Inkomstenbelasting voor zzp’ers

Inkomstenbelasting voor zzp’ers

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je aangifte inkomstenbelasting. Herin wil je geen fouten maken die je geld kosten. Daarom is het belangrijk dat je als zzp’er begrijpt hoe de inkomstenbelasting werkt. In dit artikel leggen wij dit aan jou uit.

Veel zzp’ers gebruiken een boekhoudprogramma voor hun aangifte inkomstenbelasting. Dit doen ze omdat de inkomstenbelasting een lastige, jaarlijkse terugkerende belasting is.

Enkele programma’s die hiervoor veel gebruikt worden zijn:

 
Inhoud

Wat is inkomstenbelasting?

 Inkomstenbelasting is de belasting die je betaalt over je inkomsten en vermogen. Iedereen die in Nederland werkt of een uitkering krijgt, moet jaarlijks deze inkomstenbelasting betalen.

Als zzp’er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt. Je winst bestaat uit de omzet minus de kosten. De inkomstenbelasting wordt hier dan over berekend. Jaarlijks moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik gemiddeld als zzp’er?

Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt als zzp’er is niet eenvoudig te beantwoorden. Dit hangt namelijk van nogal wat factoren af:

 • De hoogte van je winst
 • Of je als ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst
 • Aftrekposten die je mag toepassen (hieronder leggen we dit verder uit)
 • Heffingskortingen die je mag toepassen (hieronder leggen we dit verder uit)

In de onderstaande tabel* zie je hoeveel je ongeveer aan inkomstenbelasting moet betalen. Ervan uitgaande dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Inkomstenbelasting voor zzp'ers bij een bepaalde winst*

* Bedragen zijn een indicatie. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Als je als zzp’ er meer winst maakt, betaal je meer belasting. Zo betaal je over je eerste euro winst bijna geen belasting, terwijl over elke euro winst die je boven de 70.000 hebt, je bijna de helft kwijt bent aan inkomstenbelasting. 

Houd de ontwikkeling van je winst gedurende het jaar daarom in de gaten. Zodat je kunt inschatten hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer gaat betalen.

Tip: wil je een proefberekening maken van jouw inkomstenbelasting? Gebruik dan onze handige rekentool voor de inkomstenbelasting en download onze gratis budgettool voor zzp’ers!

Hoe wordt de inkomstenbelasting berekend?

De Belastingdienst berekent de inkomstenbelasting over je belastbare inkomen. Dit is je brutowinst minus aftrekposten. 

Bij je belastbare inkomen kom je in 2 stappen:

Stap 1: Brutowinst bepalen = omzet –  kosten

Stap 2: Aftrekposten toepassen

Vervolgens mag je over dit belastbare inkomen nog heffingskortingen toepassen. Dit is stap 3.

Stap 3: Heffingskortingen toepassen

Het bedrag dat overblijft is het bedrag dat je echt aan inkomstenbelasting betaalt.

Goed om te weten is dat de hoogte van de inkomstenbelasting voor jou als zzp’er toeneemt als je meer winst maakt. 

Dit heeft twee oorzaken:

 1. We hebben in Nederland een progressief belastingstelsel. Dit betekent dat de je meer belasting betaalt als je inkomen toeneemt. Het belastbaar inkomen uit werk en woning is een oplopend tarief met 2 schijven. In Nederland gelden de volgende belastingtarieven voor de inkomstenbelasting (AOW-leeftijd nog niet bereikt) in 2022 en 2023:
Schijf 2022
1 tot € 69.399
37,07%
2 vanaf € 69.399
49,50%
Schijf 2023
1 tot € 73.031
36,93%
2 vanaf € 73.031
49,50%
 1. Daarnaast wordt de impact van vrijstellingen kleiner naarmate je winst hoger wordt. De meeste belastingvoordelen uit aftrekposten en heffingskortingen nemen namelijk af als je een hoger inkomen hebt.

Wat betekent dit voor jou?

Een rekensom:

Stel, je belastbare inkomen is € 100.000,-, dit valt dan in twee schijven.

 1. Over het deel tot € 69.399,- betaal je 37,07% belasting, dit is €25.726,-
 2. Over het resterende bedrag € 30.601,- betaal je 49,5% belasting, dit is €15.147,-

In totaal betaal je in deze situatie dus € 40.873,-. belasting.

