Leestijd:
15 minuten
De administratie opzetten is voor ondernemers een verplichting van de Belastingdienst. Of je het nu leuk vindt of niet, als ondernemer of zzp’er kom je er niet onderuit. Het hebben, bijhouden en bewaren van een volledige bedrijfsadministratie is vanaf dag één essentieel voor je belastingzaken.
Daarnaast is een goed administratie voor jouzelf erg handig. Met een goede administratie kun je eenvoudig zaken terugzoeken en heb je inzicht in de financiën van je bedrijf. Zo kun je steeds beter monitoren hoeveel winst je maakt en wat je kosten zijn, je kunt inspelen op trends in de inkomsten en uitgaven en je kunt steeds beter (financieel) plannen en bijvoorbeeld een goede begroting maken. Kortom, een goed opgezette administratie is erg handig.
In dit artikel leg ik uit hoe je een goede administratie opzet en slim bijhoudt aan de hand van een aantal stappen:
De Belastingdienst verplicht je om een aantal zaken in de administratie te bewaren. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete bij een controle van de Belastingdienst. Sommige ondernemers maken zich geen zorgen om een bezoekje van de belastinginspecteur, omdat zij inschatten dat de kans op controle klein is. De kans is ook klein, maar ik wil hier toch wel gewaarschuwd hebben dat het toch zeker kan gebeuren.
Dit zijn de zaken die jouw administratie minstens moet bevatten:
De zaken die handig zijn om te bewaren voor je eigen inzicht:
Het is geen verplichting, maar het bijhouden van de uren die je voor je bedrijf maakt, is zeker handig. Een van de voorwaarden om als ondernemer te worden aangemerkt door de Belastingdienst, is dat je in een kalenderjaar minimaal 1225 uren maakt voor je bedrijf. Het gaat daarbij om declarabele (in opdracht, dus betaalde uren) en niet-declarabele uren (uren die je bijvoorbeeld besteedt aan je administratie of zakelijke e-mail). Voor het bijhouden van je uren bestaan er allerlei apps waarmee je dagelijks op je mobiel je uren kunt invullen. En ook veel boekhoudsoftware biedt de mogelijkheid om een (gekoppelde) app op je mobiel te zetten om je uren bij te houden.
Voor jouzelf is het handig dat je, door je uren bij te houden, eenvoudig kunt uitrekenen hoeveel je écht per uur verdient. Gebruik hiervoor onze handige rekentool.
Niet-betaalde facturen, herinneringen en aanmaningen: die moet je altijd bewaren, zodat je – indien nodig – de hele handel naar het incassobureau kan sturen!
Het is voor je eigen inzicht handig om te weten op welke producten en diensten je het meest verdient en op welke het minst. Per product of dienst trek je de kosten van de opbrengst af en dan weet je wat je echt verdient per product of dienst. Bij de kosten neem je ook de uren mee die je nodig hebt om je product of dienst te kunnen leveren en bijvoorbeeld de vervoers- of reiskosten. Ook kun je trends ontdekken, bijvoorbeeld wanneer bepaalde producten of diensten het populairst zijn (wanneer is er veel vraag naar jouw werk).
Het is handig om oudere prijslijsten te bewaren, zeker bij regelmatige wijzigingen daarin. Stel dat je prijzen elk kwartaal wijzigen dan is dat heel handig, wat het heeft natuurlijk invloed op de marges (en dus wat jij eraan verdient).
Die zijn belangrijk als je een hypotheek of andere lening aanvraagt bij een geldverstrekker.
Voor de Belastingdienst ben je verplicht om je administratie in originele vorm te bewaren: digitaal of op papier. Tegenwoordig gaan de meeste administratieve zaken digitaal. Je mag alleen computerbestanden afdrukken en deze hierna verwijderen, en de gegevens alleen op papier bewaren, als je een kleine administratie hebt die binnen een redelijke termijn is te controleren.
