De boekhouding als zzp’er: zelf doen of een boekhouder inschakelen?

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl

ZZP boekhouderElke ondernemer dus ook elke zzp’er moet (helaas) een boekhouding bijhouden. Is het niet voor jezelf dan is het wel voor de Belastingdienst. Want mochten ze een keer langskomen dan zullen ze je boekhouding willen inzien. Een goede boekhouding is dus belangrijk. Maar hoe pak je dit als zzp’er nou het beste aan, zodat de boekhouding altijd in orde is en je er niet teveel geld en tijd aan kwijt bent. In dit artikel bespreken we daarvoor de mogelijkheden.

Je hebt 3 mogelijkheden voor het voeren van de boekhouding als zzp’er

 1. De gehele boekhouding uitbesteden aan een boekhouder
 2. Een gedeelte van de boekhouding zelf doen en de rest uitbesteden aan een boekhouder
 3. De gehele boekhouding zelf doen

Welke optie je ook kiest, wees je ervan bewust jij altijd eindverantwoordelijk bent voor de administratie. Alleen daarom al is het verstandig om goed na te denken over wat jij doet en wat je laat doen. Hieronder lichten we de voor- en nadelen van de 3 mogelijkheden voor het voeren van je boekhouding verder toe.

Wil je sowieso je boekhouding uitbesteden? Maak dan gebruik van onze service: Wij brengen jou vrijblijvend in contact met 3 boekhouders bij jou uit de buurt.

Mogelijkheid 1: de boekhouding als zzp’er geheel uitbesteden aan een boekhouder

De gehele boekhouding uitbesteden aan een boekhouder gebeurt veel. Je besteedt dan alles uit aan een boekhouder of accountant. Dit is een goede keuze als je al je tijd nodig hebt voor je eigen onderneming. Immers verdien je daar jouw geld mee. Bovendien kan het uitbesteden veel frustratie en stress schelen. Veel zzp’ers vinden het bovendien een gerustellende gedachte dat iemand anders hun boekhouding bijhoudt en op tijd de aangiftes doet.

Nadeel van het uitbesteden van je boekhouding is dat je minder goed weet hoe je er financieel voorstaat als zzp’er. Je moet blind je boekhouder vertrouwen. Immers, diegene gaat over het juist voeren van de boekhouding waar jij eindverantwoordelijk voor bent. Tip is dan ook om ervoor te zorgen dat je wel enige basiskennis hebt van boekhouden. Zo begrijp je beter wat je boekhouder precies doet en hoe je er financieel voorstaat. Spreek ook af met je boekhouder dat hij je regelmatig bijpraat over de stand van zaken. Wat ook helpt om inzicht en overzicht te behouden is het gebruik van een boekhoudprogramma waar ook jij toegang tot hebt.

Wil je jouw boekhouding uitbesteden? Wij brengen jou gratis in contact met 3 boekhouders bij jou uit de buurt.

Mogelijkheid 2: boekhouding als zzp’er gedeeltelijk uitbesteden

Veel zzp’ers kiezen ervoor om de boekhouding gedeeltelijk uit te besteden aan een boekhouder. Een veel voorkomende verdeling is dat je als zzp’er zelf de boekhouding en de aangifte omzetbelasting doet. De boekhouder controleert op zijn beurt alles en stelt de aangifte inkomstenbelasting op.

Vaak is dit een prettige verdeling omdat de omzetbelasting niet heel erg ingewikkeld is. Met een beetje uitleg van de boekhouder kan je het prima zelf. Vergeet alleen niet dat je de aangifte en betaling elk kwartaal op tijd moet doen!

Voordeel hiervan is dat je elk kwartaal naar je financiën moet kijken. Je houdt zo elk kwartaal bij wat er in- en uitgaat en weet beter hoe je bedrijf er financieel voorstaat.

Om de boekhouding makkelijker te maken voor jezelf en de boekhouder is het aan te raden om goede boekhoudsoftware te gebruiken. Je kunt dan beiden met eigen inlogcodes de boekhouding beheren.

Mogelijkheid 3: de boekhouding als zzp’er zelf doen

Het zelf bijhouden van je boekhouding is best een kunst. Niet voor niets hebben de meeste zzp’ers een boekhouder die ze hier (gedeeltelijk) bij helpt. Maar dit betekent niet dat je een boekhouder moet inschakelen. Het hebben van een boekhouder is niet verplicht en het zelf voeren van de boekhouding heeft ook voordelen.

De voordelen van zelf je boekhouding voeren zijn:

 • Je hebt goed inzicht in de financiën van je onderneming
 • Het kost je geen geld

Als je zelf de boekhouding voert heeft dit wel de volgende nadelen:

 • Het kost (veel) tijd
 • Je moet op de hoogte zijn van de belastingregels
 • Je hebt kans op fouten

Volledig zelf je boekhouding uitvoeren als zzp’er is alleen aan te raden als je minder dan € 20.000,- omzet draait op jaarbasis. Waarbij we ervan uitgaan dat je enige kennis en interesse hebt in boekhouden. In alle andere gevallen is het aan te raden om in ieder geval een gedeelte van je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder.

In de praktijk zie je namelijk dat de boekhouding vaak onderaan het lijstje belandt van zaken die moeten worden gedaan. Hierdoor loop je al snel achter en wordt het een rommeltje. Zeker als je in de loop van de tijd groeit in opdrachten. Bovendien kost het veel tijd om (naderhand) fouten te herstellen.

Ben je van plan om zelf de administratie voeren?

Een tip is om dan een online boekhoudprogramma aan te schaffen. De Belastingdienst raadt dit zelfs aan! En niet voor niets, een boekhoudprogramma scheelt veel tijd, verkleint de kans op fouten en geeft je meer inzicht in je financiën.

Download als naslagwerk ook het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Hier staan alle belastingregels in die je moet weten om correct je boekhouden en belastingaangiftes te doen. Het handboek is gemaakt voor startende en kleine ondernemers. Je vindt er informatie in over belastingen, bijdragen en sociale verzekeringspremies.

Tot slot:  verplichtingen als zzp-er voor boekhouding

De enige verplichting die je hebt als zzp-er is het voeren van een kloppende boekhouding. Deze ben je verplicht 7 jaar te bewaren. Mocht de Belastingdienst een keer langskomen dan vragen ze je boekhouding altijd tot 7 jaar terug op. Zorg daarom voor een overzichtelijke boekhouding als zzp’er. Een boekhouding die ook nog na 7 jaar nog door jezelf te begrijpen is.

Ben je van plan om na het lezen van dit artikel een boekhouder in te schakelen?

Maak dan gebruik van onze vrijblijvende service en krijg offertes van 3 boekhouders!

Zelf de boekhouding doen? Vergelijk software voor je boekouding als zzp’er

Dit zijn 3 van de populairste boekhoudprogramma’s van dit moment. Je kan ook uitgebreid boekhoudprogramma’s vergelijken

Heb je interesse in een programma?  Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het programma.

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten. Dit doen we vanuit onze eigen ervaringen als zzp'er.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of zzp-betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of zzp-betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 •  

  Kenniscentrum