Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers? Onze top 5

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl

Je wilt natuurlijk als zzp’er het beste boekhoudprogramma dat je kan krijgen voor de beste prijs. Gelukkig is dit tegenwoordig heel goed mogelijk. Er zijn namelijk tientallen boekhoudprogramma’s die geschikt zijn voor jou als zzp’er. Al deze programma’s zijn prima om mee te werken. Maar er zitten ook grote verschillen tussen, de een is meer ingericht op zzp’ers dan de ander. Daarom hebben wij hier 5 favorieten van ons geselecteerd.

Alle programma’s hebben een gratis proefperiode. Maak hier gebruik van en maak je keuze uit onderstaande opties.

Top 5 boekhoudprogramma’s 2019

Benieuwd wat wij en andere gebruikers van een programma vinden?

Van de meeste programma’s hebben wij een review: Bekijk Reviews Boekhoudprogramma’s

Waaraan moet een boekhoudprogramma voor zzp’ers voldoen?

Okey, je bent nieuw in online boekhoudland en er zijn tientallen opties om uit te kiezen. Allemaal beloven ze de hemel. Maar wat maakt een boekhoudprogramma eigenlijk goed waardoor het prettig is voor jou als zzp’er ?

Wij hebben 6 functies waaraan een goed boekhoudprogramma voor zzp’ers aan moet voldoen:

 1. Snel ingesteld
 2. Geen overbodige opties
 3. Duidelijke taal
 4. Tijdsbesparend
 5. Voelt als een maatpak
 6. Goed geprijsd

Hierboven vind je een top 5 van boekhoudprogramma’s die hieraan voldoen. Je lees hieronder meer over het maken van de juiste keuze tussen deze 5 verschillende opties. Een tip op voorhand is om enkele programma’s (minimaal 3) eerst gratis te proberen voordat je een keuze maakt. Er zijn heel veel goede opties en de juiste keuze nu bespaart je de komende jaren veel tijd en frustratie.

Snel ingesteld boekhoudprogramma

Als zzp’er ben je goed in je vak, daar verdien je jouw geld mee. Overige zaken, die kosten je eigenlijk alleen maar geld. Je wilt dan ook zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan dit soort zaken. Zeker als je ze niet leuk vindt. Voor 9 van de 10 zzp’ers geldt dat boekhouden en de administratie bijhouden precies in dat straatje valt.

Nu ontkom je niet aan je boekhouding, zelfs niet met een goede boekhouder aan je zijde. Je zal altijd zaken zelf moeten regelen. Dus als je dat moet doen, dan wil je dat dit je zo min mogelijk tijd kost. Je wilt geen maanden bezig zijn om een boekhoudprogramma te leren begrijpen, terwijl je ondertussen van alles fout inboekt. Nee, een goed boekhoudprogramma voor jou als zzp’er is makkelijk, snel te leren en neemt je bij de hand. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel boekhoudprogramma’s die speciaal voor zzp’ers zijn ontwikkeld.

Geen overbodige opties voor jou als zzp’er

Jouw bedrijf is als zzp’er niet heel ingewikkeld. Je hebt geen personeel, niet duizend en één klanten met allemaal verschillende afspraken met verschillende btw-tarieven en geen internationale opdrachten, of onderaannemers. Hierdoor is je boekhouding ook een stuk minder ingewikkeld dan bijvoorbeeld bij een bedrijf in het MKB. Dit betekent ook dat je geen boekhoudprogramma nodig hebt met allemaal opties die je toch nooit gaat gebruiken. Kies daarom een simpel programma waarin alleen de zaken zijn opgenomen die je echt nodig hebt. Wat jij als zzp’er dan nodig hebt? Waarschijnlijk zijn dat de hieronder genoemde opties..

Welke functies heeft een goed boekhoudprogramma voor zzp’ers?

