Welke aftrekposten zijn er voor zzp’ers?

Welke aftrekposten zijn er voor zzp’ers?

Eens in de zoveel tijd is het weer zover en moet je als ondernemer belastingaangifte doen. Valt het vaak tegen hoeveel je moet afdragen aan de Belastingdienst? Wellicht heb je aftrekposten gemist waar je gebruik van had kunnen maken. Verdiep je daarom in de verschillende mogelijkheden die je als zzp’er hebt voor belastingaftrek, zodat je de volgende keer extra goed voorbereid je belastingaangifte doet.

Er zijn verschillende opties om belastingaftrek te krijgen. Waarschijnlijk is niet elke aftrekpost op jouw bedrijf van toepassing, maar alle beetjes helpen om jouw onderneming financieel naar een hoger niveau kunnen te tillen.

Kortweg zijn er drie aftrekposten die aantrekkelijk zijn voor zzp’ers om toe te passen: zelfstandigenaftrek, startersaftrek en investeringsaftrek. Daarnaast kun je onder bepaalde voorwaarden verschillende zakelijke kosten aftrekken bij je aangifte.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

De zelfstandigenaftrek en de startersaftrek zijn handige aftrekposten voor zelfstandig ondernemers. De zelfstandigenaftrek kun je toepassen wanneer je ondernemer voor de Belastingdienst bent en het urencriterium haalt van 1.225 uur per jaar. Het bedrag neemt tot in ieder geval 2036 jaarlijks af. In 2022 is deze post € 6.310 en volgend jaar waarschijnlijk € 5.950. Dit bedrag mag je alleen van de winst aftrekken.

De startersaftrek is een aanvulling op de zelfstandigenaftrek. Deze post omvat een bedrag van € 2.123. Voorwaarde is wel dat je in de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer was en nog geen drie keer gebruik hebt gemaakt van deze regeling voor startende ondernemers.

Verrekenen van de aftrek

Wanneer je recht hebt op de zelfstandigen- en/of startersaftrek, kan het zijn dat het bedrag dat je mag aftrekken hoger is dan de winst. Soms verrekent de Belastingdienst de zelfstandigenaftrek over meerdere jaren. Als je startersaftrek toepast, mag je dit hogere bedrag ook verrekenen met andere inkomsten die je hebt uit winst en woning en hoeft het niet over meerdere jaren gespreid te worden.

Investeringsaftrek

Wil jij graag zakelijk groeien? Dan steek je waarschijnlijk regelmatig extra geld in je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan investeringen als een nieuwe laptop, gereedschap of vergunningen. De kosten voor dit soort bedrijfsmiddelen mag je onder bepaalde voorwaarden deels aftrekken bij het doen van aangifte. Er zijn overigens verschillende vormen van investeringsaftrek.

Voorbeelden die voor veel zzp’ers interessant zijn, zijn de kleinschaligheidsaftrek en de energie-investeringsaftrek. Afhankelijk van de hoogte van je investering kun je een bedrag hiervan aftrekken van de belasting.

Zakelijke kosten

Maak je veel zakelijke kosten, zoals huur van een kantoorruimte, abonnementen en verzekeringen (bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering), kijk dan ook eens hoeveel van deze kosten je af kunt trekken.

De btw mag je niet aftrekken, maar deze kun je aftrekken van de omzetbelasting. Voorwaarde is wel dat het aannemelijk is dat je de kosten hebt gemaakt voor je bedrijf – dit moet je aan kunnen tonen. Sommige kosten (tot € 450 excl. btw) mag je binnen één belastingjaar aftrekken, maar er zijn ook kosten die over meerdere jaren verspreid worden afgeschreven.

Ben je startende ondernemer? Dan mag je de kosten die je maakt voor de oprichting van je bedrijf ook aftrekken. Houd de facturen van zaken als marktonderzoek of de aanschaf van een laptop dus bij de hand wanneer je aangifte doet.

Overige aftrekposten

Als laatste zijn er nog enkele andere kosten die je af kunt trekken. Denk bijvoorbeeld aan je eigen spullen die je gebruikt voor je onderneming, zoals je privételefoon of wanneer je een kantoor aan huis hebt. Voort de voorwaarden voor het aftrekken van deze kosten, kun je terecht bij de Belastingdienst.

