Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

Het is nou niet bepaald een hobby van de meeste zzp’ers: het bijhouden van je administratie. Toch ben je als ondernemer verplicht om een goede boekhouding te voeren. Een boekhouder of accountant kan je daarbij helpen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?

Denk je aan een boekhouder, dan denk je misschien al snel aan een wat oudere, niet zo vlotte man in een grijs pak. En accountants, zijn dat niet van die gladde types met een goede baan bij een groot, internationaal bedrijf? Natuurlijk overdrijf ik nu een beetje, maar tot een paar jaar geleden was dat voor mij het stereotype verschil tussen een accountant en boekhouder.

Gelukkig ben ik bijgedraaid. Sterker nog, ik heb inmiddels sinds begin dit jaar zelf een accountant in de arm genomen. Gezien de rechstvorm van mijn onderneming had dat niet gehoeven, maar het is iemand die ik al jaren ken. Toen ik net begon met ondernemen, voorzag hij me al -ongevraagd- van fijne én gratis tips. “Je werkt vanuit huis toch? Denk je er dan aan om ook je internetverbinding zakelijk op te voeren?” En: “Het hoeft niet, maar ik raad je aan om in een boekhoudprogramma te gaan werken.” Inmiddels werk ik al enige tijd met E-boekhouden en ik moet zeggen: ik zou het niet meer willen missen.

Kennis van een boekhouder en een accountant

Wat voor jou het beste werkt, is een keus die je zelf moet maken. Maar om die keus te kunnen maken, is het goed om te weten wat de precieze verschillen zijn tussen een boekhouder en accountant. In dit artikel behandelen we drie verschillen:

  • de aanwezige kennis
  • de werkzaamheden
  • de kosten

De aanwezige kennis

Laten we beginnen met de kennis. Natuurlijk moet je zowel als boekhouder als accountant gezegend zijn met een goed cijfermatig inzicht. Je moet weten hoe je een administratie voert en ondernemers daarin zo fiscaal vriendelijk mogelijk ondersteunen.

Maar waar boekhouders geen officiële diploma’s in hun bezit hoeven te hebben, ligt dat bij accountants anders. Het voeren van een accountantstitel is namelijk bij wet beschermd en mag je alleen voeren na het volgen van een officiële accountantsopleiding op hbo- of universitair niveau. Accountants staan dan ook officieel geregistreerd in een register. Ook zijn er verplichte praktijkstages. En ben je eenmaal aan het werk in de accountancy, dan ben je er nog niet helemaal. Accountants zijn namelijk verplicht om hun kennis over wet- en regelgeving up-to-date te houden met zogenoemde ‘permanente educatie’.

Werkzaamheden van een boekhouder

Het verschil in kennis tussen een boekhouder en accountant is er niet zomaar. Dat heeft alles te maken met de verschillende rollen die beide beroepen hebben. Kort samengevat is een boekhouder iemand die alle inkomsten en uitgaven van je onderneming bijhoudt. In hoeverre hij of zij dat doet, hangt van jezelf af. Ben jij iemand die het niet zo nauw neemt met facturen inboeken of zakelijke reiskosten declareren? Dan doe je er goed aan om dit uit te besteden aan een boekhouder.

Opstellen van financiële bewijsstukken

Hij of zij kan je naast het bijhouden van de administratie ook helpen met het opstellen van je facturende BTW-aangifte, de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting en het opstellen van een jaarrekening. Al is dat laatste niet verplicht als je een eenmanszaak hebt. Ook is een boekhouder – als het goed is – helemaal op de hoogte van alle wet- en regelgeving rondom belastingen.

Werkzaamheden van een accountant

Boekhouders hebben dus vooral een uitvoerende rol. Ook accountants kunnen een administratie inrichten en voeren, maar hun bevoegdheden gaan een stukje verder.  In tegenstelling tot boekhouders hebben zij een meer controlerende rol. Zo controleren ze onder andere jaarrekeningen en financiële rapportages waarover verantwoording moet worden afgelegd. Ook bij financieel-inhoudelijke vragen, zoals over subsidies en bedrijfsleningen, zijn ze een prima sparringpartner.

Kosten boekhouder en accountant

Eerlijk is eerlijk: voordat ik met mijn huidige accountant in zee ging, kneep ik ‘m wel een beetje voor de kosten. Want natuurlijk wil ik het beste voor mijn bedrijf, maar de kosten moeten wel opwegen tegen de baten. Dus toen ik mijn eerste factuur ontving – voor uitleg over e-boekhouden, het beantwoorden van al mijn prangende vragen én mijn btw-aangifte – slaakte ik een zucht van verlichting.

