Administratie als zzp’er: wat zelf doen en wat uitbesteden?

Geschreven door: Jasper Runneboom

ZZP AdministratieElke ondernemer dus ook zzp-er moet (helaas 😉 ) een administratie hebben. Is het niet voor jezelf dan is het wel voor je grote vriend de Belastingdienst. Ontkomen eraan doe je niet dus hoe pak je de administratie en boekhouding als zzp-er nou het slimste aan?

In het kort zijn er 3 mogelijkheden voor het voeren van de administratie en boekhouding:

 1. Alles zelf doen
 2. Een gedeelte uitbesteden
 3. Alles uitbesteden.

Welke optie je ook kiest, wees je ervan bewust dat alleen jij eindverantwoordelijke bent voor de juistheid van de administratie. Alleen daarom al is het verstandig om goed na te denken over wat jij doet en wat je laat doen.

We lichten de voor- en nadelen van de 3 mogelijkheden hieronder voor het voeren van je administratie verder toe.

Mogelijkheid 1: de administratie als zzp’er zelf doen

Het zelf voeren van een correcte administratie is best een kunst. Niet voor niets hebben de meeste zzp’ers een boekhouder die ze hier (gedeeltelijk) bij helpt. Maar dit betekent niet dat je een boekhouder moet inschakelen. Het is niet verplicht en het zelf voeren van de administratie heeft voordelen.

Het voordeel van je administratie zelf doen als zzp’er is dat je goed inzicht hebt in je financiën en dat het geen geld kost.

Nadeel aan je administratie zelf voeren is dat het tijd kost en dat je fouten maakt als je weinig kennis hebt over het voeren van een goede boekhouding. Hierdoor wordt je boekhouding als snel een rommeltje. Dit kan later erg vervelend zijn als je bedrijf groeit en je een boekhouder inschakelt.

Zelf je administratie uitvoeren is alleen aan te raden als je minder dan € 7.000,- aan omzet draait op jaarbasis. In alle andere gevallen is het raadzaam om in ieder geval een gedeelte van je administratie en boekhouding uit te besteden.

Ga je zelf de administratie (deels) voeren? Overweeg dan een boekhoudprogramma. Dit scheelt je veel tijd, verkleint de kans op fouten en geeft je vaak meer inzicht in je financiën. Download ook het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Hier staan alle belastingregels in.

Populaire boekhoudprogramma’s

Om de administratie makkelijk te maken vind je hier 3 van de populairste boekhoudprogramma’s van dit moment.

Heb je interesse in een programma?  Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het programma.

Mogelijkheid 2: gedeeltelijk uitbesteden van je administratie als zzp’er

Veel zzp’ers kiezen ervoor om de administratie gedeeltelijk uit te besteden aan een boekhouder. Een veel voorkomende verdeling is dat de ondernemer zelf de boekhouding voert en de aangifte omzetbelasting doet. De boekhouder op zijn beurt controleert de administratie en geeft de inkomstenbelasting aan.

Vaak is dit een prettige verdeling omdat de omzetbelasting niet ingewikkeld is. Met een beetje uitleg van de boekhouder kan je het prima zelf.

Voordeel van zelf gedeeltelijk de administratie voeren is dat je elk kwartaal naar je financiën moet kijken. Je houdt zo bij wat er in- en uitgaat in een kwartaal en weet beter hoe je er financieel voorstaat.

Om je boekhouding makkelijker te maken voor jezelf en je boekhouder is het aan te raden om goede boekhoudsoftware te gebruiken.

Om het je makkelijk te maken vind je hier 3 van de populairste boekhoudprogramma’s van dit moment.

Mogelijkheid 3: alles uitbesteden als zzp’er

Alle administratie uitbesteden aan een boekhouder gebeurt ook veel. Dit is vooral aan te raden voor zzp’ers die het druk hebben of totaal geen zin hebben in het uitvoeren van de administratie.

In dit geval besteed je hierbij alles uit aan een boekhouder. Dit is een goede keuze als je al je tijd nodig hebt voor je eigen onderneming. Immers daar verdien je jouw geld mee. De boekhouding dan uitbesteden is een goede manier  om dat te bereiken. Bovendien kan het veel frustratie en stress schelen.

Nadeel van het uitbesteden van je administratie is dat je minder goed weet hoe je er financieel voorstaat. Je moet blind je boekhouder vertrouwen. Immers diegene gaat over het juist voeren van de administratie waar jij eindverantwoordelijk voor blijft. Tip in deze situatie is om ervoor te zorgen dat je wel basiskennis hebt van boekhouden en de administratie. Zo begrijp je beter wat je boekhouder precies doet en hoe je er financieel voorstaat. Spreek ook af met je boekhouder dat hij je regelmatig bijpraat over de stand van zaken.

Wil je jouw administratie uitbesteden? Ageras brengt jou gratis in contact met boekhouders die bij je passen.

Tot slot: administratieve verplichtingen als zzp-er

De enige verplichting die je hebt als zzp-er is het voeren van een juiste administratie.

Wettelijk ben je verplicht je administratie 7 jaar te bewaren. Mocht de Belastingdienst een keer langskomen dan vragen ze je boekhouding altijd tot 7 jaar terug op. Zorg daarom voor een overzichtelijke boekhouding als zzp-er. Een boekhouding die ook nog na 7 jaar te begrijpen is.

Hoe verder met je administratie en boekhouding?

Krijg 3 offertes van boekhouders uit je regio

Test en vergelijk boekhoudsoftware

Dit zijn 3 van de populairste boekhoudprogramma’s van dit moment.

Heb je interesse in een programma?  Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het programma.

 • Over deze site


  Zakelijkgroeien.nl is een concept bedacht door Jasper Runneboom, gids voor de online marketing jungle en organisator van de online marketing expeditie.

  Waar hij zelf ondernemers graag helpt om online te groeien is zakelijkgroeien.nl opgezet als platform om ondernemers en zzp'ers op een breder vlak te laten groeien.

  Hier vind je handige tools zoals de netwerkagenda en de beste software om de zakelijke groei van jouzelf te bevorderen. Daarnaast vind je hier gratis honderden artikelen die antwoord geven op relevante ondernemersvragen.

 • Kenniscentrum