Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers? Onze top 10

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl

Wil je als zzp’er het beste boekhoudprogramma? Dan zijn er tegenwoordig gelukkig veel goede opties. Er zijn namelijk meerdere boekhoudprogramma’s die zich specifiek richten op de zzp’er. Veel van deze programma’s zijn prima om je boekhouding mee uit te voeren. Maar er zitten ook verschillen tussen boekhoudprogramma’s wat betreft functionaliteit, koppelingen, gebruiksgemak en kosten. Elke programma heeft zo zijn goede en minder goede onderdelen.

De top 10 boekhoudprogramma’s voor zzp’ers van 2020

Hieronder hebben wij onze top 10 programma’s geselecteerd voor jou. Daar weer onder lees je een korte review met plus -en minpunten van de belangrijkste 5 boekhoudprogramma’s. Ook leggen wij vanuit  onze eigen ervaring als zzp’er uit waarop je moet letten bij je keuze voor een boekhoudprogramma.

Van de meeste boekhoudprogramma’s hebben wij een review gemaakt. Daarvan vind je hieronder een korte samenvatting met de belangrijkste plus- en minpunten. Wil je meer info? Dan kan je ook onze uitgebreide reviews lezen die wij gemaakt hebben per programma.

E-boekhouden review: belangrijkste plus- en minpunten

E-boekhouden is een van de bekendste en meest gebruikte boekhoudprogramma’s van Nederland. Ook onder zzp’ers is dit programma populair. E-boekhouden is o.a. zo populair omdat het 15 maanden gratis is voor startende zzp’ers. De prijs van E-boekhouden start vanaf € 7,95 per maand voor de boekhoudmodule en € 5,95 per maand voor de facturatiemodule. Als je beide modules afneemt ben je 13,90 per maand kwijt aan E-boekhouden.

Videoreview door zzp’er:

Pluspunten E-boekhouden

+ Duidelijk startscherm
+ Meest gebruikte functies makkelijk op een plek
+ Uitgebreid pakket, veel opties
+ Makkelijk relaties toevoegen dankzij koppeling met handelsregister Kamer van Koophandel
+ Makkelijk eigen facturen en offertes maken
+ Veel koppelingen met externe software, zoals met de Belastingdienst
+ Bankkoppeling: automatisch bankafschriften koppelen
+ Relaties importeren via Excel of CSV bestand
+ Urenregistratie
+ App om bonnetjes te scannen en facturen te sturen

Minputen E-Boekhouden

– Soms is het lastig om zaken te vinden doordat het een uitgebreid pakket is
– Opzetten vraag kennis van boekhouden
– Ziet er wat verouderd en saai uit

Wil je nog meer over E-boekhouden weten? Lees hier onze uitgebreide review van e-boekhouden. Vergelijk E-boekhouden met andere boekhoudprogramma’s of start vandaag nog met een  

MoneyMonk review: belangrijkste plus- en minpunten

MoneyMonk is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de bekendere boekhoudprogramma’s onder zzp’ers. Het is in eerste instantie ook specifiek gebouwd met als doel om ‘het beste boekhoudprogramma te zijn voor zzp’ers.’ MoneyMonk is voor startende ondernemers de eerste 6 maanden € 10,-. Daarna betaal je € 20,- per maand.

Videoreview door zzp’er:

Pluspunten MoneyMonk

+ Eenvoudig en overzichtelijk
+ Intuïtief in gebruik
+ Projecten en uren makkelijk bijhouden op App
+ Bonnen uploaden via App
+ Makkelijk relaties toevoegen dankzij koppeling met Kamer van Koophandel
+ Makkelijk zelf sjablonen maken voor je facturen en offertes
+ Automatische matching tussen bankmutaties en facturen
+ Eigen exploitatiebegroting maken
+ Directe koppeling met belastingdienst

Minpunten MoneyMonk

– Niet met alle banken een automatische bankkoppeling
– Niet geschikt voor voorraadbeheer

