Wat is je netto salaris als zzp’er?

Wat is je netto salaris als zzp’er?

Als zzp’er ben je eigen baas. Daardoor kan je als zzp’er zelf bepalen hoeveel salaris je jezelf ‘uitbetaalt’. Maar je wilt natuurlijk ook jouw onderneming financieel gezond houden en vraagt je wellicht af met welke kosten je rekening moet houden voordat je jezelf kunt uitbetalen. Want niet alles wat je als zzp’er factureert, kun je automatisch tot jouw inkomen rekenen.

Wil je elke maand zoveel mogelijk netto overhouden? Wees dan slim en gebruik professionele boekhoudsoftware, een paar tips:

 

Investeer ook in een goede boekhouder (hier kun je makkelijk 3 offertes opvragen), dit is het dubbel en dwars waard.

Om genoeg over te houden om van te kunnen leven, is het belangrijk dat je enigszins weet welke kosten er op je afkomen als zzp’er. Niet elke euro die je verdient, kun je uitgeven. Je hebt namelijk nog te maken met zakelijke kosten en belastingen. Verder is het slim om een buffer op te bouwen én bijvoorbeeld wat geld opzij te zetten voor je vakantie of pensioen. Ik vind het handig om jaarlijks een berekening te maken en alvast een aantal zaken te achterhalen, zodat ik weet hoeveel mijn inkomen kan worden en wat ik ongeveer kan verwachten. Ik leg je in 5 stappen uit hoe je dit kan doen:

  1. Hoeveel inkomen heb je minimaal nodig?
  2. Bepaal je gewenste uurtarief.
  3. Hoe vergelijk je een maandsalaris met een zzp-tarief?
  4. Maak een schatting van je zakelijke kosten
  5. Bereken het uurtarief dat je minimaal moet hanteren

Tip: We hebben voor deze berekeningen een handige budgettool. Deze kan je hier downloaden.

1. Hoeveel inkomen heb je minimaal nodig?

Van je inkomen betaal je natuurlijk je hypotheek of huur en andere vaste lasten (energie, water, verzekeringen). Verder heb je geld nodig voor je variabele lasten (dagelijkse boodschappen, sport en ontspanning, schoolgeld van de kinderen, onderhoud huis en tuin, vakanties, autokosten, spaargeld, etc. etc.).

Voorbeeld

Je hebt elke maand 3.000 euro nodig. Dat is 36.000 euro per jaar. 

Ga ervan uit dat je 33% aan Inkomstenbelasting moet betalen*. Dan moet jouw netto inkomen 67% van je winst zijn:

Gewenst netto inkomen                                36.000 euro (= 67%)
Benodigde winst                                            53.731 euro (= 100%), afgerond 54.000 euro

* Alleen als je verwacht dat jouw winst in een jaar meer dan 85.000 euro wordt, moet je rekening houden met een hoger percentage. Zie hiervoor ook onze handige rekentool om de inkomstenbelasting voor zzp’ers te berekenen.

Zoals je ziet is het heel handig om hiervoor financieel inzicht te hebben in je cijfers. Het is daarom aan te raden om een boekhoudprogramma te gebruiken om je financiën snel en makkelijk te beheren. Enkele populaire boekhoudprogramma’s hiervoor zijn:

 

2. Bepaal jouw gewenste (en maximum) uurtarief

Als je weet hoeveel inkomen je minimaal nodig hebt, kun je jouw minimale uurtarief gaan bepalen. Hoeveel uur denk je te kunnen verkopen en tegen welk tarief?

Jouw uurtarief hangt niet alleen af van het inkomen dat je minimaal wilt hebben, maar ook van het uurtarief van jouw concurrenten en je propositie in de markt. Zorg dat je jouw tarief goed kan onderbouwen. Als jij veel duurder bent, dan heb je kans dat je klanten naar een concurrent gaan die goedkoper is als je niet goed de meerwaarde van jezelf kan laten zien. Verkoop jij je product of dienst veel goedkoper, dan heb je ook wat uit te leggen. Je klant zou kunnen denken dat je niet zo goed bent als je concurrenten. Verder is je uurtarief ook afhankelijk van de behoefte aan hetgeen je verkoopt. Is er veel behoefte en weinig aanbod, dan kan je uurtarief omhoog. Andersom, bij weinig behoefte en veel aanbod, zakken de prijzen meestal. Tot slot is je prijs (uurtarief) een belangrijk marketinginstrument. De hoogte van je tarief is een belangrijk signaal richting potentiële klanten. Wees je hier bewust van.

