Ben je startende ondernemer, freelancer of wil je zzp’er worden en vraag je je af of het verstandig is om een zakelijke rekening te openen? Een begrijpelijke vraag. Als je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan kun je een zakelijke rekening openen en zo je zakelijke en privé financiën scheiden. Zo krijg je een goed overzicht van je boekhouding en een duidelijk beeld van je inkomsten en uitgaven. Hier lees je redenen en uitleg die je helpen een keuze te maken voor het afsluiten van een rekening voor je bedrijf. Bedenk: als ondernemer ben je niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen. Ook niet voor belasting- en BTW-aangifte.
Startende ondernemers, freelancers, zzp’ers en particulieren die af en toe een betaalde opdracht uitvoeren, gebruiken vaak hun privé bankrekening voor betalingen en inkoop. Dat kan en dat mag. Het is goedkoper en het lijkt een eenvoudige oplossing. Maar als je opdrachtenstroom toeneemt, dan zal je ook meer zakelijke transacties doen. Alles op één bankrekening is niet slim als je bedrijf wat groter is. Voor je het weet is je financiële huishouding een onoverzichtelijk rommeltje geworden waar je niet meer uit komt. Snelle aanlevering aan boekhouder, duidelijkheid voor belastingaangifte en terugzoeken van betaalde en overgemaakte bedragen: dat lukt dan niet zo gemakkelijk meer. Dat kan ongewenste stress opleveren. Het openen van een zakelijke rekening biedt dan zeker uitkomst.
Voordelen van een zakelijke rekening:
Professioneel
Geloof het of niet, maar een zakelijke rekening oogt professioneel en kan voor klanten en opdrachtgevers een belangrijke onderscheidende factor zijn. Controllers, boekhouders en administrateurs nemen een zakelijk bankrekeningnummer eerder serieus. Dit kan bijvoorbeeld bij betaling van je facturen in je voordeel werken. Denk aan betalingstermijnen die door opdrachtgevers eerder serieus genomen worden of aan onderzoek naar de kredietwaardigheid van jouw bedrijf.
Overzicht
Met een duidelijk overzicht is de eerste winst voor jezelf binnen. In een oogwenk zie je met gescheiden rekeningen je zakelijk inkomsten en uitgaven en je privé geldstromen. Zowel op pc, mobiele telefoon als op papier. Handig als je wilt weten hoe je bedrijf ervoor staat, of er nog betalingen uitstaan, of de btw-aangifte is voldaan, je abonnementen zijn betaald en hoe het zit met creditcard, tankpas etc. Uiteraard horen bij een zakelijke rekening een eigen betaalpas en als je wilt zelfs een creditcard. Een boekhoudprogramma en iDeal-betalingen aan jouw bedrijf (bijvoorbeeld voor je webshop) behoren tot de mogelijkheden van een zakelijke bankrekening: deze opties heb je bij een privé bankrekening niet.
Zakelijk sparen
Met ondernemen verdien je geld, maar het kóst ook geld. Het is daarom slim om te sparen op een zakelijke rekening, bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen voor investeringen en toekomstige aankopen, betaling van jaarlijks terugkerende kosten of huur van apparatuur of (tijdelijk) kantoor. Via een privérekening loop je het risico dat jouw zakelijke centen op de grote hoop ‘verdwijnen’ of ‘verdampen’(doordat je het al te makkelijk uitgeeft).
Kies de juiste bank
Bij een zakelijke rekening hoort een zakelijk adviseur. Een adviseur is voor starters of ondernemers met gerichte financiële vragen natuurlijk erg prettig. Keuze van bank hangt af van de voordelen die ze je kunnen aanbieden. Die zijn voor zakelijke en privé doelen vaak verschillend. Sommige banken hebben de voorwaarde dat een privérekening niet als zakelijke rekening gebruikt màg worden. Kies de bank voor de situatie die bij je past. Tip: let op de starterspakketten; soms is een zakelijke rekening het eerste jaar gratis.
Zakelijke rekening en je boekhouding
Het voordeel van een zakelijke rekening is dat het je boekhouding een stuk makeklijker maakt als je een boekhoudpakket gebruiit. Koppel je zakelijke rekening aan een boekhoudpakket en je hoeft niet steeds de betalingen handmatig bij te werken in je boekhouding. Dit gaat dan automatisch waardoor je veel tijd bespaart.
De onderstaande boekhoudprogramma’s bieden een handige bankkoppeling:
Nadeel van een zakelijke rekening:
Het kost geld
Bovenstaande voordelen hebben een prijs en het is aan jou of je dat wil investeren. Heb je een kleine jaaromzet? Dan zijn de jaarlijkse kosten van zo’n 100 euro wellicht aan de forse kant. Heb je veel of steeds meer zakelijke transacties? Dan kunnen de kosten oplopen, vooral als jouw bank per transactie met je afrekent. Door betalingen te clusteren, bijvoorbeeld per klant of per periode (factuur per maand of kwartaal), kun je dan weer slim kosten besparen.
Zakelijke betaalrekening: overzichtelijk en professioneel
Zie je door het bomen het bos niet meer en dreig je het financiële overzicht kwijt te raken? Wil je een professioneler imago of aanvullende dienstverlening (iDeal voor webshop) aanbieden aan je markt? Is besparing op je boekhoudkosten een aandachtspunt? Kun je wat hulp gebruiken wat betreft zakelijke betalingen, sparen en financiële inrichting? Als je omzet groter is dan een maandsalaris en de hoeveelheid transacties in verhouding zijn met je kosten, dan is het een goed idee om een zakelijke rekening te openen. Oriënteer je goed en kies de bank die bij je past.