Wil je nog meer over MoneyMonk weten? Lees hier de uitgebreide review van MoneyMonk,  vergelijk Moneymonk met andere boekhoudprogramma’s of start vandaag nog met een

Rompslomp review: belangrijkste plus- en minpunten

Rompslomp is opgezet om het ‘gedoe’ wat hangt rondom boekhouden te minimaliseren. Het is gebouwd om je boekhouding als zzp’er zo gemakkelijk mogelijk uit te voeren. De prijs van het standaardpakket is € 15,- per maand. Daarnaast is er nog een premiumpakket van € 25,-. Het heeft ook een gratis variant voor het maken van offertes en facturen en een basisvariant voor € 5,- per maand met facturen, offertes en urenregistratie.

Videoreview door zzp’er:

Pluspunten Rompslomp

+ Overzichtelijk dashboard
+ Geen overbodige functies
+ Bonnen uploaden
+ Koppeling met Kamer van Koophandel
+ Mogelijkheid om via iDeal klanten te laten betalen
+ Facturen en offertes in eigen huisstijl
+ Goede uitleg van boekhoudfuncties
+ Mobiele app

Minpunten Rompslomp

– Geen scan optie voor bonnen
– Geen automatische herkenning van banktransacties
– Geen automatische bankkoppelingen

Wil je nog meer over Rompslomp weten? Lees hier onze uitgebreide review van Rompslomp of vergelijk Rompslomp met andere boekhoudprogramma’s.

DigiBTW review: belangrijkste plus- en minpunten

DigiBTW profileert zichzelf als een supersimpel boekhoudprogramma voor een lage prijs. Met een prijs van € 10,- per maand voor het complete pakket is het dan ook een van de goedkopere opties op de markt. Je kan DigiBTW 1 maand gratis proberen. Daarnaast is er een gratis online facturatieprogramma beschikbaar voor iedereen.

Videoreview door zzp’er:

Pluspunten DigiBTW

+ Prettige opstart met afvinklijstje
+ Overzichtelijk programma
+ Duidelijk menu
+ Offertes en facturen in eigen huisstijl
+ Intuïtief in gebruik
+ 1 op 1 btw aangifte rechtstreeks met de belastingdienst
+ Matching van bankmutaties met inkoop/verkoopbonnen
+ Inkomstenbelasting zelf doen in systeem
+ Goedkoop

Minpunten DigiBTW

– Geen koppelingen met webshop of kassasystemen
– Geen eigen briefpapier uploaden
– Beperkte eigen stijling van facturen en offertes
– Geen ‘incassotraject’ met herinneringen
– Geen periodieke facturen

Wil je nog meer over DigiBTW weten? Lees hier onze uitgebreide review van DigiBTW. Twijfel je? Vergelijk DigiBTW met andere boekhoudprogramma’s of probeer het meteen uit en start vandaag nog met een   .

Waaraan moet een boekhoudprogramma voor zzp’ers voldoen?

Okey, je hebt bovenstaande opties bekeken maar je bent nieuw in online boekhoudland en er zijn veel boekhoudprogramma’s om uit te kiezen. Bovendien beloven ze allemaal de boekhoudhemel….Waar moet je beginnen?

Om je meteen maar gerust te stellen. Eigenlijk kan je geen slechte keuze maken als je één van bovenstaande programma’s kiest. Want alle opties scoren meer dan voldoende als het gaat om gebruiksgemak en opties voor zzp’ers. Aanrader is om 3 programma’s te proberen om er zo achter te komen welke het prettigst werkt voor jou. Dit is namelijk vaak een persoonlijke voorkeur en heeft te maken met de functionaliteit waar je naar opzoek bent.

