Inkomstenbelasting als zzp’er, hoe werkt het en hoeveel betaal ik?

Inkomstenbelasting als zzp’er, hoe werkt het en hoeveel betaal ik?

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik eigenlijk als zzp’er of freelancer en hoe werkt de inkomstenbelasting nou eigenlijk? Die vragen zullen door je hoofd schieten als je voor jezelf begint. Want vanaf nu ben je zelf verantwoordelijk voor je belastingaangiftes en boekhouding. Het is als zzp’er daarom belangrijk om te weten hoe de inkomstenbelasting werkt en hoeveel je moet betalen. Zodat je dit bedrag gedurende het jaar opzij kunt zetten. De inkomstenbelasting betaal je namelijk achteraf. Dus de inkomstenbelasting over 2022 betaal je pas ergens in het tweede of derde kwartaal van 2023 en soms zelfs later…

Belangrijk dus die inkomstenbelasting voor jou als zzp’er!

Omdat de inkomstenbelasting een jaarlijks terugkerende belasting is en veel zzp’ers het erg lastig vinden raden we meestal aan een boekhoudprogramma te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je boekhouding in ieder geval op orde is voor het indienen van de inkomstenbelasting. Enkele programma’s die veel gebruikt worden zijn:

 

Hieronder zie je in ieder geval alvast hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer betaalt bij een bepaalde winst. Zo weet je al een beetje hoe het zit.

Inhoud

Omdat de inkomstenbelasting best lastig is als je geen boekhouder bent, leggen we in dit artikel stap voor stap uit hoe de inkomstenbelasting werkt voor jou als zzp’er. Verwacht niet dat je hierdoor de inkomstenbelasting helemaal zelf kan doen. Daarvoor raden wij eigenlijk altijd een goed boekhoudprogramma aan en meestal ook een boekhouder.

Welke belastingen betaal ik als zzp’er?

De meeste zzp’ers en freelancers betalen 2 belastingen: de omzetbelasting (btw) en de inkomstenbelasting. Over die laatste leggen wij alles uit in dit artikel. In de video hieronder leggen we in grote lijnen beiden belastingen uit.

Voor je belastingen en aangiftes heb je een goede boekhouding nodig. Hiervoor raden we aan een boekhoudprogramma te gebruiken. Populaire programma’s om je boekhouding goed bij te houden zijn:

 

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is de belasting die je over je inkomsten en vermogen moet betalen. Iedereen in Nederland die werkt of een uitkering heeft, moet elk jaar inkomstenbelasting betalen. Als zzp’er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt. Je winst bestaat uit de omzet minus de kosten van een kalenderjaar. De winst is dus eigenlijk jouw bruto inkomen, want de inkomstenbelasting moet er nog over berekend worden. Jouw inkomstenbelasting is iets anders dan de omzetbelasting.

Waarover berekent de Belastingdienst de inkomstenbelasting bij jou als zzp’er?

De belastingdienst berekend de inkomstenbelasting bij jou als zzp’er over je belastbare inkomen.

Dit is Winst – Aftrekposten = belastbaar inkomen

Dit zit zo:

Je ontvangt geld van jouw klanten en opdrachtgevers voor de diensten of producten die je levert. Dat geld bestaat voor het grootste deel uit omzet en een kleiner deel is btw, oftwel omzetbelasting.

Als je vervolgens van jouw jaaromzet de bedrijfskosten aftrekt die je hebt gemaakt, dan blijft je winst over.

Voordat er inkomstenbelasting wordt berekend, wordt er gekeken of je een aantal posten mag aftrekken (dit zijn aftrekposten), zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling. Het bedrag dat overblijft is de jaarwinst waarover inkomstenbelasting wordt berekend. Deze jaarwinst wordt dan gezien als je belastbare inkomen. Vervolgens wordt hier de inkomstenbelasting over berekend. Maar zelfs daarna ben je nog niet helemaal uitgerekend…. Want van de berekende inkomstenbelasting gaan nog algemene heffingskortingen af. Dit zijn de arbeidskorting en algemene heffingskorting. Kortom er zitten behoorlijk wat stappen tussen jouw bruto winst en de inkomstenbelasting die je uiteindelijk betaalt.

Hieronder hebben we deze stappen 1 voor 1 voor je uitgetekend.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik gemiddeld als zzp’er?

