Je werkterrein verbreden? Regel je merkregistratie!

Je werkterrein verbreden? Regel je merkregistratie!

Zit jouw bedrijf in de lift? Dan overweeg je wellicht je geografische horizon te verbreden. Blijf wel scherp op de bescherming van je intellectuele eigendom. Vergeet je merkregistratie niet te regelen. Voordat je het weet dienen zich er lastige copycats aan of maak je zelf per ongeluk inbreuk op een bestaand merk en word je daarvoor op je vingers getikt.

Het gebeurt regelmatig dat bedrijven bij ons aankloppen omdat hun merkbescherming niet toereikend genoeg is. Het gebied waarin ze opereren met hun producten en/of diensten is vergroot, maar ze hebben er niet aan gedacht om het beschermingsgebied uit te breiden of ze wisten het niet.

Het is natuurlijk zo dat zo’n scope-verbreding stapsgewijs gaat, eigenlijk bijna vanzelf. Je krijgt relaties in een buurland en bekijkt of het daar ook lukt om je producten en/of diensten te verkopen. En voordat je het weet ben je actief op grondgebied waar je, vanuit het merkrecht bezien, helemaal niet thuishoort.

Juridische regels merkgebruik

Het is belangrijk om je te beseffen dat ook al handel je ‘gewoon’ vanuit Nederland en ben je niet fysiek gevestigd in de andere regio (een ander land of werelddeel) je er jouw producten verkoopt en/of diensten verleent het wel merkgebruik in die regio is. En dan gelden de juridische regels daar.

Geldt jouw merkregistratie niet voor dat gebied? Dan is het niet mogelijk om je te beroepen op je merkrechten. Jouw merk is hier dus vogelvrij, met alle risico’s van dien. Bijvoorbeeld schadelijk kopieergedrag dat je niet kunt stoppen omdat je geen recht van spreken hebt. Of je veroorzaakt verwarring (en maakt inbreuk op) een sterk gelijkend merk, dat wel merkrechten heeft voor dat gebied.

Dit wil je natuurlijk ondervangen. Je bent immers zuinig op jouw intellectuele eigendom. En daar ben je graag voorzichtig mee. Vraag je daarom bij elke fundamentele vergroting van je merk af: wat is de invloed van de verandering op je merkregistratie? Als je dit zo vroeg mogelijk constateert, bespaar je veel gedoe.

Een goed begin is het halve werk

We zullen je op het moment dat je bij Merk-Echt je merkregistratie regelt, vragen wat je plannen voor de toekomst zijn. Is het mogelijk dat je je geografische reikwijdte verruimt en welke regio’s zijn dan logisch? Daar baseren we ons advies op.

Merk-Echt helpt je bij de merkregistratie van jouw productnaam, bedrijfsnaam of logo. In onze blog ‘In 5 stappen naar een geregistreerd merk’ leggen we je uit wat daar zoal bij komt kijken.

Voor welke regio kies je?

Je registreert je merk in het voor jou relevante land of regio: in de Benelux, de Europese Unie of waar ook ter wereld. Het is goed om te vermelden dat de dekking minder volledig is als je in eerste instantie denkt. Met een merkregistratie in de Europese Unie heb je alleen dekking in de officiële EU-landen. Landen als Noorwegen, Zwitserland en IJsland vallen niet binnen de Europese Unie en horen hier dus niet bij. Dit weten ondernemers vaak niet. Je moet hiervoor een aparte, nationale merkaanvraag doen om in deze landen beschermd te zijn.

Jaarlijkse APK

We beseffen dat voor ons een merkregistratie de normaalste zaak van de wereld is en dat je je als ondernemer hier liever niet mee bezig houdt. We voeren jaarlijks een soort ‘APK’ uit op bewegende klanten in ons portfolio. Dit om scherp te blijven op je merkbescherming. En wij geven je advies over een mogelijke aanpassing of uitbreiding van jouw merkregistratie. Zodat jij kan doen waar je goed in bent: ondernemen en bouwen aan je merk.

Advies merkregistratie

Advies nodig bij het bepalen van de voor jou relevante beschermingsregio? Wil je dat we checken of jouw merkregistratie nog up to date is? En/of wil je het beheer van jouw merkbescherming graag uitbesteden? Neem dan vrijblijvend contact op via 076-5148403, info@merkecht.nl of plan een afspraak in.

Zakelijkgroeien.nl

Hier vind je oplossingen, tips en tools om zorgeloos te ondernemen. Zodat jij je kan focussen op de zakelijke groei van je bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als ik parttime als zzp’er werk?

Het komt vaak voor dat mensen die zzp’er willen worden, in eerste instantie op parttime basis gaan ondernemen. Je blijft dus (gedeeltelijk) werken ...
Gepost op: 23 januari 2023

Jouw webshop, hosting en boekhouding in één

In de afgelopen jaren shoppen steeds meer mensen comfortabel vanuit hun luie stoel thuis; dat betekent dat het eigenlijk geen beter moment ...
Gepost op: 21 februari 2023

Auto leasen of kopen als zzp’er?

Overweeg je een auto te leasen of te kopen als zzp’er? Dan is het handig om te bepalen wat verstandiger is. In ...
Gepost op: 6 oktober 2015

Wat zeg jouw kledingstijl over jou als leidinggevende

Jouw kledingstijl zegt meer over jou dan je wellicht denkt. Niet alleen in je persoonlijke leven, maar zeker ook als leidinggevende. Werknemers ...
Gepost op: 29 juni 2021

Zo krijg je het startkapitaal voor jouw eenmanszaak bij elkaar

Heb je ervoor gekozen om een eenmanszaak te beginnen? Gefeliciteerd! Want ook al is ondernemen soms best een uitdaging, het is vooral ...
Gepost op: 2 oktober 2020

Wat is Marketing?

Als je denkt dat jouw producten zo goed zijn dat ze zichzelf wel verkopen, dan heb je het mis! Je hebt marketing ...
Gepost op: 21 mei 2015

Dit zijn de 5 redenen waarom verzuimbegeleiding zo belangrijk is voor bedrijven

Voor veel bedrijven is verzuimbegeleiding een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsstrategie. Het helpt bij het managen van de productiviteit en gezondheid van ...
Gepost op: 11 april 2023

Marktonderzoek

Wil je weten hoe jouw markt eruit ziet, hoe groot die is (en of die er eigenlijk wel is) en wie jouw ...
Gepost op: 9 december 2019

Openingsbalans in Excel

Wil je een openingsbalans maken voor je onderneming in Excel? Download dan hier onze blauwedruk voor een goede openingsbalans in Excel. Download ...
Gepost op: 12 juni 2019

Met deze handige tools wordt jouw administratie een ‘piece of cake’

Ondernemen leuk, administratie en cijfers niet? Helaas hoort het er echt bij. Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk tijd besteden aan ...
Gepost op: 8 juni 2023

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.