Business Coaching als ZZP’er?

Geschreven door: Jasper Runneboom

netwerktraining individueel

Business coaching krijgen als ZZP’er kan erg prettig zijn. Iemand met wie je kan sparren, die je scherp houdt en waarmee je bespreekt hoe het met jou en het bedrijf gaat. Immers wie let er op jou ? Als werknemer heb je altijd nog een baas die (als het goed is) een beetje op je let. Als ondernemer ben je op jezelf aan gewezen, dat is heel gaaf maar daarin zit ook een valkuil. Gevaar daarbij is namelijk dat je jezelf uit het oog verliest, of dat je ongemerkt met de verkeerde dingen bezig bent. Daarnaast, soms is het gewoon prettig om je gedachten te kunnen delen met iemand.

Waarom een business coach als zzp’er inschakelen?

De meeste succesvolle ondernemers omringen zich met de juiste mensen, zij staan open voor en luisteren naar de mensen om zich heen en leren ervan. Zo zorgen zij ervoor dat zowel zijzelf als hun bedrijf groeit.

Als eenpitter is het extra prettig om iemand te hebben die een beetje op jou let. Want voor je het weet stel je al die vervelende klusjes maar eindeloos uit, ontwikkel je jezelf niet en creëer je een situatie waarin jij niet optimaal presteert en je langzaam je bedrijf naar de afgrond helpt. Met een goede business coach voorkom je dit en heb je in ieder geval iemand die met jou meekijkt, denkt en je bedrijf en jou een kent.

Typische zaken om met een business coach te bespreken zijn:

 • Hoe gaat het met jou en je bedrijf?
 • Doe je datgene waar je het beste in bent?
 • Doe je datgene wat je leuk vindt?
 • Waar liggen je twijfels of waar loop je tegenaan?
 •  Zijn je ideeën en gedachten realistisch?
 • Waar loop je tegenaan?
 • Wat vind je moeilijk?
 • Waar wil je de komende paar jaar aan werken?
 • Hoe krijg je iets gedaan, iets kan bijvoorbeeld zijn het krijgen van meer klanten

Vaak kom je er in een gesprek of traject met een business coach achter dat bepaalde dingen niet zo zijn zoals je zelf denkt, krijg je een inzicht en kom je in beweging.

Wat voor soorten business coaching zijn er?

Naast dat elke business coach natuurlijk anders is als persoon zijn er verschillende vormen van business coaching en coaches. Er zijn coaches die zich gespecialiseerd hebben in één vakgebied en coaches die zich algemeen business coach noemen.

Ook is er een verschil in hoe ze hun diensten aanbieden. Sommige coaches bieden voornamelijk programma’s aan waarbij je in een bepaalde periode deelneemt aan dit programma. Andere coaches bieden minder specifieke trajecten aan, met hen bekijk je keer op keer wat jullie gaan doen. Dan is er nog business coaching waarbij je deelneemt aan een eendagsprogramma  (vaak een VIP-dag genoemd) of aan bijvoorbeeld een training of workshop.

Voor jou betekent dit dat je goed moet bedenken waar je behoefte aan hebt. Wil je snel kennis opdoen of een quickfix dan is een dagprogramma of training een goed idee. Wil je echt structureel werken aan een vaardigheid of aan je bedrijf dan kan je beter gaan voor deelname aan een programma of een wat losser traject.

Business coaching: wat mag je van je coach verwachten?

Een goede coach zorgt ervoor dat uiteindelijk bij jou zelf het kwartje valt. Door het stellen van de juiste vragen, jou uit te dagen en te voorzien van de juiste kennis en tools ga je onder zijn begeleiding stappen maken.

Daarnaast kan een business coach jou helpen met nieuwe dingen, je de fijne kneepjes van het vak leren. Als ondernemer is er voor veel dingen een eerste keer. Een coach die expert is in wat jij wilt leren kan ervoor zorgen dat je snel de juiste kennis hebt.

Tot slot, een goede business coach helpt je om zelf jouw vraag waarmee je rondloopt te beantwoorden.

Hoe haal je zelf het meest uit je business coaching?

Aangezien je vaak flink betaalt voor business coaching is het belangrijk dat je er voor jezelf ook het meest uithaalt. Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je zelf bereidt bent om:

 • eerlijk te zijn
 • je kwetsbaar op te stellen
 • tijd te steken in het traject
 • open te staan voor nieuwe wegen

Als je dit niet doet zullen de resultaten waarschijnlijk minder goed zijn dan had gekund, haal het meest uit de business coaching waarvoor je betaalt!

Business coaching is eigenlijk altijd aan te raden voor elke ZZP’er. Starter, ervaren, klein of groot. Het stelt je op scherp, geeft inzicht en zorgt dat je als persoon en als ondernemer groeit.

 • Over deze site


  Zakelijkgroeien.nl is een concept bedacht door Jasper Runneboom, gids voor de online marketing jungle en organisator van de online marketing expeditie.

  Waar hij zelf ondernemers graag helpt om online te groeien is zakelijkgroeien.nl opgezet als platform om ondernemers en zzp'ers op een breder vlak te laten groeien.

  Hier vind je handige tools zoals de netwerkagenda en de beste software om de zakelijke groei van jouzelf te bevorderen. Daarnaast vind je hier gratis honderden artikelen die antwoord geven op relevante ondernemersvragen.

 • Kenniscentrum