Inkomstenbelasting en de eenmanszaak, zo zit het

Inkomstenbelasting en de eenmanszaak, zo zit het

Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak? Dan moet je over elk jaar aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor, maar veel eenmanszaken schakelen wel de hulp van een boekhouder hierbij in. De aangifte is namelijk vaak een flinke klus. In dit artikel leggen we daarom meer uit over de inkomstenbelasting voor jou als eenmanszaak. Zodat je goed begrijpt hoe de belasting werkt, wordt berekend en geven we tips voor een gunstige en goede aangifte inkomstenbelasting.

Over de inkomstenbelasting

Iedere Nederlander moet inkomstenbelasting betalen over het loon dat hij of zij verdiend heeft. Bij werknemers houdt de werkgever dat in op het salaris en betaalt dat aan de Belastingdienst. Voor ondernemers geldt dat je inkomstenbelasting betaalt over de nettowinst van je onderneming. De brutowinst is de omzet minus de inkoopwaarde van de omzet. Vervolgens kun je de nettowinst berekenen door van de brutowinst je bedrijfskosten, afschrijvingen en aftrekposten af te trekken.

Als ondernemer moet je elk jaar de winst (laten) bepalen. Als je dit goed wilt aanpakken, raden wij aan om in ieder geval je boekhouding online te voeren met boekhoudsoftware. Voordeel van deze software is dat de meeste belastingregels er al inzitten. Enkele populaire programma’s hiervoor zijn:


Wil je volledig ontzorgd worden voor je boekhouding? Kijk dan vooral eens naar onze service de online boekhouder. Onze boekhouders zorgen dan dat je boekhouding altijd op orde is en voeren de inkomstenbelasting voor je uit.

Inkomsten eenmanszaak belast in box 1

Inkomsten uit een eenmanszaak worden gezien als resultaat uit werk, en worden dus belast in box 1. Niet de volledige winst wordt belast; voor ondernemers gelden speciale aftrekposten die je van de winst mag afhalen. Een ondernemer met een eenmanszaak betaalt dus net als een werknemer in loondienst inkomstenbelasting, maar een ondernemer voor de Belastingdienst heeft wel een aantal belastingvoordelen. Wil je berekenen hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer gaat betalen met jouw eenmanszaak? Gebruik dan onze handige rekentool voor de inkomstenbelasting.

Als zzp’er heb je mogelijk recht op deze aftrekposten (bedragen voor 2021 erachter):

 • Ondernemersafstrek, bestaande uit:
  • Zelfstandigenaftrek (€ 6.670)
  • Startersaftrek (€ 2.123) – dit mag je maximaal 3 keer in de eerste 5 jaar toepassen.
 • Oudedagsreserve (9,44% v.d. winst met maximum van € 9.395)
 • MKB winstvrijstelling (€ 14% v.d. winst na toepassing bovenstaande aftrekposten en bij inkomen hoger dan € 68.507 max. 43%)
 • Algemene heffingskorting (algemene heffingskorting)
 • Arbeidskorting (zie arbeidskorting)

Check of je ondernemer voor de Belastingdienst bent

Check wel even of de Belastingdienst jou als ondernemer ziet: hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden om als ondernemer aangemerkt te worden door de Belastingdienst:

 • Je bent zelfstandig ondernemer (ondernemer voor de belastingdienst)
 • Je drijft de onderneming zelf
 • Aan het begin van het kalenderjaar heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt (je ontvangt dan slechts 50% van de zelfstandigenaftrek)
 • Je voldoet aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur per kalenderjaar)

Je vindt deze voorwaarden terug op de website van de Belastingdienst. Ook kun je de ondernemerscheck doen.

Het is van belang om dit goed na te gaan, want als je bijvoorbeeld niet voldoende uren besteedt aan je onderneming (minimaal 1.225 uren per jaar), dan vallen jouw werkzaamheden onder “inkomsten uit overig werk” en dat heeft invloed op de te betalen inkomstenbelasting. Die wordt dan meestal hoger. Je bent dan nog steeds wel ondernemer, maar voor de Belastingdienst ben je dat niet. Je doet dan geen aangifte als ondernemer (dat mag zelfs niet), maar als particulier én je hebt geen recht op de aftrekposten die alleen voor ondernemers gelden. Denk aan aftrekposten als ondernemersaftrek (waaronder zelfstandigenaftrek en startersaftrek) en MKB-vrijstelling. Een tip is om een goede urenregistratie op te zetten.

