Resultaat
Aangeraden boekhoudprogramma’s voor de inkomstenbelasting:
Hulp nodig met je inkomstenbelasting?
Voor het berekenen van de inkomstenbelasting heb je een jaarrekening en balans nodig. Een boekhouder kan je veel werk uit handen nemen, duidelijkheid verschaffen en belastingadvies geven. Maar je kan ook zelf de nodige gegevens verzamen door gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma. Het programma helpt je dan om de berekeningen te maken en de jaarrekening en balans op te stellen. Een aantal programma’s die wij hiervoor aanraden zijn:
Meer over de inkomstenbelasting weten?
Hieronder vind je een korte toelichting op de gebruikte posten in de rekentool. Wil je meer weten over de inkomstenbelasting? Lees dan hier alles over de inkomstenbelasting als zzp’er.
Uitleg van de posten in de inkomstenbelasting rekentool
Hieronder vind je een verdere uitleg van de meest voorkomende en hier gebruikte aftrekposten voor het berekenen van de inkomstenbelasting.
Wat is mijn brutowinst?
De brutowinst is het bedrag dat je overhoudt nadat alle kosten van je omzet af zijn gehaald. Het is al het geld dat in een jaar is binnengekomen min al het geld dat je hebt uitgegeven aan je bedrijf in datzelfde jaar. Je eigen salaris valt niet onder kosten. Je salaris betaal je namelijk van je brutowinst.
Wanneer voldoe je aan het urencriterium?
Zolang je fulltime onderneemt voldoe je aan het urencriterium en heb je sowieso recht op de zelfstandigenaftrek. Je moet hiervoor namelijk 1225 uur aan je bedrijf hebben gewerkt in een kalenderjaar (jan – dec). Dit komt in een volledig jaar uit op ongeveer 24 uur per week.
Onderneem je part-time? Hou dan goed je uren bij zodat je kan berekenen en eventueel aantonen dat je 1225 uur in een jaar hebt gewerkt.
Start je laat in het jaar? Dan kan het lastig zijn om aan het urencriterium te voldoen. Des te later in het jaar je start met je onderneming des te moeilijker het wordt om het urencriterium te halen. Je moet immers 1225 uur werken om er recht op te hebben in dat jaar.
Dat is makkelijk als je in januari start maar vanaf juli wordt het lastig om de uren te behalen. Je moet als je in juli start namelijk non-stop meer dan 40 uur per week in je onderneming werken. Start je nog later? Dan wordt het praktisch onmogelijk om het criterium nog te behalen.
Naast voldoen aan het urencriterium moet je door de belastingdienst als ondernemer gezien worden voor het toepassen van de zelfstandigenaftrek. De definitie hiervoor vind je op de website van de belastingdienst.
Ben je starter? Dan heb je recht op startersaftrek
Als je startend ondernemer of zzp’er bent en voldoet aan de criteria voor de zelfstandigenaftrek heb je recht op een extra aftrekpost; de startersaftrek.
Deze aftrekpost verlaagt je bruto belastbare winst met € 2.123.
De startersaftrek mag je meerdere keren toepassen, namelijk 3 x in de eerste 4 jaar van je onderneming.
De startersaftrek is een klein maar mooi extraatje waardoor je bij de start van je bedrijf meer geld overhoudt om te groeien.
MKB-winstvrijstelling
De MKB-winstvrijstelling is een extra aftrekpost die wordt berekend over de winst na aftrek van de zelfstandigen- en startersaftrek. Het verlaagt je belastbare winst nog verder.
Je hebt er recht op als je door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer.
De afgelopen jaren is de hoogte van de MKB-winstvrijstelling 14% van je bruto-winst na aftrek van de zelfstandigen- en startersaftrek.
Aftrekbare premies (AOV, pensioen, etc)
De premies die je betaalt over een heel jaar voor AOV en pensioen kun je meestal aftrekken van je winst. Check altijd of de premie die jij betaalt aftrekbaar is. Dit is vaak het geval als je geld opzij zet voor later en je er nu niet bij kan. De belasting wordt dan uitgesteld naar het moment dat je het geld uitgekeerd krijgt.
Auto en/of fiets van de zaak
Als je een auto of fiets van de zaak hebt zul je bijtelling moeten rekenen. Er wordt hierbij altijd gerekend met de cataloguswaarde van je auto of fiets. De bijtelling verhoogt je inkomen, hierdoor zul je dus meer inkomstenbelasting moeten betalen.
Algemene kortingen: heffings- en arbeidskorting
Over het bedrag dat overblijft na de ondernemersvrijstellingen wordt je inkomstenbelasting berekend.
Maar omdat je werkt heb je ook nog recht op 2 algemene kortingen. Namelijk de heffingskorting en arbeidskorting.
De heffingskorting is een korting die iedere Nederlander krijgt op zijn inkomstenbelasting. Het verlaagt dus het bedrag aan inkomstenbelasting die je moet betalen.
De arbeidskorting is een korting voor mensen met een relatief laag inkomen en verlaagt de hoogte van inkomstenbelasting.
Zowel de heffings- als arbeidskorting verlagen direct de inkomstenbelasting. Het gaat dus van het bedrag dat je aan inkomstenbelasting betaalt af. Dit zorgt voor een aanzienlijk lagere inkomstenbelasting als zzp’er. Met de rekentool hierboven bereken je makkelijk hoeveel inkomstenbelasting dat jou scheelt.
2 reacties
zelfstandigenaftrek 2022 !!! is 6310!
Hoe zit het met de afschrijving van je zakelijke auto?