Inkomstenbelasting zelf doen als ondernemer of niet?

Geschreven door: Jasper Runneboom

Inkomstenbelasting ondernemersDe inkomstenbelasting is een jaarlijks terugkerende belasting die afgedragen dient te worden over de winst van een onderneming. De inkomstenbelasting kan een complex onderwerp zijn voor elke ondernemer. Dit artikel behandeld daarom het antwoord op twee vragen die elke ondernemer geld bespaart en duidelijkheid verschaft ten aanzien van de inkomstenbelasting.

Deze twee vragen zijn;

 • Doe ik als ondernemer zelf de inkomstensbelasting aangifte of besteed ik het uit?
 • Welke boekhoudprogramma ’s voor het doen van inkomstenbelasting zijn er beschikbaar en passen het beste bij mij?”

Inkomstenbelasting zelf doen als ondernemer: voordelen

Elke eigenaar van een onderneming is altijd zelf verantwoordelijk voor het correct aangeven van de inkomstenbelasting. Dit geeft al aan dat het zelf doen van de inkomstenbelasting de ondernemer een stukje controle geeft. Daarnaast zijn er de volgende voordelen aan het zelf doen van de inkomstenbelasting.

Overzicht behouden

Het zelf doen van de inkomstenbelastingaangifte als ondernemer geeft overzicht over:

 • De bruto- en nettowinst
 • De kosten en hoe deze opgebouwd zijn
 • Kosten van een extra werknemer of het uitbesteden van werk
 • De liquiditeit van de onderneming
 • Belasting voor- en nadelen van het privégebruik van goederen zoals een bedrijfsauto of mobiele telefoon

Tijdsvoordeel

Je kan als ondernemer in de veronderstelling zijn dat het uitbesteden van de inkomstenbelasting een hoop werk en tijd scheelt, maar dit is niet altijd het geval. Het zoeken van een boekhouder, de overdracht van gegevens en het correct aanleveren hiervan kost ook tijd. Door boekhoudsoftware te gebruiken kan er zelf veel tijd bespaart worden.

Als een ondernemer zelf de inkomstenbelasting bijhoudt dan zal er binnen een bedrijf eerder een visie en een structuur ontstaan om dit op een goede manier in te vullen. Dit kan vele werkuren schelen door het vermijden van dubbelchecken van informatie, verzamelen van belastinggegevens en het onjuist inrichten van de salarisadministratie.

Belastingvoordelen

Door te leren over en het doen van de inkomstenbelasting zal je als ondernemer sneller zelf een belastingvoordeel kunnen halen. Ondernemers kunnen door intelligent te boekhouden de wat magere winstperiodes opvangen door kosten en inkomsten in de meest voordelige periodes te boeken. Een voorbeeld hiervan is het vervroegen of verlaten van het sturen van een factuur.

Inkomstenbelasting zelf doen als ondernemer: nadelen

Als ondernemer kan je niet altijd alle facetten van het ondernemen even goed beheren. Het onnodig veel tijd besteden aan het voeren van de boekhouding en inkomstenbelasting kan ten kosten gaan van de dagelijkse gang van zaken. Het op tijd en correct voldoen van de inkomstenbelasting kan stress en tijdsdruk opleveren waardoor het uitbesteden hiervan soms makkelijker en voordeliger is.
Belastingzaken zijn natuurlijk niet iets waar elke ondernemer handig mee is. Fouten in de aangiftes kunnen leiden tot boetes en of naheffingen.