Voorbeeld

Stel dat het geldende uurtarief in jouw vakgebied ligt tussen de 40 tot 60 euro (ex btw). Dan is het niet handig om te beginnen met een uurtarief van 35 euro. Hoger dan 60 euro kan wel, maar dan moet je dat wel kunnen uitleggen wat jouw specifieke meerwaarde is. Het is slim om binnen de marges van het geldende uurtarief een berekeningen voor jezelf te maken. Bereken hiervoor de benodigde omzet bij een tarief van 40 euro en de benodigde omzet bij een tarief van 60 euro.

Rekenhulp nodig bij het bepalen van je tarief? Je uurtarief berekenen doe je met onze handige tool.

3. Hoe vergelijk je een maandsalaris met een zzp-tarief?

Misschien ga je net zzp’en en wil je weten hoe je je vroegere of huidige maandsalaris kunt omzetten naar een uurtarief als zzp’er. Bijvoorbeeld omdat jouw maandsalaris voldoende was, dus dat is de norm die je wil aanhouden. Of omdat je maandsalaris juist niet voldeed en je meer wilt verdienen. Logisch dus dat je dan wilt weten hoe je een maandsalaris kunt omrekenen naar een uurtarief. Ik kan je wel vertellen dat hier geen pasklaar antwoord voor is en de berekening ook niet heel erg eenvoudig is.

Waarom dat zo is?

Er is namelijk geen pasklaar antwoord voor, omdat elk salaris andere componenten bevat. Misschien verdiende je in loondienst niet genoeg, maar had je meer vrije dagen of reed je in een (lease-)auto van de zaak? Verder hangt het af van bijvoorbeeld je pensioenregeling, bonussen en bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden. En wat ook belangrijk is: was het werk in loondienst fulltime of parttime en hoeveel declarabele uren werk je als zzp’er? En hoe hoog zijn je bedrijfskosten als zzp’er? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat je als zzp’er ook nog eens recht hebt op unieke aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek.

Op berekenhet.nl vind je hiervoor een handige rekentool. Het komt erop neer dat je invult wat het gewenste netto besteedbaar inkomen per maand moet zijn, hoe hoog je verwacht dat je (jaarlijkse) bedrijfskosten zijn, hoeveel uren je als zzp’er werkt, of je voldoet aan het urencriterium (1225 uren per jaar), of je recht hebt op zelfstandigenaftrek en startersaftrek en of je geld opzij wil zetten (buffer of oudedagsreserve). Vervolgens maakt de tool een soort omgekeerde berekening en dan weet je hoeveel belasting je moet betalen en hoe hoog je uurtarief moet zijn.

Maar zoals je leest, zitten hier best al veel mitsen en maren aan. Dus het blijft niet meer dan een schatting.

Hoeveel houd je per uur over als zzp’er en hoe bereken je dat?

Hoeveel je per uur overhoudt hangt af van hoeveel inkomstenbelasting je over dat jaar moet betalen. Eigenlijk gaat het om het verschil tussen je bruto inkomen en je netto inkomen als zzp’er.

Je bruto inkomen in een jaar is de omzet minus de bedrijfskosten. Het bruto inkomen is voor jou als ondernemer dus hetzelfde als je winst voor de belasting. Je netto inkomen is het inkomen dat je overhoudt als je van je bruto inkomen de inkomstenbelasting hebt afgetrokken.

Voorbeeld netto en bruto inkomen berekenen als zzp’er

  • Peter is zzp’er en wil zijn netto inkomen berekenen
  • Hij werkt 32 uur per week en voldoet in 2023 daarmee aan het urencriterium. Van die 32 uur per week zijn 24 uur declarabel.
  • Zijn uurtarief is € 75  exclusief btw.

In 2023 werkt Peter 46 weken. Zijn omzet is 24 x 46 x € 75 = € 82.800. De bedrijfskosten zijn € 1000 per maand dus € 12.000 voor het hele jaar.

De brutowinst van Peter is € 82.800 – € 12.000 = € 70.800. Dit is zijn bruto inkomen.

Netto inkomen berekenen

Peter voldoet aan het urencriterium en kan dus gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Hij werkt al 12 jaar als zzp’er dus hij heeft geen recht op startersaftrek (€ 2.123).

De zelfstandigenaftrek in 2023 is € 5.030. De winst na toepassing aftrekposten is € 70.800 – € 5.030 = € 65.770.

Peter kan ook de mkb-winstvrijstelling toepassen. 14% van € 65.770 = € 9.208 dus de belastbare winst is € 56.562,-. Over dit bedrag moet Peter inkomstenbelasting betalen.

