Review Informer boekhoudsoftware

Review Informer boekhoudsoftware

Boekhoudprogramma’s, er is veel over geschreven en het aanbod is erg groot. In dit artikel reviewen we Informer. Een partij die al sinds 1993 op de Nederlandse markt is met boekhoudsoftware. Informer is naar eigen zeggen een eigentijds boekhoudprogramma dat je veel tijd bespaart dankzij verregaande automatisering. Een boekhoudprogramma dat bovendien meer biedt dan alleen administratieve ontzorging. Informer wordt hoog gewaard door haar gebruikers. In deze review gaan we na of dat terecht is.

Praktische zaken over het programma

Informer richt zich vooral op kleine ondernemers en zzp’ers en geeft aan dat het een ondernemer veel tijd per maand kan besparen. Er worden vier verschillende pakketten aangeboden vanaf 5 Euro per maand. Waarbij aangetekend moet worden dat het goedkoopste pakket een facturatiepakket is en geen boekhoudpakket. Boekhouden kan vanaf € 10,- per maand met een maximum van 30 banktransacties per maand. Hier kom je natuurlijk vrij snel aan met je bedrijf, maar voor starters kan dit een ideale instap zijn. Alle pakketten zijn 30 dagen gratis te proberen, bovendien is Informer maandelijks opzegbaar.

Betrouwbaar

Informer heeft als enige programma in Nederland 2 erkende keurmerken (ZekerOnLine en Betrouwbaar Boekhouden). Dit geeft vertrouwen in de veilige verwerking van financiële zaken en het verwerken van privacy gevoelige gegevens door het programma. Bovendien voldoet het boekhoudprogramma aan strenge beveiligingseisen. Een voorbeeld hiervan is de extra toegangscode die wordt gevraagd bij het inloggen.

Toegankelijk

Een groot voordeel van de pakketten die Informer aanbiedt is dat de administratie in de cloud staat. Hierdoor is toegang vanaf elke locatie mogelijk. Bovendien kunnen meerdere mensen inloggen op hetzelfde moment dus ook je boekhouder of accountant. Via een app kan er bovendien op de mobiele telefoon ingelogd worden zodat er onderweg, tijdens wachtuurtjes en thuis aan de boekhouding gewerkt kan worden.

Via de Informer chatbot (via Facebook Messenger en Telegram) kan je bonnetjes uploaden naar je administratie. Deze worden voor je ingeboekt in je boekhouding.

Eerste keer inloggen

Na het aanmelden bij Informer word je bijna letterlijk bij de hand genomen door de mensen van Informer. Er verschijnt een Pop-Up waarmee je een tour kan volgen door het programma genaamd de opstartservice.

Deze opstartservice neemt je stapsgewijs mee langs de belangrijkste elementen van Informer. Wat meteen opvalt hierbij is het spelelement dat is toegevoegd aan Informer. Je kan namelijk badges verzamelen door slimmer te boekhouden. Dit bespaart je tijd en dat is meteen de hoofdprijs volgens Informer. Wij zijn benieuwd wie deze hoofdprijs allemaal in de wacht gaat slepen…

De opstartservice zelf is duidelijk en zorgt ervoor dat je alle noodzakelijke gegevens invult en gezien hebt. De service bestaat uit 6 stappen die je hier links ziet staan en neemt ongeveer 20 minuten van je tijd in beslag.

Op het eind van de service heb je jezelf bekend gemaakt met het programma en weet je waar je de belangrijkste zaken kan vinden voor het voeren van je boekhouding met Informer. Het is daarom aan te raden de tour te volgen. Zeker als dit de eerste keer is dat je met een boekhoudprogramma gaat werken.

Het programma biedt namelijk veel opties waardoor je in het begin snel kan verdwalen. De tour volgen voorkomt dat.

Het dashboard

Het dashboard van Informer is overzichtelijk en intuïtief in gebruik. Het geeft de belangrijkste cijfers weer van je bedrijf waarmee je in een oogopslag ziet hoe je er financieel voorstaat. In het menu aan de linkerkant vind je alle belangrijke elementen van Informer waarmee je jouw administratie voert.

Wat kan je allemaal met Informer?

De volgende zaken kan je met Informer uitvoeren:

 • Facturen sturen
 • Betaalstatus checken en herinnering sturen
 • Incassotraject opstarten (via Payt.nl)
 • Relaties invoeren en beheren
 • Taken invoeren bij een relatie (simpel CRM)
 • Uitgaven inboeken (uploaden, per mail of via app)
 • Bank / Kas betalingen beheren en matchen met facturen
 • Periodiek facturen sturen
 • Offertes opmaken in huisstijl en versturen
 • Bonnen uploaden via de App
 • Projecten bijhouden
 • Rittenregistratie (met RDW koppeling en automatische berekening kilometers)
 • Heel veel overzichten verkrijgen (handig voor je boekhouder of accountant)
 • Het programma koppelen met Apps zoals Mollie
 • Je boekhouding automatiseren met de boekrobot

Wat opvalt aan Informer is dat het een aantal functies heeft die niet direct met boekhouden te maken hebben maar wel handig zijn. Een van die zaken is de mogelijkheid om documenten op te slaan zoals je kvk inschrijving of polis van verzekering. Een ander is het bijhouden van taken gekoppeld aan klanten. Zo kan je het ook als een simpel CRM systeem gebruiken.

