Belastingen als zzp’er

Belastingen als zzp’er

Belastingen, voor veel (startende) zzp’ers een onderwerp waar veel vragen over zijn. Toen je een werknemer in loondienst was werd bijna alles immers netjes geregeld door de werkgever. Maar als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor de boekhouding en aangiftes bij de Belastingdienst. En dat kan schrikken zijn, want hoe werkt het nou eigenlijk? Je wilt natuurlijk niks fout doen. Daarom leg ik in dit artikel de belastingen uit waar je mee te maken krijgt.

Welke belastingen betaal ik als zzp’er?

Als zzp’er krijg je te maken met 2 belastingen: 

 1. De omzetbelasting / btw
 2. De inkomstenbelasting

Ik ga er hierbij van uit dat je een eenmanszaak bent. Bij een BV krijg je naast deze 2 belastingen ook nog te maken met vennootschapsbelasting. 

In onderstaande video leg ik deze belastingen verder uit: 

Hallo Belastingdienst! 

De eerste kennismaking met de Belastingdienst zal je hebben bij de Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving van je bedrijf in het handelsregister hoort namelijk ook de registratie van je onderneming bij de Belastingdienst.

Als startende zzp’er moet je tijdens je inschrijving een schatting geven van de verwachte omzet, de verwachte kosten en de verwachte winst voor het komende jaar. Op basis hiervan wordt o.a. bepaald of je wel gezien wordt als ondernemer (tip: schat je omzet en kosten niet té laag in!).

Na het geven van deze schatting, krijg je bij afronding van je inschrijving meteen een btw-nummer als je een eenmanszaak begint. Bij andere rechtsvormen wordt je btw-nummer nagestuurd.

Je bent nu aangemeld bij de Belastingdienst.

Binnen een paar weken stuurt de Belastingdienst je informatie toe zodat je kan inloggen op hun website om aangifte te doen voor je onderneming als zzp’er. 

Je boekhouding  voeren voor de Belastingdienst

De Belastingdienst verwacht dat je een administratie hebt die klopt. Waarom dit belangrijk is, leg ik zo uit. Eerst leg ik verder uit hoe de Belastingdienst voor jou werkt. 

Bij je aangiftes laat je de Belastingdienst weten hoeveel je hebt verdiend en uitgegeven. Dit gebeurt op basis van goed vertrouwen. De Belastingdienst gaat ervan uit dat wat jij aangeeft klopt. Je hoeft dus geen bewijsstukken mee te sturen. Maar betekent dit dat je zomaar wat in kan vullen? 

Nee….

Als de Belastingdienst je aangifte niet vertrouwt dan komt er iemand langs om je administratie op te vragen. Jij moet dan met je administratie kunnen aantonen dat je aangiftes kloppen. Lukt dit niet, dan verwerpt de Belastingdienst je administratie en bepaalt de inspecteur hoeveel belasting je moet betalen. Dit is vaak een erg ruime schatting waardoor je dus veel belasting moet betalen.

Zorg daarom dat je administratie klopt zodat jij – ook na 7 jaar – nog begrijpt hoe het toen zat. 

Omdat dit voor veel zzp’ers best een klus is schakelen de meeste zzp’ers een boekhouder in of gebruiken op zijn minst een boekhoudprogramma.

Verschil btw en inkomstenbelasting

Het is heel belangrijk dat je beseft dat de btw en inkomstenbelasting 2 verschillende belastingen zijn die niks met elkaar te maken hebben. Haal ze dus nooit door elkaar!

Het verschil tussen BTW en IB?

 • De btw betaal je, elk kwartaal, over de omzet.
 • De inkomstenbelasting betaal je, 1 x per jaar, over de winst.

Hieronder leg ik beide belastingen summier uit. 

De omzetbelasting

Omzetbelasting is de btw die op de meeste diensten en goederen geheven wordt door de overheid. Dit kan 0%, 9% of 21% zijn. Deze belasting geldt alleen voor particulieren en niet voor ondernemers. Toch betaal en ontvang je als ondernemer de btw altijd.

De overheid heeft er namelijk voor gekozen om na elk kwartaal het verschil tussen betaalde en ontvangen btw te verrekenen met jou via de btw aangifte

Voorbeeld
Heb je in een kwartaal zelf € 250,- btw betaald en € 1.000,- btw gefactureerd, dan moet je over dat kwartaal € 750,- btw afdragen. 

Vrijstelling van omzetbelasting: KOR

Je kunt hiermee vrijstelling aanvragen voor de omzetbelasting via de Omzet gerelateerde vrijstellingsregeling (OVOB). Voorwaarde is dat je jaaromzet (exclusief btw) onder de € 20.000 blijft en je onderneming gevestigd is in Nederland. In plaats van een korting op de btw kan de ondernemer dan kiezen voor een vrijstelling. Dit betekent voor de ondernemer:

 • geen btw-aangifte meer
 • geen btw op factuur meer in rekening brengen
 • de voorbelasting is niet aftrekbaar
 • omzet dient wel bijgehouden te worden in een administratie
 • deelname aan de KOR betekent vrijstelling voor tenminste 3 jaar.

