Inkomstenbelasting eenmanszaak berekenen

Inkomstenbelasting eenmanszaak berekenen

Wil je weten hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer betaalt met een eenmanszaak? Hieronder bereken je gemakkelijk hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer gaat betalen.

?Wanneer je 1225 uur of meer werkt binnen je bedrijf heb je recht op zelfstandigenaftrek
?In de eerste 5 jaar van je onderneming mag je 3x de zelfstandigenaftrek gebruiken. Startersaftrek is alleen toepasbaar als je aan het urencriterium voldoet.
?Aftrekbare premies voor de inkomensvoorzieningen in box 1 zoals AOV, pensioen, lijfrente e.d.
?De standaard bijtelling is 22%. Voor elektrische auto's gelden afwijkende percentages. Ook auto's die vóór 2017 op naam zijn gesteld kunnen een ander percentage hebben. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst
%
?Dit is de cataloguswaarde van de auto
?Dit is de adviesprijs van de fiets. Op bijtellingzakelijkefiets.nl kan voor veel fietsen de adviesprijs teruggevonden worden.

Resultaat

Bruto winst
Zelfstandigenaftrek
Startersaftrek
Belastbaar inkomen
MKB Winstvrijstelling (14%)
Aftrekbare premies
Bijtelling auto/fiets
Belastbaar inkomen uit werk en inkomen na aftrekposten

Belasting voor korting
Algemene heffingskorting
Arbeidskorting
Belasting na korting

Te betalen ZVW
Beperking aftrekposten
Premies AOV, pensioen, etc.
Totaal inkomstenbelasting
% belasting van brutowinst
%

Netto jaarinkomen
 
Ontvang de berekening in je email:
  

Over de inkomstenbelasting bij een eenmanszaak

Bovenstaande berekening en de gebruikte posten zijn de standaardposten voor de inkomstenbelasting bij een eenmanszaak. Hieronder vind je op deze posten een korte toelichting. Wil je meer weten over de inkomstenbelasting? Lees dan hier alles over de inkomstenbelasting bij een eenmanszaak.

Hulp nodig met je inkomstenbelasting?

Om je boekhouding voor de inkomstenbelasting op orde te hebben raden wij ook aan om een boekhoudprogramma te gebruiken. Een goed boekhoudprogramma heb je al voor een paar tientjes per maand en zorgt ervoor dat je boekhouding altijd op orde is, zeker als je ook een boekhouder inschakelt.  Enkele populaire opties hiervoor zijn:

De posten verder toegelicht

Wat is precies je brutowinst, wanneer heb je recht op de aftrekposten, wat is de MKB-winstvrijstelling en hoe zit het met de algemene heffingskortingen? De antwoorden op die vragen vind je hierodner.

Brutowinst

Je opbrengsten min je kosten is de brutowinst van jouw eenmanszaak. Onder kosten vallen ook afschrijvingen. Als je weinig of niks af te schrijven hebt is een goede schatting van de brutowinst al het geld dat binnenkomt min al het geld dat je uitgeeft.

Hoe werkt de zelfstandigenaftrek?

Als full-time ondernemer in een eenmanszaak heb je altijd recht op de zelfstandigenaftrek mits je 1225 uur in een jaar werkt. Dit komt in een heel kalenderjaar gemiddeld uit op 24 uur per week (3 dagen per week). Daar kom je dus vrij gemakkelijk aan.

Als je part-time onderneemt dan is het bijhouden van je uren sterk aan te raden als je aan het criterium van de zelfstandigenaftrek wilt voldoen. Je moet namelijk wel kunnen bewijzen aan de belastingdienst dat je aan het urencriterium voldoet.

Start je later in het jaar met je eenmanszaak? Dan kan het best zijn dat je niet aan de 1225 uur komt. Het urencriterium wordt namelijk berekend per kalenderjaar. Dus als je halverwegen het jaar start dan zal je gemiddeld 48 uur per week moeten werken om hieraan te voldoen.

Het urencriterium is het belangrijkste onderdeel om door de Belastingdienst te worden gezien als ondernemer. Hier vind je de andere criteria.

De startersaftrek

De eerste 3 jaar van je eenmanszaak heb je recht op een extra aftrekpost, de startersaftrek. Deze aftrekpost mag je alleen toepassen als je voldoet aan alle eisen die de belastingdienst stelt om aangemerkt te worden als ondernemer.