Hoeveel inkomstenbelasting je precies gaat betalen als zzp’er is niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt namelijk van nogal wat factoren af. Dat gezegd hebbende is er wel een standaard berekening waardoor je ongeveer weet hoeveel inkomstenbelasting je gaat betalen. Hieronder vind je daarvan een overzicht. Zo heb je al wel een idee van hoeveel inkomstenbelasting je gaat betalen.

Goed om je te weten: tegelijk met de berekening van de inkomstenbelasting stuurt de Belastingdienst ook de berekening voor de Zvw bijdrage. Dit is een premie die elke ondernemer moet afdragen over de winst. Meer over de Zvw premie lees je hier.

Bij het voorbeeld hieronder gaan we ervan uit dat je een eenmanszaak hebt als zzp’er en fulltime onderneemt (dat betekent dat je recht hebt op zelfstandigenaftrek) en geen starter bent.

WinstInkomstenbelastingBijdrage ZvwTotaalPercentage (=belastingdruk)
t/m € 20.000,- € 0,-€ 650,-€650,-3%
 € 30.000,- € 550,-€ 1.150,-€ 1.700,-6%
 € 40.000,-€ 4.300,-€ 1.650,-€ 5.950,-15%
 € 50.000,- € 8.650,-€ 2.150,-€ 10.800,-22%
 € 75.000,- € 19.800,-€ 3.350,-€ 23.150,-31%
 € 100.000,- € 31.000,-€ 3.350,-€ 34.350,-36%

Uiteindelijk hangt de hoogte van jouw inkomstenbelasting van nogal wat factoren af: heb je een eigen huis en hypotheek, heb je vermogen of aandelen?, etc. Wat je uiteindelijk betaalt kan daarom (flink) afwijken van wat hierboven in de tabel staat. In dit artikel beschrijven we welke factoren van invloed zijn op de te betalen inkomstenbelasting. Zodat het geen raadsel meer voor je is hoeveel je gaat betalen en vooral waarom. Bovendien geven we je tips om minder inkomstenbelasting te betalen.

Welke aftrekposten zijn van toepassing op de inkomstenbelasting voor mij als zzp’er?

Als zzp’er met een eenmanszaak heb je meestal recht op verschillende aftrekposten voor de inkomstenbelasting. Dankzij deze aftrekposten wordt je belastbaar inkomen een stuk lager en betaal je minder inkomstenbelasting. De belangrijkste aftrekposten voor jou als zzp’er zijn:

 • Zelfstandigenaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Startersaftrek

Om deze aftrekposten te kunnen toepassen moet je aan bepaalde voorwaarden doen, zoals het urencriterium van 1225 uur. Om aan dit criterium te voldoen is het aan te raden om een urenregistratie als zzp’er bij te houden.

 De algemene heffingskortingen gelden ook als je zzp’er bent

Als zzp’er heb je recht op dezelfde heffingskortingen als dat je in loondienst bent. Deze heffingskortingen zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De algemene heffingskorting wordt lager als je inkomen € 21.044,-* of meer is. De arbeidskorting daalt als je inkomen € 35.652,-* of hoger is.

Goed om te weten hierbij is dat de aftrekposten die hierboven zijn genoemd je inkomen voor deze heffingskortingen verlagen. Je trekt dus eerst de aftrekposten van je inkomen af voordat je de heffingskortingen toepast. Hierdoor profiteer je dus “langer” van deze heffingskortingen. Heb je één of meer kinderen? Dan heb je mogelijk ook recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

* Bedragen zijn gebaseerd op cijfers van de Belastingdienst website voor aangiftejaar 2021. Aan deze bedragen kun je geen rechten ontlenen.

De hoogte van de inkomstenbelasting neemt toe als je meer winst maakt

Des te meer winst je maakt, des te meer inkomstenbelasting je betaalt.

Dit heeft 2 oorzaken:

 • 1. We hebben in Nederland een progressief belastingstelsel

In Nederland betaal je meer inkomstenbelasting als je meer verdient. Dit komt omdat er 2 belastingschijven zijn, waarbij je meer belasting betaalt in de 2e belastingschijf. Inkomen van  € 68.507,- en hoger valt in de tweede schijf.