Dit is meer dan wat je uiteindelijk gaat betalen.

Want hierin zijn nog niet meegenomen de vele aftrekposten waar je gebruik van kunt maken. Dankzij deze aftrekposten daalt je belastbare winst en dus ook je belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting.

Welke aftrekposten gelden voor mij als zzp’er?

We noemden ze al even, aftrekposten. Als zzp’er (met een eenmanszaak) heb je hier recht op. Dankzij deze aftrekposten wordt het belastbaar inkomen een stuk lager en betaal je minder inkomstenbelasting.

De belangrijkste aftrekposten voor jou als zzp’er zijn:

 • Zelfstandigenaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Startersaftrek
 • Investeringsaftrek

Om deze aftrekposten te kunnen toepassen moet je meestal aan bepaalde voorwaarden voldoen, zo moet je als ondernemer gezien worden en moet je voldoen aan het urencriterium van 1225 uur.

Als je hieraan voldoet kan je belastingvoordeel oplopen tot duizenden euro’s. Benieuwd wat jouw voordeel kan zijn? Gebruik onze rekentool inkomstenbelasting eens.

Meer informatie over de aftrekposten als zzp’er.

Welke heffingskortingen gelden voor mij als voor zzp’er?

Als zzp’er heb je recht op dezelfde heffingskortingen als mensen in loondienst. Deze heffingskortingen zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

 • De algemene heffingskorting is maximaal 3070,- en daalt als je inkomen hoger is dan € 21.318,-. (aangiftejaar 2022). (Voor aangiftejaar 2023 geldt het inkomen vanaf €22.661,-.*)
 • De arbeidskorting bedraagt maximaal 5053,- en daalt als je inkomen hoger is dan €36.649 (aangiftejaar 2022). (Voor aangiftejaar 2023 geldt het inkomen vanaf €37.626,-.*)

Deze heffingskortingen verlagen de inkomstenbelasting. Heb je één of meer kinderen? Dan heb je mogelijk ook recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

*Bedragen zijn gebaseerd op cijfers van de Belastingdienst website voor aangiftejaar 2022. Aan deze bedragen kun je geen rechten ontlenen.

Wanneer betaal ik de inkomstenbelasting als zzp’er?

De inkomstenbelasting wordt jaarlijks achteraf definitief vastgesteld door de belastingdienst op basis van je aangifte inkomstenbelasting. Deze aangifte moet vóór 1 mei zijn ingediend.

Als je de aangifte voor 1 mei doet zul je meestal rond augustus/september de aanslag krijgen over voorgaand jaar. Deze moet je dan binnen 6 weken betalen.

Wil je liever niet alles ineens betalen? Dan kun je bij de belastingdienst een aanvraag doen om maandelijks alvast een bedrag te betalen. Je betaalt dan voorbelasting over je verwachte inkomen.

Het is trouwens mogelijk om uitstel aan te vragen tot 1 september van je aangifte. Hier is geen specifieke reden voor nodig. Uitstel aanvragen klinkt als een aanlokkelijke optie. Toch is dit niet altijd een verstandige keuze. Uitstel is geen afstel, de aangifte en betaling moeten écht gebeuren.

Een boekhouder kan voor je nog langer uitstel aanvragen.

Welke verplichtingen heb ik als zzp’er voor de inkomstenbelasting?

Je bent als ondernemer voor de Belastingdienst verplicht om:

 • een goede administratie bij te houden om zo je aangifte te onderbouwen
 • je administratie een bepaalde tijd te bewaren (bewaartermijn) mocht de belastingdienst komen controleren
 • over elk jaar inkomstenbelasting en bijdrage Zvw te betalen
 • na de definitieve aanslag inkomstenbelasting deze binnen 6 weken te voldoen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik de inkomstenbelasting kan betalen?

Zet standaard een percentage van je omzet of winst opzij. Dan heb je altijd meer dan voldoende om de inkomstenbelasting en de bijdrage zorgverzekeringswet te betalen.Een veel gebruikte vuistregel is om standaard 33% van je winst apart te zetten. Zo heb je altijd voldoende geld om de inkomstenbelasting als zzp’er te betalen.

Dit is de inkomenstenbelasting zoals die voor zzp’ers en freelancers werkt. Mocht je hier hulp bij willen, schakel dan een boekhouder in. Je kunt hiervoor via ons een offerte aanvraag doen.

