Wat zijn liquide middelen?

Een begrip dat je in de financiële wereld vaak tegenkomt is liquiditeit. Je hebt er vast weleens van gehoord. Ook binnen jouw bedrijf werk je met liquide middelen. Daarnaast kan iemand weleens vragen stellen over de liquiditeit binnen jouw bedrijf. Misschien dat een bank of een collega-ondernemer er naar vraagt. Welk antwoord geef je dan?

Het is daarom goed om te begrijpen wat liquiditeit precies is. Het gaat daarbij om de volgende vragen: Wat zijn liquide middelen, en wat is de betekenis van liquide middelen op de balans van jouw bedrijf? Zodat je precies weet wat liquide middelen zijn. Maar ook dat je weet hoe belangrijk ze zijn. Handig om alvast te onthouden is dat het bij liquide middelen gaat om al het contante kasgeld en de banktegoeden die vrij opneembaar zijn binnen jouw bedrijf.

De betekenis van liquide middelen

De liquide middelen gebruik jij om de dagelijkse rekeningen van jouw bedrijf te betalen. Bijvoorbeeld de factuur voor de maandelijkse huur van het bedrijfspand, de crediteuren en de kosten van het personeel. Dit betaal jij met het geld dat op de bankrekening staat. Het kasgeld is bij veel bedrijven voor kleine uitgaven of voor vergoedingen in relatie met het personeel.

Letterlijk gaat het bij liquide middelen om ‘vloeibare of vlottende middelen’. Geld waar je direct bij kan en waarmee jij snel alle kanten op kunt.

Liquide middelen op de balans

De liquide middelen op de balans vind je links op de debetzijde. Zie je het banksaldo op de rechterzijde staan (credit), dan is er sprake van een tekort. Waar de liquide middelen op de balans staan zegt dus al veel. Er is een tekort omdat je rood staat op de betaalrekening. De liquide middelen vormen samen met andere posten, die eveneens binnen zeer korte termijn liquide gemaakt kunnen worden, de vlottende activa. Het volgende voorbeeld maakt het duidelijk.

Voorbeelden van liquide middelen op de balans

 • Debetzijde van de balans (links)
 • VASTE ACTIVA
  • Gebouwen 150.000 euro
 • VLOTTENDE ACTIVA
  • Debiteuren 3.600 euro
  • Voorraad goederen 14.500 euro
  • Banksaldo 2.155 euro
  • Kasgeld 289 euro
 • TOTAAL VAN DE ACTIVA
 • het totaal van de activa 170.544 euro

De liquide middelen staan dikgedrukt op de balans.

Extra informatie over liquide middelen op de balans

De liquide middelen vallen dus onder de vlottende activa op de balans. Maar de vlottende activa is meer dan alleen de liquide middelen zoals je kunt zien. Het gaat bij liquide middelen alleen maar over het totaal aan geld. De voorbeelden van liquide middelen zijn het saldo op de bank en het contante geld in de kas. In het voorbeeld staan ze dik gedrukt. Ten eerste gaat het dus om alle middelen die jij direct kunt gebruiken om rekeningen mee te betalen. En ten tweede is het heel belangrijk om altijd over voldoende liquide middelen te kunnen beschikken. Want als je er te weinig van hebt je in betalingsproblemen kunt komen. Of in het ergste geval kun je zelfs failliet gaan.

Boekhoudsoftware

Makkelijk met de boekhouding aan de slag? Start vandaag nog met een van deze programma’s:

 

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.