ZZP Opdrachten krijgen? Check deze websites voor nieuwe opdrachten

ZZP Opdrachten krijgen? Check deze websites voor nieuwe opdrachten

Als zzp’er is het vinden van nieuwe opdrachten en klanten noodzakelijk. Dat noem je acquisitie: het verwerven van nieuwe opdrachten en klanten. Je ontkomt er als zzp’er eigenlijk niet aan, want zonder opdrachten verdien je natuurlijk niks. Behalve “cold calling” en netwerken, kun je ook proberen opdrachten te vinden via speciaal daarvoor opgezette websites, waarmee je opdrachten kunt scoren.

Telefonische acquisitie, netwerken, adverteren en inzet van social media: allerlei manieren om nieuwe klanten en opdrachten te zoeken. Maar er zijn ook tal van websites waarmee je opdrachten kunt zoeken en vinden. In dit artikel bespreken we een aantal handige websites die je als (startende) zzp’er helpen met het vinden van opdrachten.

Tips voordat je websites inzet voor opdrachten

Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent als je acquisitie gaat doen. Zodra je wilt reageren op opdrachten of een opdrachtgever heeft interesse in jouw product of dienst, dan wil je snel kunnen schakelen. Snelheid is vaak een vereiste als je bij bedrijven op locatie wilt werken, via inhuur. In 9 van 10 gevallen moet je binnen enkele dagen een reactie sturen. Zorg dus dat je CV altijd up to date is en maak kant en klare motivatieteksten. Maak bijvoorbeeld ook een tarievenlijst en een portfolio van werk dat je al gedaan hebt. Alles wat nodig is om onderscheidend te zijn en snel te kunnen reageren.

In het grotere geheel is het ook aan te raden om je administratie (zoals je urenregistratie) zo efficient mogelijk in te richten. Een boekhoudprogramma raden wij daarom ook altijd aan als je serieus opdrachten wilt gaan scoren. Evenals het uitbesteden van je administratie aan een boekhouder.  Want als je 40 uur in de week werkt als zzp’er dan wil je liever niet in de avond nog je administratie moeten bijwerken.

Websites voor zzp opdrachten

Er zijn heel wat websites die je zouden kunnen helpen met het vinden van opdrachten. We bespreken slechts een selectie.

1: flextender.nl

Flextender noemt zichzelf hét platform voor inhuuropdrachten en het werkt als een marktplaats. Op deze site vind je voornamelijk inhuuropdrachten die door gemeenten worden uitgezet. Denk aan: consulent WMO, medewerker digitalisering, planoloog of verkeerskundige. Voor zzp’ers is flextender gratis en vrijblijvend, je hoeft je alleen in te schrijven. Je kunt jobalerts instellen voor opdrachten die in jouw vakgebied vallen. Flextender brengt bij de opdrachtgever (meestal) óf bij de leverancier (soms) een vast bedrag per gewerkt uur in rekening voor haar diensten voor de duur van de inhuuropdracht. Dit wordt bijgehouden via het eigen urenregistratiesysteem van Flextender.

2: freelance.nl

Freelance.nl biedt een groot en gevarieerd aanbod aan grote opdrachten en kleine klussen. Voor als je werkzaam bent in de ICT, als tekstschrijver of vertaler, maatschappelijk werker, coach of jurist, en nog veel meer vakgebieden. Als freelancer of zzp’er kun je een gratis account aanmaken om opdrachten te zoeken, jobalerts te krijgen en zichtbaar te zijn voor opdrachtgevers. Wil je binnen 24 uur na publicatie van een opdracht kunnen reageren? Dan heb je een PRO account nodig; dat kost € 57,50 exclusief btw voor 1 jaar. Daarmee vergroot je je kans aanzienlijk om de opdracht daadwerkelijk te krijgen. Vaak worden opdrachten al binnen die 24 uur gepauzeerd of gesloten, omdat er zo veel reacties zijn binnen gekomen.

3: freelancer.nl

Op freelancer.nl kun je een gratis en betaald profiel aanmaken om te reageren op dienstverlenende opdrachten en jobalerts te krijgen via e-mail. Ook wordt jouw profiel zichtbaar voor opdrachtgevers. Het is aan te raden om enkele referenties op te geven, zodat opdrachtgevers een beter beeld van je krijgen. De referenties geven cijfers (van 1 tot 5 sterren) voor bepaalde taken. Dit leidt tot een kwalificatie, uitgedrukt in een bepaald aantal sterren bij jouw profiel. Je kunt een betaald account nemen (per jaar), dat kost zo’n 50 tot 60 euro per maand. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een standaard en premium account. Met een premium account heb je voorrang wat betreft de zichtbaarheid voor opdrachtgevers. Met een premium account kom je dus boven een freelancer met een standaard account te staan.