Wil je nog geen boekhouder inschakelen? Maak dan in ieder geval gebruik van boekhoudsoftware.

Enkele programma’s die hiervoor veel gebruikt worden zijn:

 

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Veelgestelde vragen over de inkomstenbelasting voor zzp'ers

Tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting zal je ook een aanslag krijgen voor een bijdrage aan de Zvw (Zorgverzekeringswet). Dit is een inkomensafhankelijke bijdrage die iedereen in Nederland moet betalen.

De hoogte van deze bijdrage is een percentage van je inkomen tot een bepaald maximum. Jaarlijks verschilt het Zvw percentage en het maximum belast inkomen.

Grofweg ligt het percentage rond de 6% (5,43% in 2023 en 5,50% in 2022) en het maximum bijdrage-inkomen in 2023 is € 66.956 (€ 59.706 in 2022). De Belastingdienst heeft zelf een handig overzicht van het percentage per jaar.

Als zzp’er heb je beperkte mogelijkheden om een reservepotje met belastingvoordeel op te bouwen. Je hebt als zzp’er niet zoiets als ‘uitgestelde winst’, ook kun je geen geld aan ‘reserves’ toevoegen zoals bij een BV. 

Omdat je als zzp’er zelf verantwoordelijk bent voor de opbouw van je pensioen, kun je daar wel belastingvoordeel op krijgen. Je kunt een deel van je winst namelijk op een lijfrenterekening (lijfrentepolis) zetten. Dit is slim, want je zorgt voor je pensioen én het levert je nu belastingvoordeel op. De lijfrente die je inlegt, mag je aftrekken van je winst. Daardoor betaal je minder belasting over het jaar waarin je de lijfrente inlegt.

Vanaf het moment dat jouw pensioen wordt uitgekeerd, betaal je er wél belasting over. Maar de belasting die daar dan over berekend wordt, is veel lager, omdat je dan minder belasting hoeft te betalen. In het jaar dat je de AOW-leeftijd bereikt, wordt het belastingtarief in de 1e schijf veel lager en betaal je dus minder belasting.

Let op: Sinds 1 januari 2023 kun je geen (fiscale) oudedagsreserve (FOR) meer opbouwen. Het kabinet heeft de oudedagsreserve afgeschaft om te voorkomen dat ondernemers de fiscale oudedagsreserve gebruiken om belastinguitstel te krijgen.

Een werknemer in loondienst krijgt een netto salaris omdat de inkomstenbelasting wordt ingehouden door de werkgever. De werkgever draagt die inkomstenbelasting af aan de Belastingdienst. Een werknemer ontvangt dus (meestal) een netto salaris. Als zelfstandig ondernemer is je winst je bruto inkomen; hier moet je zelf de inkomstenbelasting over betalen.

Regelmatig halen zzp’ers de btw- en inkomstenbelasting door elkaar. Ze denken ten onrechte dat ze al aan hun belastingverplichtingen hebben voldaan omdat ze btw hebben afgedragen. Dit is echter nooit het geval. De btw en inkomstenbelasting zijn twee totaal verschillende belastingen en hebben helemaal niets met elkaar te maken. Je draagt dus altijd btw (= omzetbelasting) én inkomstenbelasting af.

Meer informatie over de btw als zzp’ er.

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

48 reacties

 1. Wat ik mij afvraag is, in het begin van jullie blog schrijven jullie over inkomsten belasting van 10.000 euro tot 100.000 euro en dan veel kleinere percentages. Bij de schijven liggen de percentages een stuk hoger. Kunt u mij dit uitleggen?

  1. Hi Niels, het verschil komt doordat je als zzp’er/ondernemer, maar ook als werknemer nog allerlei aftrekposten hebt. Zo heb je als zzp’er meestal recht op de zelfstandigenaftrek en de mkb winsvrijstelling. Hierdoor betaal je in werkelijkheid minder belasting dan het percentage dat overeenkomt met de belastingschijf waar je invalt. Meer informatie over de aftrekposten vind je hier: https://zakelijkgroeien.nl/starten/aftrekposten-zzp/

 2. Hele praktische vraag: op de zakelijke rekening staat de reservering voor belastingen. Na doen van aangifte inkomstenbelasting komen er twee aanslagen. Eentje voor de inkomstenbelasting en eentje voor zorgverzekeringswet. Van welke rekening moet ik die betalen? Als particulier was dat gewoon 1 aanslag betaald van de prive rekening. Hoe nu? Eerst uitkering van zakelijk aan prive doen en dan twee aanslagen betalen uit priverekening of rechtstreeks vanaf de zakelijke rekening? Suf simpel wellicht, maar toch onduidelijk, ook boekhoudkundig, want OB aanslag wordt wel rechtstreeks uit de zakelijke rekening betaald?

