Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

Het is nou niet bepaald een hobby van de meeste zzp’ers: het bijhouden van je administratie. Toch ben je als ondernemer verplicht om een goede boekhouding te voeren. Een boekhouder of accountant kan je daarbij helpen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?

Denk je aan een boekhouder, dan denk je misschien al snel aan een wat oudere, niet zo vlotte man in een grijs pak. En accountants, zijn dat niet van die gladde types met een goede baan bij een groot, internationaal bedrijf? Natuurlijk overdrijf ik nu een beetje, maar tot een paar jaar geleden was dat voor mij het stereotype verschil tussen een accountant en boekhouder.

Gelukkig ben ik bijgedraaid. Sterker nog, ik heb inmiddels sinds begin dit jaar zelf een accountant in de arm genomen. Gezien de rechstvorm van mijn onderneming had dat niet gehoeven, maar het is iemand die ik al jaren ken. Toen ik net begon met ondernemen, voorzag hij me al -ongevraagd- van fijne én gratis tips. “Je werkt vanuit huis toch? Denk je er dan aan om ook je internetverbinding zakelijk op te voeren?” En: “Het hoeft niet, maar ik raad je aan om in een boekhoudprogramma te gaan werken.” Inmiddels werk ik al enige tijd met E-boekhouden en ik moet zeggen: ik zou het niet meer willen missen.

Kennis van een boekhouder en een accountant

Wat voor jou het beste werkt, is een keus die je zelf moet maken. Maar om die keus te kunnen maken, is het goed om te weten wat de precieze verschillen zijn tussen een boekhouder en accountant. In dit artikel behandelen we drie verschillen:

  • de aanwezige kennis
  • de werkzaamheden
  • de kosten

De aanwezige kennis

Laten we beginnen met de kennis. Natuurlijk moet je zowel als boekhouder als accountant gezegend zijn met een goed cijfermatig inzicht. Je moet weten hoe je een administratie voert en ondernemers daarin zo fiscaal vriendelijk mogelijk ondersteunen.

Maar waar boekhouders geen officiële diploma’s in hun bezit hoeven te hebben, ligt dat bij accountants anders. Het voeren van een accountantstitel is namelijk bij wet beschermd en mag je alleen voeren na het volgen van een officiële accountantsopleiding op hbo- of universitair niveau. Accountants staan dan ook officieel geregistreerd in een register. Ook zijn er verplichte praktijkstages. En ben je eenmaal aan het werk in de accountancy, dan ben je er nog niet helemaal. Accountants zijn namelijk verplicht om hun kennis over wet- en regelgeving up-to-date te houden met zogenoemde ‘permanente educatie’.

Werkzaamheden van een boekhouder

Het verschil in kennis tussen een boekhouder en accountant is er niet zomaar. Dat heeft alles te maken met de verschillende rollen die beide beroepen hebben. Kort samengevat is een boekhouder iemand die alle inkomsten en uitgaven van je onderneming bijhoudt. In hoeverre hij of zij dat doet, hangt van jezelf af. Ben jij iemand die het niet zo nauw neemt met facturen inboeken of zakelijke reiskosten declareren? Dan doe je er goed aan om dit uit te besteden aan een boekhouder.

Opstellen van financiële bewijsstukken

Hij of zij kan je naast het bijhouden van de administratie ook helpen met het opstellen van je facturende BTW-aangifte, de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting en het opstellen van een jaarrekening. Al is dat laatste niet verplicht als je een eenmanszaak hebt. Ook is een boekhouder – als het goed is – helemaal op de hoogte van alle wet- en regelgeving rondom belastingen.

Werkzaamheden van een accountant

Boekhouders hebben dus vooral een uitvoerende rol. Ook accountants kunnen een administratie inrichten en voeren, maar hun bevoegdheden gaan een stukje verder.  In tegenstelling tot boekhouders hebben zij een meer controlerende rol. Zo controleren ze onder andere jaarrekeningen en financiële rapportages waarover verantwoording moet worden afgelegd. Ook bij financieel-inhoudelijke vragen, zoals over subsidies en bedrijfsleningen, zijn ze een prima sparringpartner.

