Het urencriterium van 1225 uur per jaar voor ondernemers

Het urencriterium van 1225 uur per jaar voor ondernemers

Werk je in een heel jaar meer dan 1.225 uur in je bedrijf? En heeft je bedrijf als rechtsvorm de eenmanszaak, vof of maatschap? Dan voldoe je aan het urencriterium van de Belastingdienst dat mede bepaalt of je gezien wordt als ondernemer. Met de vaststelling dat je ondernemer bent, kom je in aanmerking voor diverse aftrekposten en betaal je minder inkomstenbelasting. Maar welke uren tellen hiervoor allemaal mee en hoe bewijs je deze uren?

Wanneer ben je een ondernemer volgens de Belastingdienst?

Het urencriterium van 1225 uur is een van de criteria die de Belastingdienst hanteert om te bepalen of je ondernemer bent. Naast het urencriterium zijn de antwoorden op de volgende vragen van belang om te bepalen of je een duurzame onderneming draait:

  • Heb jij een eenmanszaak of zit je in een vof?
  • Maak je winst?
  • Loop je ondernemersrisico?
  • Maak je reclame voor jouw bedrijf?
  • Hoeveel opdrachtgevers heb je?
  • Ben jij aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen beoordeelt de Belastingdienst of je als zzp’er een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Belangrijk is dat uit de antwoorden blijkt dat er sprake is van een duurzame onderneming. Doe de ondernemerscheck om na te gaan of de Belangdienst jou ziet als ondernemer.

De meeste vereisten om als ondernemer te kwalificeren voor de inkomstenbelasting zijn simpel te toetsten. Zo is het makkelijk te beoordelen of je winst maakt, ondernemersrisico neemt, als eenmanszaak of vof geregistreerd staat, je meer dan één opdrachtgever hebt en je aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming. Deze vereisten blijken al snel uit je registratie bij de Kamer van Koophandel en je financiële administratie.

Het tegenovergestelde geldt voor het urencriterium. Dat is als vereiste namelijk lastig vast te stellen. Terwijl het wel een van de belangrijkste vereisten is om aan te voldoen. Kun je als ondernemer niet aannemelijk maken dat je 1225 uur aan je onderneming hebt besteed? Dan ben je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer en vervalt je recht op diverse aftrekposten.

Tips om je uren goed bij te houden voor het urencriterium

Omdat het urencriterium bepaalt of je in aanmerking komt voor diverse aftrekposten, is het kunnen bewijzen van je gemaakte uren belangrijk. Nu is het bijhouden van je uren vaak een lastig karwei. Je doet van alles op een dag, maar dit registreer je meestal niet meteen. Gevolg is dat je niet meer precies weet wat je nou wanneer deed. Zeker niet na een paar dagen, weken, maanden of zelfs jaren.

Urenregistratiesoftware

Wil je dit voorkomen? Zorg er dan voor dat je de urenregistratie zo gemakkelijk en snel mogelijk kan doen, zodat deze altijd klopt. Hiervoor zijn veel handige urenregistratieprogramma’s op de markt. Favorieten van ons zijn:

Alternatief voor deze urenregistratiesoftware is het bijhouden van je uren in Excel (download hier een gratis template) en of je agenda. Bewaar je papieren agenda (als je die nog gebruikt) ook altijd, zodat je aannemelijk kunt maken dat je voldoende uren voor je onderneming hebt gedraaid.

Welke uren tellen wel en niet mee?

Zowel je directe (declarabele) als indirecte (niet-declarabele) uren tellen mee voor het urencriterium. Het gaat dus niet alleen om de uren die je kunt factureren. Ook de uren waarin je je administratie bijwerkt, acquisitie pleegt of voorraad inkoopt, horen bij de uren die je voor je onderneming werkt. Belangrijk hiervoor is wel dat je in de uren die je registreert, ook daadwerkelijk werkt voor je onderneming. De uren waarin je slechts beschikbaar bent, tellen niet mee voor het urencriterium. De Belastingdienst geef zelf het volgende voorbeeld om het verschil uit te leggen:

“Bart heeft een webhostingbedrijf. Hij is in het weekeinde 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor zijn klanten. De klanten bellen als er een storing met hun website is. Dat komt ongeveer 1 keer in de maand voor. Bart is 4 uur bezig om de storing op te lossen. Deze 4 uur mag Bart meerekenen voor het urencriterium. De overige 44 uur dat hij bereikbaar was, mag hij niet meerekenen voor het urencriterium, omdat hij die uren niet gewerkt heeft.”

Wat levert het urencriterium op?

Als je aan het urencriterium voldoet kom je in aanmerking voor aftrekposten als de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek (als onderdeel van de ondernemersaftrek). Hiernaast is er ook nog de MKB-winstvrijstelling. De MKB-winstvrijstelling bedraagt 14% van de winst na toepassing van de ondernemersaftrek. Het is dus zeker aantrekkelijk om voor de inkomstenbelasting als ondernemer te kwalificeren en te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. Houd daarom als zzp’er een goede urenadministratie bij om aan te tonen dat je aan de eisen voldoet.

Jasper Runneboom

Oprichter van zakelijkgroeien.nl. Onderneemt sinds 2011 zelf met vallen en opstaan. Gek op cijfers en wat het zegt over je bedrijf. Ook al die tijd al interesse in online marketing. Vindt dat iedereen in zijn leven minstens een keer ondernemer geweest moet zijn.

Andere interessante artikelen

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers.

Bekijk ons aanbod »

Handig

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
5/5
4.5/5