Boekrobot

Achterover leunen, geld tellen en een robot de boekhouding laten doen. Heerlijk ondernemen zo! Het is een beetje simpel gesteld maar de boekrobot van Informer neemt je veel handmatig werk uit handen. Zo boekt de boekrobot automatisch facturen goed weg in de boekhouding en koppelt bankbetalingen aan de juiste facturen.

Hieronder in het filmpje legt “Informer” uit hoe hun boekrobot werkt en hoe je voorkomt dat het foute boekingen doet.

In totaal zitten er in Informer 4 boekrobots met elk een eigen functie. Twee zijn standaard en gratis. De BankRobot om banktransacties te boeken en de BoekRobot om UBL facturen automatisch te boeken. Daarnaast zijn er nog 2 betaalde robots. VerzamelRobot om automatisch facturen te downloaden bij meer dan 150 leveranciers en de HerkenRobot om álle facturen en bonnen te herkennen en om te zetten naar UBL. Met de betaalde robots erbij kun je echt alle facturen automatisch laten boeken, zelfs als je er een foto van hebt gemaakt. De kosten van dit gemak zijn wel €0,35 per factuur.

Inzichten

Het is aan het programma te zien dat Informer ervaring heeft met boekhoudsoftware en kleine ondernemers. Alle belangrijke onderwerpen voor kleine ondernemers en zzp’ers staan in het programma. Het is overzichtelijk en bovendien is er een helpdesk die ogenschijnlijk adequaat en snel reageert op vragen van gebruikers.

Het programma denkt mee met de gebruiker in de zin van het geven van uitgebreide opties voor elk onderwerp. Bovendien zorgt Informer ervoor dat je als gebruiker de (wettelijk) verplichte zaken voor elk onderwerp moet invullen om verder te gaan. Hierdoor zal je als ondernemer niet snel bijvoorbeeld een klantennummer, btw of datum vergeten tijdens het verwerken van de boekhouding.

Facturen

Facturen versturen naar klanten met Informer is vooral gericht op gebruiksvriendelijkheid en het professionaliseren van de administratie. Er zijn vele opties en de facturen kunnen zowel basic worden opgesteld als uitgebreid.

Om te beginnen met facturen versturen met Informer is het handig om eerst producten en diensten toe te voegen van het bedrijf. Daarna kan er bij elke nieuwe factuur eenvoudig de dienst of product geselecteerd worden die van toepassing is op de factuur.

Onder het kopje e-mail instellingen wordt de tekst(en) geschreven die meegestuurd gaat worden met elke online factuur. Bij de lay out editor wordt je huisstijl en logo toegevoegd. Informer geeft ruim voldoende extra opties om de factuur er professioneel uit te laten zien.

Als alle overige standaard instellingen en opties voor de  factuur ook zijn ingevuld kan er begonnen worden met het versturen van facturen.

De volgende gegevens worden hierbij automatisch ingevuld:

 • KvK-nummer
 • Uniek factuurnummer (met veel handige opties voor nummering)
 • Eigen bedrijfsgegegevens
 • Btw nummer
 • Het btw bedrag indien het btw tarief wordt toegevoegd

Bij elke factuur vult je als ondernemer de volgende zaken nog in:

 • Factuur datum
 • Betalingstermijn
 • Btw tarief
 • Eventuele kortingen
 • Prijs van diensten en producten

Het invullen van een factuur gaat snel en er is een eenvoudig overzicht op de interface. Handmatig zaken toevoegen gaat gemakkelijk. Bovendien staan alle verplichte zaken op de factuur en zijn er vele opties voor het toevoegen van andere zaken.

In eerste instantie komt de factuur dan onder de noemer concept te staan. Vervolgens kan deze direct gecontroleerd worden en verstuurd. Dit kan als pdf per mail naar de klant, of gewoon direct uitgeprint. De verstuurde facturen worden ook als UBL factuur verstuurd. Hierdoor kan het boekhoudprogramma van je klant de factuur direct inlezen.

Hoe meer dezelfde producten, diensten, prijzen en klanten worden gefactureerd. Des te eenvoudiger de facturen automatisch kunnen worden verstuurd met de boekrobot.

Een interessante feature in de debiteurenbeheer is dat Informer bijhoudt welke facturen open staan, betaald zijn en welke de betalingstermijn hebben overschreden. Eenvoudig kan er direct een betalingsherinnering of aanmaning worden verstuurd. Uiteindelijk kan er zelfs een incassotraject worden opgestart vanuit Informer.

Tot slot is er een interessante koppeling voor bijvoorbeeld webshops met apps van derden zoals Mollie.