Let op: je moet uiterlijk vier weken vóór de start van de activiteiten de KOR aanvragen, anders zijn de activiteiten niet vanaf het begin vrijgesteld van btw. Dus als je KOR aanvraagt voor 2025, dan moet je vier weken vóór het einde van 2024 deze aanvragen. Deze termijn waarbij je vier weken voor aanvang de aanvraag KOR moet indienen geldt ook voor startende ondernemers. Die vier weken ligt dus vóór de start van je bedrijf.

De inkomstenbelasting

Je kan de inkomstenbelasting in het algemeen zien als een soort trechter. Je gooit je inkomen in de trechter ,waar na aftrek van allerlei kosten en aftrekposten, je bruto belastbaar inkomen uitkomt. Over dit bruto belastbaar inkomen wordt dan je inkomstenbelasting berekend. Voor de inkomstenbelasting gelden de standaardtarieven van de Belastingdienst. Het resultaat na aftrek van je de inkomstenbelasting uit de trechter is je vrij (netto) besteedbaar inkomen.

De inkomstenbelasting als trechter:

Zoals je hierboven ziet wordt je belastbaar inkomen middels een aantal stappen verlaagd. Wat er gebeurt is dat middels aftrekposten, vrijstellingen en heffingskortingen de inkomstenbelasting wordt verlaagd. 

De inkomstenbelasting voor jou als zzp’er is de belasting die je uiteindelijk betaalt over de bruto winst uit je onderneming. Bij een eenmanszaak, vof of maatschap is je inkomen (jouw deel van) de winst van de onderneming.

Je vindt alle belastingregels in het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Je kan je inkomstenbelasting als ondernemer dus zelf regelen. Veel zzp’ers kiezen er echter voor om het makkelijk voor zichzelf te maken, zij gebruiken een boekhoudprogramma en/of een boekhouder om hun inkomstenbelasting te regelen. Omdat een boekhouder vaak veel beter weet hoe alles werkt en wat wel en niet mag, verdient hij/zij zichzelf snel terug.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal je ongeveer als zzp’er?

Het volgende overzicht geeft een schatting van de inkomstenbelasting, uitgaande van het urencriterium van 1225 uur:

 • Tot € 20.000 winst =  € 0,- belasting
 • € 30.000 winst = +/- € 1.100,- belasting
 • € 40.000 winst = +/- € 4.400,- belasting
 • € 50.000 winst = +/- € 8.400,- belasting
 • € 75.000 winst = +/- € 20.000,- belasting

Makkelijk belastingaangifte doen als zzp’er

Om je belastingaangiftes soepel te laten verlopen is een boekhoudprogramma erg handig, zeker in combinatie met een boekhouder.

Hieronder vind je 3 van de meest populaire boekhoudprogramma’s van dit moment voor zzp’ers:

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Remko van Buuren

Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement, heb ik mijn sporen verdiend bij verschillende multinationals. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen ondernemersavontuur beleefd en veel geleerd onderweg. Nu sta ik klaar om jou te helpen bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf!

Andere interessante artikelen

Je werkterrein verbreden? Regel je merkregistratie!

Zit jouw bedrijf in de lift? Dan overweeg je wellicht je geografische horizon te verbreden. Blijf wel scherp op de bescherming van ...
Gepost op: 17 november 2023

Hoe je bedrijf meer volgers op TikTok kan aantrekken

In de snel evoluerende wereld van social media is TikTok uitgegroeid tot een krachtpatser voor merkpromotie en digitale marketing. Met een wereldwijd ...
Gepost op: 12 februari 2024

Zakelijke rekening openen: wel of niet doen en waarom?

Ben je startende ondernemer, freelancer of wil je zzp’er worden en vraag je je af of het verstandig is om een zakelijke ...
Gepost op: 21 maart 2019

Wat is het eigen vermogen van mij als zzp’er of eenmanszaak?

Eigen vermogen van een zzp’er of een eenmanszaak, wat is dat eigenlijk? Het begrip ‘eigen vermogen’ is een boekhoudkundige term. Het eigen ...
Gepost op: 1 mei 2019

Handige websites voor (startende) zzp’ers en ondernemers

Als startende ondernemer of zzp’er is het belangrijk dat je zo veel mogelijk op de hoogte bent en blijft van alle informatie ...
Gepost op: 31 oktober 2018

Review Informer boekhoudsoftware

Boekhoudprogramma’s, er is veel over geschreven en het aanbod is erg groot. In dit artikel reviewen we Informer. Een partij die al sinds ...
Gepost op: 25 oktober 2017

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Welke rechtsvorm gaat jouw onderneming krijgen? Het kiezen van de juiste rechtsvorm heeft met veel zaken te maken. Onder andere met de ...
Gepost op: 22 mei 2015

Waarom betaal je ZVW Premie (zorgverzekeringswet premie) als ondernemer?

Bijna iedere ondernemer is bekend met de aangifte Inkomstenbelasting. Veel ondernemers zetten hiervoor een deel van de omzet opzij om zo de ...
Gepost op: 24 maart 2024

Welke algemene voorwaarden heb ik nodig?

Als zzp’er ontkom je er niet aan: het (laten) opstellen van algemene voorwaarden voor jouw product of dienstverlening. Maar waarvoor heb je ...
Gepost op: 8 december 2020

Boekhouder inschakelen als zzp’er: wanneer wel/niet?

Als zzp’er ben je niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder of accountant. Het enige dat moet, is ...
Gepost op: 29 augustus 2019

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.