Hoe vind ik een goede boekhouder of accountant? 5 tips

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl

Goede boekhouderHoe vind ik een goede boekhouder of accountant? Veel (startende) ondernemers en zzp’ers stellen zichzelf die vraag. Een goede boekhouder of accountant vinden voor je onderneming is namelijk belangrijk.

Niet alleen omdat hij of zij de belastingaangiftes voor je doet. Maar vooral omdat een goede boekhouder met je meedenkt en van advies voorziet. Bijvoorbeeld bij belangrijke financiële beslissingen zoals een investering.

Om een goede boekhouder of accountant te vinden raden wij aan om bij verschillende boekhouders een offerte op te vragen.

Dit kan je zelf doen maar wij kunnen het ook voor jou doen. Na met jou gesproken te hebben gaan we op zoek naar 3 geschikte boekhouders bij jou in de buurt. Dit is geheel vrijblijvend en gratis. Vraag gratis 3 offertes op bij boekhouders!

Resultaat van een goede boekhouder of accountant is dat je beter weet hoe jouw bedrijf en jijzelf er financieel voorstaan. Bovendien betaal je met een goede boekhouder nooit te veel belasting én is de kans op fouten bij de belastingaangifte stukken kleiner.

Zo zou het in ieder geval altijd moeten zijn.

In de praktijk gebeurt het helaas nog regelmatig dat boekhouders (en zelfs accountants) er een potje van maken. Het vinden van de juiste boekhouder is daarom belangrijk. Een boekhouder die in jouw voordeel werkt en niet die van zichzelf. Daarom geven wij je 5 tips om die éne goede boekhouder of accountant voor jou te vinden

Tip 1: Goed om te weten, de boekhouding is altijd je eigen verantwoordelijkheid

Jij blijft zelf altijd verantwoordelijk voor de administratie van je bedrijf, ookal schakel je een externe partij hiervoor in. Dus ook als je boekhouder of accountant fouten maakt zal jij door de belastingdienst aansprakelijk worden gesteld. Eventuele boetes en achterstallige betalingen moet jij betalen. Het is immers jóuw bedrijf en jij hebt deze partij ingeschakeld.

Tip: agendeer wanneer je btw-aangifte moet doen én wanneer je uiterlijk moet betalen. Tijdig aangifte omzetbelasting doen en tijdig betalen: ook dat is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Deze eigen verantwoordelijkheid betekent dat het verstandig is om zelf goede basiskennis van boekhouden en belastingen te hebben. Als je dit nog niet hebt volg dan een boekhoudtraining of ga naar de startersbijeenkomsten van de Belastingdienst. Zo leer je basis van boekhouden en weet je beter wat je boekhouder eigenlijk voor je doet (en of het allemaal wel klopt). Bovendien krijg je beter financiële inzicht in je onderneming

Tip 2: Rolverdeling: wat doe je zelf, wat doet je boekhouder of accountant?

Omdat je zelf verantwoordelijk blijft voor een juiste administratie en boekhouding is het goed om duidelijke afspraken te maken met je boekhouder. Wat verwacht je dat hij voor jou doet en wat verwacht hij van jou?

Zaken waar je duidelijke afspraken over moet maken:

 • Welke onderdelen van de administratie doe je zelf
  • Denk aan: aangifte omzetbelasting, opstellen van de jaarrekening, controleren van administratie en aangiftes, verwerken van de salarisadministratie, administratie inrichten, verzorgen van de inkomstenbelasting.
 • Wie doet welke aangifte
  • Doet je boekhouder alleen de aangiftes of denkt hij mee en geeft hij advies?
 • Doet je boekhouder alleen de aangiftes of denkt hij mee en geeft hij advies
  • Ga ook na of je boekhouder gespecialiseerd is in boekhouding voor jouw soort onderneming (eenmanszaak, VOF, BV). Zo ja, dan kan hij je vaak betere adviezen geven.
 • Wat zijn de kosten en wat valt daar dan onder
 • Wat zijn de kosten van extra diensten / uren
 • Lever je de boekstukken, bonnen, facturen op papier of online bij je boekhouder aan?
  • Bij een online boekhouding hoef je niet elk kwartaal op en neer naar de boekhouder (voor de btw-aangifte). Het voordeel daarvan is dat jouw boekhouder niet per se bij jou in de buurt hoeft te  zitten

Des ter meer je zelf doet, des ter minder je geld kwijt bent aan je boekhouder. Nadeel van zelf je boekhouding doen, is dat het je veel tijd kan kosten en frustratie kan opleveren. Bovendien bestaat dan de kans dat je dingen vergeet of niet goed doet. Dit kan weer nadelig uitpakken bij het doen van je aangifte waardoor je te veel belasting betaalt. Weeg dit dus voor jezelf af.

Tip 3: Wat voor onderneming heb je?

De éne onderneming is de andere niet. Werk je met veel fysieke producten, heb je een inkoop- en verkoopkanaal, heb je voorraad, huur je mensen in, heb je personeel, heb je klanten over de grens of zit je in een specifieke branche met speciale regels? Dit zijn allemaal condities die van invloed zijn op je administratie en boekhouding. Ga altijd na of je boekhouder ervaring heeft met jouw type onderneming.

Tip 4: Geld besparen dankzij een goede boekhouder of accountant

Uiteindelijk zal een goede boekhouder je geld besparen. Want een goede boekhouder weet dankzij zijn kennis hoe je voordeel haalt uit de regels voor ondernemers. Zo zorgt hij dat je alle voordelen gebruikt waar je recht op hebt en zal hij aangeven wat je allemaal wel en niet als kosten voor je bedrijf kan opvoeren. Vaak zitten hier dingen bij waar je zelf niet eens aan denkt. Deze twee zaken, voordelen en alle kosten opvoeren, kunnen je op jaarbasis al snel duizenden euro’s opleveren. Een goede boekhouder verdient zich dus makkelijk terug.

Tip 5: Zo vind je een goede boekhouder of accountant

Om een goede boekhouder of accountant te vinden kun je via ons gratis 3 offerte opvragen gebruiken. Na met jou gesproken te hebben gaan we op zoek naar 3 goede boekhouders bij jou in de buurt. Dit is geheel vrijblijvend en kost jou niks. Grote kans dat dit jou die ene goede boekhouder oplevert.

Vraag 3 offertes op van boekhouders

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kenniscentrum