Ben je ziek als ZZp’er? Helaas ben je niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Wil je starten als ondernemer, dan is het dus belangrijk dat je goed nadenkt over je plan van aanpak als je ziek wordt. Hoe zorg je voor voldoende financiële middelen als je geen inkomen hebt? En hoe zit het met een arbeidsongeschiktheidsverzekering als ZZP’er? Ontdek in deze blog hoe je zo goed mogelijk voorbereid bent.
Hoe zit het bij ziekte als je ZZP’er bent?
Uitbetaling bij ziekte als ZZP’er is anders geregeld dan als je in loondienst bent bij een werkgever. In deze laatste situatie heb je volgens het Burgerlijk Wetboek namelijk recht op doorbetaling. Je werkgever is verplicht minimaal 70% van je loon door te betalen. Na een periode van 2 jaar kan je in aanmerking komen voor een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.
Dit omschreven vangnet van loondoorbetaling en uitkering is niet van toepassing als je ondernemer bent. Kortom, bij ziekte als ZZP’er heb je geen inkomen. Bij arbeidsongeschiktheid als ZZP’er zijn er dus geen andere inkomstenbronnen waar je gebruik van kunt maken. Gevolgen als betalingsachterstand en oplopende schulden zijn ingrijpend. Advies is dan ook om een verzekering af te sluiten en/of voldoende buffer op te bouwen.
Ben je zwanger terwijl je ondernemer bent, dan gelden er weer andere regels. Weten hoe dit zit? Je leest het in deze blog.
Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering is er?
Iets als een uitkering bij ziekte als je ZZP’er bent, is er niet. Het is dan ook verstandig om jezelf beschermen tegen inkomensverlies bij ziekte met een ziekteverzekering voor ZZP’ers. De belangrijkste en meestgebruikte is de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ZZP. Je betaalt hier een maandelijkste premie voor aan de verzekeraar. Gemiddeld ligt dit bedrag rond de 100 à 400 euro, afhankelijk van onder andere de dekking die je hebt gekozen en je inkomen.
Word je ziek en heb je een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ZZP, dan ontvang je tot je herstel of pensioenleeftijd meestal rond de 70 a 80% van je laatstverdiende inkomen. Wel zijn er enkele voorwaarden voor het ontvangen van deze inkomstenbron, waaronder het indienen van een medische verklaring.
Wat als je de premie voor ziekteverzekering voor ZZP’ers niet kan betalen?
Kan of wil je de premiekosten voor AOV niet betalen, dan zijn er nog andere inkomstenbronnen waar je (tijdelijk) gebruik van kunt maken:
- In sommige gemeente kan je beroep maken op het sociale vangnet. Een voorbeeld van zo’n uitkering is de bijstandsregeling voor zelfstandigen. Om erachter te komen of dit mogelijk is bij jouw gemeente, kan je het beste contact opnemen en vragen naar dit type ondersteuning.
- Afhankelijk van jouw situatie kan je gebruik maken van regelingen bij ziekte als ZZP’er, waaronder de Ziektewet (ZW) of WIA. Wel moet je dan aan specifieke en strenge voorwaarden voldoen. Zo moet je aan kunnen tonen dat je alle mogelijkheden hebt geprobeerd om zelf aan een inkomstenbron te komen.
Wil je verzekerd zijn van financiële middelen tijdens arbeidsongeschiktheid als ZZP’er, dan geldt het advies om een financiële buffer op te bouwen. In de meeste gevallen zit je goed als dit bedrag rond de 6 maanden aan je vaste laten ligt. Voor meer zekerheid geldt het advies een AOV af te sluiten. Vraag eenvoudig je verzekering aan via de banner onderaan dit artikel.
Veelgestelde vragen (FAQ) over ziek als ZZP’er
Raak je volledig arbeidsongeschikt als zelfstandig ondernemer, dan raakt je complete inkomen weg. Totdat je recht hebt op AOW of pensioen ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van voldoende reserve. Wil je meer weten over wat te doen bij arbeidsongeschiktheid als ZZP’er? Onderaan deze pagina worden de 3 meestgestelde vragen over verzekering tegen schadeclaims ZZP beantwoordt.