Belastingen als zzp’er

Belastingen als zzp’er

Belastingen, voor veel startende ondernemers een onderwerp waar veel vragen over zijn. Toen je een werknemer in loondienst was werd bijna alles immers netjes geregeld door de werkgever. Maar als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de boekhouding en aangiftes bij de Belastingdienst. En dat kan schrikken zijn. Want hoe werkt het nou eigenlijk? Je wilt natuurlijk niks fout doen. Daarom leg ik in dit artikel de belastingen uit waar je mee te maken krijgt.

Welke belastingen betaal ik als ondernemer?

Als startende ondernemer krijg je te maken met 2 belastingen: de omzetbelasting / btw en de inkomstenbelasting. Ik ga er hierbij van uit dat je een eenmanszaak bent. Bij een BV krijg je naast deze 2 belastingen ook nog te maken met vennootschapsbelasting. 

Hallo Belastingdienst! 

De eerste kennismaking met de Belastingdienst zal je hebben bij de Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving van je bedrijf in het handelsregister hoort namelijk ook de registratie van je onderneming bij de Belastingdienst.

Als startende ondernemer moet je tijdens je inschrijving een schatting geven van de verwachte omzet, de verwachte kosten en de verwachte winst voor het komende jaar. Op basis hiervan wordt o.a. bepaald of je wel gezien wordt als ondernemer (tip: schat je omzet en kosten niet té laag in!).

Na het geven van deze schatting, krijg je bij afronding van je inschrijving meteen een btw-nummer als je een eenmanszaak begint. Bij andere rechtsvormen wordt je btw-nummer nagestuurd. Je bent nu aangemeld bij de Belastingdienst.

Binnen een paar weken stuurt de Belastingdienst je informatie toe zodat je kan inloggen op hun website om aangifte te doen als ondernemer.

Je boekhouding  voeren voor de Belastingdienst

De Belastingdienst verwacht dat je een administratie hebt die klopt. Waarom dit belangrijk is, leg ik zo uit. Eerst leg ik verder uit hoe de Belastingdienst voor jou werkt. 

Bij je aangiftes laat je de Belastingdienst weten hoeveel je hebt verdiend en uitgegeven. Dit gebeurt op basis van goed vertrouwen. De Belastingdienst gaat ervan uit dat wat jij aangeeft klopt. Je hoeft dus geen bewijsstukken mee te sturen.  Betekent dit dat je zomaar wat in kan vullen? 

Nee….

Als de Belastingdienst je aangifte niet vertrouwt dan kan er iemand langskomen om je administratie op te vragen. Jij moet dan met je administratie kunnen aantonen dat de aangifte klopt. Lukt dit niet, dan verwerpt de Belastingdienst je administratie en bepaalt de inspecteur hoeveel belasting je moet betalen. Dit is vaak een erg ruime schatting. Zorg daarom dat je administratie klopt zodat jij – ook na 7 jaar – nog begrijpt hoe het toen zat. 

Welke belastingen betaal je als ondernemer?

Als ondernemer betaal je in ieder geval twee belastingen. Te weten de Omzetbelasting (btw) en de Inkomstenbelasting (IB). Eventueel aangevuld met vennootschapsbelasting als je een BV hebt. 

Verschil btw en inkomstenbelasting

Het is heel belangrijk dat je beseft dat de btw en inkomstenbelasting 2 verschillende belastingen zijn die niks met elkaar te maken hebben. Haal ze dus nooit door elkaar!

Het verschil?

De btw betaal je over de omzet.

De inkomstenbelasting betaal je over de winst.

Onthoud dit goed, je betaalt dan ook voor beiden apart belasting. 4x per jaar betaal je btw en 1x per jaar inkomstenbelasting.

Hieronder leg ik beide belastingen summier uit. 

Belasting 1: de omzetbelasting

Omzetbelasting is de btw die op de meeste diensten en goederen geheven wordt door de overheid. Dit kan 0%, 9% of 21% zijn. Deze belasting geldt alleen voor particulieren en niet voor ondernemers. Toch betaal en ontvang je als ondernemer de btw altijd.

De overheid heeft er namelijk voor gekozen om na elk kwartaal het verschil tussen betaalde en ontvangen btw te verrekenen met jou via de btw aangifte

Voorbeeld
Heb je in een kwartaal zelf € 250,- btw betaald en € 1.000,- btw gefactureerd, dan moet je over dat kwartaal € 750,- btw afdragen. 

Vrijstelling van omzetbelasting: KOR

Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe Kleineondernemersregeling (KOR). Je kunt hiermee vrijstelling aanvragen voor de omzetbelasting via de Omzet gerelateerde vrijstellingsregeling (OVOB). Voorwaarde is dat je jaaromzet (exclusief btw) onder de € 20.000 blijft en je onderneming gevestigd is in Nederland. In plaats van een korting op de btw kan de ondernemer dan kiezen voor een vrijstelling. Dit betekent voor de ondernemer:

  • geen btw-aangifte meer
  • geen btw op factuur meer in rekening brengen
  • de voorbelasting is niet aftrekbaar
  • omzet dient wel bijgehouden te worden in een administratie
  • deelname aan de KOR betekent vrijstelling voor tenminste 3 jaar.