 • Makkelijk facturen maken en versturen
 • Makkelijk inkomende facturen en bonnetjes inboeken
 • Koppeling met je bankgegevens
 • Makkelijke match tussen je bankafschriften en je boekhouding (liefst automatisch)
 • Inzicht in openstaande facturen
 • Urenregistratie
 • Rittenregistratie
 • Financieel inzicht in je onderneming; balans, jaarrekening, btw-overzicht

Duidelijke taal

Je bent geen boekhouder, dus termen als cash-flow, resultatenrekening, journaalposten en afschrijvingen daar word je niet warm of koud van. Je wilt dus een boekhoudprogramma dat dit begrijpt en jouw taal spreekt. Gelukkig beseffen de makers van boekhoudprogramma’s voor zzp’ers dit ook steeds beter. Hierdoor is er tegenwoordig aardig wat software dat de zzp-taal spreekt. Ben je hiernaar op zoek? Probeer dan wat boekhoudprogramma’s uit voordat je een keuze maakt. Binnen 15 minuten weet jij of je een boekhoudprogramma wel of niet prettig vindt communiceren met jou.

Tijdsbesparend boekhoudprogramma

Aangezien de administratie doen niet je favoriete klus is, en zeker niet in de avonduren, wil je die administratie zo snel mogelijk gedaan hebben. Een goed boekhoudprogramma voor jou als zzp’er doet dit voor je en bespaart je deze ellende. Hoe je een dergelijk boekhoudprogramma herkent? Aan automatisering van je boekhouding

Zaken waar je hierbij aan moet denken zijn:

 • Automatische koppeling met je bank
 • Automatische matching tussen je bankafschriften en je facturen
 • Automatisch bedrijfsgegevens bij klanten vinden
 • Automatische kilometerberekening van je ritten
 • Met een klik je BTW-aangifte genereren
 • Met een klik inzicht in je financiële status, zoals balans en resultatenrekening
 • Makkelijk bonnetjes inscannen via een app

Het boekhoudprogramma houdt rekening met jouw zzp leven

Wanneer je zzp’er wilt worden zijn er een aantal zaken anders dan voor ondernemers. Denk hierbij aan de uren die je moet bijhouden voor je opdrachtgevers en het feit dat je geen afdeling financiële administratie hebt. Je wilt dus een boekhoudprogramma dat dat begrijpt. Een programma dat eigenlijk jouw financiële administratie is. Dat makkelijk je bonnen registreert, uren bijhoudt, factureren maakt, herinneringen en aanmaningen voor je kan versturen en dat met je meedenkt. Kortom een programma waarvan je denkt, “fijn dat ik jou als boekhoudprogramma heb.”

Deze programma’s zijn er gelukkig genoeg, probeer dus bovenstaande programma’s uit en bepaal welke het beste bij jou past. Wij hebben de voorselectie alvast gedaan.

Goedkoop boekhoudprogramma als zzp’er

Uiteraard wil je als zzp’er een goed programma voor je boekhouding, maar je wilt er ook niet teveel geld aan kwijt zijn. Dat geld kan je namelijk beter aan jezelf besteden. Gelukkig zijn er veel boekhoudprogramma’s die een zzp-vriendelijk tarief hanteren. Er zijn er zelfs enkelen die voor startende zzp’ers een periode gratis zijn. Maar uiteindelijk zal je ook voor deze programma’s moeten betalen. Maar wat is dan een oké tarief en moet je rekening mee houden?

De meeste boekhoudprogramma’s beginnen bij ongeveer 20 tot 30 euro per maand (excl. btw). Waarbij er soms een upgrade naar een duurdere optie nodig is als je meer gemak wil of meer facturen stuurt. Uiteindelijk zal je als je doorgroeit hierdoor misschien 10 tot 20 euro per maand extra kwijt zijn en uitkomen op maximaal 50 euro per maand. Ga je personeel aannemen en groei je richting mkb? Dan zal een boekhoudprogramma snel duurder worden in vergelijking met de kosten voor jou als zzp’er.

Beste boekhoudprogramma’s zzp: onze top 5


 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of freelance betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of freelance betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 • Kenniscentrum