  1. Van welke rekening jij het betaalt maakt de belastingdienst niet uit, als ze het maar krijgen 😉

   Maar voor jezelf zou ik aanhouden dat je voor alle belastingen geld apart zet/houdt op een rekening en hiervan alle aanslagen betaalt. Als ik je vraag goed begrijp dan zou ik in jouw geval aanraden om de betaling te doen vanaf je zakelijke rekening omdat je daar de reservering hebt staan.

   Heb je hier wat aan?

 3. Het maakt mij ook niet uit van welke rekening, eigenlijk. Behalve dan: wellicht is er een boekhoudkundige reden? Is het gebruikelijk dat je inkomstenbelasting en aanslag vanuit zakelijk betaalt? Is er een boekhoudkundig verschil? Ik doe zelf de boekhouding compleet, maar kon hierover niets vinden…

 4. Het maakt mij ook niet uit van welke rekening, eigenlijk. Behalve dan: wellicht is er een boekhoudkundige reden? Is het gebruikelijk dat je inkomstenbelasting en aanslag vanuit zakelijk betaalt? Is er een boekhoudkundig verschil? Ik doe zelf de boekhouding compleet, maar kon hierover niets vinden…

  1. Boekhoudkundig is er geen belangrijk verschil. Behalve dat je privé geen boekhouding voert dus als je het daarvan betaalt hoef je niks in je boekhouding te doen. Betaal je het van je zakelijke rekening dan moet je het uiteraard wel boeken in je administratie.

 5. Kort vraagje,
  Wat zijn de gevolgen van het werken als zzp’er voor slechts 1 jaar en daarna weer in loondienst te treden? Kan ik alle aftrekposten gebruiken zonder dat ik daar negatieve gevolgen van terug zie? Zie ik een valkuil over het oog?

  1. Hi Mike, als je een kalenderjaar (van jan t/m dec) als zzp’er hebt gewerkt dan heb je dat jaar gewoon recht op alle aftrekposten als zzp’er, mits je 1225 uur dat jaar als zzp’er hebt gewerkt. Ook moet je voldoen aan het ondernemerscriterium: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/wanneer_bent_u_ondernemer_voor_de_inkomstenbelasting/

   Als je in een kalenderjaar zowel zelfstandig als in loondienst hebt gewerkt dan is dit wat lastiger. Maar als je aan het urencriterium voldoet en ook aan het ondernemerscriterium zal je ook dan de aftrekposten mogen gebruiken.

  2. Goedemiddag,

   Als zzp’er werken 2 andere zzp’ers voor mij. Is het zo dat zij IB betalen over hun verdiensten en dat ik IB betaal over wat ik overhoud?

   Vb. voor de diensten reken ik € 65 p.u. en de zzp’ers ontvangen € 50 p.u.van mij.

   Betaal ik dan alleen IB over die € 15?

   1. Hoi Habteab. Die € 65 p/u is je omzet en die € 50 p/u zijn je kosten. Uiteindelijk betaal jij belasting over de winst. Dus omzet minus kosten. Dus per saldo betaal je inderdaad alleen belasting over je bruto winst van € 15. Daar gaan dan nog wel alle ondernemers aftrekposten vanaf zoals hierboven genoemd.

 6. Dan vraag ik mij alleen nog af: als ik de inkomstenbelasting van mijn zakelijke rekening betaal wordt dit aangemerkt als privé onttrekking dus inkomsten. Moet ik hier dan ook weer (extra) belasting over betalen? En dus omgekeerd, voorkom ik dit als ik de inkomstenbelasting van mijn privé rekening betaal?

