Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als zzp’er?

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als zzp’er?

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik eigenlijk als zzp’er? Die vraag zal door je hoofd schieten als je start. Want vanaf nu ben je zelf verantwoordelijk voor je belastingen. Het is als zzp’er daarom belangrijk om te weten hoeveel je ongeveer betaalt. Zodat je dit bedrag gedurend het jaar opzij kan zetten. De inkomstenbelasting betaal je namelijk achteraf. Dus de inkomstenbelasting over 2020 betaal je pas ergens in het tweede of derde kwartaal van 2021. En soms zelfs later… Hoe dat zit leggen we in dit artikel uit.

Omdat de inkomstenbelasting best lastig is als je geen boekhouder bent leggen we in dit artikel stap voor stap uit hoe de inkomstenbelasting werkt voor jou als zzp’er. Verwacht niet dat je hierdoor de inkomstenbelasting helemaal zelf kan doen. Daar raden wij eigenlijk altijd een boekhouder voor aan. Maar je weet dankzij het lezen van dit artikel wel beter hoe de inkomstenbelasting werkt.

Als je dit artikel leest krijg je antwoord op de vragen:

Wil je liever jouw inkomstenbelasting meteen berekenen? Maak dan gebruik van onze handige rekentool inkomstenbelasting. Hiermee kan je makkelijk zelf berekenen hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer gaat betalen.

De inkomstenbelasting is uiteindelijk best ingewikkeld. Om fouten in je (aangifte) inkomstenbelasting te voorkomen raden wij aan een boekhoudprogramma te gebruiken. Zo doe je makkelijk aangifte als het zover is. Ook de Belastingdienst raadt dit aan.  Enkele populaire boekhoudprogramma’s hiervoor zijn:


 

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik gemiddeld als zzp’er?

Hoeveel inkomstenbelasting je precies gaat betalen als zzp’er is niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt namelijk van nogal wat factoren af. Dat gezegd hebbende is er wel een standaard berekening waardoor je ongeveer weet hoeveel inkomstenbelasting je gaat betalen. Hieronder vind je daarvan een overzicht. Zo heb je al wel een idee van de hoeveelheid inkomstenbelasting en  die je gaat betalen. Goed om je te weten: tegelijk met de berekening van de inkomstenbelasting stuurt de Belastingdienst ook de berekening voor deze zvw premie. Dit is een premie die elke onderneming moet afdragen over de winst. Meer info over de zvw premie lees je hier.

Bij het voorbeeld hieronder gaan we er vanuit dat je een eenmanszaak hebt als zzp’er en full-time onderneemt.

WinstInkomstenbelasting %
tot € 20.000,- € 0,-0%
 € 30.000,- € 1.000,-3%
 € 40.000,- € 5.000,-12,5%
 € 50.000,- € 10.000,-20%
 € 75.000,- € 20.000,-27%
 € 100.000,- € 31.000,-31%

Uiteindelijk hangt de hoogte van jouw inkomstenbelasting van nogal wat factoren af. Wat je uiteindelijk betaalt kan daarom (flink) afwijken van wat hierboven in de tabel staat. In dit artikel beschrijven we welke factoren van invloed zijn op de hoogte van jouw inkomstenbelasting. Zodat het geen raadsel meer voor je is hoeveel je gaat betalen en vooral waarom. Bovendien geven we je tips om minder inkomstenbelasting te betalen.

Hoe werkt de inkomstenbelasting voor mij als zzp’er?

Hieronder leggen we verder uit hoe de inkomstenbelasting werkt.

Wat moet ik weten over de inkomstenbelasting als zzp’er?

 1. De inkomstenbelasting heeft helemaal niks te maken met de BTW. Het zijn dus twee totaal verschillende belastingen
 2. Je betaalt de inkomstenbelasting over jouw persoonlijke inkomen
 3. Er zijn veel aftrekposten waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt
 4. De heffingskortingen gelden ook als je ondernemer bent
 5. De hoogte van de inkomstenbelasting neemt toe als je meer winst maakt, meer winst = meer belasting
 6. De inkomstenbelasting wordt achteraf berekend
 7. Tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting betaal je een wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZWV)

1. Inkomstenbelasting en btw hebben niks met elkaar te maken

Regelmatig halen zzp’ers de btw- en inkomstenbelasting door elkaar. Ze denken ten onrechte dat ze al aan hun belastingverplichtingen hebben voldaan omdat ze btw hebben afgedragen. Dit is echter nooit het geval. De btw en inkomstenbelasting zijn twee totaal verschillende belastingen en hebben helemaal niets met elkaar te maken! Je draagt dus altijd btw- én inkomstenbelasting af.

