Belastingen als zzp’er

Belastingen als zzp’er

Belastingen, voor veel startende ondernemers een onderwerp waar veel vragen over zijn. Toen je een werknemer in loondienst was werd bijna alles immers netjes geregeld door de werkgever. Maar als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de boekhouding en aangiftes bij de Belastingdienst. En dat kan schrikken zijn. Want hoe werkt het nou eigenlijk? Je wilt natuurlijk niks fout doen. Daarom leg ik in dit artikel de belastingen uit waar je mee te maken krijgt.

Welke belastingen betaal ik als ondernemer?

Als startende ondernemer krijg je te maken met 2 belastingen: de omzetbelasting / btw en de inkomstenbelasting. Ik ga er hierbij van uit dat je een eenmanszaak bent. Bij een BV krijg je naast deze 2 belastingen ook nog te maken met vennootschapsbelasting. 

Hallo Belastingdienst! 

De eerste kennismaking met de Belastingdienst zal je hebben bij de Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving van je bedrijf in het handelsregister hoort namelijk ook de registratie van je onderneming bij de Belastingdienst.

Als startende ondernemer moet je tijdens je inschrijving een schatting geven van de verwachte omzet, de verwachte kosten en de verwachte winst voor het komende jaar. Op basis hiervan wordt o.a. bepaald of je wel gezien wordt als ondernemer (tip: schat je omzet en kosten niet té laag in!).

Na het geven van deze schatting, krijg je bij afronding van je inschrijving meteen een btw-nummer als je een eenmanszaak begint. Bij andere rechtsvormen wordt je btw-nummer nagestuurd. Je bent nu aangemeld bij de Belastingdienst.

Binnen een paar weken stuurt de Belastingdienst je informatie toe zodat je kan inloggen op hun website om aangifte te doen als ondernemer.

Je boekhouding  voeren voor de Belastingdienst

De Belastingdienst verwacht dat je een administratie hebt die klopt. Waarom dit belangrijk is, leg ik zo uit. Eerst leg ik verder uit hoe de Belastingdienst voor jou werkt. 

Bij je aangiftes laat je de Belastingdienst weten hoeveel je hebt verdiend en uitgegeven. Dit gebeurt op basis van goed vertrouwen. De Belastingdienst gaat ervan uit dat wat jij aangeeft klopt. Je hoeft dus geen bewijsstukken mee te sturen.  Betekent dit dat je zomaar wat in kan vullen? 

Nee….

Als de Belastingdienst je aangifte niet vertrouwt dan kan er iemand langskomen om je administratie op te vragen. Jij moet dan met je administratie kunnen aantonen dat de aangifte klopt. Lukt dit niet, dan verwerpt de Belastingdienst je administratie en bepaalt de inspecteur hoeveel belasting je moet betalen. Dit is vaak een erg ruime schatting. Zorg daarom dat je administratie klopt zodat jij – ook na 7 jaar – nog begrijpt hoe het toen zat. 

Welke belastingen betaal je als ondernemer?

Als ondernemer betaal je in ieder geval twee belastingen. Te weten de Omzetbelasting (btw) en de Inkomstenbelasting (IB). Eventueel aangevuld met vennootschapsbelasting als je een BV hebt. 

Verschil btw en inkomstenbelasting

Het is heel belangrijk dat je beseft dat de btw en inkomstenbelasting 2 verschillende belastingen zijn die niks met elkaar te maken hebben. Haal ze dus nooit door elkaar!

Het verschil?

De btw betaal je over de omzet.

De inkomstenbelasting betaal je over de winst.

Onthoud dit goed, je betaalt dan ook voor beiden apart belasting. 4x per jaar betaal je btw en 1x per jaar inkomstenbelasting.

Hieronder leg ik beide belastingen summier uit. 

Belasting 1: de omzetbelasting

Omzetbelasting is de btw die op de meeste diensten en goederen geheven wordt door de overheid. Dit kan 0%, 9% of 21% zijn. Deze belasting geldt alleen voor particulieren en niet voor ondernemers. Toch betaal en ontvang je als ondernemer de btw altijd.

De overheid heeft er namelijk voor gekozen om na elk kwartaal het verschil tussen betaalde en ontvangen btw te verrekenen met jou via de btw aangifte

Voorbeeld
Heb je in een kwartaal zelf € 250,- btw betaald en € 1.000,- btw gefactureerd, dan moet je over dat kwartaal € 750,- btw afdragen. 

Vrijstelling van omzetbelasting: KOR

Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe Kleineondernemersregeling (KOR). Je kunt hiermee vrijstelling aanvragen voor de omzetbelasting via de Omzet gerelateerde vrijstellingsregeling (OVOB). Voorwaarde is dat je jaaromzet (exclusief btw) onder de € 20.000 blijft en je onderneming gevestigd is in Nederland. In plaats van een korting op de btw kan de ondernemer dan kiezen voor een vrijstelling. Dit betekent voor de ondernemer:

  • geen btw-aangifte meer
  • geen btw op factuur meer in rekening brengen
  • de voorbelasting is niet aftrekbaar
  • omzet dient wel bijgehouden te worden in een administratie
  • deelname aan de KOR betekent vrijstelling voor tenminste 3 jaar.

Let op: je moet uiterlijk vier weken vóór de start van de activiteiten de KOR aanvragen, anders zijn de activiteiten niet vanaf het begin vrijgesteld van btw. Dus als je KOR aanvraagt voor 2022, dan moet je vier weken vóór het einde van 2021 aanvragen. Deze termijn waarbij je vier weken voor aanvang de aanvraag KOR moet indienen geldt ook voor startende ondernemers. Die vier weken ligt dus vóór de start van je bedrijf.

