Inkomstenbelasting voor zzp’ers

Inkomstenbelasting voor zzp’ers

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je aangifte inkomstenbelasting. Herin wil je geen fouten maken die je geld kosten. Daarom is het belangrijk dat je als zzp’er begrijpt hoe de inkomstenbelasting werkt. In dit artikel leggen wij dit aan jou uit.

Veel zzp’ers gebruiken een boekhoudprogramma voor hun aangifte inkomstenbelasting. Dit doen ze omdat de inkomstenbelasting een lastige, jaarlijkse terugkerende belasting is.

Enkele programma’s die hiervoor veel gebruikt worden zijn:

 

Wat is inkomstenbelasting?

 Inkomstenbelasting is de belasting die je betaalt over je inkomsten en vermogen. Iedereen die in Nederland werkt of een uitkering krijgt, moet jaarlijks deze inkomstenbelasting betalen.

Als zzp’er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt. Je winst bestaat uit de omzet minus de kosten. De inkomstenbelasting wordt hier dan over berekend. Jaarlijks moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik gemiddeld als zzp’er?

Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt als zzp’er is niet eenvoudig te beantwoorden. Dit hangt namelijk van nogal wat factoren af:

 • De hoogte van je winst
 • Of je als ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst
 • Aftrekposten die je mag toepassen (hieronder leggen we dit verder uit)
 • Heffingskortingen die je mag toepassen (hieronder leggen we dit verder uit)

In de onderstaande tabel* zie je hoeveel je ongeveer aan inkomstenbelasting moet betalen. Ervan uitgaande dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Inkomstenbelasting voor zzp'ers bij een bepaalde winst*

* Bedragen zijn een indicatie. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Als je als zzp’ er meer winst maakt, betaal je meer belasting. Zo betaal je over je eerste euro winst bijna geen belasting, terwijl over elke euro winst die je boven de 70.000 hebt, je bijna de helft kwijt bent aan inkomstenbelasting. 

Houd de ontwikkeling van je winst gedurende het jaar daarom in de gaten. Zodat je kunt inschatten hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer gaat betalen.

Tip: wil je een proefberekening maken van jouw inkomstenbelasting? Gebruik dan onze handige rekentool voor de inkomstenbelasting en download onze gratis budgettool voor zzp’ers!

Hoe wordt de inkomstenbelasting berekend?

De Belastingdienst berekent de inkomstenbelasting over je belastbare inkomen. Dit is je brutowinst minus aftrekposten. 

Bij je belastbare inkomen kom je in 2 stappen:

Stap 1: Brutowinst bepalen = omzet –  kosten

Stap 2: Aftrekposten toepassen

Vervolgens mag je over dit belastbare inkomen nog heffingskortingen toepassen. Dit is stap 3.

Stap 3: Heffingskortingen toepassen

Het bedrag dat overblijft is het bedrag dat je echt aan inkomstenbelasting betaalt.

Goed om te weten is dat de hoogte van de inkomstenbelasting voor jou als zzp’er toeneemt als je meer winst maakt. 

Dit heeft twee oorzaken:

 1. We hebben in Nederland een progressief belastingstelsel. Dit betekent dat de je meer belasting betaalt als je inkomen toeneemt. Het belastbaar inkomen uit werk en woning is een oplopend tarief met 2 schijven. In Nederland gelden de volgende belastingtarieven voor de inkomstenbelasting (AOW-leeftijd nog niet bereikt) in 2023 en 2024:
Schijf 2023
1 tot € 73.031
36,93%
2 vanaf € 73.031
49,50%
Schijf 2024
1 tot € 75.518
36,97%
2 vanaf € 75.518
49,50%
 1. Daarnaast wordt de impact van vrijstellingen kleiner naarmate je winst hoger wordt. De meeste belastingvoordelen uit aftrekposten en heffingskortingen nemen namelijk af als je een hoger inkomen hebt.

Wat betekent dit voor jou?

Een rekensom:

Stel, je belastbare inkomen is € 100.000,-, dit valt dan in twee schijven.