Over hoeveel winst betaal je als ondernemer inkomstenbelasting?

Let op, deze bedragen zijn berekend aan de hand van de tarieven voor de inkomstenbelasting 2021 en gelden alleen voor ondernemers met een eenmanszaak die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Uiteraard  moet je daarnaast ook aangifte doen voor de Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Verder valt de omzetbelasting hier volledig buiten; die moet je daarnaast dus ook gewoon betalen. Hieronder zie je de berekeningen.

 Berekening 1: geen inkomstenbelasting als ondernemer

Als je omzet in een jaar € 12.150,- is en je voldoet aan het urencriterium maar hebt geen recht meer op de startersaftrek betaal je geen belasting over je winst. Wel betaal je € 271,- ZVW premie.

 Berekening 2: geen inkomstenbelasting als startend ondernemer

Als je omzet in een jaar € 14.275,- is en je voldoet aan het urencriterium en hebt recht op startersaftrek betaal je geen belasting over je winst. Wel betaal je € 271,- ZVW premie.

Berekening startend ondernemer ib met startersaftrek

In deze berekening houd ik geen rekening met de Oudedagsreserve. Als je die zou toepassen, zou het bedrag waarover je GEEN inkomstenbelasting moet betalen, hoger zijn. Ook je hypotheekrenteaftrek of het toepassen van een aftrekpost als een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben invloed op de hoogte van het bedrag waarover je belasting moet betalen.

Zelf berekenen hoeveel belasting je gaat betalen met jouw eenmanszaak?

Gebruik dan onze handige rekentool voor de inkomstenbelasting eens. Superhandig!

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Berekeningen inkomstenbelasting voor eenmanszaken

Hoeveel inkomstenbelasting betaal je als eenmanszaak bij een winst van 40.000, 50.000, 60.000, 70.000 en 80.000 euro?

Berekening inkomstenbelasting over winst die je als ondernemer maakt in 2019.                  Bedragen in euro’s.  
Nettowinst uit onderneming 40.000 50.000 60.000 70.000 80.000
Af: zelfstandigenaftrek 6.670 6.670 6.670 6.670 6.670
Af: startersaftrek 0 0 0 0 0
Belastbare winst voor MKB-winstvrijstelling 33.330 43.330 53.330 63.330 73.330
Af: MKB-winstvrijstelling 14% 4.666 6.066 7.466 8.866 10.266
Inkomsten box 1 28.664 37.264 45.864 54.464 63.064
 
Belasting over inkomsten box 1 10.634 13.824 17.015 20.206 23.396
Af: Algemene heffingskorting 2.381 1.867 1.353 839 325
Af: Arbeidskorting 3.944 3.344 2.744 2.144 1.544
Te betalen inkomstenbelasting 4.309 8.613 12.918 17.223 21.527
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw 1.648 2.143 2.637 3.132 3.353
Totaal inkomstenbelasting en premie Zvw 5.957 10.756 16.045 20.451 25.626
Percentage van de winst
dat je opzij moet zetten
15% 22% 26% 29% 32%

Minder belasting betalen door toepassen Oudedagsreserve

Je kunt de inkomstenbelasting die je over 2021 moet betalen, nog verder verlagen door een bedrag opzij te zetten voor je oude dag: je laat de Oudedagsreserve toenemen. Je mag namelijk 9,44% van je winst opzij zetten met een maximum van 9.395 euro. Dit maximum bereik je pas bij een winst vanaf 99.523 euro. Let op: de belasting over je Oudedagsreserve is uitgesteld, later betaal je wel belasting (bijvoorbeeld als je je onderneming staakt).

Goed boekhoudprogramma

Als je als ondernemer aangifte gaat doen voor de inkomstenbelasting raad ik je aan om een goed boekhoudprogramma aan te schaffen óf dit te laten verzorgen door een goede boekhouder. Een boekhoudprogramma is niet verplicht voor jou als zzp’er, maar maakt het doen van je aangifte IB wel een stuk makkelijker. Enkele populaire opties zijn:

Zelf de inkomstenbelasting doen

Je mag de aangifte inkomstenbelasting ook helemaal zelf uitrekenen. Informeer je dan wel goed hoe je de aftrekposten toepast en hoeveel deze mogen zijn. Bovendien zijn er nog veel meer aftrekposten waar je recht op zou kunnen hebben dan dat ik in dit artikel noem. Zo is er bijvoorbeeld nog de meewerkaftrek, stakingsaftrek en investeringsaftrek. Check alle aftrekposten op de website van de Belastingdienst en download het handboek ondernemen van de belastingdienst.