  1. Hoi Remco,

   De betaling van de inkomstenbelasting en ZVW vanaf je zakelijke rekening, worden gezien als privé onttrekkingen want het ziet op je privé belastingen. Je betaald hier geen extra belasting over. Zoals in de andere reacties is te lezen, maakt het voor de Belastingdienst niet uit vanaf welke rekening je betaald. Hopelijk is dit zo duidelijk.

  1. Als je 2500,- winst maakt dan ben je zeer waarschijnlijk geen ondernemer omdat je winst te laag is. Je moet wel belasting betalen over dit bedrag, hoeveel ligt o.a. aan de vraag of je nog overige inkomsten hebt.

 7. Best Jasper,
  Als ik een auto Koop voor mijn onderneming…kan ik het van mijn bruto inkomen aftreken en beschow als kosten van de zaak?
  mvg,

 8. Hallo, even een vraagje, naast mijn full time baan ben ik ook een zzp’er.
  Hoe zal mijn inkomsten belasting eruit zien?
  Stel is mijn inkomen uit loondienst 46.000€ en mijn wint uit de onderneming onder de 10.000€
  Over de 46duizend betaald de werkgever automatich een loonheffing.
  Hoeveel belasting moet ik dan overdragen aan de belastingdienst over de die ongeveer 10.000€?

  Hopelijk ben ik helder.

  Alvast bedankt.

  Mvg Ilman

  1. Welke belastingen moet ik betalen als ik mijn factuur door stuur btw verlegd?
   Ik investeer nog niks en hebb geen kosten nog in me bedrijf, ik factuureer alleen elke week mijn uren van de week btw verlegd door naar mijn opdracht gever.
   Ik ben net een maand ZZPer nu en vraag me af waneer ,hoeveel en waarover moet ik straks belasting gaan betalen ?

   1. Hoi George,

    Voor als je hier nog geen antwoord op had, De btw en inkomstenbelasting zijn twee totaal verschillende belastingen en hebben helemaal niets met elkaar te maken. Je draagt elk kwartaal (of maand) btw (= omzetbelasting) af over de btw over jou omzet en gemaakt kosten. Daarnaast heb je een keer per jaar je inkomstenbelasting. Daar betaal je belasting over je winst.

    Als je de btw verlegd, hoef je geen btw af te dragen bij de aangifte omzetbelasting, maar je moet dit wel aangeven. Belastingdienst zegt: In uw btw-aangifte vult u in voor welke omzet u btw hebt verlegd. Hebt u de btw verlegd naar een Nederlandse afnemer? Dan vult u de omzet in bij rubriek 1e (‘Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast’). Hebt u de btw verlegd naar een ondernemer uit een ander EU-land? Dan vult u de omzet in bij rubriek 3b (‘Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU’) of bij onderdeel 3c (‘Installatie/afstandsverkopen binnen de EU’).

    Over de omzet die je gemaakt hebt, betaal je (na aftrek van je gemaakte kosten) bij je aangifte inkomstenbelasting pas geld. Vul hier de rekentool in om te kijken hoeveel belasting jij moet betalen : https://zakelijkgroeien.nl/belastingen/inkomstenbelasting-zzp-berekenen/

 9. Ik zie een tabel waarin een bedrag is verwerkt onder inkomstenbelasting. Bijvoorbeeld bij €40.000 winst betaal je €4310. Achterin het tabel staat dan 15%. In het artikel staan ook twee belastingboxen. 37,10% en 49,50%. Wat is het verschil tussen die twee? En welk percentage moet ik aanhouden bij het maandelijks uitkeren van loon uit mijn omzet?

  1. Beste Sofyan, Voorop gesteld dat je aan het urencriterium voldoet en geen andere inkomsten hebt kan je het percentage in de tabel aanhouden. De belastingtarieven van 37,10% en 49,50% worden namelijk berekend over je winst nadat er ee bedrag vanaf is gegaan dankzij vrijstellingen. En daarna gaan er nog de algemene heffingskortingen af.

  1. Dit hangt van een aantal factoren af, zoals ook in het artikel staat. Denk aan aftrekposten die je wel of niet mag toepassen, of je nog andere inkomsten hebt enz… Maar meestal betaal je uiteindelijk minder dan de 37%. Al is het maar om dat je altijd nog recht hebt op algemene aftrekposten zoals de arbeidskorting en de heffingskorting.

