Belastingen als zzp’er

Belastingen als zzp’er

Belastingen, voor veel (startende) zzp’ers een onderwerp waar veel vragen over zijn. Toen je een werknemer in loondienst was werd bijna alles immers netjes geregeld door de werkgever. Maar als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor de boekhouding en aangiftes bij de Belastingdienst. En dat kan schrikken zijn, want hoe werkt het nou eigenlijk? Je wilt natuurlijk niks fout doen. Daarom leg ik in dit artikel de belastingen uit waar je mee te maken krijgt.

Welke belastingen betaal ik als zzp’er?

Als zzp’er krijg je te maken met 2 belastingen: 

 1. De omzetbelasting / btw
 2. De inkomstenbelasting

Ik ga er hierbij van uit dat je een eenmanszaak bent. Bij een BV krijg je naast deze 2 belastingen ook nog te maken met vennootschapsbelasting. 

In onderstaande video leg ik deze belastingen verder uit: 

Hallo Belastingdienst! 

De eerste kennismaking met de Belastingdienst zal je hebben bij de Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving van je bedrijf in het handelsregister hoort namelijk ook de registratie van je onderneming bij de Belastingdienst.

Als startende zzp’er moet je tijdens je inschrijving een schatting geven van de verwachte omzet, de verwachte kosten en de verwachte winst voor het komende jaar. Op basis hiervan wordt o.a. bepaald of je wel gezien wordt als ondernemer (tip: schat je omzet en kosten niet té laag in!).

Na het geven van deze schatting, krijg je bij afronding van je inschrijving meteen een btw-nummer als je een eenmanszaak begint. Bij andere rechtsvormen wordt je btw-nummer nagestuurd.

Je bent nu aangemeld bij de Belastingdienst.

Binnen een paar weken stuurt de Belastingdienst je informatie toe zodat je kan inloggen op hun website om aangifte te doen voor je onderneming als zzp’er. 

Je boekhouding  voeren voor de Belastingdienst

De Belastingdienst verwacht dat je een administratie hebt die klopt. Waarom dit belangrijk is, leg ik zo uit. Eerst leg ik verder uit hoe de Belastingdienst voor jou werkt. 

Bij je aangiftes laat je de Belastingdienst weten hoeveel je hebt verdiend en uitgegeven. Dit gebeurt op basis van goed vertrouwen. De Belastingdienst gaat ervan uit dat wat jij aangeeft klopt. Je hoeft dus geen bewijsstukken mee te sturen.  Maar betekent dit dat je zomaar wat in kan vullen? 

Nee….

Als de Belastingdienst je aangifte niet vertrouwt dan komt  er iemand lang om je administratie op te vragen. Jij moet dan met je administratie kunnen aantonen dat je aangiftes kloppen. Lukt dit niet, dan verwerpt de Belastingdienst je administratie en bepaalt de inspecteur hoeveel belasting je moet betalen. Dit is vaak een erg ruime schatting.

Zorg daarom dat je administratie klopt zodat jij – ook na 7 jaar – nog begrijpt hoe het toen zat. 

Verschil btw en inkomstenbelasting

Het is heel belangrijk dat je beseft dat de btw en inkomstenbelasting 2 verschillende belastingen zijn die niks met elkaar te maken hebben. Haal ze dus nooit door elkaar!

Het verschil tussen BTW en IB?

 • De btw betaal je, elk kwartaal, over de omzet.
 • De inkomstenbelasting betaal je, 1 x per jaar, over de winst.

Hieronder leg ik beide belastingen summier uit. 

De omzetbelasting

Omzetbelasting is de btw die op de meeste diensten en goederen geheven wordt door de overheid. Dit kan 0%, 9% of 21% zijn. Deze belasting geldt alleen voor particulieren en niet voor ondernemers. Toch betaal en ontvang je als ondernemer de btw altijd.

De overheid heeft er namelijk voor gekozen om na elk kwartaal het verschil tussen betaalde en ontvangen btw te verrekenen met jou via de btw aangifte

Voorbeeld
Heb je in een kwartaal zelf € 250,- btw betaald en € 1.000,- btw gefactureerd, dan moet je over dat kwartaal € 750,- btw afdragen. 

Vrijstelling van omzetbelasting: KOR

Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe Kleineondernemersregeling (KOR). Je kunt hiermee vrijstelling aanvragen voor de omzetbelasting via de Omzet gerelateerde vrijstellingsregeling (OVOB). Voorwaarde is dat je jaaromzet (exclusief btw) onder de € 20.000 blijft en je onderneming gevestigd is in Nederland. In plaats van een korting op de btw kan de ondernemer dan kiezen voor een vrijstelling. Dit betekent voor de ondernemer:

 • geen btw-aangifte meer
 • geen btw op factuur meer in rekening brengen
 • de voorbelasting is niet aftrekbaar
 • omzet dient wel bijgehouden te worden in een administratie
 • deelname aan de KOR betekent vrijstelling voor tenminste 3 jaar.