 1. Over het deel tot € 75.518,- betaal je 36,97% belasting, dit is €27.919,-
 2. Over het resterende bedrag € 24.482,- betaal je 49,5% belasting, dit is €12.119,-

In totaal betaal je in deze situatie dus € 40.038,-. belasting.

Dit is meer dan wat je uiteindelijk gaat betalen.

Want hierin zijn nog niet meegenomen de vele aftrekposten waar je gebruik van kunt maken. Dankzij deze aftrekposten daalt je belastbare winst en dus ook je belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting.

Welke aftrekposten gelden voor mij als zzp’er?

We noemden ze al even, aftrekposten. Als zzp’er (met een eenmanszaak) heb je hier recht op. Dankzij deze aftrekposten wordt het belastbaar inkomen een stuk lager en betaal je minder inkomstenbelasting.

De belangrijkste aftrekposten voor jou als zzp’er zijn:

 • Zelfstandigenaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Startersaftrek
 • Investeringsaftrek

Om deze aftrekposten te kunnen toepassen moet je meestal aan bepaalde voorwaarden voldoen, zo moet je als ondernemer gezien worden en moet je voldoen aan het urencriterium van 1225 uur.

Als je hieraan voldoet kan je belastingvoordeel oplopen tot duizenden euro’s. Benieuwd wat jouw voordeel kan zijn? Gebruik onze rekentool inkomstenbelasting eens.

Meer informatie over de aftrekposten als zzp’er.

Welke heffingskortingen gelden voor mij als voor zzp’er?

Als zzp’er heb je recht op dezelfde heffingskortingen als mensen in loondienst. Deze heffingskortingen zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

 • De algemene heffingskorting is maximaal € 3362,- en daalt als je inkomen hoger is dan € 24.814,-. (aangiftejaar 2024). Voor aangiftejaar 2023 geldt het inkomen vanaf € 22.661,-.*
 • De arbeidskorting bedraagt maximaal € 5532,- en daalt als je inkomen hoger is dan €39.957 (aangiftejaar 2024). Voor aangiftejaar 2023 geldt het inkomen vanaf €37.626,-.*

Deze heffingskortingen verlagen de inkomstenbelasting. Heb je één of meer kinderen? Dan heb je mogelijk ook recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

*Bedragen zijn gebaseerd op cijfers van de Belastingdienst website voor aangiftejaar 2024. Aan deze bedragen kun je geen rechten ontlenen.

Wanneer betaal ik de inkomstenbelasting als zzp’er?

De inkomstenbelasting wordt jaarlijks achteraf definitief vastgesteld door de belastingdienst op basis van je aangifte inkomstenbelasting. Deze aangifte moet vóór 1 mei zijn ingediend.

Als je de aangifte voor 1 mei doet zul je meestal rond augustus/september de aanslag krijgen over voorgaand jaar. Deze moet je dan binnen 6 weken betalen.

Wil je liever niet alles ineens betalen? Dan kun je bij de belastingdienst een aanvraag doen om maandelijks alvast een bedrag te betalen. Je betaalt dan voorbelasting over je verwachte inkomen.

Het is trouwens mogelijk om uitstel aan te vragen tot 1 september van je aangifte. Hier is geen specifieke reden voor nodig. Uitstel aanvragen klinkt als een aanlokkelijke optie. Toch is dit niet altijd een verstandige keuze. Uitstel is geen afstel, de aangifte en betaling moeten écht gebeuren.

Een boekhouder kan voor je nog langer uitstel aanvragen.

Welke verplichtingen heb ik als zzp’er voor de inkomstenbelasting?

Je bent als ondernemer voor de Belastingdienst verplicht om:

 • een goede administratie bij te houden om zo je aangifte te onderbouwen
 • je administratie een bepaalde tijd te bewaren (bewaartermijn) mocht de belastingdienst komen controleren
 • over elk jaar inkomstenbelasting en bijdrage Zvw te betalen
 • na de definitieve aanslag inkomstenbelasting deze binnen 6 weken te voldoen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik de inkomstenbelasting kan betalen?

