Inkomstenbelasting zzp berekenen

Inkomstenbelasting zzp berekenen

Bereken met onderstaande tool gemakkelijk hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er (met een eenmanszaak) ongeveer betaalt. Je kan de inkomstenbelasting berekenen over de jaren 2020, 2021, 2022 en 2023.
?Wanneer je 1225 uur of meer werkt binnen je bedrijf heb je recht op zelfstandigenaftrek
?In de eerste 5 jaar van je onderneming mag je 3x de zelfstandigenaftrek gebruiken. Startersaftrek is alleen toepasbaar als je aan het urencriterium voldoet.
?Aftrekbare premies voor de inkomensvoorzieningen in box 1 zoals AOV, pensioen, lijfrente e.d.
?De standaard bijtelling is 22%. Voor elektrische auto's gelden afwijkende percentages. Ook auto's die vóór 2017 op naam zijn gesteld kunnen een ander percentage hebben. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst
%
?Dit is de cataloguswaarde van de auto
?Dit is de adviesprijs van de fiets. Op bijtellingzakelijkefiets.nl kan voor veel fietsen de adviesprijs teruggevonden worden.

Resultaat

Bruto winst
Zelfstandigenaftrek
Startersaftrek
Belastbaar inkomen
MKB Winstvrijstelling (14%)
Aftrekbare premies
Bijtelling auto/fiets
Belastbaar inkomen uit werk en inkomen na aftrekposten

Belasting voor korting
Algemene heffingskorting
Arbeidskorting
Belasting na korting

Te betalen ZVW
Beperking aftrekposten
Premies AOV, pensioen, etc.
Totaal inkomstenbelasting
% belasting van brutowinst
%

Netto jaarinkomen
 
Ontvang de berekening in je email:
  

Aangeraden boekhoudprogramma’s voor de inkomstenbelasting:

 

Hulp nodig met je inkomstenbelasting?

Voor het berekenen van de inkomstenbelasting heb je een jaarrekening en balans nodig. Een boekhouder kan je veel werk uit handen nemen, duidelijkheid verschaffen en belastingadvies geven. Maar je kan ook zelf de nodige gegevens verzamen door gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma. Het programma helpt je dan om de berekeningen te maken en de jaarrekening en balans op te stellen. Een aantal programma’s die wij hiervoor aanraden zijn:

 

Meer over de inkomstenbelasting weten?

Hieronder vind je een korte toelichting op de gebruikte posten in de rekentool. Wil je meer weten over de inkomstenbelasting? Lees dan hier alles over de inkomstenbelasting als zzp’er.

Uitleg van de posten in de inkomstenbelasting rekentool

Hieronder vind je een verdere uitleg van de meest voorkomende en hier gebruikte aftrekposten voor het berekenen van de inkomstenbelasting.

Wat is mijn brutowinst?

De brutowinst is het bedrag dat je overhoudt nadat alle kosten van je omzet af zijn gehaald. Het is al het geld dat in een jaar is binnengekomen min al het geld dat je hebt uitgegeven aan je bedrijf in datzelfde jaar. Je eigen salaris valt niet onder kosten. Je salaris betaal je namelijk van je brutowinst.

Wanneer voldoe je aan het urencriterium?

Zolang je fulltime onderneemt voldoe je aan het urencriterium en heb je sowieso recht op de zelfstandigenaftrek. Je moet hiervoor namelijk 1225 uur aan je bedrijf hebben gewerkt in een kalenderjaar (jan – dec). Dit komt in een volledig jaar uit op ongeveer 24 uur per week.

Onderneem je part-time? Hou dan goed je uren bij zodat je kan berekenen en eventueel aantonen dat je 1225 uur in een jaar hebt gewerkt.

Start je laat in het jaar? Dan kan het lastig zijn om aan het urencriterium te voldoen. Des te later in het jaar je start met je onderneming des te moeilijker het wordt om het urencriterium te halen. Je moet immers 1225 uur werken om er recht op te hebben in dat jaar.

Dat is makkelijk als je in januari start maar vanaf juli wordt het lastig om de uren te behalen. Je moet als je in juli start namelijk non-stop meer dan 40 uur per week in je onderneming werken. Start je nog later? Dan wordt het praktisch onmogelijk om het criterium nog te behalen.

Naast voldoen aan het urencriterium moet je door de belastingdienst als ondernemer gezien worden voor het toepassen van de zelfstandigenaftrek. De definitie hiervoor vind je op de website van de belastingdienst.

Ben je starter? Dan heb je recht op startersaftrek

Als je startend ondernemer of zzp’er bent en voldoet aan de criteria voor de zelfstandigenaftrek heb je recht op een extra aftrekpost; de startersaftrek.

Deze aftrekpost verlaagt je bruto belastbare winst met € 2.123.