2. Waar betaal ik inkomstenbelasting over als zzp’er?

Als ondernemer zal je (hopelijk) jaarlijks winst maken. Van deze winst leef je en over deze winst betaal je inkomstenbelasting. Gedurende het lopende jaar nemen de meeste ondernemers een voorschot op deze winst. Dit voorschot is het bedrag dat ze maandelijks uit de onderneming halen voor privégebruik. Realiseer je goed dat dit als het ware ‘nettoloon’ is en dat er daarnaast nog een bedrag moet worden gereserveerd voor de inkomstenbelasting over dit bedrag zelf. Je zal dus altijd geld opzij moeten zetten om te voldoen aan het ‘bruto’ gedeelte van je privé onttrekking aan de winst.

3.Welke aftrekposten zijn van toepassing op de inkomstenbelasting voor mij als zzp’er?

Als zzp’er met een eenmanszaak heb je recht op diverse aftrekposten voor de inkomstenbelasting. Dankzij deze aftrekposten wordt je belastbaar inkomen een stuk lager en betaal je minder inkomstenbelasting. De belangrijkste aftrekposten voor jou als zzp’er zijn:
 • Zelfstandigenaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Startersaftrek
Voor deze aftrekposten gelden voorwaarden zoals het urencriterium van 1225 uur. Om aan dit criterium te voldoen is het aan te raden om een urenregistratie als zzp’er bij te houden.

4. De algemene heffingskortingen gelden ook als je ondernemer bent

Als zzp’er heb je recht op dezelfde heffingskortingen als dat je in loondienst bent. Deze heffingskortingen zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De algemene heffingskorting wordt lager als je inkomen € 20.384,- of meer is. De arbeidskorting daalt als je inkomen € 34.060,- of hoger is. Goed om te weten hierbij is dat de aftrekposten die hierboven zijn genoemd je inkomen voor deze heffingskortingen verlagen.  Hierdoor profiteer je dus langer van deze heffingskortingen. Heb je een of meer kinderen? Dan heb je mogelijk ook recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

5. De hoogte van de inkomstenbelasting neemt toe als je meer winst maakt

Des te meer winst je maakt, des te meer inkomstenbelasting je betaalt. Dit heeft 2 oorzaken:
 • 1. We hebben in Nederland een progressief belastingstelsel

In Nederland betaal je meer inkomstenbelasting als je meer verdient. Dit komt omdat er 2 belastingschijven zijn, waarbij je meer belasting betaalt in de 2e belastingschijf. Inkomen boven de € 68.508,- valt in de tweede schijf.

 • 2. De impact van vrijstellingen wordt kleiner naarmate je winst hoger wordt
De meeste belastingvoordelen uit aftrekposten en heffingskortingen nemen af of zijn nul als je meer verdient.

Goed om te weten is dat per 1 januari 2020 het belastingtarief voor de inkomstenbelasting aangepast is van 3 naar 2 schijven. De eerste schijf is 37,55% en wordt geheven over je inkomen tot € 68.507,-. De tweede schijf is 49,50% en wordt geheven over inkomen hoger dan € 68.508-.

In Nederland gelden de volgende belastingtarieven voor de inkomstenbelasting (voor niet AOW gerechtigden):

Bedrag 2020 2021
 t/m € 68.507,- 37,35% 37,10%
 > € 68.508,- 49,50% 49,50%

Wat betekent dit voor jou?

Als je in 2021 € 70.000,- winst maakt, dan betaal je over het gedeelte tot € 68.508,- 37,10% belasting, en over de rest 49,50%. Reken je dit uit dan komt je inkomstenbelasting over 2021 in totaal uit op € 26.154,-. De berekening hiervan is als volgt: € 25.416,- inkomstenbelasting  over je winst t/m  € 68.508,- en € 738,- over de rest (€ 70.000 – € 68.508 = € 1.492,-).