 • 2. De impact van vrijstellingen wordt kleiner naarmate je winst hoger wordt

De meeste belastingvoordelen uit aftrekposten en heffingskortingen nemen af als je meer verdient. Goed om te weten is dat het belastbaar inkomen uit werk en woning een oplopend tarief is met 2 schijven. (Voor 1 januari 2020 was het nog een 3-schijvenstelsel). Dit betekent dat de belastingdruk toeneemt als de winst toeneemt. Bedenk dat het in die zin dus een goede zaak is als jij als zzp’er veel belasting moet betalen: het betekent dat je veel winst hebt gemaakt.

En: hoe meer winst jij maakt, des te meer je jezelf aan inkomen kunt betalen. Want jouw inkomen is jouw winst.  Over de winst moet je een percentage aan belasting betalen en wat je dan overhoudt, kun je gebruiken voor investeringen, pensioen (lijfrente) of inkomen.

De eerste schijf is 37,10% (AOW-leeftijd nog niet bereikt) en wordt geheven over je inkomen tot € 68.508,-. De tweede schijf is 49,50% en wordt geheven over een belastbaar inkomen hoger dan € 68.508-.

In Nederland gelden de volgende belastingtarieven voor de inkomstenbelasting (AOW-leeftijd nog niet bereikt):

Bedrag20202021
 t/m € 68.507,-37,35%37,10%
 > € 68.508,-49,50%49,50%

Wat betekent dit voor jou?

Als jouw belastbare inkomen in 2021 € 70.000,- is, dan betaal je over het gedeelte tot en met € 68.507,- dus 37,10% belasting, en over de rest 49,50%. Reken je dit uit, dan komt je inkomstenbelasting over 2021 in totaal uit op € 26.154,-. De berekening hiervan is als volgt:
€ 25.416,- inkomstenbelasting  over je winst t/m  € 68.508,- en € 738,- over de rest (€ 70.000 – € 68.507 = € 1.492,- * 49,5%).

Schrikken

Misschien schrik je van het bedrag in bovenstaand rekenvoorbeeld want het is een behoorlijk bedrag. Wat hier nog niet in is meegenomen zijn de vele aftrekposten waar je gebruik van kan maken. Dankzij deze aftrekposten daalt je belastbare winst namelijk behoorlijk en dus ook je belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting.

Ervan uitgaande dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling zal je uiteindelijk ongeveer het volgende bedrag aan inkomstenbelasting betalen:*

WinstInkomstenbelastingBijdrage ZvwTotaalPercentage (=belastingdruk)
t/m € 20.000,- € 0,-€ 660,-€660,-3%
 € 30.000,- € 550,-€ 1.155,-€ 1.705,-6%
 € 40.000,-€ 4.310,-€ 1.650,-€ 5.960,-15%
 € 50.000,- € 8.615,-€ 2.145,-€ 10.760,-22%
 € 75.000,- € 19.375,-€ 3.355,-€ 23.149,-31%

* Bedragen zijn een indicatie. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Belangrijk voor de hoogte van de inkomstenbelasting is dus je winst en het al dan niet recht hebben op het toepassen van aftrekposten. Ga dus altijd goed na waar je recht op hebt en houd de hoogte van je winst gedurende het jaar in de gaten! Zo kan je bijhouden hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer moet betalen en kom je niet achteraf voor verrassingen te staan. Een goede administratie en een goede boekhouder helpen hierbij.

Tip: wil je een proefberekening maken van jouw inkomstenbelasting? Gebruik dan onze handige rekentool voor de inkomstenbelasting.

Wanneer betaal ik de inkomstenbelasting als zzp’er?

De inkomstenbelasting wordt jaarlijks achteraf definitief vastgesteld door de belastingdienst op basis van je IB-aangifte. Dit betekent dat je pas ergens ver in het volgende jaar definitief inkomstenbelasting betaalt. Of zelf pas twee jaar later als je uitstel aanvraagt.

De inkomstenbelasting over 2021 betaal je dus op zijn vroegst rond juni 2022 en misschien zelfs pas begin 2023. Voordeel hiervan is dat je lang je ‘belastinggeld’ voor jezelf hebt.  Nadeel is natuurlijk dat je dit geld de hele tijd apart moet houden.

Wil je dit liever niet? Dan kan je bij de belastingdienst een aanvraag doen om maandelijks alvast een bedrag te betalen. Je betaalt dan voorbelasting over je te verwachte inkomen. Omdat je normaal gesproken achteraf pas de inkomstenbelasting betaalt, is het verstandig om dit geld echt apart te zetten. Alleen daarom al is een zakelijke rekening aan te raden.

Welke verplichtingen heb ik als zzp’er voor de inkomstenbelasting?