Als je je gegevens digitaal bewaart, moet je ervoor zorgen dat de Belastingdienst de programma’s en bestanden bij een controle kan gebruiken. Als een programma niet meer bestaat óf je stapt over naar een ander (boekhoud)programma, dan ben je verplicht om de digitale bestanden over te zetten naar een ander digitaal systeem dat de Belastinginspecteur kan gebruiken om de digitale bestanden te lezen. Het is dus in een dergelijke situatie niet voldoende om al je bestanden te printen en bij een controle de ordner aan de Belastingdienst over te dragen.
Het makkelijkste is om een boekhouder te hebben die een online boekhoudsysteem gebruikt waar jij ook in kunt. De boekhouder (en/of de leverancier van de boekhoudsoftware) zorgt voor updates en het bewaren van de bestanden in het programma – óf buiten het programma maar dan in een leesbare vorm.
Doe je zelf (voornamelijk) de administratie, dan raad ik je aan om gebruik te maken van boekhoudsoftware. Veel zaken (facturen, bonnen, bankafschriften) worden daarin al opgeslagen; die hoef je dan niet ook nog eens apart op je eigen laptop of pc op te slaan.
Wil je toch zelf de administratie doen zónder gebruik te maken van boekhoudsoftware? Zorg er dan voor je eigen gemak en overzicht voor dat je een logische digitale mappenstructuur binnen je laptop of pc aanlegt:
Facturen van de producten en diensten die je inkoopt. Van de facturen die je op papier krijgt, maak je een scan of foto en deze zet je in de map. De papieren facturen bewaar je in een ordner voor dat jaar.
Facturen van de producten en diensten die je verkoopt.
Hierin (kopieën) van bonnen die je contant of privé hebt betaald. Dit kunnen ook twee aparte mappen zijn.
Hierin hou je bij hoeveel voorraad ofwel inventaris je hebt.
Bankafschriften (zakelijk) en jaaroverzichten.
Maak vervolgens met jezelf de afspraak dat je alles bijwerkt op gezette tijden. Het is natuurlijk wel even een werkje! ???? De aangifte omzetbelasting is daar een goed moment voor; deze moeten de meeste zelfstandig ondernemers elk kwartaal doen.
Gebruik je boekhoudsoftware? Dan worden veel zaken daarin al opgeslagen en hoef je dus niet op je eigen laptop of pc bestanden op te slaan. Ook je banktransacties kunnen vaak gekoppeld worden aan de boekhoudsoftware. Dan hoef je de afschriften niet apart te bewaren; ze staan immers al in het boekhoudsysteem.
Zet je bestanden elk kwartaal of elk jaar over op een externe harde schijf. Mocht je pc of laptop het begeven, dan heb je deze bestanden nog. Werk je liever in de cloud? Dat kan handig zijn, omdat je je bestanden dan online kunt bereiken. Let wel op dat je je bestanden veilig opslaat:
Als je jouw administratie op papier wilt bijhouden dan heb je in elk geval een aantal ordners (meestal 1 per belastingjaar) nodig en een setje tabbladen. Wil je puur en alleen online boekhouden, dan is dit minder van belang, maar het aanschaffen van minimaal 1 ordner kan wel handig zijn: daar bewaar je dan de facturen en bonnen van je bedrijf in. Let wel op dat de belastingdienst van je verlangt dat je alle bestanden in originele vorm bewaart. Dus als je jouw facturen digitaal verstuurt, ben je verplicht om die in digitale vorm (ook) te bewaren. Maar als jij meer overzicht met een volledige papieren administratie, dan kun je die dus wel ernaast aanleggen.
Dit zijn alle facturen die je zelf hebt verstuurd in het desbetreffende jaar, dus ook de facturen die wel verstuurd maar nog niet betaald zijn. Print alle verstuurde facturen uit of maak een kopie en berg je ze op in je ordner bij tab 1.