Kosten boekhouder en accountant

Eerlijk is eerlijk: voordat ik met mijn huidige accountant in zee ging, kneep ik ‘m wel een beetje voor de kosten. Want natuurlijk wil ik het beste voor mijn bedrijf, maar de kosten moeten wel opwegen tegen de baten. Dus toen ik mijn eerste factuur ontving – voor uitleg over e-boekhouden, het beantwoorden van al mijn prangende vragen én mijn btw-aangifte – slaakte ik een zucht van verlichting.

Toch is het goed om je te realiseren dat de kosten voor het inhuren van een accountant over het algemeen een stuk hoger zijn dan wanneer je een boekhouder vraagt. In een artikel dat we eerder deelden over de kosten van een accountant of boekhouder, schreven we daarover het volgende: ‘Een startende boekhouder kost ongeveer € 40,- tot € 45,- per uur. Het gemiddelde uurtarief van een boekhouder met een paar jaar ervaring ligt rond de € 60,-. Accountants met een paar jaar ervaring rekenen al gauw zo’n € 70,- tot € 100,- per uur (alle tarieven zijn excl. 21 % btw).

Boekhouder of accountant? Doe wat bij jou past

Kijk daarom vooral wat bij jouw onderneming past. Ben jij al geholpen met het doen van de IB-aangifte en de kwartaalaangifte voor je BTW, dan kun je prima uit de voeten met een boekhouder. Heb je ingewikkelde fiscale vraagstukken of wil je een grote lening afsluiten bij een bank? Bel dan eens met een accountant. Maar of je nou voor het één of het ander kiest, ze leveren je allebei vaak iets onbetaalbaars op: financiële rust.

Remko van Buuren

Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement, heb ik mijn sporen verdiend bij verschillende multinationals. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen ondernemersavontuur beleefd en veel geleerd onderweg. Nu sta ik klaar om jou te helpen bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Warme acquisitie: hoe pak je het slim aan?

Werk en opdrachten komen niet vanzelf naar je toe. Daar moet je wel wat voor doen! Acquisitie is letterlijk klantenwerving. Warme acquisitie ...
Gepost op: 26 mei 2020

Verzendopties voor je webshop: welke kies jij?

Het kiezen van de juiste verzendopties voor je webshop is essentieel voor een succesvolle e-commerceonderneming. Verschillende bedrijven hebben verschillende voorkeuren als het ...
Gepost op: 7 augustus 2023

Een boekhouder in Utrecht vinden

Wil jij nooit meer stress ervaren over je boekhouding, geen enkel belastingvoordeel missen en op een onoverzichtelijke manier met cijfers omgaan? Dan ...
Gepost op: 29 maart 2022

Marktonderzoek

Wil je weten hoe jouw markt eruit ziet, hoe groot die is (en of die er eigenlijk wel is) en wie jouw ...
Gepost op: 9 december 2019

Online Marketing Tools

Jij, je bedrijf en ook je marketingbeleid moeten met de tijd meegaan, dat doet je doelgroep immers ook. De tijd dat mensen ...
Gepost op: 22 mei 2015

Een goede offerte maken? Zo doe je dat

Een goede offerte maken is meer dan alleen een overzicht opstellen van wat jouw dienst een klant gaat kosten. Een goede offerte helpt ...
Gepost op: 19 maart 2024

Urencriterium van 1225 uur berekenen

Nooit meer nadenken over je uren? e-Boekhouden.nl: complete boekkhoudtool inclusief urenregistratie SnelStart: complete boekkhoudtool inclusief urenregistratie   Voldoen aan het urencriterium voor ...
Gepost op: 14 juni 2022

Oefen invloed uit op je bank en spaargeld

Wanneer je zaken als zzp’er goed lopen en je houdt geld over aan het eind van de maand, dan zijn er verschillende ...
Gepost op: 21 mei 2024

Dit zijn de 5 redenen waarom verzuimbegeleiding zo belangrijk is voor bedrijven

Voor veel bedrijven is verzuimbegeleiding een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsstrategie. Het helpt bij het managen van de productiviteit en gezondheid van ...
Gepost op: 11 april 2023

Auto leasen of kopen als zzp’er?

Overweeg je een auto te leasen of te kopen als zzp’er? Dan is het handig om te bepalen wat verstandiger is. In ...
Gepost op: 6 oktober 2015

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.