Je bent voor de Belastingdienst verplicht:

 • een goede administratie bij te houden om zo je aangifte te onderbouwen
 • je administratie een bepaalde tijd te bewaren (bewaartermijn) mocht de belastingdienst komen controleren
 • over elk jaar inkomstenbelasting en bijdrage Zvw te betalen
 • na de definitieve aanslag inkomstenbelasting deze binnen 6 weken te voldoen

Hoe zorg ik ervoor dat ik de inkomstenbelasting kan betalen?

Je kunt uitstel aanvragen voor het doen van aangifte. Je betaalt dan ook later. Zo heb je meer tijd om aan het te betalen bedrag te komen. Normaal moet je als ondernemer je inkomstenbelasting over het voorgaande jaar vóór 1 mei opgeven, het is echter mogelijk om uitstel aan te vragen tot 1 september. Hier is geen specifieke reden voor nodig en dit kan je makkelijk zelf aanvragen. Nu klinkt uitstel aanvragen misschien aanlokkelijk, maar realiseer je dat uitstel geen afstel is.

Dus als je uitstel aanvraagt omdat je boekhouding een zooitje is of omdat je het niet begrijpt realiseer je dan dat je (sneller dan je denkt) alsnog de aangifte moet doen én dat je moet betalen. En die aangifte, die moet ook écht gebeuren: je komt er niet onderuit. Daarom raad ik je aan boekhoudsoftware te gebruiken en een boekhouder in te schakelen.

Standaard geld opzij zetten voor de inkomstenbelasting

Een betere manier om ervoor te zorgen dat je de inkomstenbelasting kunt betalen, is door standaard een percentage van de omzet of winst opzij te zetten. Tegenwoordig kun je bij veel banken kosteloos meerdere spaarpotjes of spaarrekeningen openen. Check even of dit bij jouw bank ook kan. Want ook al ontvang je tegenwoordig weinig tot geen rente over spaargeld, het is natuurlijk wel handig om standaard een bepaald percentage van je winst opzij te zetten geld voor de inkomstenbelasting (en bijdrage Zvw).

WinstInkomstenbelastingBijdrage ZvwTotaalBelastingpercentage (=belastingdruk)
t/m € 20.000,- € 0,-€ 660,-€660,-3%
 € 30.000,- € 550,-€ 1.155,-€ 1.705,-6%
 € 40.000,- € 4.310,-€ 1.650,-€ 5.960,-15%
 € 50.000,- € 8.615,-€ 2.145,-€ 10.760,-22%
 € 75.000,- € 19.375,-€ 3.355,-€ 23.149,-31%

Hoeveel zet ik als zzp’er opzij voor de inkomstenbelasting?

In bovenstaande tabel zie je in de laatste kolom het percentage dat je over je winst moet betalen. Hier kun je uit opmaken dat je tot een winst van 20.000 euro weinig belasting (3%) hoeft te betalen en dat het daarna oploopt tot 31% bij een winst van 75.000 euro. Je kunt bijvoorbeeld standaard 30% van de winst op de zakelijke spaarrekening zetten. Dan heb je altijd meer dan voldoende om de inkomstenbelasting en de bijdrage Zvw te betalen. Is je winst hoger dan 75.000 euro, dan is de belasting die moet betalen ook hoger. Check hiervoor onze handige rekentool voor de inkomstenbelasting.

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Bekijk ons aanbod

Inkomstenafhankelijk bijdrage Zvw

Tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting zal je ook een aanslag krijgen voor een bijdrage aan de Zvw (Zorgverzekeringswet). Dit is een inkomensafhankelijke bijdrage die iedereen in Nederland moet betalen. De hoogte van deze bijdrage is een percentage van je inkomen tot een bepaald maximum. Jaarlijks verschilt het Zvw percentage en het maximum belast inkomen. Grofweg ligt het percentage rond de 6% en het maximum belast bedrag is € 50.000,-. De belastingdienst heeft zelf een handig overzicht van het percentage per jaar.

Wat is het verschil tussen zelf ondernemen en in loondienst m.b.t. de inkomstenbelasting?

Een werknemer in loondienst krijgt een netto salaris omdat de inkomstenbelasting wordt ingehouden door de werkgever. De werkgever draagt die inkomstenbelasting af aan de Belastingdienst. Een werknemer ontvangt dus (meestal) een netto salaris, terwijl de winst van jou als  zzp’er (of andere zelfstandige ondernemer) bruto inkomsten zijn waarover je nog inkomstenbelasting moet betalen.

