2013 was het jaar dat de bitcoin de digitale valutamarkt begon over te nemen. De munt heeft sindsdien dalen en pieken gehad. De bitcoin was de eerste digitale valuta die zo’n hoge waarde bereikte. Sinds het ontstaan van bitcoin hebben veel internetondernemers interesse getoond in de wereld van cryptocurrency. Ben jij zo slim geweest om te investeren? En zit je er nu aan te denken om je klanten in bitcoin te laten betalen? Dit kan je doen! Hoe? Let goed op, een digitale bitcoin factuur werkt anders een normale factuur. Pas wel goed op met de administratie want een belastinginspecteur kan bitcoin transacties heel erg interessant kunnen vinden.
De vreemde valuta bitcoin in je boekhouding
Vanuit een boekhoudkundig perspectief wordt de bitcoin erkent als een vreemde valuta. Het bedrag van je factuur kun je in deze eenheid noteren. Zorg er wel voor dat je op de plaats waar je IBAN hoort te staan een wallet adres neerzet. Je factuur is verder niet veel verschillend. Alleen als je met je klant bepaalde afspraken hebt gemaakt, bijvoorbeeld gespreid betalen of over de betaalomschrijving.
Wanneer je aan erg korte betaaltermijn aanhoudt of als je een vooruitbetaling aan neemt, is het mogelijk om bitcoins via een betaalprovider of via een handel platform te accepteren die jou een vaststaand bedrag in euro’s uitbetalen. Als voorbeeld:
Je kunt via een handel platform bitcoin direct converteren naar euro’s en dan krijg je het in euro’s uitbetaald op je rekening. Een gemakkelijke manier om zo je bitcoins in euro’s om te zetten.
Als je de factuur opneemt in je boekhouding is het verstandig om meteen de waarde van de bitcoins te noteren in euro’s. Dit is administratief verplicht en je kunt administratief het beste gebruikmaken van een internationale dagkoers. Wanneer je klant het geld later overmaakt dan dat jij de factuur gemaakt hebt, heb je wel te maken met koersverschillen.
Koersverschillen en je boekhouding
Koersverschillen kun je in je boekhouding oplossen door na betaling van de factuur als betaald te noteren. Het bedrag dat oorspronkelijk is opgenomen in je administratie moet je in euro’s afvinken. Wat je te kort komt of wat je te veel hebt dat geef je los op als koersverschil. Dit doe je als de software die je gebruikt voor de boekhouding dit ondersteunt. De oplossing bitcoins te converteren naar euro’s is er vaak een hoop mogelijk, het ligt er maar net aan hoeveel je zelf kunt aanpassen aan facturen.
Administratie software
Moneybird heeft de bitcoin als valuta opgenomen in hun administratiesoftware sinds 2014. Volgens het boekhoudbedrijf uit Enschede zijn zij de eerste Nederlandse online administratiedienst met de optie om facturen in bitcoins te verzenden. Ze maken gebruik van de bitcoin dagkoers en hierdoor kan het bedrijf de factuur automatisch op de juiste manier in de administratie en in de btw verwerken.
Het debiteurenrisico
Wanneer je klant je de factuur niet betaalt is dit vervelend. Wanneer je alles geprobeerd hebt en je klant heeft nog steeds niet betaalt is dit frustrerend. Bij Moneybird kun je deze wanbetalers crediteren: “Als je crediteert, dan kun je het beste rekening houden met de oude koers, op deze manier heb je geen koersverschil in je boekhouding”.
Bedenk goed wat je wilt gaan doen. Als je klant de factuur niet betaald, sta je logischerwijze niet heel erg sterk. Je klant moet namelijk wel akkoord gaan met een factuur in bitcoins uit te laten betalen. Als je klant jou gewoon in euro’s wilt betalen mag jij dit officieel niet weigeren omdat euro’s gewoon geld is en dus een wettelijk betalingsmiddel. Dus bedenk goed of je jouw klant wilt verrassen met ineens een factuur met een bitcoin betaal verzoek.
Belasting op Bitcoins voor zzp’ers
In 2018 is ingevoerd dat je belasting moet betalen over je bitcoins. Simpelweg omdat bitcoins bij je vermogen horen. Als je de inkomstenbelasting invult moet je dit aangeven bij ‘overige bezittingen’ dit vind je in box 3. Hier staat bezit van crypto valuta en dit moet je invullen.
Het is belangrijk dat je bij de inkomstenbelasting de waarde opgeeft op basis van de waarde van bitcoin op 1 januari. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken afhankelijk van de bitcoin koers op dat moment. Vanaf 2021 betaal je pas belasting over jouw eigen vermogen vanaf 50.000 euro. Dat betekent dus dat dat je tot 50.000 euro geen belasting erover heen hoeft te betalen.