Vanuit onze eigen ervaring hebben we nog 6 opties waar een een goed boekhoudprogramma aan moet voldoen voor jou als zzp’er:

 1. Snel ingesteld
 2. Geen overbodige opties
 3. Duidelijke taal
 4. Tijdsbesparend
 5. Voelt als een maatpak
 6. Goed geprijsd

De  top 5 boekhoudprogramma’s van hierboven voldoen allemaal aan deze eisen. Je leest hieronder meer over het maken van de juiste keuze tussen deze 5 verschillende opties. Een tip op voorhand is om 3 boekprogramma’s te proberen voordat je een keuze maakt.  Alle programma’s hebben namelijk een proefperiode. Dit geeft jou de kans om het programma zonder risico te proberen. Door hier nu wat tijd voor te nemen bespaar je jezelf de komende jaren mogelijk veel tijd en frustratie.

1. Snel ingesteld boekhoudprogramma

Als zzp’er ben je goed in je vak, daar verdien je jouw geld mee. Overige zaken, die kosten je eigenlijk alleen maar geld. Je wilt dan ook zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan dit soort zaken. Zeker als je ze niet leuk vindt. Voor 9 van de 10 zzp’ers geldt dat boekhouden en de administratie bijhouden precies in dat straatje valt.

Nu ontkom je niet aan je boekhouding, zelfs niet met een goede boekhouder aan je zijde. Je zal altijd zaken zelf moeten regelen. Dus als je dat moet doen, dan wil je dat dit je zo min mogelijk tijd kost. Je wilt geen maanden bezig zijn om een boekhoudprogramma te leren begrijpen terwijl je ondertussen van alles fout inboekt. Nee, een goed boekhoudprogramma voor jou als zzp’er is makkelijk, snel te leren en neemt je bij de hand. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel boekhoudprogramma’s die speciaal voor zzp’ers zijn ontwikkeld.

2. Geen overbodige opties voor jou als zzp’er

Jouw bedrijf is als zzp’er niet heel ingewikkeld. Je hebt geen personeel, niet duizend en één klanten met allemaal verschillende afspraken, geen internationale opdrachten of onderaannemers. Hierdoor is je boekhouding ook een stuk minder ingewikkeld dan bijvoorbeeld bij een bedrijf in het MKB. Dit betekent ook dat je geen boekhoudprogramma nodig hebt met allemaal opties die je toch nooit gaat gebruiken. Kies daarom een simpel programma waarin alleen de zaken zijn opgenomen die je echt nodig hebt. Wat jij als zzp’er dan nodig hebt? Waarschijnlijk zijn dat de hieronder genoemde opties..

Welke functies heeft een goed boekhoudprogramma voor zzp’ers minimaal?

 • Makkelijk facturen maken en versturen, als je alleen facturen wilt sturen bekijk ons overzicht van facturatieprogramma’s
 • Makkelijk inkomende facturen en bonnetjes inboeken
 • Koppeling met je bankgegevens
 • Makkelijke match tussen je bankafschriften en je boekhouding (liefst automatisch)
 • Inzicht in openstaande facturen
 • Urenregistratie
 • Rittenregistratie
 • Financieel inzicht in je onderneming; balans, jaarrekening, btw-overzicht

3. Duidelijke taal

Je bent geen boekhouder, dus termen als cash-flow, resultatenrekening, journaalposten en afschrijvingen daar word je niet warm of koud van. Je wilt een boekhoudprogramma dat dit begrijpt en jouw taal spreekt. Gelukkig beseffen de makers van boekhoudprogramma’s voor zzp’ers dit ook steeds beter. Hierdoor spreken de meeste boekhoudprogramma’s prima de zzp-taal. Toch zitten er nog wel wat verschillen tussen de programma’s en hoe ze communiceren. Sommigen zijn wat formeler terwijl andere programma’s juist een informele toon aanslaan. Probeer dus een aantal boekhoudprogramma’s uit voordat je een keuze maakt. Of bekijk onze videoreviews waarin we de boekhoudprogramma’s laten zien.

4. Tijdsbesparend boekhoudprogramma

De belangrijkste reden om een boekhoudprogramma aan te schaffen als zzp’er is vaak om simpelweg tijd te besparen. Je bent wel klaar met in de avonduren nog je administratie doen. Je wilt dan je tijd besteden aan bijvoorbeeld je gezin. Een goed boekhoudprogramma bespaart je tijd en het liefst veel. Hoe je een dergelijk boekhoudprogramma herkent? Aan de automatisering van de boekhouding en administratie.