Inlezen bankgegevens

Het inlezen van de bankgegevens gaat middels een MT940 of CAMT.053 bestand van je bank. Zit je bij Knab of Bunq? Dan kan dit zelfs automatisch. Met Bunq gaat het zelfs een stap verder en gebeurt het real time. Zodat je altijd up-to-date bent met je administratie.

Het koppelen van de bankgegevens met facturen in Informer zelf verloopt soepel. Veel matches worden automatisch gemaakt en de boekrobot leert vrij snel welke bankgegevens horen bij welke factuur. In de loop van de tijd is hierdoor dit snel en makkelijk uit te voeren en pak je snel tijdswinst op je administratie.

Rittenregistratie

Een van die irritante zaken waar bijna elke ondernemer mee te maken heeft is de rittenregistratie. Dit is altijd veel uitzoekwerk en gehannes. Informer heeft ervoor gezorgd dat dit zo goed als geautomatiseerd gaat. Het programma berekend namelijk automatisch het aantal kilometers dat je in kan boeken. Bedankt Informer voor het elimineren van deze irritante en tijdrovende handeling!

Ondersteuning

Om je op weg te helpen met je boekhouding biedt Informer uitgebreide ondersteuning. Zo verzorgen ze webinars, is er een online mini-cursus boekhouden en is er een uitgebreid support centrum. Ook kan je Informer via de chat bereiken voor vragen. Heb je behoefte aan extra begeleiding? Dan kan je daar een abonnement voor afsluiten.

Conclusie over Informer

Informer is een erg compleet boekhoudprogramma dat alle opties biedt die je verwacht en meer. Het is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en duidelijk. Bovendien biedt het een zeer competitieve prijs aan vanaf € 10,- per maand. Het is echt zoeken naar minpuntjes. Enkele die we vonden is het ontbreken van een importfunctie van huidige klanten en bankkoppelingen die nog niet beschikbaar zijn met de grotere banken.

Al met al zijn dit echter kleine puntjes. Dit verklaart ook de hoge tevredenheid met het programma door de gebruikers. Een tevredenheid die wij alleen maar kunnen beamen. Wat ons betreft is Informer een interessante optie voor zzp’ers en kleine ondernemers die een gebruiksvriendelijk, compleet en betaalbaar programma zoeken voor hun boekhouding.

Remko van Buuren

Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement, heb ik mijn sporen verdiend bij verschillende multinationals. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen ondernemersavontuur beleefd en veel geleerd onderweg. Nu sta ik klaar om jou te helpen bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf!

Andere interessante artikelen

Investeringsaftrek: als ondernemer besparen op investeringen

Het klinkt misschien raar, maar door te investeren kun je als ondernemer geld besparen! Investeer je bijvoorbeeld in een jaar minimaal € ...
Gepost op: 29 september 2020

Tips voor het online aanvragen van krediet

Een auto financieren of een kostbare verbouwing zijn een van de vele redenen om als ondernemer online geld te lenen of op ...
Gepost op: 20 maart 2019

Waarom iedere ondernemer passief inkomen zou moeten verdienen

Vrijheid. Dat is voor veel ondernemers dé reden om een eigen bedrijf te beginnen. Maar ja, dan moet er natuurlijk wel geld ...
Gepost op: 14 mei 2021

Creëer de ideale thuiswerkplek in de tuin

Door de afgelopen jaren heen heeft het begrip ‘thuiswerken’ een flinke boost gekregen. Waar we voorheen nog aan de keukentafel werkten, nemen ...
Gepost op: 28 februari 2023

Welke marketingkanalen inzetten?

Om jouw boodschap in jouw markt bekend te maken, kan je kiezen: met hagel schieten en hopen dat je wat raakt, of ...
Gepost op: 21 mei 2015

Ultieme Review e-Boekhouden (update 2023)

e-Boekhouden.nl is een boekhoudprogramma dat in 2002 op de markt kwam en sindsdien snel een gevestigde naam is geworden in de boekhoudsoftwaremarkt. ...
Gepost op: 1 februari 2022

Vijf onmisbare ingrediënten voor de ideale coworking space

Ze schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond: coworking spaces. Of, in gewoon Nederlands: plekken waar je met gelijkgestemde ondernemers of ...
Gepost op: 16 november 2021

De beste keuze: laserprinten of inkjet?

Bij het kiezen tussen een laser- of inkjetprinter voor je bedrijf draait het eigenlijk om wat je echt nodig hebt. Denk aan ...
Gepost op: 5 januari 2024

Een slaaptekort door overwerken? Zo kom je er weer vanaf

Als ondernemer moet je veel ballen in de lucht houden. Je werkt meestal voor meerdere klanten en hebt strakke deadlines. Dit kan ...
Gepost op: 14 april 2023

Hoe werkt de Belastingdienst voor mij als starter?

Je droomt er misschien al jaren van en nu gaat er wat van komen. Je wil eigen baas zijn en een bedrijf ...
Gepost op: 26 maart 2019

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.