Wil jij als ondernemer in het midden- en kleinbedrijf (MKB) jouw bedrijf gezond laten groeien? Er zijn dan meerdere MKB financiering opties in 2024 mogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Van traditionele leningen tot nieuwe fintech-oplossingen: in deze blog lichten we de opties verder toe en krijg je praktische adviezen om dit verder te implementeren.
Waarom is MKB Financiering belangrijk?
Voor MKB’ers die gestaag verder willen groeien, kun je de juiste financiering als brandstof voor het bedrijf zien. Wanneer je wil investeren in extra personeel, nieuwe apparatuur, extra voorraad of je cashflow wilt verbeteren, dan kan de juiste financieringsvorm uitkomst bieden. Een voorbeeld is een zakelijke lening afsluiten. Met een passende financieringsoplossing voor jouw onderneming kan je gezond verder kunt groeien!
Opties voor MKB financiering 2024
Wanneer je kapitaal nodig hebt om verder te groeien, zijn er als MKB’er verschillende financieringsopties waaruit te kunt kiezen. Wij lichten de populairste opties verder toe, zodat jij een goed beeld krijgt wat het beste voor jou kan werken.
1. Bankleningen
Een traditionele vorm van financiering is een banklening. Ga hierbij goed na waarvoor je de lening nodig hebt en welk bedrag en looptijd hierbij realistisch is. Banken bieden vaak twee soorten leningen aan: een kortlopende lening en een langlopende lening. Mocht je een tijdelijk cashflow probleem hebben, dan kan een kortlopende lening uitkomst bieden. Wanneer je van plan bent om grote investeringen te doen die zich op de langere termijn pas terugverdienen, dan kan een langlopende lening uitkomst bieden.
Voordelen
- Betrouwbaarheid en bekendheid van banken voor zakelijke klanten
- Vaak tegen een lage rente mogelijk
Nadelen
- Vaak strenge eisen en langere goedkeuringsprocedures
- Rente zijn extra kosten voor jouw onderneming
- De inkomsten moeten meerdere jaren hoger zijn dan de lasten
Hulp nodig bij het aanvragen van een zakelijke lening? Maak hier gratis je afspraak voor een adviesgesprek.
2. Zakelijk krediet
Een zakelijk krediet is een flexibele vorm van financiering waarbij je een vooraf afgesproken geldbedrag kunt opnemen voor je bedrijf wanneer dit jou uitkomt. Je hoeft dus niet direct het volledige bedrag op te nemen en je kunt het krediet investeren wanneer dit nodig is. Je kunt een zakelijk krediet bij een kredietverstrekker of je bank aanvragen. Bekijk dus goed wat je limiet is en wanneer het nodig is om hiervan een bedrag op te nemen. Via deze handige tool bereken je eenvoudig de hoogte van je zakelijke lening.
Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je opneemt en servicekosten. Let wel: rente zijn extra kosten voor je onderneming. Deze kosten moet je wel meerdere jaren kunnen betalen met je inkomsten. Wil je samen met een expert de verschillende kredietverstrekkers vergelijken om een juiste keuze te kunnen maken? Vraag hier gratis een adviesgesprek aan.
Wanneer je soms snel kleine bedragen extra moet investeren, kan een rekening-courant krediet ook interessant zijn. Je kunt hiermee tijdelijk in het rood staan op je zakelijke rekening. Hierbij betaal je wel een hogere rente.
Voordelen
- Flexibel en in eigen hand
- Alleen rente betalen over opgenomen bedrag
Nadelen
- Soms beperkt in het kredietlimiet wanneer je grotere investeringen wilt doen
3. Alternatieve Financiering: Crowdfunding
Wat ook steeds populairder is geworden bij ondernemers als we kijken naar MKB financiering 2024, is het starten van een crowdfunding actie. Via diverse platforms kun je financiering ophalen door een campagne op te zetten. Wanneer je innovatieve ideeën hebt en grote investeringen wilt doen, kan het interessant zijn om hiervoor een publiek en achterban aan te spreken die hierin willen investeren. Het voordeel hierbij is dat je direct jouw bedrijf in de schijnwerpers zet en mensen betrokken maakt, maar het nadeel is ook dat dit een tijdrovend project kan zijn om voldoende financiering binnen te halen.
Voordelen
- Geen vaste rente of aflossingen
- Je kunt de betrokkenheid vergroten
Nadelen
- Vereist veel tijd en inspanning
- Niet gegarandeerd dat je het gewenste bedrag ophaalt
4. Factoring
Wanneer jij veel klanten hebt die later betalen dan afgesproken, kan dit ook problemen opleveren. In dit geval kun je ook sneller geld vrijmaken door een strak debiteurenbeheer. Factoring is een financieringsvorm om snel toegang te krijgen tot de bedragen, zodat jij dat weer kunt gebruiken om verder te investeren. Bij deze optie gaat een aanbieder van factoring je facturen namelijk voorfinancieren, dit gebeurt wel tegen een bepaalde rente. Ga goed na of dit bij jouw bedrijf past. Alleen dan kan het een interessante financieringsvorm zijn. Je hoeft immers geen extra lening hoeft af te sluiten.