Onder tab 2 bewaar je al de inkoopfacturen, oftewel de ontvangen facturen. Zorg dat de ontvangen facturen op naam van het bedrijf Zeker bij bedragen boven de 50 euro. Let er ook goed op dat de btw op de ontvangen factuur staat. Alleen btw die op de factuur staat mag je terugvorderen. Tip: vraag bij aankopen voor je bedrijf om een btw-factuur als je die niet automatisch krijgt. Meestal kan dat gewoon. Laat deze factuur dan op je bedrijfsnaam zetten (als koper).
Deze bonnetjes vormen samen het zogenaamde kasboek. Bewaar onder deze tab alle betalingen waarvan je geen factuur hebt of die je met contant geld hebt betaald. Alle zakelijke bonnen die je contant of privé hebt betaald, tellen ook mee voor de boekhouding. De kosten zijn aftrekbaar van de winst en de btw mag je terugvorderen. Beter vergeet je dit dus niet. Denk ook aan tankbonnen of telefoon- en/of internetkosten die je privé betaalt en die gedeeltelijk zakelijk zijn.
Print regelmatig bankafschriften uit die je voor de zaak gebruikt, of download deze als PDF en sla ze op in je pc. Een goed moment hiervoor is als je aangifte doet voor de btw (meestal elk kwartaal). Controleer dan alles en koppel je bij- en afschrijvingen aan de facturen en bonnen. Zo kan je checken of alles daadwerkelijk betaald is en werk je meteen aan de boekhouding. Daarnaast staan er op bankafschriften soms ook kosten (waarvan je geen bon hebt) die aftrekbaar zijn.
Rijd je met je privéauto of je eigen fiets voor de zaak, dan mag je deze kilometers registeren als kosten van de zaak. De kosten van deze kilometers (19 cent per kilometer) zijn aftrekbaar van de winst. Hiervan moet je alle kosten betalen. Denk aan benzine, onderhoud en parkeerkosten. Tip is om wel de bonnen van dit soort kosten te bewaren. Een deel van de btw is namelijk wel terug te vorderen (naar rato van het aantal gereden kilometers).
Voor de inkomstenbelasting is je auto ondernemersvermogen en daardoor verplicht auto van de zaak als je:
Met een auto van de zaak mag je de autokosten in zijn geheel aftrekken. Autokosten zijn: afschrijvingen, onderhoudskosten, parkeerkosten, verzekeringspremies en motorrijtuigenbelasting. Als je speciaal voor de zaak een auto aanschaft, dan mag je ook de aanschafkosten aftrekken. Dat mag niet in 1 keer, maar dit doe je over meerdere jaren met behulp van afschrijvingen.
Besteed je jaarlijks meer dan 1.225 uur aan je bedrijf? Dan ziet de Belastingdienst je als ondernemer en daardoor heb je recht op ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek en startersaftrek zijn de bekendste). Door de ondernemersaftrek toe te passen, betaal je minder inkomstenbelasting. Het is daarbij wel verplicht om aannemelijk te maken dat je voldoet aan het urencriterium. Je moet dus kunnen het aantal gewerkte uren kunnen aantonen en daarvoor moet je je een urenregistratie bijhouden. Je kunt dit bijvoorbeeld als aantekening opnemen in je agenda of op een apart vel papier bijhouden.
Met dit systeem creëer je voor jezelf makkelijk een goede administratie die aan alle eisen voldoet. Wees je ervan bewust dat hier ook een bewaartermijn van 7 jaar aan vast zit.
Over het algemeen is een bewaartermijn van 5 jaar geldend als het gaat over belastingzaken voor particulieren. Voor ondernemers is dit termijn 2 jaar meer, namelijk 7 jaar. Hieronder vallen onder andere facturen, contracten en financiële gegevens. Gegevens over onder andere onroerend goed moeten nog langer worden bewaard.
Voor de Belastingdienst is het noodzakelijk om alle financiële documenten te bewaren die nodig zijn om de aangifte van je belasting te betalen. Hieronder vallen onder andere facturen, afschriften van de bank, contracten, jaarrekeningen, loonstroken en kasboeken.