Belasting 2: De inkomstenbelasting

Je kan de inkomstenbelasting in het algemeen zien als een soort trechter. Je gooit je inkomen in de trechter ,waar na aftrek van allerlei kosten en aftrekposten, je bruto belastbaar inkomen uitkomt. Over dit bruto belastbaar inkomen wordt dan je inkomstenbelasting berekend. Voor de inkomstenbelasting gelden de standaardtarieven van de Belastingdienst. Het resultaat na aftrek van je de inkomstenbelasting uit de trechter is je vrij (netto) besteedbaar inkomen.

De inkomstenbelasting als trechter:

Zoals je hierboven ziet wordt je belastbaar inkomen middels een aantal stappen verlaagd. Wat er gebeurt is dat middels aftrekposten, vrijstellingen en heffingskortingen de inkomstenbelasting wordt verlaagd. 

De inkomstenbelasting voor jou als ondernemer is de belasting die je uiteindelijk betaalt over de bruto winst uit je onderneming. Bij een eenmanszaak, vof of maatschap is je inkomen (jouw deel van) de winst van de onderneming.

je vindt alle belastingregels in het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Je kan je inkomstenbelasting als ondernemer dus zelf regelen. Veel ondernemers kiezen er echter voor om het makkelijk voor zichzelf te maken, zij gebruiken een boekhoudprogramma en een boekhouder om hun inkomstenbelasting te regelen. Omdat een boekhouder vaak veel beter weet hoe alles werkt en wat wel en niet mag, verdient hij zichzelf snel terug.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal je ongeveer als zzp-er?

Het volgende overzicht geeft een schatting van de inkomstenbelasting uitgaande van de regels voor 2020 en uitgaande van het urencriterium van 1225 uur:

  • Tot € 20.000 winst =  € 0,- belasting
  • € 30.000 winst = +/- € 1.100,- belasting
  • € 40.000 winst = +/- € 4.400,- belasting
  • € 50.000 winst = +/- € 8.400,- belasting
  • € 75.000 winst = +/- € 20.000,- belasting

Makkelijk belastingaangifte doen als ondernemer

Om je belastingaangiftes soepel te laten verlopen is een boekhoudprogramma erg handig, zeker in combinatie met een boekhouder.

Hieronder vind je 3 van de meest populaire boekhoudprogramma’s van dit moment:

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Bekijk ons aanbod

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

Andere interessante artikelen

Wat zijn kosten van ZZP’er worden?

Heb je besloten om zzp’er te worden? Gefeliciteerd! Maar met alleen een goed voornemen ben je er natuurlijk niet. Om goed voorbereid ...
Gepost op: 20 juni 2022

Wat betekenen de functionaliteiten in boekhoudprogramma’s?

Op onze website vind je een handige tool waarmee je een aantal boekprogramma’s kunt vergelijken. Met behulp van filters kun je eerst ...
Gepost op: 18 mei 2021

Tarief verhogen als zzp’er? Zo doe je dat succesvol

Er zijn nogal wat ondernemers die als een berg opzien tegen een tariefsverhoging. Waarom dit helemaal niet nodig is, leg ik uit ...
Gepost op: 17 april 2022

BTW berekenen? Bereken je btw in 3 stappen

Hoe werkt de btw calculator? Bereken hierboven gemakkelijk alle btw tarieven met onze btw calculator. Voor zowel bedragen inclusief als exclusief btw. ...
Gepost op: 30 april 2021

Wat moet er op een factuur staan?

Als je een factuur stuurt moet deze aan een aantal wettelijk eisen voldoen om rechtsgeldig te zijn. Er wordt wat betreft eisen ...
Gepost op: 24 mei 2015

Openingsbalans in Excel

Wil je een openingsbalans maken voor je onderneming in Excel? Download dan hier onze blauwedruk voor een goede openingsbalans in Excel. Download ...
Gepost op: 12 juni 2019

Wat zeg jouw kledingstijl over jou als leidinggevende

Jouw kledingstijl zegt meer over jou dan je wellicht denkt. Niet alleen in je persoonlijke leven, maar zeker ook als leidinggevende. Werknemers ...
Gepost op: 29 juni 2021

Auto van de zaak als zzp-er: wanneer wel / niet

Een auto van de zaak als zzp’er, wanneer is het nou wel of juist niet voordeliger? Het antwoord op deze vraag hangt ...
Gepost op: 17 oktober 2015

Investeringsaftrek: nog investeren voor het eind van het jaar?

Het einde van het jaar nadert. Dan zou het wel eens handig kunnen zijn om te zien hoeveel je dit jaar geïnvesteerd ...
Gepost op: 2 december 2015

Starten met Importeren & Exporteren

Het klinkt aantrekkelijk, en natuurlijk is het op dit moment ook heel hip. Importeren, en dan vooral uit China. Het land van ...
Gepost op: 22 mei 2015

Handig

boekhoudservice
Boekhouder nodig?

Ontvang tot 3 offertes van geselecteerde boekhouders!

Wat een mooie spontane foto he? 

welkom licht
Welkom op mijn website!

Ik heb deze website opgericht omdat ik weet dat de boekhouding een van de grootste struikelblokken voor ondernemers is. Mijn kennis hierover dankzij 10 jaar zelf ondernemen en mijn werk bij de Kamer van Koophandel deel ik hier. 

Je boekhouding de baas worden? Een goede eerste stap is dan onze adviestool voor je boekhouding in te vullen. 

Jasper 

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
5/5
4.5/5

Boekhoudprogramma van de maand

Tot 15 maanden gratis

4.6/5