Inkomstenbelasting en btw hebben niks met elkaar te maken

Regelmatig halen zzp’ers de btw- en inkomstenbelasting door elkaar. Ze denken ten onrechte dat ze al aan hun belastingverplichtingen hebben voldaan omdat ze btw hebben afgedragen. Dit is echter nooit het geval. De btw en inkomstenbelasting zijn twee totaal verschillende belastingen en hebben helemaal niets met elkaar te maken! Je draagt dus altijd btw (= omzetbelasting) én inkomstenbelasting af. Dit weet je nu, dus deze fout ga jij niet maken 😉

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

35 reacties

 1. Wat ik mij afvraag is, in het begin van jullie blog schrijven jullie over inkomsten belasting van 10.000 euro tot 100.000 euro en dan veel kleinere percentages. Bij de schijven liggen de percentages een stuk hoger. Kunt u mij dit uitleggen?

  1. Hi Niels, het verschil komt doordat je als zzp’er/ondernemer, maar ook als werknemer nog allerlei aftrekposten hebt. Zo heb je als zzp’er meestal recht op de zelfstandigenaftrek en de mkb winsvrijstelling. Hierdoor betaal je in werkelijkheid minder belasting dan het percentage dat overeenkomt met de belastingschijf waar je invalt. Meer informatie over de aftrekposten vind je hier: https://zakelijkgroeien.nl/starten/aftrekposten-zzp/

 2. Hele praktische vraag: op de zakelijke rekening staat de reservering voor belastingen. Na doen van aangifte inkomstenbelasting komen er twee aanslagen. Eentje voor de inkomstenbelasting en eentje voor zorgverzekeringswet. Van welke rekening moet ik die betalen? Als particulier was dat gewoon 1 aanslag betaald van de prive rekening. Hoe nu? Eerst uitkering van zakelijk aan prive doen en dan twee aanslagen betalen uit priverekening of rechtstreeks vanaf de zakelijke rekening? Suf simpel wellicht, maar toch onduidelijk, ook boekhoudkundig, want OB aanslag wordt wel rechtstreeks uit de zakelijke rekening betaald?

  1. Van welke rekening jij het betaalt maakt de belastingdienst niet uit, als ze het maar krijgen 😉

   Maar voor jezelf zou ik aanhouden dat je voor alle belastingen geld apart zet/houdt op een rekening en hiervan alle aanslagen betaalt. Als ik je vraag goed begrijp dan zou ik in jouw geval aanraden om de betaling te doen vanaf je zakelijke rekening omdat je daar de reservering hebt staan.

   Heb je hier wat aan?

 3. Het maakt mij ook niet uit van welke rekening, eigenlijk. Behalve dan: wellicht is er een boekhoudkundige reden? Is het gebruikelijk dat je inkomstenbelasting en aanslag vanuit zakelijk betaalt? Is er een boekhoudkundig verschil? Ik doe zelf de boekhouding compleet, maar kon hierover niets vinden…

 4. Het maakt mij ook niet uit van welke rekening, eigenlijk. Behalve dan: wellicht is er een boekhoudkundige reden? Is het gebruikelijk dat je inkomstenbelasting en aanslag vanuit zakelijk betaalt? Is er een boekhoudkundig verschil? Ik doe zelf de boekhouding compleet, maar kon hierover niets vinden…

  1. Boekhoudkundig is er geen belangrijk verschil. Behalve dat je privé geen boekhouding voert dus als je het daarvan betaalt hoef je niks in je boekhouding te doen. Betaal je het van je zakelijke rekening dan moet je het uiteraard wel boeken in je administratie.

 5. Kort vraagje,
  Wat zijn de gevolgen van het werken als zzp’er voor slechts 1 jaar en daarna weer in loondienst te treden? Kan ik alle aftrekposten gebruiken zonder dat ik daar negatieve gevolgen van terug zie? Zie ik een valkuil over het oog?

  1. Hi Mike, als je een kalenderjaar (van jan t/m dec) als zzp’er hebt gewerkt dan heb je dat jaar gewoon recht op alle aftrekposten als zzp’er, mits je 1225 uur dat jaar als zzp’er hebt gewerkt. Ook moet je voldoen aan het ondernemerscriterium: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/wanneer_bent_u_ondernemer_voor_de_inkomstenbelasting/

   Als je in een kalenderjaar zowel zelfstandig als in loondienst hebt gewerkt dan is dit wat lastiger. Maar als je aan het urencriterium voldoet en ook aan het ondernemerscriterium zal je ook dan de aftrekposten mogen gebruiken.

