Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als zzp’er?

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl

inkomstenbelasting zzpHet is als zzp’er belangrijk om te weten hoeveel belasting je over het inkomen uit je bedrijf moet betalen. Zo kan je dit bedrag sparen en de inkomstenbelasting ook echt betalen als het eenmaal zover is. De inkomstenbelasting betaal je namelijk pas achteraf als het jaar allang voorbij is.

In dit artikel lees je hoe de inkomstenbelasting werkt voor jou als zzp’er. Wil je jouw inkomstenbelasting berekenen? Maak dan gebruik van onze handige rekentool inkomstenbelasting.

Tabel inkomstenbelasting zzp

Hieronder vind je een indicatie van de inkomstenbelasting die jij als zzp’er betaalt bij een bepaalde winst.

WinstInkomstenbelasting%
€ 10.000,- € 150,-1,5%
€ 20.000,- € 650,-3,25%
 € 30.000,- € 1.800,-6%
 € 40.000,- € 5.700,-14,25%
 € 50.000,- € 10.000,-20%
 € 75.000,- € 21.000,-28%
 € 100.000,- € 31.000,-31%

 

Uiteindelijk hangt de hoogte van de inkomstenbelasting van nogal wat factoren af. Wat je uiteindelijk betaalt kan daarom flink afwijken van wat hierboven in de tabel staat. In dit artikel beschrijven we welke factoren van invloed zijn op de hoogte van jouw inkomstebelasting. Zodat het geen raadsel voor je is hoeveel je betaalt. Bovendien vind je hier tips om minder inkomstenbelasting te betalen.

Hoe werkt de inkomstenbelasting voor mij als zzp’er?

De inkomstenbelasting is één van de twee belastingen waar iedere zzp’er mee te maken krijgt. Naast de inkomstenbelasting is de andere belasting de btw (omzetbelasting). De hoogte van de inkomstenbelasting voor jou wordt jaarlijks achteraf bepaald aan de hand van je aangifte IB. Deze aangifte moet normaal gesproken elk jaar voor 1 mei worden gedaan.

De overheid omschrijft de inkomstenbelasting zelf als volgt op zijn website: “Als u in Nederland woont of vanuit Nederland inkomsten heeft, moet u daarover belasting betalen. U betaalt belasting over uw inkomen, over financiële belangen in een vennootschap en over uw spaargeld en beleggingen.”

Als je wilt weten hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen, zal je moeten begrijpen hoe de inkomstenbelasting werkt. Als je dit weet kan je zelf grofweg berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. En hoeveel geld je dus moet reserveren om te voldoen aan de inkomstenbelasting.

Handige boekhoudsoftware voor je inkomstenbelasting als zzp’er

Boekhoudsoftware scheelt je veel tijd, geeft je een goed inzicht in het bedrag dat je moet reserveren voor de inkomstenbelasting en voorkomt fouten in de inkomstenbelasting. Hieronder vind je daarvoor 3 geschikte boekhoudpakketten:

 

Belangrijk om te weten over de inkomstenbelasting is in ieder geval:

 1. De inkomstenbelasting heeft helemaal niks te maken met de BTW. Het zijn dus twee totaal verschillende belastingen
 2. Je betaalt de inkomstenbelasting over jouw persoonlijke inkomen
 3. De hoogte van de inkomstenbelasting hangt af van je winst, dus meer winst = meer belasting
 4. Er zijn veel aftrekposten waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt
 5. De inkomstenbelasting wordt achteraf berekend
 6. Tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting betaal je een wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZWV)

1. Inkomstenbelasting en btw hebben niks met elkaar te maken

Regelmatig halen zzp’ers de btw- en inkomstenbelasting door elkaar. Ze denken ten onrechte dat ze al aan hun belastingverplichtingen hebben voldaan omdat ze btw hebben afgedragen. De btw en inkomstenbelasting zijn echter 2 totaal verschillende belastingen en hebben helemaal niets met elkaar te maken! Je draagt dus altijd btw- én inkomstenbelasting af.

2. Inkomstenbelasting betaal je over je persoonlijk inkomen

Als ondernemer zal je (hopelijk) jaarlijks winst maken. Van deze winst leef je en over deze winst betaal je inkomstenbelasting. Gedurende het lopende jaar nemen de meeste ondernemers een voorschot op deze winst. Dit voorschot is het bedrag dat ze maandelijks uit de onderneming halen voor privé gebruik.

Realiseer je goed dat dit als het ware ‘nettoloon’ is en dat er daarnaast nog een bedrag moet worden gereserveerd voor de inkomstenbelasting over dit bedrag zelf. Je zal dus altijd geld opzij moeten zetten om te voldoen aan het ‘bruto’ gedeelte van je privé onttrekking aan de winst.

3. De hoogte van de inkomstenbelasting hangt af van je winst


Des te meer winst je maakt des te meer inkomstenbelasting je betaalt.

Dit komt door twee zaken:

 • We hebben in Nederland een progressief belastingstelsel

In Nederland betaal je meer inkomstenbelasting als je meer verdient. Dit komt omdat er een aantal belastingschijven zijn, waarbij elke hogere belastingschijf een hogere belastingtarief heeft.

 • De impact van vrijstellingen wordt kleiner naarmate je winst hoger wordt

Als eenmanszaak heb je recht op een aantal vrijstellingen waardoor je belastbaar inkomen daalt. De impact van deze vrijstellingen wordt kleine naarmate je inkomen stijgt. Bij een winst hoger dan € 80.000,- wordt daarom een bv snel fiscaal aantrekkelijker.

