Bij iedere opdracht die je als ondernemer aanneemt, hoort een factuur. Voor opdrachten die over een langere periode lopen, stuur je meestal zelfs meerdere facturen. Het aantal facturen dat je stuurt, kan dan ook snel oplopen. En je voorkomt liever dat je achter iedere factuur aan moet omdat deze nog niet betaald is. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw facturen op tijd betaald krijgt?
Sneller je facturen betaald met factoring
Om er zeker van te zijn dat jij op tijd je facturen betaald krijgt, kan factoring een oplossing zijn. Met behulp van factoring krijg je financiering op basis van je openstaande facturen. Deze uitbetaling komt van een factormaatschappij.
Hoe werkt factoring?
Een factormaatschappij koopt eigenlijk jouw facturen over. Jij weet daardoor beter wanneer je inkomsten binnenkrijgt en hoeft niet dertig of zestig dagen op de uitbetaling van je factuur te wachten. Daarnaast hoef je je opdrachtgevers niet te contacteren wanneer ze hun facturen nog niet hebben betaald.
Een andere werkwijze die je met een factormaatschappij overeen kunt komen, is dat zij de gehele debiteurenadministratie op zich nemen. In dat geval zijn de afspraken die je met een factormaatschappij maakt meer op de lange termijn gericht.
Welke vormen van factoring zijn er?
Er zijn twee gangbare vormen van factoring: traditionele factoring en American factoring.
Traditionele factoring
Traditionele factoring is simpel gezegd een alternatief voor een lening bij de bank. Je krijgt steeds een bedrag uitbetaald op basis van jouw factuurbedragen, waarvan je een vast percentage afdraagt aan de factoringmaatschappij.
Wanneer je gebruik wilt maken van traditionele factoring, komt je gehele debiteurenbestand bij de factoringmaatschappij te liggen. Wel eisen factormaatschappijen vaak dat je bedrijf minimaal drie jaar bestaat voordat je gebruik kunt maken van traditionele factoring. Voor startende zzp’ers of kleine ondernemers is American factoring daarom meer geschikt.
American factoring
American factoring is een vorm waarbij je per factuur een uitbetaling aanvraagt. Bij deze vorm van factoring kies je zelf welke facturen je aan een factoringmaatschappij doorverkoopt. Het bedrag dat op deze facturen vermeld staat, krijg je meestal binnen 24 uur uitbetaald. Over de factuur worden meestal kosten gerekend die je aan de factormaatschappij moet betalen.
Voor welk type ondernemer is factoring interessant?
Factoring is interessant wanneer je wisselend inkomsten hebt. Het risico dat je in de problemen komt wanneer een opdrachtgever zijn factuur te laat voldoet is dan immers groter. Het zal je net gebeuren dat je in een maand met minder inkomsten ook nog eens erg lang moet wachten op uitbetaling.
Interessant is het ook voor ondernemers bij wie de financiële administratie niet het favoriete klusje is. Voor hen betekent het in de arm nemen van een factormaatschappij namelijk dat ze minder tijd aan hun financiën hoeven te besteden.
Wat zijn de voor- en nadelen van factoring?
De voordelen zijn duidelijk: je hebt meer zekerheid op het gebied van je liquide middelen en hoeft niet achter opdrachtgevers aan te gaan die openstaande facturen hebben.
Er kleven echter ook nadelen aan factoring. Het is bijvoorbeeld niet kosteloos. Vaak rekent een factormaatschappij zo’n 5% van het factuurbedrag, waar soms nog aanvullende kosten bij worden gerekend. Daarnaast nemen factormaatschappijen niet zomaar alle facturen over: debiteuren met een verhoogd risicoprofiel kunnen ze bijvoorbeeld weigeren. Bovendien werken maatschappijen vaak met een factorlimiet per debiteur.
Het kan ook voorkomen dat opdrachtgevers het niet waarderen dat zij worden benaderd door een factormaatschappij. Sommige debiteuren vinden persoonlijk contact fijner, wat jouw relatie met je klant kan verstoren..
Tips voor het maken van een factuur
Heb jij moeite met het opstellen van een overzichtelijke factuur? Bekijk dan de handige ‘tips voor het maken van een factuur’ om te ontdekken hoe je dit kunt aanpakken.