Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als zzp’er?

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl

inkomstenbelasting zzpHoeveel inkomstenbelasting betaal ik eigenlijk als zzp’er? Die vraag zal door je hoofd schieten als je start. Want als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je belastingen. Het is als zzp’er daarom belangrijk om te weten hoeveel je ongeveer betaalt. Zodat je dit bedrag gedurend het jaar opzij kan zetten. De inkomstenbelasting betaal je namelijk achteraf. Dus de inkomstenbelasting over 2019 betaal je pas ergens in het tweede of derde kwartaal van 2020.

Omdat de inkomstenbelasting best lastig is als je geen boekhouder bent leggen we in dit artikel stap voor stap uit hoe de inkomstenbelasting werkt voor jou als zzp’er.

In dit artikel vind je antwoord op de vragen:

Wil je liever jouw inkomstenbelasting meteen berekenen? Maak dan gebruik van onze handige rekentool inkomstenbelasting. Hiermee kan je makkelijk zelf berekenen hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer gaat betalen.

Om fouten in je (aangifte) inkomstenbelasting te voorkomen is het aan te raden om een boekhoudprogramma te gebruiken voor je administratie. Zo doe je makkelijk aangifte als het zover is. Enkele populaire boekhoudprogramma’s hiervoor zijn:


 

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik gemiddeld als zzp’er?

Hoeveel inkomstenbelasting je precies gaat betalen als zzp’er is niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt namelijk van nogal wat factoren af. Dat gezegd hebbende is er wel een standaard formule waardoor je ongeveer weet hoeveel inkomstenbelasting je gaat betalen. Hieronder vind je daarvan een overzicht. Zo heb je al wel een idee van de inkomstenbelasting die je gaat betalen.

WinstInkomstenbelasting%
€ 10.000,- € 150,-1,5%
€ 20.000,- € 650,-3,25%
 € 30.000,- € 1.800,-6%
 € 40.000,- € 5.700,-14,25%
 € 50.000,- € 10.000,-20%
 € 75.000,- € 21.000,-28%
 € 100.000,- € 31.000,-31%

 

Uiteindelijk hangt de hoogte van jouw inkomstenbelasting van nogal wat factoren af. Wat je uiteindelijk betaalt kan daarom afwijken van wat hierboven in de tabel staat. In dit artikel beschrijven we welke factoren van invloed zijn op de hoogte van jouw inkomstenbelasting. Zodat het geen raadsel meer voor je is hoeveel je gaat betalen en vooral waarom. Bovendien geven we je tips om minder inkomstenbelasting te betalen.

Hoe werkt de inkomstenbelasting voor mij als zzp’er?

Hieronder leggen we verder uit hoe de inkomstenbelasting werkt.

Wat moet ik weten over de inkomstenbelasting als zzp’er?

 1. De inkomstenbelasting heeft helemaal niks te maken met de BTW. Het zijn dus twee totaal verschillende belastingen
 2. Je betaalt de inkomstenbelasting over jouw persoonlijke inkomen
 3. Er zijn veel aftrekposten waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt
 4. De heffingskortingen gelden ook als je ondernemer bent
 5. De hoogte van de inkomstenbelasting neemt toe als je meer winst maakt, meer winst = meer belasting
 6. De inkomstenbelasting wordt achteraf berekend
 7. Tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting betaal je een wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZWV)

1. Inkomstenbelasting en btw hebben niks met elkaar te maken

Regelmatig halen zzp’ers de btw- en inkomstenbelasting door elkaar. Ze denken ten onrechte dat ze al aan hun belastingverplichtingen hebben voldaan omdat ze btw hebben afgedragen. Dit is echter nooit het geval. De btw en inkomstenbelasting zijn twee totaal verschillende belastingen en hebben helemaal niets met elkaar te maken! Je draagt dus altijd btw- én inkomstenbelasting af.

2. Waar betaal ik inkomstenbelasting over als zzp’er?

Als ondernemer zal je (hopelijk) jaarlijks winst maken. Van deze winst leef je en over deze winst betaal je inkomstenbelasting. Gedurende het lopende jaar nemen de meeste ondernemers een voorschot op deze winst. Dit voorschot is het bedrag dat ze maandelijks uit de onderneming halen voor privégebruik.

Realiseer je goed dat dit als het ware ‘nettoloon’ is en dat er daarnaast nog een bedrag moet worden gereserveerd voor de inkomstenbelasting over dit bedrag zelf. Je zal dus altijd geld opzij moeten zetten om te voldoen aan het ‘bruto’ gedeelte van je privé onttrekking aan de winst.