 6. Dan vraag ik mij alleen nog af: als ik de inkomstenbelasting van mijn zakelijke rekening betaal wordt dit aangemerkt als privé onttrekking dus inkomsten. Moet ik hier dan ook weer (extra) belasting over betalen? En dus omgekeerd, voorkom ik dit als ik de inkomstenbelasting van mijn privé rekening betaal?

  1. Als je 2500,- winst maakt dan ben je zeer waarschijnlijk geen ondernemer omdat je winst te laag is. Je moet wel belasting betalen over dit bedrag, hoeveel ligt o.a. aan de vraag of je nog overige inkomsten hebt.

 7. Best Jasper,
  Als ik een auto Koop voor mijn onderneming…kan ik het van mijn bruto inkomen aftreken en beschow als kosten van de zaak?
  mvg,

 8. Hallo, even een vraagje, naast mijn full time baan ben ik ook een zzp’er.
  Hoe zal mijn inkomsten belasting eruit zien?
  Stel is mijn inkomen uit loondienst 46.000€ en mijn wint uit de onderneming onder de 10.000€
  Over de 46duizend betaald de werkgever automatich een loonheffing.
  Hoeveel belasting moet ik dan overdragen aan de belastingdienst over de die ongeveer 10.000€?

  Hopelijk ben ik helder.

  Alvast bedankt.

  Mvg Ilman

 9. Ik zie een tabel waarin een bedrag is verwerkt onder inkomstenbelasting. Bijvoorbeeld bij €40.000 winst betaal je €4310. Achterin het tabel staat dan 15%. In het artikel staan ook twee belastingboxen. 37,10% en 49,50%. Wat is het verschil tussen die twee? En welk percentage moet ik aanhouden bij het maandelijks uitkeren van loon uit mijn omzet?

  1. Beste Sofyan, Voorop gesteld dat je aan het urencriterium voldoet en geen andere inkomsten hebt kan je het percentage in de tabel aanhouden. De belastingtarieven van 37,10% en 49,50% worden namelijk berekend over je winst nadat er ee bedrag vanaf is gegaan dankzij vrijstellingen. En daarna gaan er nog de algemene heffingskortingen af.

  1. Dit hangt van een aantal factoren af, zoals ook in het artikel staat. Denk aan aftrekposten die je wel of niet mag toepassen, of je nog andere inkomsten hebt enz… Maar meestal betaal je uiteindelijk minder dan de 37%. Al is het maar om dat je altijd nog recht hebt op algemene aftrekposten zoals de arbeidskorting en de heffingskorting.

 10. Goedemorgen vanaf 8 Februari ga ik starten als zzper daarnaast werk ik bij aafje 24uur ik doe bbl opleinding werken en leren krijg netto 1450euro per maand .
  Ik wil 24uur in de week als zzper werken en dat is 720euro bruto x 4 weken is 2880euro bruto
  Hoeveel belasting zal ik moeten betalen als zzper starter?

 11. Ik heb volgens mij geen recht op aftrekposten, want ik heb in 2021 niet aan het urencriterium voldaan en ik heb maar voor één opdrachtgever gewerkt. Welk percentage moet ik dan aanhouden?

 12. Hallo Jasper,

  superheldere uitleg overal, ik hoop dat je voor mij (en ik denk dat meer zzp’ers hier mee zitten) een net zo helder antwoord hebt 🙂

  Ik help een vriend met een spreadsheet maken om een beetje te kunnen voorrekenen hoeveel IB hij moet gaan betalen en hoeveel hij waarschijnlijk moet opgeven aan de IB.

  Toen ik hiermee bezig was liep ik tegen de post Banktegoeden van het bedrijf.

  Stel winst netto 30.000 euro. Eind van het jaar is het saldo op de zakelijke rekening over 2021 een bedrag van 10.000 op de bank is bijgekomen. Dit zijn reservering voor inkomstenbelasting, btw aangifte voor Q4, maar ook investeringen in voorraden en bedrijfsmiddelen te doen in 2022.