Toch is het goed om je te realiseren dat de kosten voor het inhuren van een accountant over het algemeen een stuk hoger zijn dan wanneer je een boekhouder vraagt. In een artikel dat we eerder deelden over de kosten van een accountant of boekhouder, schreven we daarover het volgende: ‘Een startende boekhouder kost ongeveer € 40,- tot € 45,- per uur. Het gemiddelde uurtarief van een boekhouder met een paar jaar ervaring ligt rond de € 60,-. Accountants met een paar jaar ervaring rekenen al gauw zo’n € 70,- tot € 100,- per uur (alle tarieven zijn excl. 21 % btw).

Boekhouder of accountant? Doe wat bij jou past

Kijk daarom vooral wat bij jouw onderneming past. Ben jij al geholpen met het doen van de IB-aangifte en de kwartaalaangifte voor je BTW, dan kun je prima uit de voeten met een boekhouder. Heb je ingewikkelde fiscale vraagstukken of wil je een grote lening afsluiten bij een bank? Bel dan eens met een accountant. Maar of je nou voor het één of het ander kiest, ze leveren je allebei vaak iets onbetaalbaars op: financiële rust.

Janet Freriks

Als freelance journalist en (commercieel) tekstschrijver, werkt Janet Freriks zowel voor als achter de schermen in medialand. Zo schrijft ze voor (landelijke) online media en helpt met liefde andere ondernemers aan ijzersterke webteksten, persberichten of blogs. Haar bedrijf Thuis in Teksten bestaat sinds 2016, dus inmiddels heeft Janet de nodige ervaring op het gebied van zakelijk ondernemen. Daarnaast heeft ze met haar blogs voor zakelijkgroeien.nl een helder doel voor ogen: ingewikkelde materie omtoveren tot laagdrempelige en lekker leesbare teksten. Meer over Janet weten? bezoek haar linkedin profiel: Janet Freriks

2 reacties

  1. Bedankt voor het delen van het uurtarief van boekhouders en accountants. Ik zou graag in gesprek willen gaan om te zien welke werkzaamheden ik uit zou moeten besteden. Ik ben benieuwd welk advies ik krijg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Andere interessante artikelen

Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

Het is nou niet bepaald een hobby van de meeste zzp’ers: het bijhouden van je administratie. Toch ben je als ondernemer verplicht ...
Gepost op: 2 juni 2021

ZZP of BV? Dit is wat je als ondernemer moet weten

Heb je de knoop doorgehakt en ga je als ondernemer aan de slag?  Of loop je al wat langer mee in het ...
Gepost op: 14 mei 2021

Wat is Marketing?

Als je denkt dat jouw producten zo goed zijn dat ze zichzelf wel verkopen, dan heb je het mis! Je hebt marketing ...
Gepost op: 21 mei 2015

Een goede offerte maken? Zo doe je dat

Een goede offerte maken is meer dan alleen een overzicht opstellen van wat jouw dienst een klant gaat kosten. Een goede offerte helpt ...
Gepost op: 24 mei 2015

Zwangerschapsuitkering voor zzp’ers: hoe werkt het?

Als je zwanger bent terwijl je een eigen bedrijf runt, heeft dit natuurlijk financiële gevolgen. Tijdens en na de bevalling heb je ...
Gepost op: 1 september 2020

Wat kost een boekhouder of accountant?

Als zzp’er ben je wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren. Boekhouden móet, of je het nou leuk vindt of niet. Met ...
Gepost op: 19 december 2018

Wat is zoekmachine optimalisatie en hoe realiseer je dit?

Steeds meer ondernemers zien de kansen op groei online liggen. Focus je niet langer uitsluitend op de lokale doelgroep van je organisatie, ...
Gepost op: 1 maart 2022

Een jaarrekening met een eenmanszaak: nuttig en nodig?

Doen wat je het liefste doet, werken waar en wanneer je maar wilt en zelf je prijzen bepalen: als eigenaar van een ...
Gepost op: 5 oktober 2020

Wat betekenen de functionaliteiten in boekhoudprogramma’s?

Op onze website vind je een handige tool waarmee je een aantal boekprogramma’s kunt vergelijken. Met behulp van filters kun je eerst ...
Gepost op: 18 mei 2021

Een recessie biedt ook kansen om zakelijk te groeien

Wist je dat een recessie ook kansen biedt om zakelijk te groeien? Zowel door te besparen als door acquisitie kun je er ...
Gepost op: 28 november 2022

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Geef je hieronder op 👇

Boekhoudprogramma van de maand

Tot 15 maanden gratis

4.6/5