Zet standaard een percentage van je omzet of winst opzij. Dan heb je altijd meer dan voldoende om de inkomstenbelasting en de bijdrage zorgverzekeringswet te betalen.Een veel gebruikte vuistregel is om standaard 33% van je winst apart te zetten. Zo heb je altijd voldoende geld om de inkomstenbelasting als zzp’er te betalen.

Dit is de inkomenstenbelasting zoals die voor zzp’ers en freelancers werkt. Mocht je hier hulp bij willen, schakel dan een boekhouder in. Je kunt hiervoor via ons een offerte aanvraag doen.

Wil je nog geen boekhouder inschakelen? Maak dan in ieder geval gebruik van boekhoudsoftware.

Enkele programma’s die hiervoor veel gebruikt worden zijn:

var appWikiRequestUrl = “https://appwiki.nl”;

 
Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Veelgestelde vragen over de inkomstenbelasting voor zzp'ers

Tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting zal je ook een aanslag krijgen voor een bijdrage aan de Zvw (Zorgverzekeringswet). Dit is een inkomensafhankelijke bijdrage die iedereen in Nederland moet betalen.

De hoogte van deze bijdrage is een percentage van je inkomen tot een bepaald maximum. Jaarlijks verschilt het Zvw percentage en het maximum belast inkomen.

Grofweg ligt het percentage rond de 6% (5,32% in 2024 en 5,43% in 2023) en het maximum bijdrage-inkomen in 2024 is € 71.628 ( € 66.956 in 2023). De Belastingdienst heeft zelf een handig overzicht van het percentage per jaar.

Als zzp’er heb je beperkte mogelijkheden om een reservepotje met belastingvoordeel op te bouwen. Je hebt als zzp’er niet zoiets als ‘uitgestelde winst’, ook kun je geen geld aan ‘reserves’ toevoegen zoals bij een BV. 

Omdat je als zzp’er zelf verantwoordelijk bent voor de opbouw van je pensioen, kun je daar wel belastingvoordeel op krijgen. Je kunt een deel van je winst namelijk op een lijfrenterekening (lijfrentepolis) zetten. Dit is slim, want je zorgt voor je pensioen én het levert je nu belastingvoordeel op. De lijfrente die je inlegt, mag je aftrekken van je winst. Daardoor betaal je minder belasting over het jaar waarin je de lijfrente inlegt.

Vanaf het moment dat jouw pensioen wordt uitgekeerd, betaal je er wél belasting over. Maar de belasting die daar dan over berekend wordt, is veel lager, omdat je dan minder belasting hoeft te betalen. In het jaar dat je de AOW-leeftijd bereikt, wordt het belastingtarief in de 1e schijf veel lager en betaal je dus minder belasting.

Let op: Sinds 1 januari 2023 kun je geen (fiscale) oudedagsreserve (FOR) meer opbouwen. Het kabinet heeft de oudedagsreserve afgeschaft om te voorkomen dat ondernemers de fiscale oudedagsreserve gebruiken om belastinguitstel te krijgen.

Een werknemer in loondienst krijgt een netto salaris omdat de inkomstenbelasting wordt ingehouden door de werkgever. De werkgever draagt die inkomstenbelasting af aan de Belastingdienst. Een werknemer ontvangt dus (meestal) een netto salaris. Als zelfstandig ondernemer is je winst je bruto inkomen; hier moet je zelf de inkomstenbelasting over betalen.

Regelmatig halen zzp’ers de btw- en inkomstenbelasting door elkaar. Ze denken ten onrechte dat ze al aan hun belastingverplichtingen hebben voldaan omdat ze btw hebben afgedragen. Dit is echter nooit het geval. De btw en inkomstenbelasting zijn twee totaal verschillende belastingen en hebben helemaal niets met elkaar te maken. Je draagt dus altijd btw (= omzetbelasting) én inkomstenbelasting af.

Meer informatie over de btw als zzp’ er.

Remko van Buuren

Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement, heb ik mijn sporen verdiend bij verschillende multinationals. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen ondernemersavontuur beleefd en veel geleerd onderweg. Nu sta ik klaar om jou te helpen bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf!

