Wat is je netto salaris als zzp’er?

Wat is je netto salaris als zzp’er?

Als zzp’er ben je eigen baas. Daardoor kan je als zzp’er zelf bepalen hoeveel salaris je jezelf ‘uitbetaalt’. Maar je wilt natuurlijk ook jouw onderneming financieel gezond houden en vraagt je wellicht af met welke kosten je rekening moet houden voordat je jezelf kunt uitbetalen. Want niet alles wat je als zzp’er factureert, kun je automatisch tot jouw inkomen rekenen.

Om genoeg over te houden om van te kunnen leven, is het belangrijk dat je enigszins weet welke kosten er op je af komen als zzp’er. Niet elke euro die je verdient, kun je uitgeven. Je hebt te maken met zakelijke kosten, het is slim om een buffer op te bouwen én bijvoorbeeld wat geld opzij te zetten voor je vakantie. Ik vind het handig om jaarlijks een berekening te maken en alvast een aantal zaken te achterhalen, zodat ik weet hoeveel mijn inkomen kan worden en wat ik ongeveer kan verwachten. Ik leg je in 4 stappen uit hoe je dit kan doen:

  1. Hoeveel inkomen heb je minimaal nodig?
  2. Bepaal je gewenste uurtarief
  3. Maak een schatting van je zakelijke kosten
  4. Bereken het uurtarief dat je minimaal moet hanteren

1. Hoeveel inkomen heb je minimaal nodig?

Van je inkomen betaal je natuurlijk je hypotheek of huur en andere vaste lasten (energie, water, verzekeringen). Verder heb je geld nodig voor je variabele lasten (dagelijkse boodschappen, sport en ontspanning, school van de kinderen, onderhoud huis en tuin, vakanties, autokosten, spaargeld, etc. etc.).

Voorbeeld

Je hebt elke maand 2.000 euro nodig. Dat is 24.000 euro per jaar.

Ga er vanuit dat je 33% aan Inkomstenbelasting moet betalen. Dan moet jouw netto inkomen 64,3% van je winst zijn:

Gewenst netto inkomen                                24.000 euro (= 67%)
Benodigde winst                                            38.821 euro (= 100%), afgerond 36.000 euro

Het is trouwens aan te raden om een boekhoudprogramma te gebruiken om je financiën snel en makkelijk te beheren. Een veel gebruikt programma hiervoor op dit moment is:

2. Bepaal jouw gewenste (en maximum) uurtarief

Als je weet hoeveel inkomen je minimaal nodig hebt, kun je je uurtarief gaan bepalen. Jouw uurtarief hangt niet alleen af van het inkomen dat je minimaal wilt hebben, maar ook van het uurtarief van jouw concurrenten. Zorg dat jouw tarief in dezelfde marge zit als dat van je concurrent. Als jij veel duurder bent, dan heb je kans dat je klanten naar een concurrent gaan die goedkoper is. Verkoop jij je product of dienst veel goedkoper, dan heb je ook wat uit te leggen. Je klant zou kunnen denken dat je niet zo goed bent als je concurrenten. Verder is je uurtarief ook afhankelijk van de behoefte aan hetgeen je verkoopt. Is er veel behoefte en weinig aanbod, dan kan je uurtarief omhoog. Andersom, bij weinig behoefte en veel aanbod, zakken de prijzen. Tot slot is je prijs (uurtarief) een belangrijk marketinginstrument. De hoogte van je tarief is een belangrijk signaal richting potentiële klanten. Wees je hier bewust van.

Voorbeeld
Stel dat het geldende uurtarief in jouw vakgebied ligt tussen de 40 tot 60 euro (ex btw). Dan is het niet handig om te beginnen met een uurtarief van 35 euro. Hoger dan 60 euro kan wel, maar dan moet je dat wel kunnen uitleggen wat jouw specifieke meerwaarde is. Het is slim om binnen de marges van het geldende uurtarief berekeningen voor jezelf te maken. Bereken hiervoor de benodigde omzet bij een tarief van 40 euro en de benodigde omzet bij een tarief van 60 euro.

Je uurtarief berekenen doe je trouwens hier.

3. Maak een schatting van je zakelijke kosten

Ga na wat jouw zakelijke kosten zijn. Als je een kantoor of bedrijfspand huurt, dan is dat voor een zzp’er meestal de grootste zakelijke kostenpost. Daarnaast heb je te maken kantoorkosten en bedrijfsmiddelen, autokosten (als het auto van de zaak betreft), marketingkosten (website, folders), representatiekosten, administratiekosten (boekhouder of boekhoudprogramma) en verzekeringskosten. En misschien heb je ook nog wel plannen om te investeren zodat je zaak kan groeien?

De zakelijke kosten kunnen behoorlijk oplopen. Het is aan jouzelf om een keuze te maken welke zaken je verzekert, wat je uitgeeft aan marketing, de inrichting van je
kantoor en hoeveel je uitgeeft aan een boekhouder of boekhoudprogramma. Veel zakelijke kosten zijn aftrekbaar, maar in eerste instantie moet je deze facturen wel betalen. En het liefst betaal je ze ook op tijd om boetekosten te voorkomen. Schat je zakelijke kosten daarom liever te ruim dan te krap in.