  Nu redeneer ik als volgt: deze 10.000 euro die ik heb opgebouwd aan reserveringen, zijn in 2021 niet gebruikt als privé inkomsten en hoef ik (ik vind dat logisch 🙂 ) ook niet op te geven voor m’n IB. Anders zou ik met belast geld zakelijke uitgaven gaan doen toch?

  Klopt het wat ik hierboven stel of moet ik IB betalen over de volledige omzet van 100.000 en wordt er geen rekening gehouden met reserveringen op de bank?

  Alvast bedankt voor je reactie

  1. Hi Robert,

   Over je gehele winst betaal je altijd inkomstenbelasting. Dus ook al ‘reserveer’ je een gedeelte van je winst voor investeringen / kosten volgend jaar, dan zal je daar alsnog gewoon inkomstenbelasting over moeten betalen.

   Jasper

 13. Ha Jasper,
  Mijn dochter werkt 3 dagen per week in de kinderopvang met een loondienst salaris op jaarbasis van € 24,791,-
  Zij kan aanvullend op deze baan vanaf 1 september as. 2022 2 extra dagen per week (8 u per dag en dus ca 69 uur pmnd) als startende zzp-er in de grafische vormgevingsbranche bij 1 werkgever gaan werken. tegen een uurtarief van 20,- excl. btw.
  Het loon wordt uiteraard al belast door de loondienstwerkgever – kinderopvang- (minus 123,- aan pensioenbijdrage)
  Wat moet zij in 2022 betalen aan loon/ink. belasting en wat in 2023?
  Dank voor je reactie.

  1. Beste E van den Berge,

   Hier is niet een heel makkelijk antwoord op te geven. Uiteindelijk worden haar inkomen uit loondienst en zzp verband bij elkaar opgeteld en daarover de belasting berekend. Hoeveel dat dan is, kan ik je niet precies vertellen nu.

   Dat gezegd hebbende kan ik een rekenvoorbeeld geven, hier kan je me niet op vastpinnen natuurlijk maar geeft je wel een idee:

   Waarschijnlijk betekent deze constructie dat ze relatief wat meer belasting zal betalen over haar inkomen als zzp’er. Haar jaarinkomen zal in totaal rond de 42.000,- liggen op jaarbasis als ik reken op basis van je gegeven cijfers. Hierover zal ze ongeveer 37% belasting betalen. Mijn tip is om in ieder geval dan 37% van het verdiende inkomen als zzp’er apart te zetten voor de inkomstenbelasting en een boekhouder in te schakelen om je goed te helpen met de boekhouding en aangiftes. Boekhouder vinden kan via ons: https://zakelijkgroeien.nl/aanbod/boekhouder/.

   1. Ha Jasper,
    Dank voor jouw supersnelle reactie.
    Heeft mijn dochter op basis van bovenstaande eerste vraag nog recht op bepaalde startende zzp-er aftrekposten? Ondanks dat ze het gestelde urenaantal per jaar van 1225 niet haalt? Of is elke aftrek (zoals startersaftrek) gekoppeld aan deze zelfstandigenaftrek welke minimaal 1225 uur vraagt?
    Onderstaand rekenvoorbeeld via berekenhet.nl : zie jij dat ook zo? Ik zie hier dat ze van haar bruto jaarloon extra overhoudt in dit rekenmodel: dank voor je advies, ik zal zeker voor haar gaan informeren bij jullie boekhoudservice.
    Inkomen uit loondienst € 24.791
    Inkomsten uit de onderneming 16.560
    Bedrijfskosten 500 –
    Winst uit ondernemen € 16.060 € 16.060 +
    Zelfstandigenaftrek 0 –
    mkb-vrijstelling 0 –
    Inkomen uit loondienst € 24.791 +
    Belastbaar box 1 inkomen 40.851

    Belasting & Premie Volksverzekeringen 15.143
    Algemene heffingskorting 1.715 –
    Arbeidskorting 4.014 –
    Verschuldigde inkomstenbelasting 9.414 9.414 –
    Extra inkomensafhankelijke bijdrage Zvw 883 –
    Totale netto inkomen € 30.554
    Netto inkomen uit loondienst 22.232 –
    Netto inkomen uit ondernemen € 8.322

    1. Ze heeft als ze ondernemer is voor de belastingdienst recht op de mkb winstvrijstelling. Voor overigen vrijstellingen geldt inderdaad het urencriterium. De berekening ziet er goed uit, maar ik zou je aanraden dit met een boekhouder te bespreken en door te rekenen.