Voordelen
- Direct verbetering van de cashflow
- Geen extra schulden
Nadelen
- Je kunt een behoorlijke rente betalen
- Niet geschikt voor alle MKB’ers
5. Leasing
Wil je investeren en je bedrijf verder laten groeien, dan kan leasing ook een optie zijn om verdere stappen te zetten. Leasing biedt je de mogelijkheid om bedrijfsmiddelen te huren, zodat je niet in een keer een groot bedrag vrij hoeft te maken als je middelen zoals voertuigen of apparatuur moet kopen. Hierdoor houdt je kapitaal vrij voor andere zaken en heb je duidelijke maandlasten voor deze middelen. Let wel: je investeert hierdoor ook niet in een eigendom en je betaalt wel de maandelijkse lasten. Ga goed na of je op korte termijn of tijdelijk bedrijfsmiddelen nodig hebt, die dus voordeliger zijn om te leasen dan te kopen.
Voordelen
- Geen grote investering nodig in één keer
- Je kiest een leaseperiode, waarna je kunt kiezen of je de middelen nog nodig hebt of niet
Nadelen
- Op de lange termijn vaak duurder dan kopen
- Het is niet jouw eigendom en je bent afhankelijk van de leasemaatschappij
6. Overheidskredieten en subsidies
Wil jij groeien met MKB financiering in 2024, maar twijfel je welke financieringsvorm haalbaar is voor jou? Weet dan ook dat de overheid verschillende regelingen aanbiedt om MKB’ers te ondersteunen. Denk hierbij aan de Borgstelling MKB (BMKB). Deze regeling zorgt ervoor dat banken leningen kunnen verstrekken aan bedrijven die onvoldoende zekerheden kunnen bieden. De Nederlandse overheid staat dan voor een groot deel garant voor het krediet. Daarnaast zijn er ook diverse subsidies beschikbaar, zeker wanneer het gaat om bijvoorbeeld innovatie, duurzaamheid en internationalisering. Zoek naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf!
Voordelen
- Voordelige voorwaarden
- Stimulans voor groei en innovatie
Nadelen
- Lange aanvraagprocedures
- Niet alle MKB’ers komen in aanmerking
MKB financiering 2024: stappenplan voor de juiste optie
Het kiezen van de juiste financieringsvorm als MKB’er kan lastig zijn. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om sneller tot een juiste optie je komen die past bij jouw situatie:
- Analyseer je financieringsbehoefte: Ga eerst goed na waarvoor je de financiering denkt nodig te hebben en of dit verstandig is. Heb je bijvoorbeeld kapitaal nodig voor extra voorraden, nieuw personeel of dure machines?
- Check je kredietwaardigheid: Zorg ervoor dat je je financiële administratie goed op orde hebt en ga na wat mogelijk is, banken en alternatieve financiers zullen je kredietwaardigheid namelijk controleren.
- Weeg de financieringsopties af: Ga na welke optie het beste bij jouw situatie past, bekijk de mogelijkheden, de flexibiliteit en de voorwaarden. Zo kun je goed afwegen wat realistisch en passend is voor jouw bedrijf en welke risico’s eraan verbonden zijn
- Keuzes maken op basis van groeipotentieel: Je wilt niet zomaar investeren, maak dus niet overhaast een keuze voor de korte termijn, maar ga na wat jou uiteindelijk de meeste groei oplevert, waardoor je het ook weer terugverdiend.
- Advies nodig: Het kan verstandig zijn om de hulp van een accountant of financieel adviseur in te schakelen. Zij zijn specialisten die verstand hebben van financieringsvormen en kunnen samen met jou bekijken wat de beste keuze kan zijn. Vraag hier gratis je adviesgesprek aan.
Voordelen van MKB Financiering 2024
Doordat er tal van opties zijn wanneer je voor MKB financiering in 2024 kiest, is er vaak een passende oplossing voor jou te vinden als je verder wilt groeien met jouw onderneming! Een goede financieringsvorm kan bijdragen aan het versnellen van je groeistrategie! Het voordeel is dat je sneller toegang hebt tot kapitaal en zo de juiste investeringen op het juiste moment kan doen. Ben je op zoek naar flexibiliteit? Dan is dat ook mogelijk met bepaalde financieringsvormen zoals factoring of zakelijk krediet.
Kortom: MKB financiering in 2024 biedt veel mogelijkheden, waardoor MKB’ers van verschillende grootte en in verschillende sectoren kunnen groeien met een passende financieringsvorm. Neem wel de tijd om goed na te gaan wat passend is en schakel indien nodig advies in van experts! Heb je hierbij hulp nodig? Zoek dan een geschikte adviseur en start vandaag nog. Vraag hier direct een gratis kennismakingsgesprek aan.
Veelgestelde vragen (FAQ) over MKB financiering 2024
Overweeg je een MKB financiering 2024 optie om jouw onderneming sneller te laten groeien? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een zakelijke lening af te sluiten, een crowdfunding op te stellen of gebruik te maken van leasing. Meer weten over MKB financiering 2024? Onderaan de pagina worden de 3 belangrijkste FAQ’s beantwoordt.