 10. Goedemorgen vanaf 8 Februari ga ik starten als zzper daarnaast werk ik bij aafje 24uur ik doe bbl opleinding werken en leren krijg netto 1450euro per maand .
  Ik wil 24uur in de week als zzper werken en dat is 720euro bruto x 4 weken is 2880euro bruto
  Hoeveel belasting zal ik moeten betalen als zzper starter?

 11. Ik heb volgens mij geen recht op aftrekposten, want ik heb in 2021 niet aan het urencriterium voldaan en ik heb maar voor één opdrachtgever gewerkt. Welk percentage moet ik dan aanhouden?

 12. Hallo Jasper,

  superheldere uitleg overal, ik hoop dat je voor mij (en ik denk dat meer zzp’ers hier mee zitten) een net zo helder antwoord hebt 🙂

  Ik help een vriend met een spreadsheet maken om een beetje te kunnen voorrekenen hoeveel IB hij moet gaan betalen en hoeveel hij waarschijnlijk moet opgeven aan de IB.

  Toen ik hiermee bezig was liep ik tegen de post Banktegoeden van het bedrijf.

  Stel winst netto 30.000 euro. Eind van het jaar is het saldo op de zakelijke rekening over 2021 een bedrag van 10.000 op de bank is bijgekomen. Dit zijn reservering voor inkomstenbelasting, btw aangifte voor Q4, maar ook investeringen in voorraden en bedrijfsmiddelen te doen in 2022.

  Nu redeneer ik als volgt: deze 10.000 euro die ik heb opgebouwd aan reserveringen, zijn in 2021 niet gebruikt als privé inkomsten en hoef ik (ik vind dat logisch 🙂 ) ook niet op te geven voor m’n IB. Anders zou ik met belast geld zakelijke uitgaven gaan doen toch?

  Klopt het wat ik hierboven stel of moet ik IB betalen over de volledige omzet van 100.000 en wordt er geen rekening gehouden met reserveringen op de bank?

  Alvast bedankt voor je reactie

  1. Hi Robert,

   Over je gehele winst betaal je altijd inkomstenbelasting. Dus ook al ‘reserveer’ je een gedeelte van je winst voor investeringen / kosten volgend jaar, dan zal je daar alsnog gewoon inkomstenbelasting over moeten betalen.

   Jasper

 13. Ha Jasper,
  Mijn dochter werkt 3 dagen per week in de kinderopvang met een loondienst salaris op jaarbasis van € 24,791,-
  Zij kan aanvullend op deze baan vanaf 1 september as. 2022 2 extra dagen per week (8 u per dag en dus ca 69 uur pmnd) als startende zzp-er in de grafische vormgevingsbranche bij 1 werkgever gaan werken. tegen een uurtarief van 20,- excl. btw.
  Het loon wordt uiteraard al belast door de loondienstwerkgever – kinderopvang- (minus 123,- aan pensioenbijdrage)
  Wat moet zij in 2022 betalen aan loon/ink. belasting en wat in 2023?
  Dank voor je reactie.

  1. Beste E van den Berge,

   Hier is niet een heel makkelijk antwoord op te geven. Uiteindelijk worden haar inkomen uit loondienst en zzp verband bij elkaar opgeteld en daarover de belasting berekend. Hoeveel dat dan is, kan ik je niet precies vertellen nu.

   Dat gezegd hebbende kan ik een rekenvoorbeeld geven, hier kan je me niet op vastpinnen natuurlijk maar geeft je wel een idee:

   Waarschijnlijk betekent deze constructie dat ze relatief wat meer belasting zal betalen over haar inkomen als zzp’er. Haar jaarinkomen zal in totaal rond de 42.000,- liggen op jaarbasis als ik reken op basis van je gegeven cijfers. Hierover zal ze ongeveer 37% belasting betalen. Mijn tip is om in ieder geval dan 37% van het verdiende inkomen als zzp’er apart te zetten voor de inkomstenbelasting en een boekhouder in te schakelen om je goed te helpen met de boekhouding en aangiftes. Boekhouder vinden kan via ons: https://zakelijkgroeien.nl/aanbod/boekhouder/.