4: hoofdkraan.nl

Op hoofdkraan.nl vind je opdrachten in de categorieën tekst en vertaling, marketing en communicatie, design en multimedia, websites en applicaties, finance en administratie, management en organisatie, analyse en advies, en beheer en techniek. Als freelancer kun je kiezen uit drie verschillende abonnementen: gratis, pro (24,95 euro per maand) en proplus (69,95 euro per maand). Gratis betekent dat je jobalerts kunt ontvangen en opdrachten kunt bekijken. Met een (jaarlijks) pro abonnement kun je reageren op 40 opdrachten per maand en krijg je een profiel in de bedrijvengids. Met het (jaarlijkse) proplus abonnement krijg je ook een profiel in de bedrijvengids én je kunt onbeperkt op opdrachten reageren. Als je wilt, kun je voorafgaand aan de opdracht een proforma betaling (aanbetaling) vragen aan de opdrachtgever; dat regelt hoofdkraan voor je. Net als op freelance.nl, wordt er in een razend tempo op opdrachten gereageerd. Wil je ook snel kunnen reageren? Dan heb je zeker een betaald abonnement nodig.

5: offerti.nl

Op offerti.nl kunnen opdrachtgevers een offerte-aanvraag plaatsen. Bijvoorbeeld als een opdrachtgever op zoek is naar een boekhouder, vertaler, jurist, loopbaancoach, mediator, relatietherapeut, tekstschrijver of grafisch ontwerper. Je betaalt pas op het moment dat je een offerte uitbrengt op een opdracht die bij je past en die je aanspreekt. Daarvoor werkt Offerti met credits. Eén credit staat gelijk aan 1 euro. Het aantal credits verschilt per opdracht en per vakgebied. Bij elke opdracht staat vermeld hoeveel credits in rekening worden gebracht. De credits zijn voor elk vakgebied te gebruiken; handig als je in meerdere vakgebieden actief bent. Het nadeel is dat je betaalt per offerte en daarmee niet verzekerd bent dat je de opdracht ook echt mag gaan doen.

6: opdrachten.nl

Opdrachten.nl biedt dagelijks een groot aantal opdrachten binnen diverse vakgebieden. Je kunt kiezen uit een gratis of betaald abonnement. Met een gratis abonnement kun je interne opdrachten inzien en jobalerts ontvangen, met een pro abonnement kun je ook direct reageren op externe opdrachten, én opdrachtgevers kunnen je profiel inzien. Met interne opdrachten wordt bedoeld: opdrachten die rechtsreeks geplaatst worden op opdrachten.nl. Externe opdrachten zijn opdrachten van  overheidsmarktplaatsen en websites van opdrachtgevers en intermediairs, die opdrachten.nl doorplaatst. Voor een betaald (pro) abonnement betaal je vanaf 1,95 euro per maand. De daadwerkelijke prijs die je betaalt, is afhankelijk van de looptijd die je kiest: 6, 12 of 36 maanden.

7: pooq.nl

Pooq.nl publiceert dagelijks vele nieuwe opdrachten in diverse vakgebieden. Je kunt met een gratis account direct zoeken op regio, vakgebied, opleidingsniveau en gezochte werkervaring. Met een pro abonnement zie je ook direct wie de opdrachtgever is en kun je reageren. Ook kunnen opdrachtgevers jouw profiel zien. De kosten voor een pro abonnement zijn: 24 euro voor een halfjaarlijks abonnement en 36 euro voor een jaarabonnement. Let op: Pooq publiceert ook opdrachten, die alleen op detacheringsbasis (tijdelijk dienstverband) kunnen worden ingevuld. Deze zijn daardoor niet interessant voor zzp’ers.

8: werkspot.nl

Deze website richt zich op zogenaamde klusjesmannen (en -vrouwen). Interessant als je zzp-werk zoekt als bijvoorbeeld aannemer, elektricien, loodgieter, schilder, timmerman of stukadoor. Iedereen die een vakman zoekt, kan gratis een klus plaatsen. Als klusjesman (of -vrouw) kun je je gratis inschrijven en reageren op aanvragen die in jouw vakgebied en regio vallen. Je stelt jezelf voor en vertelt waarom jij de beste persoon voor deze klus bent en geeft een prijsindicatie. De plaatser van de klus kiest zelf de vakman die het beste past en laat achteraf een beoordeling achter. Sommige vakmannen zweren erbij, maar het kan ook in je nadeel werken als je (nog) geen beoordelingen hebt. Je zult dan eerst een goede reputatie moeten opbouwen.