41 reacties

 1. Ik zie een tabel waarin een bedrag is verwerkt onder inkomstenbelasting. Bijvoorbeeld bij €40.000 winst betaal je €4310. Achterin het tabel staat dan 15%. In het artikel staan ook twee belastingboxen. 37,10% en 49,50%. Wat is het verschil tussen die twee? En welk percentage moet ik aanhouden bij het maandelijks uitkeren van loon uit mijn omzet?

  1. Beste Sofyan, Voorop gesteld dat je aan het urencriterium voldoet en geen andere inkomsten hebt kan je het percentage in de tabel aanhouden. De belastingtarieven van 37,10% en 49,50% worden namelijk berekend over je winst nadat er ee bedrag vanaf is gegaan dankzij vrijstellingen. En daarna gaan er nog de algemene heffingskortingen af.

 2. Bij een winst van €16000 per jaar, betaal je gewoon die 37% inkomstenbelasting over die winst neem ik aan? Of hoe zit dat precies

  1. Dit hangt van een aantal factoren af, zoals ook in het artikel staat. Denk aan aftrekposten die je wel of niet mag toepassen, of je nog andere inkomsten hebt enz… Maar meestal betaal je uiteindelijk minder dan de 37%. Al is het maar om dat je altijd nog recht hebt op algemene aftrekposten zoals de arbeidskorting en de heffingskorting.

 3. Goedemorgen vanaf 8 Februari ga ik starten als zzper daarnaast werk ik bij aafje 24uur ik doe bbl opleinding werken en leren krijg netto 1450euro per maand .
  Ik wil 24uur in de week als zzper werken en dat is 720euro bruto x 4 weken is 2880euro bruto
  Hoeveel belasting zal ik moeten betalen als zzper starter?

 4. Ik heb volgens mij geen recht op aftrekposten, want ik heb in 2021 niet aan het urencriterium voldaan en ik heb maar voor één opdrachtgever gewerkt. Welk percentage moet ik dan aanhouden?

 5. Hallo Jasper,

  superheldere uitleg overal, ik hoop dat je voor mij (en ik denk dat meer zzp’ers hier mee zitten) een net zo helder antwoord hebt 🙂

  Ik help een vriend met een spreadsheet maken om een beetje te kunnen voorrekenen hoeveel IB hij moet gaan betalen en hoeveel hij waarschijnlijk moet opgeven aan de IB.

  Toen ik hiermee bezig was liep ik tegen de post Banktegoeden van het bedrijf.

  Stel winst netto 30.000 euro. Eind van het jaar is het saldo op de zakelijke rekening over 2021 een bedrag van 10.000 op de bank is bijgekomen. Dit zijn reservering voor inkomstenbelasting, btw aangifte voor Q4, maar ook investeringen in voorraden en bedrijfsmiddelen te doen in 2022.

  Nu redeneer ik als volgt: deze 10.000 euro die ik heb opgebouwd aan reserveringen, zijn in 2021 niet gebruikt als privé inkomsten en hoef ik (ik vind dat logisch 🙂 ) ook niet op te geven voor m’n IB. Anders zou ik met belast geld zakelijke uitgaven gaan doen toch?

  Klopt het wat ik hierboven stel of moet ik IB betalen over de volledige omzet van 100.000 en wordt er geen rekening gehouden met reserveringen op de bank?

  Alvast bedankt voor je reactie

  1. Hi Robert,

   Over je gehele winst betaal je altijd inkomstenbelasting. Dus ook al ‘reserveer’ je een gedeelte van je winst voor investeringen / kosten volgend jaar, dan zal je daar alsnog gewoon inkomstenbelasting over moeten betalen.

   Jasper

 6. Ha Jasper,
  Mijn dochter werkt 3 dagen per week in de kinderopvang met een loondienst salaris op jaarbasis van € 24,791,-
  Zij kan aanvullend op deze baan vanaf 1 september as. 2022 2 extra dagen per week (8 u per dag en dus ca 69 uur pmnd) als startende zzp-er in de grafische vormgevingsbranche bij 1 werkgever gaan werken. tegen een uurtarief van 20,- excl. btw.
  Het loon wordt uiteraard al belast door de loondienstwerkgever – kinderopvang- (minus 123,- aan pensioenbijdrage)
  Wat moet zij in 2022 betalen aan loon/ink. belasting en wat in 2023?
  Dank voor je reactie.