   1. Ha Jasper,
    Dank voor jouw supersnelle reactie.
    Heeft mijn dochter op basis van bovenstaande eerste vraag nog recht op bepaalde startende zzp-er aftrekposten? Ondanks dat ze het gestelde urenaantal per jaar van 1225 niet haalt? Of is elke aftrek (zoals startersaftrek) gekoppeld aan deze zelfstandigenaftrek welke minimaal 1225 uur vraagt?
    Onderstaand rekenvoorbeeld via berekenhet.nl : zie jij dat ook zo? Ik zie hier dat ze van haar bruto jaarloon extra overhoudt in dit rekenmodel: dank voor je advies, ik zal zeker voor haar gaan informeren bij jullie boekhoudservice.
    Inkomen uit loondienst € 24.791
    Inkomsten uit de onderneming 16.560
    Bedrijfskosten 500 –
    Winst uit ondernemen € 16.060 € 16.060 +
    Zelfstandigenaftrek 0 –
    mkb-vrijstelling 0 –
    Inkomen uit loondienst € 24.791 +
    Belastbaar box 1 inkomen 40.851

    Belasting & Premie Volksverzekeringen 15.143
    Algemene heffingskorting 1.715 –
    Arbeidskorting 4.014 –
    Verschuldigde inkomstenbelasting 9.414 9.414 –
    Extra inkomensafhankelijke bijdrage Zvw 883 –
    Totale netto inkomen € 30.554
    Netto inkomen uit loondienst 22.232 –
    Netto inkomen uit ondernemen € 8.322

    1. Ze heeft als ze ondernemer is voor de belastingdienst recht op de mkb winstvrijstelling. Voor overigen vrijstellingen geldt inderdaad het urencriterium. De berekening ziet er goed uit, maar ik zou je aanraden dit met een boekhouder te bespreken en door te rekenen.

 14. helaas heb ik geen reactie mogen ontvangen op de eerdere berekening. Wellicht wilt u wel de volgende vraag beantwoorden?

  wat is een vergelijkbaar zzp-er bruto uurtarief met een loondiensttarief van 17,- bruto per uur
  (dus bij het zzp-uurtarief dan rekening houdend met kosten als ziektekosten/vak. geld/vak. dagen/geen recht op ww e.d.)

  dank voor je reactie

 15. Hey Jasper,

  Dankjewel voor de info, alleen heb ik nog een vraag omtrent dit onderwerp.

  Mijn vraag is wat wordt er verstaan onder winst?

  Stel ik verdien jaarlijks 72600 euro (Dit is inclusief 21% btw, 12.600 euro) is dit mijn winst waarover ik btw moet betalen of moet ik de btw aftrekken, waardoor ik uitkom op 60.000 euro en geldt dit als mijn winst? Want als dit het geval is wil in namelijk wat minder uren werken waardoor ik toch op het zelfde uitkom qua het bedrag dat ik aan de belasting moet overdragen. Dan kan ik liever wat minder werken en hetzelfde verdienen dan meer werken en meer aan de belasting geven waardoor ik ongeveer op het zelfde uitkom.

  Dankjewel

 16. Uit de infographic kan ik de berekening helemaal volgen, behalve het deel van de heffingskortingen. hoe zijn deze berekend en waar wordt dan rekening mee gehouden

 17. Hallo,
  Ik wil beginnen als ondernemer, maar werk 4 dagen in loondienst en wil 1 1/2 dag erbij in mij onderneming. Dus ongeveer 16 – 20 uur pw x 46 w = 980 tot 1000 uur per jaar. Mag dit? Wordt ik dan wel als ondernemer gezien? Is dit iets voor de kleineondernemingsregeling? Hoezit dit dan bij de belastingdienst en wat voor invloed dit heeft op mij inkomstbelasting?

 18. Ik heb even een vraag.
  In jan. 23 ga ik starten als zzp. Stel dat ik 200.000 per jaar aan omzet kan factureren ex. btw. (de btw zet ik direct ter afdracht apart op een rekening.)
  Ik heb nul onkosten voor het gemak.
  Ik betaal mijzelf 4000 euro/maand uit (onttrekking) dus 52k/jaar incl. vakantiegeld. Blijft er 148k in de pot zitten.
  Het jaar erop wil ik een bedrijfspand kopen van 200k.

  Betaal ik over de 148K dan ook inkomstenbelasting, of kan ik dat gewoon apart houden voor de uitgaven van het jaar erop?
  Als ik hier (zwaar ten onrechte vind ik) inkomstenbelasting over moet betalen, en het jaar erop doe ik een grote uitgave, kan ik dan terugvordering inkomstenbelasting vragen?