Te betalen belasting en netto inkomen

Het basistarief is 36,93% dus de inkomstenbelasting voor Peter is € 56.562 x 36,93% = € 20.888.

Daar gaan nog Algemene heffingskorting en Arbeidskorting vanaf en komt de Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet bij, uiteindelijk betaalt Peter € 16.641 aan inkomstenbelasting. Daarnaast betaalt hij nog € 3.034 aan inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (6,68% in 2023).

Om het netto inkomen van Peter te berekenen, moet je het bruto inkomen verminderen met de inkomstenbelasting en de bijdrage ZVW: € 70.800 – € 16.641 – 3.034 = € 51.125. Dat is € 4.260 per maand.

Als je het netto uurtarief van Peter wil berekenen, dan deel je het netto inkomen door alle uren (zowel declarabele als niet-declarabele) van Peter. Dat zijn er 32 uren x 46 weken = 1.472 uren.

€ 51.125 : 1.472 = € 34,73

Dus Peter verdient in 2023 over alle uren (zowel declarabele als niet declarabele) ongeveer € 56 bruto per uur en € 35 netto per uur.

5. Maak een schatting van je zakelijke kosten

De berekeningen hierboven maken duidelijk dat het voor een begroting belangrijk is om ongeveer te weten wat je bedrijfskosten gaan worden. Als je een kantoor of bedrijfspand huurt, dan is dat voor een zzp’er meestal de grootste zakelijke kostenpost. Daarnaast heb je te maken met kantoorkosten (bijvoorbeeld bureau, stoelen, papier) en bedrijfsmiddelen (laptop), autokosten (als het auto van de zaak betreft), marketingkosten (website, folders), representatiekosten, administratiekosten (boekhouder of boekhoudprogramma) en verzekeringskosten. En misschien heb je ook nog wel plannen om te investeren zodat je zaak kan groeien?

De zakelijke kosten kunnen behoorlijk oplopen. Het is aan jou zelf om een keuze te maken welke zaken je verzekert, wat je uitgeeft aan marketing, de inrichting van je kantoor en hoeveel je uitgeeft aan een boekhouder of boekhoudprogramma. Veel zakelijke kosten zijn aftrekbaar, maar in eerste instantie moet je deze facturen wel betalen. En het liefst betaal je ze ook op tijd om boete kosten te voorkomen. Schat je zakelijke kosten daarom liever te ruim dan te krap in.

Voorbeeld
Stel, je denkt 15.000 euro nodig te hebben voor je bedrijfskosten. Deze tel je op bij de benodigde winst van 39.000 euro: 39.000 + 15.000 = 54.000 euro. Dit is dan het bedrag dat je minimaal moet omzetten voor dat jaar.

6. Bereken het uurtarief dat je minimaal moet hanteren als zzp’er

Als je een inschatting hebt gemaakt van jouw zakelijke kosten, kun je berekenen welk uurtarief daarbij past. Stel dat je 30 uur per week declarabel werkt, 45 weken per jaar. Dan zijn 1.350 uren declarabel. Bereken wat je verdient als jouw uurtarief 40 euro per uur is. Hierbij dien je ook rekening te houden met de inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage Zvw die je moet betalen.

Er zijn maar weinig zzp’ers die alle 52 weken per jaar werken. Je neemt (een paar weken) vakantie, hebt misschien een tijdje geen opdrachten en in geval van een griepje werk je ook zo een week niet (en dan maak je dus geen omzet). Het is daarom slim om jezelf niet té rijk te rekenen en rekening te houden met in elk geval 4 tot 6 weken per jaar dat je niet werkt. In het voorbeeld houd ik aan dat je 40 weken werkt.

Berekening netto besteedbaar inkomen

Omzet (45 x 30 uur p.w. x 40 euro)   54.000
Bedrijfskosten                                   – 15.000
———–
Bruto winst                                           39.000
Zelfstandigenaftrek                            – 6.670

———–
Winst na ondernemingsaftrek           32.330
MKB-winstvrijstelling                         – 4.526
———–
Belastbaar inkomen                           27.804

Belasting voor korting                       10.315
Algemene heffingskorting                – 2.432
Arbeidskorting                                   – 4.004
———–

Verschuldigde inkomstenbelasting       3.879
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw     1.599

Besteedbaar netto inkomen = 33.522 euro
Dat is 33.522 : 12 = 2.793,50 euro per maand

In dit voorbeeld is een uurtarief van 40 euro meer dan voldoende voor het netto besteedbaar inkomen dat je wenst (2.000 euro). Als je jezelf 2.000 euro aan netto salaris uitbetaalt, houd je 793,50 x 12 = 9.522 euro over. Dat lijkt me een mooi bedrag dat je opzij zet als buffer.