De startersaftrek mag je meerdere keren toepassen, namelijk 3 x in de eerste 4 jaar van je onderneming.

De startersaftrek is een klein maar mooi extraatje waardoor je bij de start van je bedrijf meer geld overhoudt om te groeien.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een extra aftrekpost die wordt berekend over de winst na aftrek van de zelfstandigen- en startersaftrek. Het verlaagt je belastbare winst nog verder.

Je hebt er recht op als je door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer.

De afgelopen jaren is de hoogte van de MKB-winstvrijstelling 14% van je bruto-winst na aftrek van de zelfstandigen- en startersaftrek.

Aftrekbare premies (AOV, pensioen, etc)

De premies die je betaalt over een heel jaar voor AOV en pensioen kun je meestal aftrekken van je winst. Check altijd of de premie die jij betaalt aftrekbaar is. Dit is vaak het geval als je geld opzij zet voor later en je er nu niet bij kan. De belasting wordt dan uitgesteld naar het moment dat je het geld uitgekeerd krijgt. 

Auto en/of fiets van de zaak

Als je een auto of fiets van de zaak hebt zul je bijtelling moeten rekenen. Er wordt hierbij altijd gerekend met de cataloguswaarde van je auto of fiets. De bijtelling verhoogt je inkomen, hierdoor zul je dus meer inkomstenbelasting moeten betalen. 

Algemene kortingen: heffings- en  arbeidskorting

Over het bedrag dat overblijft na de ondernemersvrijstellingen wordt je inkomstenbelasting berekend.

Maar omdat je werkt heb je ook nog recht op 2 algemene kortingen. Namelijk de heffingskorting en arbeidskorting.

De heffingskorting is een korting die iedere Nederlander krijgt op zijn inkomstenbelasting. Het verlaagt dus het bedrag aan inkomstenbelasting die je moet betalen. 

De arbeidskorting is een korting voor mensen met een relatief laag inkomen en verlaagt de hoogte van inkomstenbelasting.

Zowel de heffings- als arbeidskorting verlagen direct de inkomstenbelasting. Het gaat dus van het bedrag dat je aan inkomstenbelasting betaalt af. Dit zorgt voor een aanzienlijk lagere inkomstenbelasting als zzp’er. Met de rekentool hierboven bereken je makkelijk hoeveel inkomstenbelasting dat jou scheelt.

Andere handige rekentools

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

De Rol Van Lean Six Sigma in Teameffectiviteit Verhogen

Elk bedrijf met een visie weet dat effectieve teams de ruggengraat vormen van succesvolle organisaties. Uitstekende teamverbanden werken samen, delen kennis en ...
Gepost op: 27 juni 2023

Het urencriterium van 1225 uur per jaar voor ondernemers (update 2023)

Werk je in een heel jaar meer dan 1.225 uur, en heeft je onderneming als rechtsvorm de eenmanszaak, vof of maatschap? Dan ...
Gepost op: 30 mei 2022

Een goede boekhouding als MKB’er: zo zet je hem slim op

Ben je ondernemer binnen het MKB en zoek je als mkb’er een manier om de boekhouding op orde te krijgen? Lees dan ...
Gepost op: 23 maart 2021

Review Gekko boekhoudsoftware

In Nederland werken steeds meer mensen voor zichzelf. Al die zzp’ers moeten, het liefst op een zo makkelijk mogelijke manier, een boekhouding ...
Gepost op: 9 oktober 2018

Zzp’en naast je loondienst: zo doe je dat slim!

Wil je als zzp’er aan de slag naast je baan in loondienst? Dat kan een goede manier zijn om de overstap naar ...
Gepost op: 15 mei 2020

Investeringsaftrek: als ondernemer besparen op investeringen

Het klinkt misschien raar, maar door te investeren kun je als ondernemer geld besparen! Investeer je bijvoorbeeld in een jaar minimaal € ...
Gepost op: 29 september 2020

Vijf onmisbare ingrediënten voor de ideale coworking space

Ze schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond: coworking spaces. Of, in gewoon Nederlands: plekken waar je met gelijkgestemde ondernemers of ...
Gepost op: 16 november 2021

8 tips voor effectief thuiswerken als ondernemer

Steeds vaker werken ondernemers vanuit huis. Thuiswerken is echter een heel andere ervaring dan werken op een kantoor. Hoe blijf je productief ...
Gepost op: 13 juli 2021

5 redenen om als ZZP’er te kiezen voor factoring

Factoring wordt vaak nog steeds gezien als iets voor grotere bedrijven, maar het voorfinancieren van facturen kan erg handig zijn voor zzp’ers. ...
Gepost op: 25 mei 2021

Checklist starten als zzp’er

Download hier gratis onze handige checklist voor een vlotte start van je onderneming als zzp’er! Download onze handige checklist ‘starten als een ...
Gepost op: 13 februari 2019

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.