Zaken waar je hierbij aan moet denken zijn:

 • Automatische koppeling met je bank
 • Automatische matching tussen je bankafschriften en je facturen
 • Automatisch bedrijfsgegevens bij klanten vinden
 • Automatische kilometerberekeningen van je ritten
 • Met een klik je BTW-aangifte genereren en opsturen
 • Met een klik inzicht in je financiële status, zoals balans en resultatenrekening
 • Makkelijk bonnetjes inscannen via een app

Nu is het goede nieuws dat de meeste boekhoudprogramma’s dit tegenwoordig (bijna) allemaal hebben.  Wel verschilt het per programma nog weleens hoe ver zaken zijn geautomatiseerd en goed het werkt.

5. Het voelt als een maatpak en houdt rekening met jouw leven als zzp’er

Wanneer je zzp’er wilt worden zijn er een aantal zaken anders dan voor ondernemers met personeel, voorraad en gebouwen. Voor jou is het bijhouden van uren waarschijnlijk heel belangrijk en geef je minder om allemaal boekhoudkundige opties en inzichten. Maar juist meer om duidelijkheid en een simpel gebruik. Je wilt een programma dat eigenlijk jouw financiële afdeling is. Dat makkelijk je bonnen registreert, uren bijhoudt, factureren maakt en herinneringen en aanmaningen voor je kan versturen. Kortom een boekhoudprogramma waarvan je denkt, “fijn dat jij mijn boekhoudprogramma bent.”

Deze programma’s zijn er anno 2019 gelukkig genoeg. Probeer bovenstaande programma’s uit en bepaal welk ‘maatpak’ het beste bij jou past. Wij hebben de voorselectie alvast gedaan.

6. Goedkoop boekhoudprogramma als zzp’er

Uiteraard wil je als zzp’er een goed programma en wil je er niet teveel geld aan kwijt zijn. Gelukkig zijn er veel boekhoudprogramma’s die een zzp-vriendelijk tarief hanteren. Er zijn er zelfs enkelen die voor startende zzp’ers een periode gratis zijn. Maar uiteindelijk zal je ook voor deze programma’s moeten betalen.

Wat is dan een oké bedrag om rekening mee houden?

De kosten van een boehoudprogramma zijn mijns inziens minimaal als je ze afzet tegen het gemakt van een goed boekhoudprogramma. De meeste boekhoudprogramma’s beginnen bij 10 tot 20 euro per maand (excl. btw). Waarbij er soms een upgrade naar een duurdere optie nodig is als je meer gemak wilt of meer facturen stuurt. Uiteindelijk zal je als je doorgroeit hierdoor misschien 10 tot 20 euro per maand extra kwijt zijn. Waardoor je uitkomt op maximaal 30 t0t 40 euro per maand. Ga je personeel aannemen en groei je richting mkb? Dan zal een boekhoudprogramma snel duurder worden in vergelijking met de kosten voor jou als zzp’er.

Conclusie over boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Op dit moment zijn er een aantal goed opties voor jou als zzp’er om je boekhouding mee te doen. Programma’s die in grote lijnen allemaal hetzelfde kunnen en je boekhouding een stuk makkelijk maken.  Het verschil zit hem in een stukje functionaliteit, design, tone-of-voice, ondersteuning en hoeverre zaken geautomatiseerd zijn.  Aangezien de meeste programma’s een gratis proefperiode hebben raden wij je aan om verschillende programma’s te proberen.  Om zo tot jouw favoriete boekhoudprogramma te komen als zzp’er.

Beste boekhoudprogramma’s zzp: onze tips


 

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten. Dit doen we vanuit onze eigen ervaringen als zzp'er.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of zzp-betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of zzp-betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 • Kenniscentrum