Ja het digitaliseren van je financiële administratie kan tegenwoordig eenvoudig. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van scanners of foto’s maken met een speciale app. Het is belangrijk om gestructureerd te werk te gaan om alle documenten eenvoudig terug te kunnen vinden. Vergeet ook niet om back-up systemen te gebruiken om de veiligheid en toegankelijkheid te vergroten.
Eén van de belangrijkste voordelen is dat het ruimte bespaart. Ook kan je sneller documenten vinden, mits je het digitaal beheren juist aanpakt. Bovendien zijn de financiële stukken minder gevoelig voor verlies door brand of schade.
Aangezien een fysieke administratie vaak onnodig veel werk oplevert kiezen de meeste ondernemers tegenwoordig voor een digitale administratie. Er kunnen bedrijfstechnische redenen zijn waarom je de administratie fysiek in mappen bijhoudt. Maar in de meeste gevallen heeft een digitale administratie veel belangrijke voordelen. De automatisering levert tijdswinst op, verkleint de kans op fouten en bespaart papier en ruimte. Daarom kiezen de meeste ondernemers voor een digitale bedrijfsadministratie. Niet voor niets zijn boekhoudprogramma’s enorm populair de laatste jaren.
Hieronder vind je de populairste boekhoudsoftware voor je administratie van dit moment. Uitgebreider vergelijken? Hier vind je een uitgebreid overzicht van boekhoudpakketten.
Heb je interesse in een programma? Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het programma.
Deze artikelen vind je vast ook interessant
Leestijd:
6 minuten
Stel je voor: je zoekt een goede koptelefoon en komt een merk tegen dat het verhaal vertelt van muzikanten die
Leestijd:
3 minuten
Een succesvolle bedrijfsvoering begint met overzicht en efficiëntie. Of je nu een kleine webshop runt of een groot magazijn beheert,
Leestijd:
6 minuten
Stel je voor: je typt “het weer in Amsterdam” in Google en binnen een fractie van een seconde krijg je
Leestijd:
3 minuten
Als zzp’er heb je dagelijks te maken met zakelijke betalingen. Of het nu gaat om het boeken van een werkplek,
Leestijd:
4 minuten
Misschien denk je dat een zakelijk vast telefoonnummer een beetje ouderwets is, omdat het merendeel van alle communicatie nu gaat
Leestijd:
3 minuten
Als ondernemer weet je hoe belangrijk een betrouwbare en efficiënte bedrijfsauto is. De Volkswagen UP heeft z’n plekje al lang
Leestijd:
6 minuten
Stel je voor: je zoekt een goede koptelefoon en komt een merk tegen dat het verhaal vertelt van muzikanten die
Leestijd:
3 minuten
Een succesvolle bedrijfsvoering begint met overzicht en efficiëntie. Of je nu een kleine webshop runt of een groot magazijn beheert,
Leestijd:
6 minuten
Stel je voor: je typt “het weer in Amsterdam” in Google en binnen een fractie van een seconde krijg je
Leestijd:
3 minuten
Als zzp’er heb je dagelijks te maken met zakelijke betalingen. Of het nu gaat om het boeken van een werkplek,
Leestijd:
4 minuten
Misschien denk je dat een zakelijk vast telefoonnummer een beetje ouderwets is, omdat het merendeel van alle communicatie nu gaat
Leestijd:
3 minuten
Als ondernemer weet je hoe belangrijk een betrouwbare en efficiënte bedrijfsauto is. De Volkswagen UP heeft z’n plekje al lang
Voeg je bij meer dan 20.000 ondernemers die ook groeien.
(*) Op deze website staan affiliate links, dit zijn gesponsorde links, waar wij geld mee verdienen. Meer informatie
Vul onderstaande vragenlijst in en een van onze experts zal contact met je opnemen.
Je ontvangt max. 2 mails per maand.