  1. Beste E van den Berge,

   Hier is niet een heel makkelijk antwoord op te geven. Uiteindelijk worden haar inkomen uit loondienst en zzp verband bij elkaar opgeteld en daarover de belasting berekend. Hoeveel dat dan is, kan ik je niet precies vertellen nu.

   Dat gezegd hebbende kan ik een rekenvoorbeeld geven, hier kan je me niet op vastpinnen natuurlijk maar geeft je wel een idee:

   Waarschijnlijk betekent deze constructie dat ze relatief wat meer belasting zal betalen over haar inkomen als zzp’er. Haar jaarinkomen zal in totaal rond de 42.000,- liggen op jaarbasis als ik reken op basis van je gegeven cijfers. Hierover zal ze ongeveer 37% belasting betalen. Mijn tip is om in ieder geval dan 37% van het verdiende inkomen als zzp’er apart te zetten voor de inkomstenbelasting en een boekhouder in te schakelen om je goed te helpen met de boekhouding en aangiftes. Boekhouder vinden kan via ons: https://zakelijkgroeien.nl/aanbod/boekhouder/.

   1. Ha Jasper,
    Dank voor jouw supersnelle reactie.
    Heeft mijn dochter op basis van bovenstaande eerste vraag nog recht op bepaalde startende zzp-er aftrekposten? Ondanks dat ze het gestelde urenaantal per jaar van 1225 niet haalt? Of is elke aftrek (zoals startersaftrek) gekoppeld aan deze zelfstandigenaftrek welke minimaal 1225 uur vraagt?
    Onderstaand rekenvoorbeeld via berekenhet.nl : zie jij dat ook zo? Ik zie hier dat ze van haar bruto jaarloon extra overhoudt in dit rekenmodel: dank voor je advies, ik zal zeker voor haar gaan informeren bij jullie boekhoudservice.
    Inkomen uit loondienst € 24.791
    Inkomsten uit de onderneming 16.560
    Bedrijfskosten 500 –
    Winst uit ondernemen € 16.060 € 16.060 +
    Zelfstandigenaftrek 0 –
    mkb-vrijstelling 0 –
    Inkomen uit loondienst € 24.791 +
    Belastbaar box 1 inkomen 40.851

    Belasting & Premie Volksverzekeringen 15.143
    Algemene heffingskorting 1.715 –
    Arbeidskorting 4.014 –
    Verschuldigde inkomstenbelasting 9.414 9.414 –
    Extra inkomensafhankelijke bijdrage Zvw 883 –
    Totale netto inkomen € 30.554
    Netto inkomen uit loondienst 22.232 –
    Netto inkomen uit ondernemen € 8.322

    1. Ze heeft als ze ondernemer is voor de belastingdienst recht op de mkb winstvrijstelling. Voor overigen vrijstellingen geldt inderdaad het urencriterium. De berekening ziet er goed uit, maar ik zou je aanraden dit met een boekhouder te bespreken en door te rekenen.

 7. helaas heb ik geen reactie mogen ontvangen op de eerdere berekening. Wellicht wilt u wel de volgende vraag beantwoorden?

  wat is een vergelijkbaar zzp-er bruto uurtarief met een loondiensttarief van 17,- bruto per uur
  (dus bij het zzp-uurtarief dan rekening houdend met kosten als ziektekosten/vak. geld/vak. dagen/geen recht op ww e.d.)

  dank voor je reactie

 8. Hey Jasper,

  Dankjewel voor de info, alleen heb ik nog een vraag omtrent dit onderwerp.

  Mijn vraag is wat wordt er verstaan onder winst?

