Zoeken
Zoeken
Zo krijg je het startkapitaal voor jouw eenmanszaak bij elkaar

Inhoud

Inhoud
Zo krijg je het startkapitaal voor jouw eenmanszaak bij elkaar
Zo krijg je het startkapitaal voor jouw eenmanszaak bij elkaar

Geschreven door:

Remko van Buuren
Remko heeft meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement. Als eigenaar van ZakelijkGroeien.nl is het zijn missie om jou weer “in control”...Lees verder over Remko van Buuren →

Gewijzigd op:

22 augustus 2024

Leestijd:

5 minuten

Zo krijg je het startkapitaal voor jouw eenmanszaak bij elkaar

Heb je ervoor gekozen om een eenmanszaak te beginnen? Gefeliciteerd! Want ook al is ondernemen soms best een uitdaging, het is vooral een feestje om voor jezelf te beginnen. Maar ook feestjes kosten geld… want hoe kom je eigenlijk aan startkapitaal voor je onderneming?

Laten we beginnen met een misverstand uit de weg te ruimen. Want hoewel het woord ‘startkapitaal’ anders doet vermoeden, heb je in de meeste gevallen echt geen kapitalen nodig. Het hangt er wel een beetje vanaf of je een restaurant begint of in je eentje op een zolderkamer armbandjes in elkaar knutselt, maar over het algemeen kom je als startende ondernemer met een paar duizend euro een heel eind.

Hoe kom ik aan geld voor mijn onderneming?

1 Sparen

Deze vlieger zal niet voor iedereen opgaan, maar werk je op dit moment in loondienst en overweeg je om een onderneming te starten? Dan is het een goed idee om  – als het financieel mogelijk is – elke maand alvast een deel van je salaris apart te zetten. Zo spaar je elke maand een beetje en hoef je straks niet in één keer je spaarrekening te plunderen.

2 Geld lenen bij de bank

Waarschijnlijk was het één van de opties die als eerste in je opkwam: geld lenen bij de bank. Bij de bekende banken kun je zeker terecht voor een zakelijke lening, maar daarbij vragen ze vrijwel altijd de jaarcijfers van de afgelopen twee of drie jaar. En laat je die als startende ondernemer nou net niét hebben. Gelukkig is er vaak nog een optie: als je minimaal 20-25 % van het gevraagde startkapitaal zelf in kunt leggen, is het meestal toch mogelijk om een zakelijke lening af te sluiten. Kijk hierbij wel goed naar de aanvullende voorwaarden.

Tijdelijk rood staan op je betaalrekening

Wat (bijna altijd) wél kan, is rood staan op je betaalrekening. Het hangt er vanaf hoeveel startkapitaal je nodig hebt en welke voorwaarden jouw bank stelt, maar wellicht is het een overweging waard. Ook zou je kunnen overwegen privé een lening aan te gaan. Hier worden vaak namelijk minder eisen aan gesteld dan aan een zakelijke lening.

3 Microkrediet aanvragen

Een zakelijke lening, maar dan net even anders: dat is microkrediet. De bekendste en grootste aanbieder in ons land is Qredits. Zij werken samen met onder andere ING, de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Als startende ondernemer in het MKB kun je bij Qredits maximaal 50.000 euro lenen.

4 Lenen van vrienden of familie

Het is misschien wel de makkelijkste manier om aan geld te komen: lenen van vrienden, familie of bekenden. Vroeger stond dit ook wel bekend als de tante Agaath-lening, naar een fictieve suikertante. Later kreeg het de term ‘durfkapitaalregeling’, vanwege de risico’s van deze manier van investeren. Sinds 2011 zijn de fiscale voordelen van deze regeling stopgezet. Er gaan inmiddels wel stemmen op voor een comeback van de Tante Agaath-lening, maar zover is het nog niet.

Uiteraard kun je er nog steeds voor kiezen om geld te lenen van familie of vrienden, maar maak dan wel duidelijke afspraken over de hoogte van het bedrag, de verschuldigde rente en de termijnen waarin je de lening afbetaalt. Wees eerlijk over de risico’s die hij of zij loopt en leg alle afspraken schriftelijk vast.

5 Crowdfunden

Het is de laatste jaren hot en happening: crowdfunden. En wees eerlijk: als jij een briljant idee hebt voor jouw eenmanszaak, waarom zou je het dan niet proberen? Er zijn verschillende manieren om een crowdfundingsactie op te zetten en zo het startkapitaal bij elkaar te vergaren. Zo kun je onder andere mensen laten doneren (zonder tegenprestatie), maar ook een tegenprestatie beloven in ruil voor een investering of je ‘crowd’ laten meedelen in de waardeontwikkeling van je bedrijf.

6 Particuliere investeerders

Je hebt het programma vast wel eens voorbij zien komen op tv: Dragon’s Den. In dit tv-programma pitchen ondernemers hun veelbelovende concept, in de hoop dat één of meerdere miljonairs hun plan financieel willen ondersteunen. Nou hoef je als startende ondernemer uiteraard niet gelijk mee te doen aan een tv-programma, maar je kunt wel op zoek gaan naar één of meerdere particuliere investeerders. Zulke particuliere investeerders noemen we ook wel ‘business angels.’ Wist je dat er zelfs een Business Angels Netwerk bestaat?

7 Leasen

Als je de keuze hebt gemaakt om een eenmanszaak te beginnen, lijkt het misschien logisch om alle benodigdheden zelf te kopen. Maar dat hoéft natuurlijk niet. Sterker nog: tegenwoordig kun je van alles leasen: van koffiemachines tot hijskranen en van bedrijfsauto’s en fitnessapparaten. Dat klinkt natuurlijk ideaal: maar let op, geld lenen kost geld. Reken je dus niet rijk en houd altijd in je achterhoofd dat je alles, inclusief rente, moet terugbetalen.

Dit zijn de meest voorkomende manieren om aan startkapitaal voor jouw eenmanszaak te komen.  Er zijn veel mogelijkheden, het kan dus ook een goede keuze zijn om verschillende bronnen te combineren. Zorg er wel altijd voor dat je zelf in ieder geval voor een deel ook zelf in je bedrijf investeert. Want als jij het al niet durft zal een iemand anders het al helemaal niet willen.

Deel het artikel
Wat vond je van dit artikel?

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Leestijd:

6 minuten

Stel je voor: je zoekt een goede koptelefoon en komt een merk tegen dat het verhaal vertelt van muzikanten die

Leestijd:

3 minuten

Een succesvolle bedrijfsvoering begint met overzicht en efficiëntie. Of je nu een kleine webshop runt of een groot magazijn beheert,

Leestijd:

6 minuten

Stel je voor: je typt “het weer in Amsterdam” in Google en binnen een fractie van een seconde krijg je

Leestijd:

3 minuten

Als zzp’er heb je dagelijks te maken met zakelijke betalingen. Of het nu gaat om het boeken van een werkplek,

Leestijd:

4 minuten

Misschien denk je dat een zakelijk vast telefoonnummer een beetje ouderwets is, omdat het merendeel van alle communicatie nu gaat

Leestijd:

3 minuten

Als ondernemer weet je hoe belangrijk een betrouwbare en efficiënte bedrijfsauto is. De Volkswagen UP heeft z’n plekje al lang

Verzekering aanvragen

Kom op de wachtlijst voor de Groeihub

Aanmelding training bedrijfsplan

Ontvang gratis advies over een zakelijke lening

Vul onderstaande vragenlijst in en een van onze experts zal contact met je opnemen. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Als bedankje krijg je onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Meer tips?