Search
Search
Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als ik parttime als zzp’er werk?

Inhoud

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als ik parttime als zzp’er werk?
winst verlies
Picture of Lilian Havermans

Lilian Havermans

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als ik parttime als zzp’er werk?
Lilian Havermans
Leestijd: 3 minuten

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als ik parttime als zzp’er werk?

Het komt vaak voor dat mensen die zzp’er willen worden, in eerste instantie op parttime basis gaan ondernemen. Je blijft dus (gedeeltelijk) werken voor je werkgever, terwijl je een (groot) deel van je vrije uren besteedt aan je eigen onderneming. De belangrijkste reden dat veel mensen voor zo’n overgangsperiode kiezen is dat je minder financieel risico neemt omdat je je baan (gedeeltelijk) behoudt.

Hoe de inkomstenbelasting wordt berekend bij parttime zzp’en, is afhankelijk van het aantal uren dat je als zzp’er werkt en hoe de verhouding zzp’en versus werken in loondienst is:

  1. Je bent ondernemer: ondernemen neemt meeste tijd in beslag

Je steekt meer dan 50%* van het totale aantal uren (dus ondernemen én loondienst) in je onderneming én je besteedt in een jaar 1225 of meer uren aan je onderneming (let op: die 1225 uren zijn fors: in een jaar betekent dit dat je 49 weken lang 25 uur per week moet ondernemen). Als je hieraan voldoet, ziet de Belastingdienst je als ondernemer (en jouw werkzaamheden als “winst uit onderneming”).

Als ondernemer heb je recht op MKB-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek, en als startend ondernemer heb je recht op startersaftrek (alleen in de eerste jaren, lees de voorwaarden). Deze aftrekposten zorgen ervoor dat je belastbaar inkomen een stuk lager wordt en daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. In 2023 mag je € 5.030,- aftrekken voor de zelfstandigenaftrek. De startersaftrek is in 2023 € 2.123,-. De MKB-winstvrijstelling is 14% van de winst na aftrek van aftrekposten als zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Je moet in dit geval aannemelijk kunnen maken dan je aan het urencriterium van 1225 ondernemersuren in een jaar voldoet én dat je meer dan 50% voor je onderneming werkt*. Daarom is het van belang dat je een urenregistratie bijhoudt van de uren die je als ondernemer werkt en ook van de uren in loondienst.

2. Je bent geen ondernemer: werken in loondienst neemt meeste tijd in beslag

Als de situatie andersom is (je werkt minder dan 50%* en minder dan 1225 uren voor je onderneming), dan ziet de Belastingdienst de ondernemerswerkzaamheden naast je werk in loondienst als “inkomsten uit overig werk”. Je geeft je verdiensten wel op aan de Belastingdienst, maar je hebt dan geen recht op zelfstandigenaftrek, startersaftrek of MKB-winstvrijstelling. Daardoor valt de inkomstenbelasting hoger uit dan voor ondernemers. In dat geval hoef je je ook niet in te schrijven voor de Kamer van Koophandel.

Let op: Als je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, kun je toch ondernemer zijn voor de btw.

* Was je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan de voorwaarde dat je meer dan 50% aan je onderneming moet besteden dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). 

Deel het artikel
Wat vond je van dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lilian Havermans

Lilian Havermans is content specialist / senior webredacteur. Opgeleid als journalist houdt zij zich sinds 2005 bezig met het vak webredactie. Schrijven is haar absolute passie. Lilian heeft een brede interesse en publiceert over tal van onderwerpen. Sinds 2010 is Lilian zzp’er en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met ondernemen, boekhouding en financiële zaken rondom het ondernemerschap. Ze weet inmiddels haar weg te vinden in de wirwar van wetgeving, belastingregels en allerlei andere voorwaarden en eisen die gelden voor ondernemers in het algemeen en zzp’ers in het bijzonder. Lilian wil – net als Jasper – graag haar ervaring inzetten om andere ondernemers te helpen met groeien. Ze publiceert regelmatig artikelen op zakelijkgroeien.nl. Meer over Lilian weten? lilianhavermans.nl

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Leestijd: 3 minuten

Heeft jouw bedrijf een jaar voor in de boeken achter de rug? Een jaar vol mooie evenementen, nieuwe projecten en

Leestijd: 3 minuten

Als zzp’er geniet je van flexibiliteit en mag je alles op je eigen manier aanpakken. Wel brengt zelfstandig werken nieuwe

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je zaken als zzp’er goed lopen en je houdt geld over aan het eind van de maand, dan zijn

Leestijd: 3 minuten

Vrijwel iedere ondernemer krijgt er dagelijks mee te maken: facturen die niet binnen de betalingstermijn betaald worden. Vervelend, want dit

Leestijd: 3 minuten

Bij een nieuwe bestelauto hoort natuurlijk ook een goede verzekering. Je wilt zonder zorgen van je nieuwe wagen gebruik kunnen

Leestijd: 8 minuten

  Een van de vele manieren om als zzp’er aan klanten te komen is via LinkedIn. Als je jouw LinkedIn-profiel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Als bedankje krijg je onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.

Meer tips?