 14. helaas heb ik geen reactie mogen ontvangen op de eerdere berekening. Wellicht wilt u wel de volgende vraag beantwoorden?

  wat is een vergelijkbaar zzp-er bruto uurtarief met een loondiensttarief van 17,- bruto per uur
  (dus bij het zzp-uurtarief dan rekening houdend met kosten als ziektekosten/vak. geld/vak. dagen/geen recht op ww e.d.)

  dank voor je reactie

 15. Hey Jasper,

  Dankjewel voor de info, alleen heb ik nog een vraag omtrent dit onderwerp.

  Mijn vraag is wat wordt er verstaan onder winst?

  Stel ik verdien jaarlijks 72600 euro (Dit is inclusief 21% btw, 12.600 euro) is dit mijn winst waarover ik btw moet betalen of moet ik de btw aftrekken, waardoor ik uitkom op 60.000 euro en geldt dit als mijn winst? Want als dit het geval is wil in namelijk wat minder uren werken waardoor ik toch op het zelfde uitkom qua het bedrag dat ik aan de belasting moet overdragen. Dan kan ik liever wat minder werken en hetzelfde verdienen dan meer werken en meer aan de belasting geven waardoor ik ongeveer op het zelfde uitkom.

  Dankjewel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Andere interessante artikelen

Hoe kies je een goede boekhouder?

Als ondernemer kan het bijhouden van de administratie een hele klus zijn en veel tijd in beslag nemen. Tijd die je misschien ...
Gepost op: 26 oktober 2021

Urencriterium van 1225 uur berekenen

Voldoen aan het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek Bereken hier makkelijk of je dit jaar aan het urencriterium voldoet van 1225 uur. Dit ...
Gepost op: 14 juni 2022

Wat zeg jouw kledingstijl over jou als leidinggevende

Jouw kledingstijl zegt meer over jou dan je wellicht denkt. Niet alleen in je persoonlijke leven, maar zeker ook als leidinggevende. Werknemers ...
Gepost op: 29 juni 2021

Wat zijn de bewaartermijnen voor mijn administratie als ondernemer?

Voor veel ondernemers is het bijhouden en bewaren van de administratie geen favoriete bezigheid. Toch moeten alle ondernemers in Nederland eraan geloven. ...
Gepost op: 5 maart 2019

Boekhouder inschakelen als zzp’er: wanneer wel/niet?

Als zzp’er ben je niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder of accountant. Het enige dat moet, is ...
Gepost op: 29 augustus 2019

Zo krijg je financieel inzicht in je onderneming

Inzicht in je financiën is natuurlijk meer dan je banksaldo in de gaten houden. Goed financieel inzicht in je bedrijf geeft je ...
Gepost op: 24 juli 2015

Wat is een XML factuur en waarvoor gebruik ik het?

Als ondernemer ontkom je er niet aan: het betalen én versturen van facturen. Natuurlijk kun je zelf een prachtig exemplaar in Word ...
Gepost op: 2 juni 2021

Review Yoobi urenregistratieapp

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) heb je vaak meerdere klanten voor wie je werkzaam bent. Het bijhouden van urenregistratie kan nogal een ...
Gepost op: 23 september 2019

Waarom iedere ondernemer passief inkomen zou moeten verdienen

Vrijheid. Dat is voor veel ondernemers dé reden om een eigen bedrijf te beginnen. Maar ja, dan moet er natuurlijk wel geld ...
Gepost op: 14 mei 2021

Online Marketing Tools

Jij, je bedrijf en ook je marketingbeleid moeten met de tijd meegaan, dat doet je doelgroep immers ook. De tijd dat mensen ...
Gepost op: 22 mei 2015

Handig

boekhoudservice
Boekhouder nodig?

Ontvang tot 3 offertes van geselecteerde boekhouders!

Wat een mooie spontane foto he? 

welkom licht
Welkom op mijn website!

Ik heb deze website opgericht omdat ik weet dat de boekhouding een van de grootste struikelblokken voor ondernemers is. Mijn kennis hierover dankzij 10 jaar zelf ondernemen en mijn werk bij de Kamer van Koophandel deel ik hier. 

Je boekhouding de baas worden? Een goede eerste stap is dan onze adviestool voor je boekhouding in te vullen. 

Jasper 

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
5/5
4.5/5

Boekhoudprogramma van de maand

Tot 15 maanden gratis

4.6/5