  Stel ik verdien jaarlijks 72600 euro (Dit is inclusief 21% btw, 12.600 euro) is dit mijn winst waarover ik btw moet betalen of moet ik de btw aftrekken, waardoor ik uitkom op 60.000 euro en geldt dit als mijn winst? Want als dit het geval is wil in namelijk wat minder uren werken waardoor ik toch op het zelfde uitkom qua het bedrag dat ik aan de belasting moet overdragen. Dan kan ik liever wat minder werken en hetzelfde verdienen dan meer werken en meer aan de belasting geven waardoor ik ongeveer op het zelfde uitkom.

  Dankjewel

  1. Ik heb precies dezelfde vraag.
   Ik denk dat BTW er vanaf getrokken moet worden. Dit dragen we immers geheel af.
   Wel belangrijk, want de IB-tarieven zijn heel hoog.

 9. Uit de infographic kan ik de berekening helemaal volgen, behalve het deel van de heffingskortingen. hoe zijn deze berekend en waar wordt dan rekening mee gehouden

 10. Hallo,
  Ik wil beginnen als ondernemer, maar werk 4 dagen in loondienst en wil 1 1/2 dag erbij in mij onderneming. Dus ongeveer 16 – 20 uur pw x 46 w = 980 tot 1000 uur per jaar. Mag dit? Wordt ik dan wel als ondernemer gezien? Is dit iets voor de kleineondernemingsregeling? Hoezit dit dan bij de belastingdienst en wat voor invloed dit heeft op mij inkomstbelasting?

 11. Ik heb even een vraag.
  In jan. 23 ga ik starten als zzp. Stel dat ik 200.000 per jaar aan omzet kan factureren ex. btw. (de btw zet ik direct ter afdracht apart op een rekening.)
  Ik heb nul onkosten voor het gemak.
  Ik betaal mijzelf 4000 euro/maand uit (onttrekking) dus 52k/jaar incl. vakantiegeld. Blijft er 148k in de pot zitten.
  Het jaar erop wil ik een bedrijfspand kopen van 200k.

  Betaal ik over de 148K dan ook inkomstenbelasting, of kan ik dat gewoon apart houden voor de uitgaven van het jaar erop?
  Als ik hier (zwaar ten onrechte vind ik) inkomstenbelasting over moet betalen, en het jaar erop doe ik een grote uitgave, kan ik dan terugvordering inkomstenbelasting vragen?

  Hoe zit dit?

  Het zou natuurlijk raar zijn dat je perse een grote uitgave voor 31 december moet doen omdat je anders op 1 januari nog maar de helft van je vermogen “overhoudt”…?

  1. Hoi zetzetpee,

   Als je EU 200.000 omzet hebt en geen onkosten, dan is je winst ook EU 200.000. Ervan uitgaande dat je ondernemer bent volgens de Belastingdienst, en je rechtsvorm ZZP is, dan zul je over het gehele bedrag van 200.000 inkomstenbelasting gaan moeten betalen. Als ZZP’er staat, kort door de bocht genomen, je gehele winst gelijk aan je inkomen.

   Als je op de door jou beschreven manier een reservering (potje) wilt maken, dan zul je moeten kijken naar een andere rechtsvorm. Kijk bijvoorbeeld even op: https://www.zelfstandigenbouw.nl/kennisbank/rechtsvormen-bv-eenmanszaak-of-vof-wat-is-de-beste-keuze-voor-jou-als-zelfstandig-ondernemer/

   1. Welke belastingen moet ik betalen als ik mijn factuur door stuur btw verlegd?
    Ik investeer nog niks en hebb geen kosten nog in me bedrijf, ik factuureer alleen elke week mijn uren van de week btw verlegd door naar mijn opdracht gever.
    Ik ben net een maand ZZPer nu en vraag me af waneer ,hoeveel en waarover moet ik straks belasting gaan betalen ?

 12. Welke belastingen moet ik betalen als ik mijn factuur door stuur btw verlegd?
  Ik investeer nog niks en hebb geen kosten nog in me bedrijf, ik factuureer alleen elke week mijn uren van de week btw verlegd door naar mijn opdracht gever.
  Ik ben net een maand ZZPer nu en vraag me af waneer ,hoeveel en waarover moet ik straks belasting gaan betalen ?