Schrikken

Misschien schrik je van het bedrag in bovenstaand rekenvoorbeeld want het is een behoorlijk bedrag. Wat hier nog niet in is meegenomen zijn de vele aftrekposten waar je gebruik van kan maken. Dankzij deze aftrekposten daalt je belastbare winst namelijk behoorlijk en dus ook je belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting. Ervan uitgaande dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling zal je uiteindelijk ongeveer het volgende bedrag aan inkomstenbelasting betalen:
Winst Inkomstenbelasting
t/m € 20.000,-  € 0,-
 € 30.000,-  € 1.000,-
 € 40.000,-  € 5.000,-
 € 50.000,-  € 10.000,-
 € 75.000,-  € 20.000,-
Belangrijk voor de hoogte van de inkomstenbelasting is dus je winst en het al dan niet recht hebben op het toepassen van aftrekposten. Ga dus altijd goed na waar je recht op hebt en hou de hoogte van je winst gedurende het jaar in de gaten! Zo kan je bijhouden hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer moet betalen en kom je niet achteraf voor verrassingen te staan. Een goede administratie en hulp van een goede boekhouder helpen hierbij. Wil je een proefberekening maken van jouw inkomstenbelasting? Gebruik dan onze handige rekentool voor de inkomstenbelasting.

6. Wanneer betaal ik inkomstenbelasting als zzp’er?

De inkomstenbelasting wordt jaarlijks achteraf definitief vastgesteld door de belastingdienst op basis van je IB-aangifte. Dit betekent dat pas definitief inkomstenbelasting betaalt wordt ergens ver in het volgende jaar. Of zelf pas twee jaar later als je uitstel aanvraagt. De inkomstenbelasting over 2020 betaal je dus op zijn vroegst rond juni 2021 en misschien zelfs pas begin 2022. Voordeel hiervan is dat je lang je ‘belastinggeld’ voor jezelf hebt.  Nadeel is natuurlijk dat je dit geld de hele tijd apart moet houden. Wil je dit liever niet? Dan kan je bij de belastingdienst een aanvraag doen om maandelijks alvast een bedrag te betalen. Je betaalt dan voorbelasting over je te verwachte inkomen. Omdat je normaal gesproken achteraf pas de inkomstenbelasting betaald is het verstandig om dit geld echt apart te zetten. Alleen daarom al is een zakelijke rekening aan te raden.

7. Inkomstenafhankelijk bijdrage zvw

Tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting zal je ook een aanslag krijgen voor een bijdrage aan de zvw (Zorgverzekeringswet). Dit is een inkomstenafhankelijke bijdrage die iedereen in Nederland moet afdragen. De hoogte van deze bijdrage is een percentage van je inkomen tot een bepaald maximum. Jaarlijks verschilt het ZVW percentage en het maximum belast inkomen. Grofweg is het percentage 5% en het maximum belast bedrag € 50.000,-. De belastingdienst heeft zelf een handig overzicht van het percentage per jaar.

Welke verplichtingen heb ik als zzp’er voor de inkomstenbelasting?

Je bent voor de belastingdienst verplicht:
 • een goede administratie bij te houden om zo je aangifte te onderbouwen mocht de belastingdienst komen controleren
 • over elk jaar inkomstenbelasting te betalen
 • na de definitieve aanslag inkomstenbelasting deze binnen 6 weken te voldoen

Uitstel aanvragen

Normaal moet je als ondernemer je inkomstenbelasting voor 1 mei opgeven, het is echter mogelijk om uitstel aan te vragen tot 1 september. Hier is geen specifieke reden voor nodig en dit kan je makkelijk zelf aanvragen. Nu klinkt uitstel aanvragen altijd heel aanlokkelijk, maar realiseer je goed dat uitstel geen afstel is. Dus als je uitstel aanvraagt omdat je boekhouding een zooitje is of omdat je het niet begrijpt realiseer je dan goed dat je (sneller dan je denkt) alsnog de aangifte moet doen. En dan moet die ook echt gebeuren! Wil je dit vervelende scenario voorkomen? Dan raad ik je aan boekhoudsoftware te gebruiken en een boekhouder in te schakelen. Het geeft je inzicht in het bedrag dat je moet reserveren voor de inkomstenbelasting en het voorkomt fouten.
boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Bekijk ons aanbod

Jasper Runneboom

Oprichter van zakelijkgroeien.nl. Onderneemt sinds 2011 zelf met vallen en opstaan. Gek op cijfers en wat het zegt over je bedrijf. Ook al die tijd al interesse in online marketing. Vindt dat iedereen in zijn leven minstens een keer ondernemer geweest moet zijn.

