Wat is omzet?

De term ‘omzet’ is een begrip dat in de economische sector veel wordt gebruikt als het om bedrijven en geld gaat. Veel mensen wel een gevoel bij de term omzet, maar kunnen niet goed uitleggen wat omzet of bedrijfsomzet precies inhoudt. Ze denken dat omzet pure winst is, maar er zijn verschillen tussen omzet en winst. In dit blog gaan we in op de vraag wat is omzet en, op het verschil tussen omzet en winst, ofwel: wat is omzet en wat is winst? Verder gaan we in op de vraag hoe je op een slimme en efficiënte manier de omzet berekenen kunt van je eigen onderneming en hoe het zit met de verhouding bruto omzet netto omzet.

Wat is omzet en wat is winst?

Omzet en winst zijn niet hetzelfde. Daarom is het van belang om eerst beide economische begrippen goed te definiëren, zodat we weten wat beide termen precies inhouden en betekenen. Het begrip omzet wordt door economen gedefinieerd als: ‘Alle inkomsten van een bedrijf of zzp’er in een specifieke periode.’ De omzet wordt bepaald door de inkomsten van alle geleverde producten en/of diensten op te tellen en te laten meewegen. De hoogte van de omzet wordt bepaald door de producten en diensten die geleverd worden, oftewel de afzet, en verder natuurlijk door zaken als vraag en aanbod, en de gangbare prijzen.

De winst van een bedrijf is niet hetzelfde als de omzet. Onder winst wordt het bedrag verstaan dat een bedrijf overhoudt als alle onkosten (inkoop, salariskosten, productiekosten, et cetera) van de omzet zijn afgetrokken. Het bedrag dat dan overblijft, is de winst die geboekt is. En hoe zit het met bruto omzet netto omzet? Winst is feitelijk de netto omzet, dus alles wat aan producten en winsten is gemaakt, maar daar moeten dan nog de gemaakte onkosten (zoals klanten die niet betalen of goederen die zijn teruggestuurd na aankoop) vanaf gehaald worden.

Hoe wordt de omzet van een bedrijf berekend?

Nu we een antwoord hebben op de vraag Wat is omzet, bekijken we hoe je als bedrijfseigenaar of zzp’er de omzet berekenen kunt die jouw bedrijf of onderneming jaarlijks maakt. De omzet wordt bepaald door de producten die je verkoopt en de prijzen daarvan. Heb je bijvoorbeeld in jouw assortiment een houten tafel van 400 euro, een bureaustoel van 120 euro en een boekenkast van 200 euro. En? En verkoop je van elk product jaarlijks 300 exemplaren? Dan is de omzet van jouw bedrijf 400 x 300 euro, 120 x 300 euro en 200 x 300 euro. De omzet van jouw onderneming bedraagt dan over het betreffende jaar 216.000 euro. Zoals we hiervoor al stelden moet, om de netto winst van jouw onderneming uit te rekenen, hier van de onkosten nog worden afgetrokken. Denk hierbij aan retourzendingen en aan klanten die hun rekening niet hebben betaald.

Boekhoudsoftware

Makkelijk met de boekhouding aan de slag? Start vandaag nog met een van deze programma’s:

 

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.