  1. Hoi George,

   Voor als je hier nog geen antwoord op had, De btw en inkomstenbelasting zijn twee totaal verschillende belastingen en hebben helemaal niets met elkaar te maken. Je draagt elk kwartaal (of maand) btw (= omzetbelasting) af over de btw over jou omzet en gemaakt kosten. Daarnaast heb je een keer per jaar je inkomstenbelasting. Daar betaal je belasting over je winst.

   Als je de btw verlegd, hoef je geen btw af te dragen bij de aangifte omzetbelasting, maar je moet dit wel aangeven. Belastingdienst zegt: In uw btw-aangifte vult u in voor welke omzet u btw hebt verlegd. Hebt u de btw verlegd naar een Nederlandse afnemer? Dan vult u de omzet in bij rubriek 1e (‘Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast’). Hebt u de btw verlegd naar een ondernemer uit een ander EU-land? Dan vult u de omzet in bij rubriek 3b (‘Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU’) of bij onderdeel 3c (‘Installatie/afstandsverkopen binnen de EU’).

   Over de omzet die je gemaakt hebt, betaal je (na aftrek van je gemaakte kosten) bij je aangifte inkomstenbelasting pas geld. Vul hier de rekentool in om te kijken hoeveel belasting jij moet betalen : https://zakelijkgroeien.nl/belastingen/inkomstenbelasting-zzp-berekenen/

 13. Beste Jasper,

  Waar moet je rekening mee houden als je wil starten als zzp naast je baan. Stel ik verdien 60.000 bruto per jaar met mijn baan en verdien 6000 euro als zzp?

  Alvast hartelijk dank.

  1. Waar je rekening mee moet houden is dat je relatief veel belasting over je extra verdiensten als zzp’er gaat betalen, ga uit van 50%.

 14. Goedemiddag,

  Als zzp’er werken 2 andere zzp’ers voor mij. Is het zo dat zij IB betalen over hun verdiensten en dat ik IB betaal over wat ik overhoud?

  Vb. voor de diensten reken ik € 65 p.u. en de zzp’ers ontvangen € 50 p.u.van mij.

  Betaal ik dan alleen IB over die € 15?

  1. Hoi Habteab. Die € 65 p/u is je omzet en die € 50 p/u zijn je kosten. Uiteindelijk betaal jij belasting over de winst. Dus omzet minus kosten. Dus per saldo betaal je inderdaad alleen belasting over je bruto winst van € 15. Daar gaan dan nog wel alle ondernemers aftrekposten vanaf zoals hierboven genoemd.

 15. Hoi Remco,

  De betaling van de inkomstenbelasting en ZVW vanaf je zakelijke rekening, worden gezien als privé onttrekkingen want het ziet op je privé belastingen. Je betaald hier geen extra belasting over. Zoals in de andere reacties is te lezen, maakt het voor de Belastingdienst niet uit vanaf welke rekening je betaald. Hopelijk is dit zo duidelijk.

  1. Beste
   Ik wou is vragen of je ZZP-er in de zorg een BTW- verplichting nodig hebt of niet ? Ik had begrepen dat je als zelfstandige begeleider geen BTW nodig hebt. Klopt dit ?

 16. Bedrijfswinst minus de investeringsaftrek, minus ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling) dat snap ik.
  Maar waarover bereken je de arbeidskorting en de algemene heffingskorting (voor of na de ondernemersaftrek)?
  Een arbeidsongeschiktheidsverzekering; geen bedrijfskosten maar wel aftrekbaar…waar dan?

 17. Beste
  Ik wou is vragen of je ZZP-er in de zorg een BTW- verplichting nodig hebt of niet ? Ik had begrepen dat je als zelfstandige begeleider geen BTW nodig hebt. Klopt dit ?

 18. the company that I work is in the USA, and the USA, as far as I heard, doesn’t pay taxes to the Netherlands. I am still very worried of how to do with the taxes since I don’t want to have problems. Moreover, I will have to write stories for that company, the company having an online platform for that. More on that, another problem is also the fact that I won’t have a stable income because how paying system works there is like that : for the first 5 chapters I can get 1000 euros, for the next five 500 euros and for a complete story still 500. After the story is complete, the amount of money it’s totally up to how many readers the story has. Furthermore, the payment will enter in the account from 30 up to 60 days. So, these would be the drawbacks that gives me problem in the matter of what and how should I do with the taxes. Hence, I am kindly asking you, what should I do in this situation? Is there any way of proceeding with the taxes? And if yes what and how exactly ?

