichting op deze gegevens. Oftewel: een jaarrekening laat zien hoe jouw bedrijf er na een boekjaar financieel voor staat en wat er op financieel gebied gebeurt is dat jaar. Het sluit dan ook precies aan op de gegevens in je administratie.
En weet je wat zo fijn is? Als je werkt met een online boekhoudprogramma zoals Ficsus, E-boekhouden of Rompslomp, dan heb je het grootste deel van deze gegevens al bij de hand.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet maandelijks naar mijn cijfers kijk, maar wanneer ik mijn kwartaalaangifte voor de BTW doe, kijk ik in E-boekhouden áltijd even naar mijn winst-en verliesrekening. Zo weet ik in één oogopslag of ik ‘op schema lig’ met de doelen die ik mezelf gesteld heb.
Een jaarrekening helpt bij het maken van verantwoorde bedrijfskeuzes
Over doelen gesproken: een jaarrekening geeft je een goede indicatie of je op de goede weg bent met je onderneming. Misschien heb je het afgelopen jaar veel investeringen gedaan en daardoor weinig winst gemaakt. Of misschien wil je juist gaan investeren, maar vraag je je af of dat op dit moment een verantwoorde keuze is. Een jaarrekening kan je helpen om dat soort beslissingen te maken.
Je kunt een jaarrekening nodig hebben voor een zakelijke lening of hypotheekaanvraag
Als je al iets langer meedraait in het ondernemerswereldje, heb je het misschien al wel eens gedaan: een zakelijke lening aangevraagd. En wat heb je daarvoor nodig? Juist, een of meerdere jaarrekeningen om aan te tonen dat het met jouw bedrijf wel snor zit. De bank wil natuurlijk wel weten welke risico’s het aangaat. Hetzelfde geldt als je als ZZP’er een hypotheekaanvraag wilt doen. Ook dan moet je vaak een of meerdere jaarrekeningen kunnen overleggen.
Een jaarrekening voor de Belastingdienst
Als ZZP’er heb je officieel geen jaarrekening nodig om aangifte van je inkomstenbelasting te doen. Maar de Belastingdienst vraagt natuurlijk wel om financiële verslaglegging van het reilen en zeilen van jouw eenmanszaak. Als je die cijfers toch al in je online boekhoudprogramma hebt staan, kun je misschien net zo goed gelijk een jaarrekening opstellen.
Óf het maken van een jaarrekening voor jouw eenmanszaak nuttig of nodig is, kun je het beste even overleggen met je boekhouder of accountant. Nog beter: je kunt het ook in z’n geheel aan hem of haar uitbesteden. Kun jij je tijd mooi besteden aan wat je leuk vindt en waar je goed in bent.
Je administratie op orde, zonder jouw kostbare tijd? Besteed het nu uit!
Zakelijk Groeien en The Numbers people ontzorgen jou en geven je meer inzicht in je cijfers.