4. Aftrekposten voor ondernemers met een eenmanszaak

Als zzp’er met een eenmanszaak heb je recht op diverse aftrekposten voor de inkomstenbelasting. Dankzij deze aftrekposten wordt je belastbaar inkomen een stuk lager en betaal je minder inkomstenbelasting. Voor de meeste vrijstellingen gelden voorwaarden waar je aan moet voldoen zoals het urencriterium van 1225 uur.

5. De inkomstenbelasting wordt achteraf berekend

De inkomstenbelasting wordt jaarlijks achteraf definitief vastgesteld door de belastingdienst op basis van je IB-aangifte. Dit betekent dat pas definitief inkomstenbelasting betaalt wordt ergens ver in het volgende jaar. Of zelf pas twee jaar later als je uitstel aanvraagt. De inkomstenbelasting over 2018 betaal je dus op zijn vroegst rond juni 2019 en misschien zelfs pas begin 2020.

Voordeel hiervan is dat je lang je ‘belastinggeld’ voor jezelf hebt.  Nadeel is natuurlijk dat je dit geld de hele tijd apart moet houden. Wil je dit liever niet? Dan kan je bij de belastingdienst een aanvraag doen om maandelijks alvast een bedrag te betalen. Je betaalt dan voorbelasting over je te verwachte inkomen. Deze voorbelasting kan je hier aanvragen.

Omdat je normaal gesproken achteraf pas de inkomstenbelasting betaald is het verstandig om dit geld apart te zetten. Alleen daarom al is een zakelijke rekening aan te raden. Sommige banken (zoals Bunq) bieden de optie om onbeperkt en gratis rekeningen te openen. Het voordeel hiervan is dat je een aparte rekening hebt die je alleen gebruikt voor de inkomstenbelasting.

6. Inkomstenafhankelijk bijdrage ZVW

Tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting zal je ook een aanslag krijgen voor een bijdrage aan de ZVW (Zorgverzekeringswet). Dit is een inkomstenafhankelijke bijdrage die iedereen in Nederland moet afdragen. De hoogte van deze bijdrage is een percentage van je inkomen tot een bepaald maximum.

Jaarlijks verschilt het ZVW percentage en het maximum belast inkomen. Grofweg is het percentage 5% en het maximum belast bedrag € 50.000,-. De belastingdienst heeft zelf een handig overzicht van het percentage per jaar.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als zzp’er?

In Nederland gelden de volgende belastingtarieven (2018) voor de inkomstenbelasting (voor niet AOW gerechtigden):

t/m € 20.142,- 36,55%
 € 20.143,- t/m € 68.507,- 40,85%
 > € 68.508 51,95%

Wat betekent dit?

Als je in 2018 € 50.000,- winst maakt, dan betaal je over het gedeelte tot € 20.142 36,55% belasting en over de rest 40,80%.

Reken je dit uit dan komt je inkomstenbelasting over 2018 in totaal uit op € 19.559,-.

De berekening hiervan is als volgt: € 7.362,- inkomstenbelasting  over je winst t/m  € 20.142,- en € 12.197,- over de rest.

Schrikken

Misschien schrik je van het bedrag in dit rekenvoorbeeld want het is een behoorlijk bedrag. Wat hier nog niet in is meegenomen zijn de vele aftrekposten waar je gebruik van kan maken als ondernemer. Dankzij deze aftrekposten daalt je belastbare winst behoorlijk en zal ook je belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting flink dalen. Heb je recht op aftrekposten dan wordt belasting betalen ineens een stuk minder erg!

Als je fulltime onderneemt heb je recht op een aantal aftrekposten en betaal je dus een stuk minder. Ervan uitgaande dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling zal je ongeveer het volgende bedrag aan inkomstenbelasting betalen bij:

WinstInkomstenbelasting
€ 10.000,- € 150,-
€ 20.000,- € 650,-
 € 30.000,- € 1.800,-
 € 40.000,- € 5.700,-
 € 50.000,- € 10.000,-
 € 75.000,- € 21.000,-

 

Belangrijk voor de hoogte van de inkomstenbelasting is dus je winst en het al dan niet recht hebben op vrijstellingen. Ga dus altijd goed na waar je recht op hebt en hou de hoogte van je winst gedurende het jaar in de gaten! Zo kan je bijhouden hoeveel belasting je ongeveer moet betalen en kom je niet achteraf voor verrassingen te staan. Een goede administratie en hulp van een goede boekhouder helpen hierbij.

TIP: Om een boekhouder te vinden kun je het platform van Ageras gebruiken. Na met jou gesproken te hebben gaan ze vrijblijvend op zoek naar 3 geschikte boekhouders bij jou in de buurt.

Welke verplichtingen heb ik als zzp’er voor de inkomstenbelasting?

Je bent verplicht:

 • een goede administratie bij te houden om zo je aangifte te onderbouwen mocht de belastingdienst komen controleren
 • over elk jaar inkomstenbelasting te betalen
 • na de definitieve aanslag inkomstenbelasting deze binnen 6 weken te betalen.

Uitstel aanvragen

Normaal moet je als ondernemer je inkomstenbelasting voor 1 mei opgeven, het is echter mogelijk om uitstel aan te vragen tot 1 september. Hier is geen specifieke reden voor nodig en dit kan je makkelijk zelf aanvragen.

Handige boekhoudsoftware voor je inkomstenbelasting als zzp’er

Boekhoudsoftware scheelt je veel tijd, geeft je een goed inzicht in het bedrag dat je moet reserveren voor de inkomstenbelasting en voorkomt fouten in de inkomstenbelasting. Hieronder vind je daarvoor 3 geschikte boekhoudpakketten:

Heb je interesse in een programma?  Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het boekhoudprogramma. Wil je uitgebreider vergelijken? Dan hebben wij een uitgebreid overzicht van boekhoudprogramma’s om te vergelijken.

Kenniscentrum