 19. Even een blonde vraag. Als ik op duizend euro na alle winst terug heb geinvesteerd in mijn bedrijf (nieuwe locatie en nieuwe inrichting), ben ik dan ondernemer voor de belastingdienst? Ik heb dan toch praktisch geen winst gemaakt? (ik werk namelijk nog in loondienst erbij waar ik mijn vaste lasten mee betaal)

 20. Hoi,
  Ik doe al mijn administratie zelf omdat het nog maar een klein bedrijf is en dus best overzichtelijk is. Echter twijfel ik nu toch over een ding: Tellen verkeersboetes mee als uitgaven/kosten? Want in principe zou ik deze niet meegeteld hebben, maar het is toch iets wat er eigenlijk van de winst afgaat. Zou iemand die hier ervaring mee heeft misschien even kunnen uitleggen of ze wel of niet meetellen?

 21. Hallo,
  Ik werk 1,5 dag per week als zzp’er en 3,5 dag in loondienst.
  In loondienst verdien ik ongeveer 73K bruto per jaar en met het zzp-werk nog ongeveer 24K.
  Ik heb 1 opdracht voor langere tijd als HR manager.
  Ben ik nu ondernemer voor de omzetbelasting of ziet de belastingdienst het bij de aangifte inkomstenbelasting als overige inkomsten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Review Archie CRM

Het klantensysteem is een van de belangrijkste elementen van de administratie van een ondernemer. Je hebt via dit systeem immers toegang tot ...
Gepost op: 22 februari 2019

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als ik parttime als zzp’er werk?

Het komt vaak voor dat mensen die zzp’er willen worden, in eerste instantie op parttime basis gaan ondernemen. Je blijft dus (gedeeltelijk) werken ...
Gepost op: 23 januari 2023

Een jaarrekening met een eenmanszaak: nuttig en nodig?

Doen wat je het liefste doet, werken waar en wanneer je maar wilt en zelf je prijzen bepalen: als eigenaar van een ...
Gepost op: 5 oktober 2020

Review bedrijfsrooster urenregistratiesoftware

Bedrijfsrooster is een programma speciaal ontwikkeld voor  urenregistratie en online personeelsplanning. Het programma wordt gebruikt door bekende namen zoals BNN Vara, de ...
Gepost op: 23 september 2019

Online Marketing Tools

Jij, je bedrijf en ook je marketingbeleid moeten met de tijd meegaan, dat doet je doelgroep immers ook. De tijd dat mensen ...
Gepost op: 22 mei 2015

Deze 7 tools hoort iedere zzp’er te gebruiken

Als zelfstandig ondernemer heb je meer dan genoeg te doen om jouw bedrijf succesvol te maken. Het is daarom belangrijk dat je ...
Gepost op: 15 mei 2023

Hoe teambuilding helpt bij zakelijke successen

Bij teambuilding denk je misschien aan saaie workshops of duffe spelletjes waarbij je verschillende vragen moet beantwoorden. Maar toch kan teambuilding enorm ...
Gepost op: 11 januari 2024

Wat is een inkoopfactuur?

Als je als ondernemer (zzp’er) producten of diensten inkoopt, krijg je hiervoor een inkoopfactuur met daarop het bedrag dat je de leverancier ...
Gepost op: 18 mei 2020

Zo versterk je je online aanwezigheid

In het afgelopen jaar hebben we allemaal gezien dat kleine bedrijven flink moeten kunnen aanpassen. De markt verandert voortdurend en bedrijven moeten ...
Gepost op: 29 september 2023

Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Als zzp’er of zelfstandig ondernemer kun je er veel baat bij hebben om een boekhouder in de arm te nemen. Iedereen die ...
Gepost op: 1 maart 2019

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.