Let op: je moet uiterlijk vier weken vóór de start van de activiteiten de KOR aanvragen, anders zijn de activiteiten niet vanaf het begin vrijgesteld van btw. Dus als je KOR aanvraagt voor 2022, dan moet je vier weken vóór het einde van 2021 aanvragen. Deze termijn waarbij je vier weken voor aanvang de aanvraag KOR moet indienen geldt ook voor startende ondernemers. Die vier weken ligt dus vóór de start van je bedrijf.

Belasting 2: De inkomstenbelasting

Je kan de inkomstenbelasting in het algemeen zien als een soort trechter. Je gooit je inkomen in de trechter ,waar na aftrek van allerlei kosten en aftrekposten, je bruto belastbaar inkomen uitkomt. Over dit bruto belastbaar inkomen wordt dan je inkomstenbelasting berekend. Voor de inkomstenbelasting gelden de standaardtarieven van de Belastingdienst. Het resultaat na aftrek van je de inkomstenbelasting uit de trechter is je vrij (netto) besteedbaar inkomen.

De inkomstenbelasting als trechter:

Zoals je hierboven ziet wordt je belastbaar inkomen middels een aantal stappen verlaagd. Wat er gebeurt is dat middels aftrekposten, vrijstellingen en heffingskortingen de inkomstenbelasting wordt verlaagd. 

De inkomstenbelasting voor jou als ondernemer is de belasting die je uiteindelijk betaalt over de bruto winst uit je onderneming. Bij een eenmanszaak, vof of maatschap is je inkomen (jouw deel van) de winst van de onderneming.

je vindt alle belastingregels in het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Je kan je inkomstenbelasting als ondernemer dus zelf regelen. Veel ondernemers kiezen er echter voor om het makkelijk voor zichzelf te maken, zij gebruiken een boekhoudprogramma en een boekhouder om hun inkomstenbelasting te regelen. Omdat een boekhouder vaak veel beter weet hoe alles werkt en wat wel en niet mag, verdient hij zichzelf snel terug.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal je ongeveer als zzp-er?

Het volgende overzicht geeft een schatting van de inkomstenbelasting uitgaande van de regels voor 2020 en uitgaande van het urencriterium van 1225 uur:

  • Tot € 20.000 winst =  € 0,- belasting
  • € 30.000 winst = +/- € 1.100,- belasting
  • € 40.000 winst = +/- € 4.400,- belasting
  • € 50.000 winst = +/- € 8.400,- belasting
  • € 75.000 winst = +/- € 20.000,- belasting

Makkelijk belastingaangifte doen als ondernemer

Om je belastingaangiftes soepel te laten verlopen is een boekhoudprogramma erg handig, zeker in combinatie met een boekhouder.

Hieronder vind je 3 van de meest populaire boekhoudprogramma’s van dit moment:

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

Andere interessante artikelen

Boekhouder inschakelen als zzp’er: wanneer wel/niet?

Als zzp’er ben je niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder of accountant. Het enige dat moet, is ...
Gepost op: 29 augustus 2019

Zo maak je een correcte zakelijke factuur

Als ondernemer stuur je een zakelijke factuur voor alle goederen en diensten die je hebt geleverd aan andere ondernemers en bedrijven. Als ...
Gepost op: 25 februari 2022

Wat moet er op een factuur staan?

Als je een factuur stuurt moet deze aan een aantal wettelijk eisen voldoen om rechtsgeldig te zijn. Er wordt wat betreft eisen ...
Gepost op: 24 mei 2015

Zwangerschapsuitkering voor zzp’ers: hoe werkt het?

Als je zwanger bent terwijl je een eigen bedrijf runt, heeft dit natuurlijk financiële gevolgen. Tijdens en na de bevalling heb je ...
Gepost op: 1 september 2020

Inkomstenbelasting en de eenmanszaak, zo zit het

Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak? Dan moet je over elk jaar aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Hier ben je ...
Gepost op: 22 november 2021

Hoe commercieel ben jij?

Sales is een vak apart zeggen ze vaak, en dat is juist. Niet iedereen is de aangeboren verkoper die iedereen voor zich ...
Gepost op: 22 mei 2015

Jaarlijks afschrijven op je bedrijfspand? Zo werkt het

Wanneer je als ondernemer een bedrijfspand voor eigen gebruik koopt, is dat vaak een flinke kostenpost. Deze kosten mag je fiscaal gezien ...
Gepost op: 14 december 2021

Een boekhouder in Utrecht vinden

Wil jij nooit meer stress ervaren over je boekhouding, geen enkel belastingvoordeel missen en op een onoverzichtelijke manier met cijfers omgaan? Dan ...
Gepost op: 29 maart 2022

Wat is mijn marge en waarom is dat zo belangrijk?

Ze vliegen je regelmatig om de oren: de succesverhalen over gigantische omzetten die ondernemers gedraaid hebben. En natuurlijk kunnen ze jou dat ...
Gepost op: 25 januari 2022

5 redenen om als ZZP’er te kiezen voor factoring

Factoring wordt vaak nog steeds gezien als iets voor grotere bedrijven, maar het voorfinancieren van facturen kan erg handig zijn voor zzp’ers. ...
Gepost op: 25 mei 2021

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Geef je hieronder op 👇

Boekhoudprogramma van de maand

Tot 15 maanden gratis

4.6/5

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.