Let op: je moet uiterlijk vier weken vóór de start van de activiteiten de KOR aanvragen, anders zijn de activiteiten niet vanaf het begin vrijgesteld van btw. Dus als je KOR aanvraagt voor 2022, dan moet je vier weken vóór het einde van 2021 aanvragen. Deze termijn waarbij je vier weken voor aanvang de aanvraag KOR moet indienen geldt ook voor startende ondernemers. Die vier weken ligt dus vóór de start van je bedrijf.

De inkomstenbelasting

Je kan de inkomstenbelasting in het algemeen zien als een soort trechter. Je gooit je inkomen in de trechter ,waar na aftrek van allerlei kosten en aftrekposten, je bruto belastbaar inkomen uitkomt. Over dit bruto belastbaar inkomen wordt dan je inkomstenbelasting berekend. Voor de inkomstenbelasting gelden de standaardtarieven van de Belastingdienst. Het resultaat na aftrek van je de inkomstenbelasting uit de trechter is je vrij (netto) besteedbaar inkomen.

De inkomstenbelasting als trechter:

Zoals je hierboven ziet wordt je belastbaar inkomen middels een aantal stappen verlaagd. Wat er gebeurt is dat middels aftrekposten, vrijstellingen en heffingskortingen de inkomstenbelasting wordt verlaagd. 

De inkomstenbelasting voor jou als zzp’er is de belasting die je uiteindelijk betaalt over de bruto winst uit je onderneming. Bij een eenmanszaak, vof of maatschap is je inkomen (jouw deel van) de winst van de onderneming.

Je vindt alle belastingregels in het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Je kan je inkomstenbelasting als ondernemer dus zelf regelen. Veel zzp’ers kiezen er echter voor om het makkelijk voor zichzelf te maken, zij gebruiken een boekhoudprogramma en/of een boekhouder om hun inkomstenbelasting te regelen. Omdat een boekhouder vaak veel beter weet hoe alles werkt en wat wel en niet mag, verdient hij/zij zichzelf snel terug.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal je ongeveer als zzp’er?

Het volgende overzicht geeft een schatting van de inkomstenbelasting, uitgaande van het urencriterium van 1225 uur:

 • Tot € 20.000 winst =  € 0,- belasting
 • € 30.000 winst = +/- € 1.100,- belasting
 • € 40.000 winst = +/- € 4.400,- belasting
 • € 50.000 winst = +/- € 8.400,- belasting
 • € 75.000 winst = +/- € 20.000,- belasting

Makkelijk belastingaangifte doen als ondernemer

Om je belastingaangiftes soepel te laten verlopen is een boekhoudprogramma erg handig, zeker in combinatie met een boekhouder.

Hieronder vind je 3 van de meest populaire boekhoudprogramma’s van dit moment:

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

Andere interessante artikelen

Verzendopties voor je webshop: welke kies jij?

Het kiezen van de juiste verzendopties voor je webshop is essentieel voor een succesvolle e-commerceonderneming. Verschillende bedrijven hebben verschillende voorkeuren als het ...
Gepost op: 7 augustus 2023

Een goede boekhouding als MKB’er: zo zet je hem slim op

Ben je ondernemer binnen het MKB en zoek je als mkb’er een manier om de boekhouding op orde te krijgen? Lees dan ...
Gepost op: 23 maart 2021

Handige websites voor (startende) zzp’ers en ondernemers

Als startende ondernemer of zzp’er is het belangrijk dat je zo veel mogelijk op de hoogte bent en blijft van alle informatie ...
Gepost op: 31 oktober 2018

ZZP of BV? Dit is wat je als ondernemer moet weten

Heb je de knoop doorgehakt en ga je als ondernemer aan de slag?  Of loop je al wat langer mee in het ...
Gepost op: 14 mei 2021

Zo stel je je social media marketing strategie op

Social media marketing is een krachtig middel om een bepaald publiek aan te trekken, verkeer naar je bedrijf te leiden en je ...
Gepost op: 23 oktober 2023

Jaarlijks afschrijven op je bedrijfspand? Zo werkt het

Wanneer je als ondernemer een bedrijfspand voor eigen gebruik koopt, is dat vaak een flinke kostenpost. Deze kosten mag je fiscaal gezien ...
Gepost op: 14 december 2021

Boekhouder inschakelen als zzp’er: wanneer wel/niet?

Als zzp’er ben je niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder of accountant. Het enige dat moet, is ...
Gepost op: 29 augustus 2019

Online Marketing Tools

Jij, je bedrijf en ook je marketingbeleid moeten met de tijd meegaan, dat doet je doelgroep immers ook. De tijd dat mensen ...
Gepost op: 22 mei 2015

Wat is zoekmachine optimalisatie en hoe realiseer je dit?

Steeds meer ondernemers zien de kansen op groei online liggen. Focus je niet langer uitsluitend op de lokale doelgroep van je organisatie, ...
Gepost op: 1 maart 2022

Inkomstenbelasting zzp berekenen

Bereken met onderstaande tool gemakkelijk hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er (met een eenmanszaak) ongeveer betaalt. Je kan de inkomstenbelasting berekenen over de ...
Gepost op: 28 oktober 2021

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.