Zeker als je vaak netwerkt als zzp’er, is het volgende handig om te weten: zakelijke reiskosten, zakelijke borrels en diners met zakenrelaties zijn ook (deels) aftrekbaar. Ook in dit geval geldt dat er verschillende voorwaarden van toepassing zijn. Bovendien hanteert de Belastingdienst verschillende percentages over dit soort kosten. Het maximumbedrag dat je mag aftrekken is in ieder geval € 1.500.

Maak je winst als zzp’er? Dan kun je ook mkb-winstvrijstelling toepassen. Daarmee hoef je over 14% van je winst geen belasting te betalen. Met het bedrag dat je daarmee overhoudt kun je als zzp’er nog verder groeien!

 

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Andere interessante artikelen

Handboek ondernemen 2021

Download hier gratis het handboek ondernemen van de Belastingdienst voor 2021 Hierin vind je alle antwoorden van de Belastingdienst zelf op vragen ...
Gepost op: 15 augustus 2019

Hoe kies je een goede boekhouder?

Als ondernemer kan het bijhouden van de administratie een hele klus zijn en veel tijd in beslag nemen. Tijd die je misschien ...
Gepost op: 26 oktober 2021

Zo krijg je het startkapitaal voor jouw eenmanszaak bij elkaar

Heb je ervoor gekozen om een eenmanszaak te beginnen? Gefeliciteerd! Want ook al is ondernemen soms best een uitdaging, het is vooral ...
Gepost op: 2 oktober 2020

Review Teamleader CRM

Als MKB-er of ZZP-er houd je natuurlijk een administratie bij. Het klantenbestand is hiervan een belangrijk onderdeel. Vroeger deed je dat misschien ...
Gepost op: 22 februari 2019

Inkomstenbelasting zzp berekenen

Bereken met onderstaande tool gemakkelijk hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er (met een eenmanszaak) ongeveer betaalt. Je kan de inkomstenbelasting berekenen over de ...
Gepost op: 28 oktober 2021

Boekhouder inschakelen als zzp’er: wanneer wel/niet?

Als zzp’er ben je niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder of accountant. Het enige dat moet, is ...
Gepost op: 29 augustus 2019

Wat is Profit First en wat kun je er als ondernemer mee?

Of je nou in opdracht de lekkerste taarten van ’t land bakt, de tofste sneakers ontwerpt of fantastische websites bouwt: je steekt ...
Gepost op: 18 mei 2021

Waarom betaal je minder inkomstenbelasting als ondernemer?

Als de Belastingdienst jou als zzp’er ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan heb je recht op bepaalde aftrekposten. De ondernemersaftrek en ...
Gepost op: 29 november 2019

Flex bv als zzp’er oprichten? De voor- en nadelen op een rij

Als zzp’er kun je ervoor kiezen om vanuit een besloten vennootschap (bv) te gaan ondernemen. Dit kan in bepaalde situaties handig en ...
Gepost op: 21 juli 2016

Marketinginstrumenten

In de marketing wordt vaak gebruik gemaakt van marketinginstrumenten. Dit zijn marketing elementen die stuk voor stuk kunnen bijdragen aan jouw succes. ...
Gepost op: 21 mei 2015

Handig

boekhoudservice
Boekhouder nodig?

Ontvang tot 3 offertes van geselecteerde boekhouders!

Wat een mooie spontane foto he? 

welkom licht
Welkom op mijn website!

Ik heb deze website opgericht omdat ik weet dat de boekhouding een van de grootste struikelblokken voor ondernemers is. Mijn kennis hierover dankzij 10 jaar zelf ondernemen en mijn werk bij de Kamer van Koophandel deel ik hier. 

Je boekhouding de baas worden? Een goede eerste stap is dan onze adviestool voor je boekhouding in te vullen. 

Jasper 

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
5/5
4.5/5

Boekhoudprogramma van de maand

Tot 15 maanden gratis

4.6/5