3.Welke aftrekposten zijn van toepassing op de inkomstenbelasting voor mij als zzp’er?

Als zzp’er met een eenmanszaak heb je recht op diverse aftrekposten voor de inkomstenbelasting. Dankzij deze aftrekposten wordt je belastbaar inkomen een stuk lager en betaal je minder inkomstenbelasting.

De belangrijkste aftrekposten voor jou als zzp’er zijn:

 • Zelfstandigenaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Startersaftrek

Voor deze aftrekposten gelden voorwaarden zoals het urencriterium van 1225 uur. Om aan dit criterium te voldoen is het aan te raden om een urenregistratie als zzp’er bij te houden.

4. De algemene heffingskortingen gelden ook als je ondernemer bent

Als zzp’er heb je recht op dezelfde heffingskortingen als dat je in loondienst bent. Deze heffingskortingen zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De algemene heffingskorting wordt lager als je inkomen € 20.384,- of meer is. De arbeidskorting daalt als je inkomen € 34.060,- of hoger is.

Goed om te weten hierbij is dat de aftrekposten die hierboven zijn genoemd je inkomen voor deze heffingskortingen verlagen.  Hierdoor profiteer je dus langer van deze heffingskortingen.

Woon je samen? Dan heb je ook nog samen recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit geldt als je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en minstens een arbeidsinkomen hebt van € 4.993,-.

5. De hoogte van de inkomstenbelasting neemt toe als je meer winst maakt

Des te meer winst je maakt, des te meer inkomstenbelasting je betaalt.

Dit heeft 2 oorzaken:

 • 1. We hebben in Nederland een progressief belastingstelsel

In Nederland betaal je meer inkomstenbelasting als je meer verdient. Dit komt omdat er 2 belastingschijven zijn, waarbij je meer belasting betaalt in de 2e belastingschijf. Inkomen boven de € 68.508,- valt in de tweede schijf.

 • 2. De impact van vrijstellingen wordt kleiner naarmate je winst hoger wordt

De meeste belastingvoordelen uit aftrekposten en heffingskortingen nemen af of zijn nul als je meer verdient.

Goed om te weten is dat per 1 januari 2020 het belastingtarief voor de inkomstenbelasting aangepast is van 3 naar 2 schijven. De eerste schijf is 37,55% en wordt geheven over je inkomen tot € 68.507,-. De tweede schijf is 49,50% en wordt geheven over inkomen hoger dan € 68.508-.

In Nederland gelden de volgende belastingtarieven voor de inkomstenbelasting (voor niet AOW gerechtigden):

Bedrag20192020
t/m € 20.384,-36,55%37,35%
 € 20.385,- t/m € 68.507,-38,10%37,35%
 > € 68.50851,75%49,50%

 

Wat betekent dit?

Als je in 2019 € 50.000,- winst maakt, dan betaal je over het gedeelte tot € 20.384 36,55% belasting en over de rest 38,10%.

Reken je dit uit dan komt je inkomstenbelasting over 2019 in totaal uit op € 19.050,-.

De berekening hiervan is als volgt: € 7.766,- inkomstenbelasting  over je winst t/m  € 20.384,- en € 11.284,- over de rest.

Schrikken

Misschien schrik je van het bedrag in bovenstaand rekenvoorbeeld want het is een behoorlijk bedrag. Wat hier nog niet in is meegenomen zijn de vele aftrekposten waar je gebruik van kan maken. Dankzij deze aftrekposten daalt je belastbare winst namelijk behoorlijk en dus ook je belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting.

Ervan uitgaande dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling zal je ongeveer het volgende bedrag aan inkomstenbelasting betalen:

WinstInkomstenbelasting
€ 10.000,- € 150,-
€ 20.000,- € 650,-
 € 30.000,- € 1.800,-
 € 40.000,- € 5.700,-
 € 50.000,- € 10.000,-
 € 75.000,- € 21.000,-

 

Belangrijk voor de hoogte van de inkomstenbelasting is dus je winst en het al dan niet recht hebben op het toepassen van aftrekposten. Ga dus altijd goed na waar je recht op hebt en hou de hoogte van je winst gedurende het jaar in de gaten! Zo kan je bijhouden hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer moet betalen en kom je niet achteraf voor verrassingen te staan. Een goede administratie en hulp van een goede boekhouder helpen hierbij.

Wil je een proefberekening maken van jouw inkomstenbelasting? Gebruik dan onze handige rekentool voor de inkomstenbelasting.