Deze aftrekpost verlaagt je bruto belastbare winst met € 2.123 en mag je 3 x in de eerste 4 jaar van je eenmanzaak toepassen.

De startersaftrek is een klein maar mooi extraatje waardoor je bij de start van je eenmanszaak meer geld overhoudt om te groeien.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een extra aftrekpost die wordt berekend over de winst na aftrek van de zelfstandigen- en startersaftrek. Het verlaagt fe belastbare winst van je onderneming nog verder. Ook hiervoor geldt dat de belastingdienst je moet zien als ondernemer.

De afgelopen jaren is de hoogte van de MKB-winstvrijstelling na aftrek van de zelfstandigen en startersaftrek 14% van je bruto-winst.

Algemene kortingen: heffings- en  arbeidskorting

Nadat bovenstaande aftrekopsten zijn toegepast wordt je inkomstenbelasting berekend. Aangezien je natuurlijk als ondernemer ook gewoon werkt heb je nog recht op 2 algemene kortingen. Namelijk de heffingskorting en arbeidskorting. Beide algemene korktingen verlagen direct het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen.

De heffingskorting is een korting die iedere Nederlander krijgt op zijn inkomstenbelasting. Het verlaagt dus het bedrag aan inkomstenbelasting die je moet betalen. Ieder jaar is dit bedrag anders maar het ligt de afgelopen jaren tussen de 2200,- en 2400,- euro.

Omdat je met een eenmanszaak een aantal aftrekposten hebt betekent dit dat je maximaal profiteert van de arbeidskorting die geldt bij de inkomstenbelasting. Deze korting is een extra korting voor mensen met een relatief laag inkomen en verlaagt de hoogte van inkomstenbelasting met maximaal 3399,- euro.

Andere handige rekentools:

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Deze kosten zijn wel, niet of beperkt aftrekbaar

Ondernemers mogen zakelijke kosten aftrekken van de winst bij de aangifte Inkomstenbelasting. Zakelijke kosten zijn de kosten die (binnen redelijke grenzen) nodig ...
Gepost op: 12 mei 2020

Bedrijfsaansprakelijkheid voor mkb’ers: dit moet je weten

Ben je een mkb’er? Dan is het slim om goed verzekerd te zijn. Want als jij of je werknemer een fout maakt ...
Gepost op: 29 november 2022

Review Gekko boekhoudsoftware

In Nederland werken steeds meer mensen voor zichzelf. Al die zzp’ers moeten, het liefst op een zo makkelijk mogelijke manier, een boekhouding ...
Gepost op: 9 oktober 2018

Knab: de bank voor zzp’ers. Ik ben fan

Als startend zzp’er moet je een aantal zaken regelen. Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, vraag je je wellicht ...
Gepost op: 26 mei 2023

Inkomstenbelasting zelf doen als ondernemer of niet?

De inkomstenbelasting is een jaarlijks terugkerende belasting die afgedragen dient te worden over de winst van een onderneming. De inkomstenbelasting kan een ...
Gepost op: 14 september 2017

Een slaaptekort door overwerken? Zo kom je er weer vanaf

Als ondernemer moet je veel ballen in de lucht houden. Je werkt meestal voor meerdere klanten en hebt strakke deadlines. Dit kan ...
Gepost op: 14 april 2023

Review Rodeo urenregistratieapp

In dit artikel vind je een review van het projectmanagementprogramma Rodeo. Het programma is speciaal ontwikkeld voor creatieve teams en noemt zichzelf ...
Gepost op: 23 september 2019

Checklist boekjaar 2021 afsluiten als ondernemer

Het jaar 2021 is (bija) voorbij en 2022 ga je natuurlijk zo goed mogelijk van start! Toch moet je ook nog even ...
Gepost op: 16 januari 2019

Wat is je netto salaris als zzp’er?

Als zzp’er ben je eigen baas. Daardoor kan je als zzp’er zelf bepalen hoeveel salaris je jezelf ‘uitbetaalt’. Maar je wilt natuurlijk ...
Gepost op: 14 maart 2022

Tarief verhogen als zzp’er? Zo doe je dat succesvol

Er zijn nogal wat ondernemers die als een berg opzien tegen een tariefsverhoging. Waarom dit helemaal niet nodig is, leg ik uit ...
Gepost op: 17 april 2022

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Geef je hieronder op 👇

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.