Boekhoudsoftware helpt om hier beter inzicht in te krijgen. Goede en populaire boekhoudprogramma’s van dit moment zijn:

 

Handige rekentool voor je ‘netto salaris’ als zzp’er

Als blijkt dat jouw maximale uurtarief ongeveer 60 euro is (omdat dat een marktconform tarief is), dan kun je vervolgens ook uitrekenen wat jouw maximale besteedbaar inkomen is. Altijd leuk 😉! Om dit soort zaken uit te rekenen, kun je onze tools gebruiken.

Je kunt via deze website bijvoorbeeld uitrekenen wat een passend uurtarief zou zijn; je vult de gewenste omzet, je verwachte bedrijfskosten, het aantal uren dat je werkt en het percentage dat je declarabel werkt, in. Daar rolt dan een passend uurtarief uit. Superhandig om je elk jaar voor te bereiden. Succes!

Zoals je leest komt er best wat rekenwerk kijken bij je eigen onderneming als zzp’er. Een boekhouder kan je hiermee helpen. Wil je een boekhouder inschakelen? Maak dan gebruik van onze boekhoudservice.

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Lilian Havermans

Lilian Havermans is content specialist / senior webredacteur. Opgeleid als journalist houdt zij zich sinds 2005 bezig met het vak webredactie. Schrijven is haar absolute passie. Lilian heeft een brede interesse en publiceert over tal van onderwerpen. Sinds 2010 is Lilian zzp’er en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met ondernemen, boekhouding en financiële zaken rondom het ondernemerschap. Ze weet inmiddels haar weg te vinden in de wirwar van wetgeving, belastingregels en allerlei andere voorwaarden en eisen die gelden voor ondernemers in het algemeen en zzp’ers in het bijzonder. Lilian wil – net als Jasper – graag haar ervaring inzetten om andere ondernemers te helpen met groeien. Ze publiceert regelmatig artikelen op zakelijkgroeien.nl. Meer over Lilian weten? lilianhavermans.nl

Andere interessante artikelen

Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

Het is nou niet bepaald een hobby van de meeste zzp’ers: het bijhouden van je administratie. Toch ben je als ondernemer verplicht ...
Gepost op: 2 juni 2021

5 Tips om je bezorgroutes efficiënter te maken

Online shoppen wordt steeds gewoner. Dat is natuurlijk fijn voor de mensen met webshops, maar het betekent ook veel werk voor de ...
Gepost op: 26 januari 2023

Waarom als ondernemer boekhoudsoftware gebruiken?

Bijna geen enkele ondernemer wordt er blij van: de boekhouding. Toch is het belangrijk om een goede administratie op te zetten en ...
Gepost op: 15 maart 2018

Investeringsaftrek: als ondernemer besparen op investeringen

Het klinkt misschien raar, maar door te investeren kun je als ondernemer geld besparen! Investeer je bijvoorbeeld in een jaar minimaal € ...
Gepost op: 29 september 2020

Hoe krijg je als zzp’er klanten via LinkedIn in 2024?

  Een van de vele manieren om als zzp’er aan klanten te komen is via LinkedIn. Als je jouw LinkedIn-profiel op de ...
Gepost op: 9 april 2024

Wat kost een boekhouder of accountant?

Als zzp’er ben je wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren. Boekhouden móet, of je het nou leuk vindt of niet. Maar ...
Gepost op: 20 maart 2024

Facturen in bitcoin verwerken in je boekhouding

2013 was het jaar dat de bitcoin de digitale valutamarkt begon over te nemen. De munt heeft sindsdien dalen en pieken gehad. ...
Gepost op: 7 juni 2021

Waarom iedere ondernemer passief inkomen zou moeten verdienen

Vrijheid. Dat is voor veel ondernemers dé reden om een eigen bedrijf te beginnen. Maar ja, dan moet er natuurlijk wel geld ...
Gepost op: 14 mei 2021

Openingsbalans in Excel

Wil je een openingsbalans maken voor je onderneming in Excel? Download dan hier onze blauwedruk voor een goede openingsbalans in Excel. Download ...
Gepost op: 12 juni 2019

Wat is het eigen vermogen van mij als zzp’er of eenmanszaak?

Eigen vermogen van een zzp’er of een eenmanszaak, wat is dat eigenlijk? Het begrip ‘eigen vermogen’ is een boekhoudkundige term. Het eigen ...
Gepost op: 1 mei 2019

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.