6. Wanneer betaal ik inkomstenbelasting als zzp’er?

De inkomstenbelasting wordt jaarlijks achteraf definitief vastgesteld door de belastingdienst op basis van je IB-aangifte. Dit betekent dat pas definitief inkomstenbelasting betaalt wordt ergens ver in het volgende jaar. Of zelf pas twee jaar later als je uitstel aanvraagt. De inkomstenbelasting over 2019 betaal je dus op zijn vroegst rond juni 2020 en misschien zelfs pas begin 2021.

Voordeel hiervan is dat je lang je ‘belastinggeld’ voor jezelf hebt.  Nadeel is natuurlijk dat je dit geld de hele tijd apart moet houden. Wil je dit liever niet? Dan kan je bij de belastingdienst een aanvraag doen om maandelijks alvast een bedrag te betalen. Je betaalt dan voorbelasting over je te verwachte inkomen. Deze voorbelasting kan je hier aanvragen.

Omdat je normaal gesproken achteraf pas de inkomstenbelasting betaald is het verstandig om dit geld echt apart te zetten. Alleen daarom al is een zakelijke rekening aan te raden. Sommige banken (zoals Bunq) bieden de optie om onbeperkt en gratis rekeningen te openen. Het voordeel hiervan is dat je een aparte rekening hebt die je alleen gebruikt voor de inkomstenbelasting.

7. Inkomstenafhankelijk bijdrage zvw

Tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting zal je ook een aanslag krijgen voor een bijdrage aan de zvw (Zorgverzekeringswet). Dit is een inkomstenafhankelijke bijdrage die iedereen in Nederland moet afdragen. De hoogte van deze bijdrage is een percentage van je inkomen tot een bepaald maximum.

Jaarlijks verschilt het ZVW percentage en het maximum belast inkomen. Grofweg is het percentage 5% en het maximum belast bedrag € 50.000,-. De belastingdienst heeft zelf een handig overzicht van het percentage per jaar.

Welke verplichtingen heb ik als zzp’er voor de inkomstenbelasting?

Je bent voor de belastingdienst verplicht:

 • een goede administratie bij te houden om zo je aangifte te onderbouwen mocht de belastingdienst komen controleren
 • over elk jaar inkomstenbelasting te betalen
 • na de definitieve aanslag inkomstenbelasting deze binnen 6 weken te voldoen

Uitstel aanvragen

Normaal moet je als ondernemer je inkomstenbelasting voor 1 mei opgeven, het is echter mogelijk om uitstel aan te vragen tot 1 september. Hier is geen specifieke reden voor nodig en dit kan je makkelijk zelf aanvragen.

Nu klinkt uitstel aanvragen altijd heel aanlokkelijk, maar realiseer je goed dat uitstel geen afstel is. Dus als je uitstel aanvraagt omdat je boekhouding een zooitje is of omdat je het niet begrijpt realiseer je dan goed dat je (sneller dan je denkt) alsnog de aangifte moet doen. En dan moet die ook echt gebeuren! Wil je dit vervelende scenario voorkomen? Dan raad ik je aan boekhoudsoftware te gebruiken. Het geeft je inzicht in het bedrag dat je moet reserveren voor de inkomstenbelasting en hrt voorkomt fouten. Hieronder vind je 3 geschikte boekhoudpakketten:


 

Heb je interesse in een programma?  Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het boekhoudprogramma. Wil je uitgebreider vergelijken? Dan hebben wij een uitgebreid overzicht van boekhoudprogramma’s om te vergelijken.

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten. Dit doen we vanuit onze eigen ervaringen als zzp'er.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of zzp-betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of zzp-betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 • 13 reacties reactie achterlaten

  1. Monday, 25 November 2019 15:52 Geplaatst door:Rene B. Reply

   Handige uitleg voor mij als startende zzp’er. Nooit bij stilgestaan welke belastingen je betaalt…

   1. Tuesday, 03 December 2019 10:55 Geplaatst door:Jasper Runneboom Reply

    Bedankt! Belangrijk om dit goed te weten als zzp’er anders reken je per ongeluk helemaal verkeerd.

  2. De berekening van 2019 klopt niet helemaal:

   “De berekening hiervan is als volgt: € 7.766,- inkomstenbelasting over je winst t/m € 20.384,-”

   20.384 * 0,3655 = 7450,35

   In het voorbeeld is uitgegaan van de 2e schijf (38.10%)

   1. Wednesday, 10 June 2020 09:29 Geplaatst door:Jasper Runneboom Reply

    Bedankt voor het opmerken, we gaan er naar kijken.