9: Jooble

Jooble is een vacaturesite met ook veel opdrachten voor freelancers. Je kan makkelijk opdrachten filteren op regio, salaris en datum. Er staan opdrachten op voor alle vakgebieden. Je kan met een gratis account per mail op de hoogte worden gehouden van nieuwe opdrachten.

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Tot slot over zzp opdrachten vinden

Stel doelen! Bepaal wat je wilt bereiken en ruim daar op regelmatige basis tijd voor in. Bijvoorbeeld elke week één of twee dagdelen. In tijden dat je “omkomt” in het werk, kun je de tijd die je aan acquisitie besteedt uiteraard wat terugschroeven. Maar bedenk wel: nieuwe opdrachten blíjven nodig voor jouw bestaansrecht als zzp’er. Het doen van acquisitie verdient jouw tijd als zzp’er: het is immers de eerste stap naar (nieuwe) omzet. Succes!

Lilian Havermans

Lilian Havermans is content specialist / senior webredacteur. Opgeleid als journalist houdt zij zich sinds 2005 bezig met het vak webredactie. Schrijven is haar absolute passie. Lilian heeft een brede interesse en publiceert over tal van onderwerpen. Sinds 2010 is Lilian zzp’er en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met ondernemen, boekhouding en financiële zaken rondom het ondernemerschap. Ze weet inmiddels haar weg te vinden in de wirwar van wetgeving, belastingregels en allerlei andere voorwaarden en eisen die gelden voor ondernemers in het algemeen en zzp’ers in het bijzonder. Lilian wil – net als Jasper – graag haar ervaring inzetten om andere ondernemers te helpen met groeien. Ze publiceert regelmatig artikelen op zakelijkgroeien.nl. Meer over Lilian weten? lilianhavermans.nl

Andere interessante artikelen

Zo krijg je financieel inzicht in je onderneming

Inzicht in je financiën is natuurlijk meer dan je banksaldo in de gaten houden. Goed financieel inzicht in je bedrijf geeft je ...
Gepost op: 24 juli 2015

Aftrekposten eenmanszaak berekenen

Bereken hieronder gemakkelijk je belastingvoordeel op aftrekposten. Heb je geen zin om hier zelf steeds over na te denken? Kies een goede ...
Gepost op: 30 april 2021

Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Als zzp’er of zelfstandig ondernemer kun je er veel baat bij hebben om een boekhouder in de arm te nemen. Iedereen die ...
Gepost op: 1 maart 2019

Van zzp’er naar ondernemen met personeel: waar moet je op letten?

Ben je zelfstandig ondernemer en denk je erover om personeel in dienst te nemen? Dit kan een baanbrekende stap zijn, maar er ...
Gepost op: 15 november 2023

Zakelijk lening aanvragen? Tips en vergelijking van aanbieders

Een zakelijke lening is een goede manieren om de start van je bedrijf, de groei, een investering of tijdelijk tekort aan geld ...
Gepost op: 22 mei 2019

Jouw webshop, hosting en boekhouding in één

In de afgelopen jaren shoppen steeds meer mensen comfortabel vanuit hun luie stoel thuis; dat betekent dat het eigenlijk geen beter moment ...
Gepost op: 21 februari 2023

Hoe werkt de Belastingdienst voor mij als starter?

Je droomt er misschien al jaren van en nu gaat er wat van komen. Je wil eigen baas zijn en een bedrijf ...
Gepost op: 26 maart 2019

Je eerste factuur versturen

De eerste factuur versturen, de beloning voor jouw geleverde werk! Vaak is dit versturen best spannend als je voor jezelf start. Maar ...
Gepost op: 27 juni 2023

Vier slimme investeringen als ondernemer

De grootste ondernemers op aarde zijn niet groot geworden alles op safe te spelen. Jouw bedrijf groeit door het nemen van risico ...
Gepost op: 11 januari 2024

Hoe de fondsen te verzamelen om je bedrijf te starten

Voor het starten van een bedrijf is meer nodig dan alleen een idee – er zijn ook middelen voor nodig. Of je ...
Gepost op: 11 april 2023

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.