  Hoe zit dit?

  Het zou natuurlijk raar zijn dat je perse een grote uitgave voor 31 december moet doen omdat je anders op 1 januari nog maar de helft van je vermogen “overhoudt”…?

  1. Hoi zetzetpee,

   Als je EU 200.000 omzet hebt en geen onkosten, dan is je winst ook EU 200.000. Ervan uitgaande dat je ondernemer bent volgens de Belastingdienst, en je rechtsvorm ZZP is, dan zul je over het gehele bedrag van 200.000 inkomstenbelasting gaan moeten betalen. Als ZZP’er staat, kort door de bocht genomen, je gehele winst gelijk aan je inkomen.

   Als je op de door jou beschreven manier een reservering (potje) wilt maken, dan zul je moeten kijken naar een andere rechtsvorm. Kijk bijvoorbeeld even op: https://www.zelfstandigenbouw.nl/kennisbank/rechtsvormen-bv-eenmanszaak-of-vof-wat-is-de-beste-keuze-voor-jou-als-zelfstandig-ondernemer/

   1. Welke belastingen moet ik betalen als ik mijn factuur door stuur btw verlegd?
    Ik investeer nog niks en hebb geen kosten nog in me bedrijf, ik factuureer alleen elke week mijn uren van de week btw verlegd door naar mijn opdracht gever.
    Ik ben net een maand ZZPer nu en vraag me af waneer ,hoeveel en waarover moet ik straks belasting gaan betalen ?

 19. Beste Jasper,

  Waar moet je rekening mee houden als je wil starten als zzp naast je baan. Stel ik verdien 60.000 bruto per jaar met mijn baan en verdien 6000 euro als zzp?

  Alvast hartelijk dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Wat kost een boekhouder of accountant?

Als zzp’er ben je wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren. Boekhouden móet, of je het nou leuk vindt of niet. Met ...
Gepost op: 19 december 2018

5 tips voor de perfecte zakelijke smartphone: veilig, functioneel en altijd up-to-date

Bent u op zoek naar een nieuwe zakelijke smartphone en heeft u al een favoriet in gedachten? Wij hebben een overzicht opgesteld ...
Gepost op: 21 augustus 2019

Welke betalingstermijn zet ik op mijn factuur?

Veel zzp’ers voorzien hun facturen van een betalingstermijn. Hiermee geef je aan binnen welke termijn de factuur betaald moet worden. Toch wordt ...
Gepost op: 31 mei 2018

Inkomstenbelasting eenmanszaak berekenen

Wil je weten hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer betaalt met een eenmanszaak? Hieronder bereken je gemakkelijk hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer gaat betalen. Over ...
Gepost op: 30 april 2021

Bedrijfsaansprakelijkheid voor mkb’ers: dit moet je weten

Ben je een mkb’er? Dan is het slim om goed verzekerd te zijn. Want als jij of je werknemer een fout maakt ...
Gepost op: 29 november 2022

Thuiswerkende collega’s? Zo manage je ze op afstand

De corona periode heeft voor veel mensen de manier van werken veranderd. Veel werknemers zitten niet meer fulltime op kantoor, maar werken ...
Gepost op: 27 november 2022

Wat is je netto salaris als zzp’er?

Als zzp’er ben je eigen baas. Daardoor kan je als zzp’er zelf bepalen hoeveel salaris je jezelf ‘uitbetaalt’. Maar je wilt natuurlijk ...
Gepost op: 14 maart 2022

Een goede bedrijfsnaam kiezen

Het is erg belangrijk om een goede handelsnaam (bedrijfsnaam) voor je bedrijf te kiezen. Dit is namelijk de naam die jouw klanten ...
Gepost op: 22 mei 2015

De administratie slim opzetten: hoe bewaren en registreren?

De administratie opzetten is voor ondernemers een verplichting van de Belastingdienst. Of je het nu leuk vindt of niet, als ondernemer of ...
Gepost op: 7 april 2022

Waarom betaal je ZVW Premie (zorgverzekeringswet premie) als ondernemer?

Bijna iedere ondernemer is bekend met de aangifte Inkomstenbelasting. Veel ondernemers zetten hiervoor een deel van de omzet opzij om zo de ...
Gepost op: 12 mei 2022

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.