  3. Tuesday, 12 May 2020 17:52 Geplaatst door:Niels Reply

   Wat ik mij afvraag is, in het begin van jullie blog schrijven jullie over inkomsten belasting van 10.000 euro tot 100.000 euro en dan veel kleinere percentages. Bij de schijven liggen de percentages een stuk hoger. Kunt u mij dit uitleggen?

   1. Tuesday, 12 May 2020 20:38 Geplaatst door:Jasper Runneboom Reply

    Hi Niels, het verschil komt doordat je als zzp’er/ondernemer, maar ook als werknemer nog allerlei aftrekposten hebt. Zo heb je als zzp’er meestal recht op de zelfstandigenaftrek en de mkb winsvrijstelling. Hierdoor betaal je in werkelijkheid minder belasting dan het percentage dat overeenkomt met de belastingschijf waar je invalt. Meer informatie over de aftrekposten vind je hier: https://zakelijkgroeien.nl/starten/aftrekposten-zzp/

  4. Tuesday, 09 June 2020 14:13 Geplaatst door:Dave Reply

   Hele praktische vraag: op de zakelijke rekening staat de reservering voor belastingen. Na doen van aangifte inkomstenbelasting komen er twee aanslagen. Eentje voor de inkomstenbelasting en eentje voor zorgverzekeringswet. Van welke rekening moet ik die betalen? Als particulier was dat gewoon 1 aanslag betaald van de prive rekening. Hoe nu? Eerst uitkering van zakelijk aan prive doen en dan twee aanslagen betalen uit priverekening of rechtstreeks vanaf de zakelijke rekening? Suf simpel wellicht, maar toch onduidelijk, ook boekhoudkundig, want OB aanslag wordt wel rechtstreeks uit de zakelijke rekening betaald?

   1. Tuesday, 09 June 2020 17:11 Geplaatst door:Jasper Runneboom Reply

    Van welke rekening jij het betaalt maakt de belastingdienst niet uit, als ze het maar krijgen 😉

    Maar voor jezelf zou ik aanhouden dat je voor alle belastingen geld apart zet/houdt op een rekening en hiervan alle aanslagen betaalt. Als ik je vraag goed begrijp dan zou ik in jouw geval aanraden om de betaling te doen vanaf je zakelijke rekening omdat je daar de reservering hebt staan.

    Heb je hier wat aan?

  5. Tuesday, 09 June 2020 20:22 Geplaatst door:Dave Reply

   Het maakt mij ook niet uit van welke rekening, eigenlijk. Behalve dan: wellicht is er een boekhoudkundige reden? Is het gebruikelijk dat je inkomstenbelasting en aanslag vanuit zakelijk betaalt? Is er een boekhoudkundig verschil? Ik doe zelf de boekhouding compleet, maar kon hierover niets vinden…

  6. Tuesday, 09 June 2020 20:23 Geplaatst door:Dave Reply

   Het maakt mij ook niet uit van welke rekening, eigenlijk. Behalve dan: wellicht is er een boekhoudkundige reden? Is het gebruikelijk dat je inkomstenbelasting en aanslag vanuit zakelijk betaalt? Is er een boekhoudkundig verschil? Ik doe zelf de boekhouding compleet, maar kon hierover niets vinden…

   1. Wednesday, 10 June 2020 09:09 Geplaatst door:Jasper Runneboom Reply

    Boekhoudkundig is er geen belangrijk verschil. Behalve dat je privé geen boekhouding voert dus als je het daarvan betaalt hoef je niks in je boekhouding te doen. Betaal je het van je zakelijke rekening dan moet je het uiteraard wel boeken in je administratie.

  7. Kort vraagje,
   Wat zijn de gevolgen van het werken als zzp’er voor slechts 1 jaar en daarna weer in loondienst te treden? Kan ik alle aftrekposten gebruiken zonder dat ik daar negatieve gevolgen van terug zie? Zie ik een valkuil over het oog?

   1. Saturday, 01 August 2020 14:21 Geplaatst door:Jasper Runneboom Reply

    Hi Mike, als je een kalenderjaar (van jan t/m dec) als zzp’er hebt gewerkt dan heb je dat jaar gewoon recht op alle aftrekposten als zzp’er, mits je 1225 uur dat jaar als zzp’er hebt gewerkt. Ook moet je voldoen aan het ondernemerscriterium: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/wanneer_bent_u_ondernemer_voor_de_inkomstenbelasting/

    Als je in een kalenderjaar zowel zelfstandig als in loondienst hebt gewerkt dan is dit wat lastiger. Maar als je aan het urencriterium voldoet en ook aan het ondernemerscriterium zal je ook dan de aftrekposten mogen gebruiken.

  Reactie toevoegen

  Kenniscentrum