Boekhouding als zzp’er: zelf doen of een boekhouder inschakelen?

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl

ZZP AdministratieElke ondernemer dus ook elke zzp’er moet (helaas) een boekhouding bijhouden. Is het niet voor jezelf dan is het wel voor je grote vriend de Belastingdienst. Maar hoe pak je de boekhouding als zzp’er nou het slimste aan? En wanneer kies je voor welke optie?

In het kort zijn er 3 mogelijkheden voor het voeren van de zzp boekhouding:

 1. De gehele boekhouding zelf doen
 2. Een gedeelte van de boekhouding zelf doen en de rest uitbesteden aan een boekhouder
 3. De gehele boekhouding uitbesteden aan een boekhouder

We lichten de voor- en nadelen van de 3 mogelijkheden voor het voeren van je boekhouding hieronder verder toe.

Welke optie je ook kiest, wees je ervan bewust jij altijd eindverantwoordelijk bent voor de administratie. Alleen daarom al is het verstandig om goed na te denken over wat jij doet en wat je laat doen.

Wil je sowieso je boekhouding uitbesteden? Ageras brengt jou gratis in contact met 3 boekhouders bij jou uit de buurt.

Mogelijkheid 1: de boekhouding als zzp’er zelf doen

Het zelf bijhouden van je boekhouding is best een kunst. Niet voor niets hebben de meeste zzp’ers een boekhouder die ze hier (gedeeltelijk) bij helpt. Maar dit betekent niet dat je een boekhouder moet inschakelen. Het hebben van een boekhouder is niet verplicht en het zelf voeren van de boekhouding heeft ook voordelen:

 • Je hebt goed inzicht in de financiën van je onderneming
 • Het kost je geen geld

Als je zelf de boekhouding voert heeft dit wel de volgende nadelen:

 • Het kost (veel) tijd
 • Je moet alle kennis hebben om zelf de boekhouding te doen. Ook als de wet- en regelgeving wijzigt dien je hiervan op de hoogte te zijn
 • Je maakt kans op fouten. Twee zien meer dan één: een boekhouder kan je ook inschakelen om bijvoorbeeld alleen jouw boekingen en aangiftes te controleren

Zeker als je groeit zal je al snel een rommeltje van je boekhouding maken. Ook omdat de boekhouding vaak onderaan het lijstje beland van zaken die je moet doen. Bovendien kost het veel tijd om (naderhand) fouten te herstellen.

Ga je zelf de administratie voeren?

Een tip is om dan een online boekhoudprogramma aan te schaffen. De Belastingdienst raadt dit zelfs aan! En niet voor niets, een boekhoudprogramma scheelt veel tijd, verkleint de kans op fouten en geeft je meer inzicht in je financiën.

Download als naslagwerk ook het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Hier staan alle belastingregels in die je moet weten om correct je boekhouden en belastingaangiftes te doen. Het handboek is gemaakt voor startende en kleine ondernemers. Je vindt er informatie in over belastingen, bijdragen en sociale verzekeringspremies.

Zelf je boekhouding uitvoeren als zzp’er is daarom alleen aan te raden als je minder dan € 20.000,- omzet draait op jaarbasis. Waarbij we ervan uitgaan dat je enige kennis en interesse hebt in boekhouden. In alle andere gevallen is het aan te raden om in ieder geval een gedeelte van je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder.

Mogelijkheid 2: boekhouding als zzp’er gedeeltelijk uitbesteden

Veel zzp’ers kiezen ervoor om de boekhouding gedeeltelijk uit te besteden aan een boekhouder. Een veel voorkomende verdeling is dat je als zzp’er zelf de boekhouding en de aangifte omzetbelasting doet. De boekhouder op zijn beurt controleert alles en stelt de aangifte inkomstenbelasting op.

Vaak is dit een prettige verdeling omdat de omzetbelasting niet heel erg ingewikkeld is. Met een beetje uitleg van de boekhouder kan je het prima zelf. Vergeet alleen niet dat je deze elk kwartaal op tijd moet doen!

Voordeel hiervan is dat je elk kwartaal naar je financiën moet kijken. Je houdt zo elk kwartaal bij wat er in- en uitgaat en weet beter hoe je bedrijf er financieel voorstaat.

Om de boekhouding makkelijker te maken voor jezelf en je boekhouder is het aan te raden om goede boekhoudsoftware te gebruiken. Je kunt dan beiden met eigen inlogcodes de boekhouding beheren.

Mogelijkheid 3: boekhouding als zzp’er geheel uitbesteden aan boekhouder

De gehele boekhouding uitbesteden aan een boekhouder gebeurt ook veel.

In dit geval besteed je alles uit aan een boekhouder of accountant. Dit is een goede keuze als je al je tijd nodig hebt voor je eigen onderneming. Immers verdien je daar jouw geld mee. Bovendien kan het uitbesteden veel frustratie en stress schelen. Veel zzp’ers vinden het een gerustellende gedachte dat iemand anders hun boekhouding bijhoudt en op tijd de aangiftes doet.

Nadeel van het uitbesteden van je boekhouding is dat je minder goed weet hoe je er financieel voorstaat als zzp’er. Je moet blind je boekhouder vertrouwen. Immers, diegene gaat over het juist voeren van de boekhouding waar jij eindverantwoordelijk voor blijft. Tip is dan ook om ervoor te zorgen dat je wel enige basiskennis hebt van boekhouden. Zo begrijp je beter wat je boekhouder precies doet en hoe je er financieel voorstaat. Spreek ook af met je boekhouder dat hij je regelmatig bijpraat over de stand van zaken. Wat ook helpt om inzicht en overzicht te behouden is het gebruik van een boekhoudprogramma waar jij ook zelf toegang tot hebt.

Wil je jouw boekhouding uitbesteden? Ageras brengt jou gratis in contact met 3 boekhouders bij jou uit de buurt.

Tot slot:  verplichtingen als zzp-er voor boekhouding

De enige verplichting die je hebt als zzp-er is het voeren van een kloppende boekhouding. Deze ben je verplicht 7 jaar te bewaren. Mocht de Belastingdienst een keer langskomen dan vragen ze je boekhouding altijd tot 7 jaar terug op. Zorg daarom voor een overzichtelijke boekhouding als zzp’er. Een boekhouding die ook nog na 7 jaar nog door jezelf te begrijpen is.

Boekhouding als zzp’er (gedeeltelijk) uitbesteden?

Krijg je zzp boekhouding op orde zonder gedoe. Maak nu gratis gebruik van de service van onze partner Ageras en krijg 3 offertes van boekhouders uit je regio!

Zelf de boekhouding doen? Vergelijk software voor je boekouding als zzp’er

Dit zijn 3 van de populairste boekhoudprogramma’s van dit moment. uitgebreide vergelijking boekhoudprogramma’s

Heb je interesse in een programma?  Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het programma.

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of freelance betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of freelance betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 •  

  Kenniscentrum