Uitbesteden inkomstenbelasting als ondernemer: voordelen

Als ondernemer kan het uitbesteden van inkomstenbelasting aan boekhouders of belastingexperts op meerdere vlakken voordelig zijn:

 • Het kan goedkoper zijn dan het zelf doen
 • Er kan meer tijd besteed worden aan de dagelijkse werkzaamheden waar het inkomen mee wordt verdiend
 • Een belastingexpert is goed op de hoogte van de wet en regelgeving omtrent inkomstenbelastingen en veranderingen van de regelgevingen van de Belastingdienst, dit kan snel voordeel opleveren of fouten voorkomen
 • Er zijn makkelijk bedrijven te vinden die zich specialiseren in het doen van inkomstenbelasting. De markt is erg competitief dus er is veel verscheidenheid in prijs en diensten
 • “ Een goede boekhouder is goud waard”- Een goede boekhouder of belastingexpert kan belastingvoordeel realiseren

Uitbesteden van inkomstenbelasting als ondernemer: nadelen

Het is in de eerste plaats van belang dat een boekhouder zorgvuldig en betrouwbaar omgaat met de gegevens voor de inkomstenbelasting. Voordat fouten van boekhouders aan het licht komen kan er heel wat tijd verstreken zijn.

Zodra je als ondernemer de inkomstenbelasting uit handen geeft vermindert in sommige gevallen het overzicht. Facturen en gegevens worden doorgestuurd naar derden met als risico dat er minder aandacht uitgaat naar de financiële status van de onderneming.

Zorg om bovenstaande te voorkomen voor duidelijke communicatie met de boekhouder en vermijd boekhouders die slecht beschikbaar zijn. Te laat anticiperen op het betalen van inkomstenbelastingen kan ten koste gaan van de bedrijfsvoering en de nettowinst.

Welke boekhoudingsprogramma’s zijn er beschikbaar voor inkomstenbelastingen?

Er zijn vele verschillende boekhoudprogramma s voor het doen van inkomstenbelasting .Een boekhoudprogramma uitkiezen kan lastig zijn daarom staat hieronder een selectie van een aantal van de meest populaire en betrouwbare boekhoudprogramma’s.

Heb je interesse in een programma?  Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het programma.

Tips voor de keuze van een boekhoudprogramma voor de inkomstenbelasting

Kies vooral een boekhoudprogramma dat bij de onderneming past en makkelijk in gebruik is. Er zijn genoeg boekhoudprogramma’s om gratis uit te proberen. Sommige boekhoudprogramma’s zijn uitgebreid terwijl anderen juist beperkter zijn maar daardoor wel makkelijker. Overweeg dus goed wat je nodig hebt als ondernemer.

7 algemene tips voor het verminderen van de inkomstenbelasting

 • Vervroeg investeringen die toch moeten gebeuren op het moment dat de winst dit jaar hoog uitvalt
 • Combineer zaken als het privégebruik van computers, auto’s en mobiele telefoons met zakelijk gebruik
 • Vraag aan leveranciers of ze facturen nog dit jaar kunnen versturen om je winst te drukken
 • Zorg dat je aan het urencriterium van 1225 uur voldoet (alleen van toepassing op de eenmanszaak)
 • Bepaal tegen het eind van het jaar of je al aan de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voldoet. Is dit niet het geval? Overweeg dan een investering naar voren te halen
 • Heb je erg wisselende winsten per jaar? Dan kan middeling interessant zijn om toe te passen. Hierbij tel je het inkomen over 3 jaar bij elkaar op en ‘middel’ je dit over die 3 jaren. Als je hierdoor minder inkomstenbelasting betaald, mag je dit verschil terugvragen

Zelf je inkomstenbelasting doen als ondernemer?

Informatie inwinnen en een goede structuur neerzetten om effectief en voordelig inkomstenbelasting te verwerken is belangrijk voor elke ondernemer. Voor de ene ondernemer betekent dit de inkomstenbelasting zelf doen, voor de ander juist niet. Tegenwoordig is het makkelijker dankzij goede boekhoudsoftware om de aangifte zelf te doen. Een proactieve aanpak is altijd beter dan een passieve. Zoek hulp als ondernemer als daar reden toe is en wees flexibel.  Het ontwikkelen van een heldere visie binnen een bedrijf om met de inkomsten succesvol te zijn en mogelijk te groeien begint bij een goede belastingaangifte. Doe het als ondernemer zelf op een professionele wijze of laat het door een professional doen.

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten. Dit doen we vanuit onze eigen ervaringen als zzp'er.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of zzp-betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of zzp-betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 • Kenniscentrum