Search
Search

Wat is winst?

Winst is een positieve uitkomst van het verschil tussen opbrengst en uitgaven. Je hebt als zzp-er of startende ondernemer zowel met inkomsten als kosten te maken. Zo stuur je facturen voor geleverde diensten of producten en zijn dit inkomsten voor je bedrijf. Uitgaven zijn bijvoorbeeld zakelijke kosten, maar ook facturen die je aan leveranciers moet betalen. De winst is dus de opbrengst minus de kosten.

Winst berekenen

Bij het berekenen van de winst is er sprake van brutowinst en nettowinst. Bij brutowinst betreft het de uitkomst van de omzet minus de inkoopkosten van de dienst of het product. Om van brutowinst naar nettowinst te komen, dien je nog rekening te houden met andere bedrijfskosten. De nettowinst betreft dan de winst uit onderneming en daar moet je nog weer belasting over betalen.

Brutowinst = omzet minus inkoopkosten

Nettowinst = brutowinst minus bedrijfskosten

Voorbeeld winst berekenen:

Stel je bedrijf verkoopt fietsen voor € 1.000 per stuk. In een maand zijn er 10 fietsen verkocht en de inkoopprijs bedraagt € 500 per stuk. De brutowinst in deze periode is dan € 10.000 minus € 5.000 = € 5.000. Om tot de nettowinst te komen, moet je de bedrijfskosten er nog afhalen. De bedrijfskosten in dit voorbeeld zijn € 1.000.

Nettowinst = brutowinst van € 5.000 minus € 1.000 bedrijfskosten = € 4.000

Winst uit onderneming

Winst uit onderneming betreft de nettowinst die je eenmanszaak of vof in een bepaalde periode maakt en waarover je belasting moet betalen. De winst uit je zzp-onderneming geef je dan ook op bij het doen van de inkomstenbelasting. Overigens bestaat winst uit onderneming voor de inkomstenbelasting uit het inkomen uit werk en woning in box 1. Heb je geen winst gedraaid, maar verlies geboekt? In dat geval is er sprake van verlies uit onderneming.

Bij het doen van de belastingaangifte is de winst uit onderneming te verminderen met fiscale voordelen. Voldoe je aan de criteria om voor de ondernemersaftrek in aanmerking te komen? In dat geval mag je de zelfstandigenaftrek in mindering brengen op de winst uit onderneming. Ben je een startende zzp-er dan geldt dat daar een extra startersaftrek bovenop komt. Bovendien mag je als ondernemer gebruikmaken van de MKB-vrijstelling om de winst verder te verminderen. Uiteindelijk blijft er dan een belastbare winst uit onderneming over op basis waarvan de belastingafdracht wordt berekend.

Verschil winst en omzet

Het is als zzp-er goed om te weten dat er een verschil is tussen winst en omzet. Het totaal van alle verkopen in een periode bedraagt de omzet. Bijvoorbeeld de omzet van een maand, kwartaal of jaar exclusief btw. Er is voor de omzet een formule beschikbaar:

Omzet = prijs x afzet

Je hebt bijvoorbeeld voor totaal € 500 aan producten verkocht voor € 2 per stuk. In dit voorbeeld is de afzet een aantal van 250 stuks. Je hebt 250 producten verkocht voor elk € 2 en dat levert een omzet op van € 500.

De brutowinst is het bedrag dat je overhoudt als je de inkoopkosten van de omzet aftrekt. De uitkomst daarvan verminder je met bedrijfskosten om tot de netto winst te komen ofwel winst uit onderneming. Overigens is het belangrijk om te weten dat je op papier winst kan hebben zonder dat het geld al op je bankrekening staat. Op het moment dat jij een factuur de deur uit doet naar een klant wordt in de boekhouding, btw en belasting al rekening gehouden met dat bedrag.

Boekhoudsoftware

Makkelijk met de boekhouding aan de slag? Start vandaag nog met een van deze programma’s:

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Als bedankje krijg je onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.

Meer tips?