Tip: zet 1/3 deel van je omzet opzij voor de inkomstenbelasting

Ik raad je aan om geld opzij te zetten (bijvoorbeeld op je zakelijke spaarrekening) voor de inkomstenbelasting. Zelf regel ik het al jaren op deze manier: ik zet standaard 1/3 deel van mijn omzet (let op: dus niet van mijn winst!) opzij voor de belastingen. Ik vind dat een handige manier, want ik houd daar achteraf altijd aan over. Die 33% is voldoende om de verschuldigde inkomstenbelasting en de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet te kunnen betalen. Het geld dat overblijft, laat ik dan in mijn buffer zitten: ik spreek het pas aan in “mindere tijden”. De omzetbelasting staat hier overigens helemaal buiten: daar kom ik sowieso nooit aan. De btw die je incasseert is immers jouw geld niet, maar het geld van de Belastingdienst.

Lilian Havermans

Lilian Havermans is content specialist / senior webredacteur. Opgeleid als journalist houdt zij zich sinds 2005 bezig met het vak webredactie. Schrijven is haar absolute passie. Lilian heeft een brede interesse en publiceert over tal van onderwerpen. Sinds 2010 is Lilian zzp’er en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met ondernemen, boekhouding en financiële zaken rondom het ondernemerschap. Ze weet inmiddels haar weg te vinden in de wirwar van wetgeving, belastingregels en allerlei andere voorwaarden en eisen die gelden voor ondernemers in het algemeen en zzp’ers in het bijzonder. Lilian wil – net als Jasper – graag haar ervaring inzetten om andere ondernemers te helpen met groeien. Ze publiceert regelmatig artikelen op zakelijkgroeien.nl. Meer over Lilian weten? lilianhavermans.nl

Andere interessante artikelen

Nieuw bedrijfspand nodig? Hier moet je aan denken!

Het opzetten van een kantoor vanaf het begin is veel werk, maar als het op de juiste manier wordt gedaan, levert het ...
Gepost op: 8 september 2023

Facturen versturen: alles wat je moet weten

Je eerste opdracht afgerond… en dan is het zo ver: je kunt je eerste factuur sturen! Superspannend en een moment om te ...
Gepost op: 21 april 2020

Vijf onmisbare ingrediënten voor de ideale coworking space

Ze schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond: coworking spaces. Of, in gewoon Nederlands: plekken waar je met gelijkgestemde ondernemers of ...
Gepost op: 16 november 2021

Zo kies je een zakelijke outfit: do’s en don’ts

Je hebt tientallen opties wanneer je voor een zakelijke look wilt gaan. Voor vrouwen komt er vaak nog net iets meer kijken ...
Gepost op: 18 augustus 2020

Drie tips om op zakelijke kosten te besparen

De inflatie heeft er bij iedereen ingehakt. Niet alleen bij particulieren, ook in het bedrijfsleven. Materialen zijn veelal duurder, om nog maar ...
Gepost op: 20 december 2022

Met deze handige tools wordt jouw administratie een ‘piece of cake’

Ondernemen leuk, administratie en cijfers niet? Helaas hoort het er echt bij. Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk tijd besteden aan ...
Gepost op: 8 juni 2023

Wat zijn de bewaartermijnen voor mijn administratie als ondernemer?

Voor veel ondernemers is het bijhouden en bewaren van de administratie geen favoriete bezigheid. Toch moeten alle ondernemers in Nederland eraan geloven. ...
Gepost op: 5 maart 2019

Een boekhouder in Utrecht vinden

Wil jij nooit meer stress ervaren over je boekhouding, geen enkel belastingvoordeel missen en op een onoverzichtelijke manier met cijfers omgaan? Dan ...
Gepost op: 29 maart 2022

Zzp’en naast je loondienst: zo doe je dat slim!

Wil je als zzp’er aan de slag naast je baan in loondienst? Dat kan een goede manier zijn om de overstap naar ...
Gepost op: 15 mei 2020

In 6 stappen succesvol netwerken

De ZZP’er is de grootste groep qua omvang in ondernemersland. De zelfstandig ondernemer verdient meer credit, zij zijn immers hun eigen afdeling ...
Gepost op: 22 mei 2015

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.