14 reacties

 1. De berekening van 2019 klopt niet helemaal:

  “De berekening hiervan is als volgt: € 7.766,- inkomstenbelasting over je winst t/m € 20.384,-”

  20.384 * 0,3655 = 7450,35

  In het voorbeeld is uitgegaan van de 2e schijf (38.10%)

 2. Wat ik mij afvraag is, in het begin van jullie blog schrijven jullie over inkomsten belasting van 10.000 euro tot 100.000 euro en dan veel kleinere percentages. Bij de schijven liggen de percentages een stuk hoger. Kunt u mij dit uitleggen?

  1. Hi Niels, het verschil komt doordat je als zzp’er/ondernemer, maar ook als werknemer nog allerlei aftrekposten hebt. Zo heb je als zzp’er meestal recht op de zelfstandigenaftrek en de mkb winsvrijstelling. Hierdoor betaal je in werkelijkheid minder belasting dan het percentage dat overeenkomt met de belastingschijf waar je invalt. Meer informatie over de aftrekposten vind je hier: https://zakelijkgroeien.nl/starten/aftrekposten-zzp/

 3. Hele praktische vraag: op de zakelijke rekening staat de reservering voor belastingen. Na doen van aangifte inkomstenbelasting komen er twee aanslagen. Eentje voor de inkomstenbelasting en eentje voor zorgverzekeringswet. Van welke rekening moet ik die betalen? Als particulier was dat gewoon 1 aanslag betaald van de prive rekening. Hoe nu? Eerst uitkering van zakelijk aan prive doen en dan twee aanslagen betalen uit priverekening of rechtstreeks vanaf de zakelijke rekening? Suf simpel wellicht, maar toch onduidelijk, ook boekhoudkundig, want OB aanslag wordt wel rechtstreeks uit de zakelijke rekening betaald?

  1. Van welke rekening jij het betaalt maakt de belastingdienst niet uit, als ze het maar krijgen 😉

   Maar voor jezelf zou ik aanhouden dat je voor alle belastingen geld apart zet/houdt op een rekening en hiervan alle aanslagen betaalt. Als ik je vraag goed begrijp dan zou ik in jouw geval aanraden om de betaling te doen vanaf je zakelijke rekening omdat je daar de reservering hebt staan.

   Heb je hier wat aan?

 4. Het maakt mij ook niet uit van welke rekening, eigenlijk. Behalve dan: wellicht is er een boekhoudkundige reden? Is het gebruikelijk dat je inkomstenbelasting en aanslag vanuit zakelijk betaalt? Is er een boekhoudkundig verschil? Ik doe zelf de boekhouding compleet, maar kon hierover niets vinden…

 5. Het maakt mij ook niet uit van welke rekening, eigenlijk. Behalve dan: wellicht is er een boekhoudkundige reden? Is het gebruikelijk dat je inkomstenbelasting en aanslag vanuit zakelijk betaalt? Is er een boekhoudkundig verschil? Ik doe zelf de boekhouding compleet, maar kon hierover niets vinden…

  1. Boekhoudkundig is er geen belangrijk verschil. Behalve dat je privé geen boekhouding voert dus als je het daarvan betaalt hoef je niks in je boekhouding te doen. Betaal je het van je zakelijke rekening dan moet je het uiteraard wel boeken in je administratie.

 6. Kort vraagje,
  Wat zijn de gevolgen van het werken als zzp’er voor slechts 1 jaar en daarna weer in loondienst te treden? Kan ik alle aftrekposten gebruiken zonder dat ik daar negatieve gevolgen van terug zie? Zie ik een valkuil over het oog?

  1. Hi Mike, als je een kalenderjaar (van jan t/m dec) als zzp’er hebt gewerkt dan heb je dat jaar gewoon recht op alle aftrekposten als zzp’er, mits je 1225 uur dat jaar als zzp’er hebt gewerkt. Ook moet je voldoen aan het ondernemerscriterium: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/wanneer_bent_u_ondernemer_voor_de_inkomstenbelasting/

   Als je in een kalenderjaar zowel zelfstandig als in loondienst hebt gewerkt dan is dit wat lastiger. Maar als je aan het urencriterium voldoet en ook aan het ondernemerscriterium zal je ook dan de aftrekposten mogen gebruiken.

 7. Dan vraag ik mij alleen nog af: als ik de inkomstenbelasting van mijn zakelijke rekening betaal wordt dit aangemerkt als privé onttrekking dus inkomsten. Moet ik hier dan ook weer (extra) belasting over betalen? En dus omgekeerd, voorkom ik dit als ik de inkomstenbelasting van mijn privé rekening betaal?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers.

Bekijk ons aanbod »

Handig

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Bekijk ons aanbod

Top 3

Boekhoud-
software