Voorbeeld
Stel, je denkt 9.000 euro nodig te hebben voor je bedrijfskosten. Deze tel je op bij de verwachte winst van
36.000 euro: 36.000 + 9.000 = 45.000 euro. Dit is dan het bedrag dat je minimaal moet omzetten voor dat jaar. 

4. Bereken het uurtarief dat je minimaal moet hanteren

Als je een inschatting hebt gemaakt van jouw zakelijke kosten, kun je berekenen welk uurtarief daarbij past. Stel dat je 25 uur per week declarabel werkt, 40 weken per jaar. Dan zijn 1.000 uren declarabel. Bereken wat je verdient als jouw uurtarief 45 euro per uur is. Hierbij dien je ook rekening te houden met de inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage Zvw die je moet betalen.

Er zijn maar weinig zzp’ers die alle 52 weken per jaar werken. Je neemt (een paar weken) vakantie, hebt misschien een tijdje geen opdrachten en in geval van een griepje werk je ook zo een week niet (en dan maak je dus geen omzet). Het is daarom slim om jezelf niet té rijk te rekenen en rekening te houden met in elk geval 4 tot 6 weken per jaar dat je niet werkt. In het voorbeeld houd ik aan dat je 40 weken werkt.

Berekening netto besteedbaar inkomen

Omzet (40 x 25 uur p.w. x 45 euro)                  45.000
Bedrijfskosten                                     – 9.000
———–
Winst                                                  36.000
Zelfstandigenaftrek                            – 7.030

———–
Winst na ondernemingsaftrek           37.970
MKB-winstvrijstelling                         – 5.315
———–
Inkomen box 1                                    32.654

Belasting box 1                                     12.196
Algemene heffingskorting                  – 2.033
Arbeidskorting                                    – 3.216
———–

Verschuldigde inkomstenbelasting        6.946
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw     2.452

Besteedbaar netto inkomen = 36.000 – 9.399 = 26.601 euro
Dat is 26.601 : 12 = 2.216,75 euro per maand

In het voorbeeld is een uurtarief van 45 euro meer dan voldoende voor het netto besteedbaar inkomen dat je wenst (2.000 euro). Als je jezelf 2.000 euro aan salaris betaalt, houd je 216,75 x 12 = 2.601 euro over. Dat lijkt me een mooi bedrag dat je opzij zet als buffer. Je kunt natuurlijk ook een hoger uurtarief hanteren om zo meer geld opzij te kunnen leggen.

Boekhoudsoftware helpt om hier beter inzicht in te krijgen. Goede en populaire boekhoudprogramma’s van dit moment zijn:

Handige rekentool

Als – zoals in het voorbeeld bij stap 2 – blijkt dat jouw maximale uurtarief ongeveer 60 euro mag zijn, dan kun je vervolgens ook uitrekenen wat jouw maximale besteedbaar inkomen is. Altijd leuk 😉! Om dit soort zaken uit te rekenen, kun je de tools gebruiken van zakelijkgroeien.nl en van berekenhet.nl.

Je kunt via deze website bijvoorbeeld uitrekenen wat een passend uurtarief zou zijn; je vult de gewenste omzet, je verwachte bedrijfskosten, het aantal uren dat je werkt en het percentage dat je declarabel werkt, in. Daar rolt dan een passend uurtarief uit. Super handig om je elk jaar voor te bereiden. Succes!

Let op: de bedragen in het gebruikte voorbeeld zijn in euro’s en gebaseerd op de belastinggegevens en -regels van 2020. Er is geen rekening gehouden met eventueel recht op startersaftrek of het laten toenemen van de Oudedagsreserve. Je kunt geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen in het voorbeeld.

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Bekijk ons aanbod

Lilian Havermans

Lilian Havermans is content specialist / senior webredacteur. Opgeleid als journalist houdt zij zich sinds 2005 bezig met het vak webredactie. Schrijven is haar absolute passie. Lilian heeft een brede interesse en publiceert over tal van onderwerpen. Sinds 2010 is Lilian zzp’er en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met ondernemen, boekhouding en financiële zaken rondom het ondernemerschap. Ze weet inmiddels haar weg te vinden in de wirwar van wetgeving, belastingregels en allerlei andere voorwaarden en eisen die gelden voor ondernemers in het algemeen en zzp’ers in het bijzonder. Lilian wil – net als Jasper – graag haar ervaring inzetten om andere ondernemers te helpen met groeien. Ze publiceert regelmatig artikelen op zakelijkgroeien.nl. Meer over Lilian weten? lilianhavermans.nl

Andere interessante artikelen

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers.

Bekijk ons aanbod »

Handig

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
5/5
4.5/5

Niet vergeten:

Gratis online boekhouden voor ZZP’ers!

Gebruik E-Boekhouden 15 maanden gratis als zzp’er!

Januari actie:

Gratis online boekhouden voor ZZP’ers!

Gebruik E-Boekhouden 15 maanden gratis als zzp’er!

Budgettool voor ondernemers

Gratis tool (in Excel) voor het slim verdelen van je geld over je salaris, belasting en kosten.