Welke verzekeringen heb je als zzp-er nodig?

Welke verzekeringen heb je als zzp-er nodig?

Welke risico’s wil je als zzp-er afdekken met een verzekering en welke risico’s beperk je op een andere manier, of misschien wel helemaal niet?

Belangrijke vragen om te beantwoorden als zzp-er. Want als zzp-er ben je ondernemer en dit brengt zowel bedrijfsmatig als persoonlijk risico’s met zich mee, dat hoor erbij. Maar het is goed om je dit te beseffen en zelf te bepalen hoe je met de verschillende risico’s omgaat.

Welke bedrijfsmatige risico’s verzekeren?

Als zzp-er heb je meestal geen pand, inventaris en voorraad, of in ieder geval niet veel. De risico’s hierop zijn dan ook klein waardoor je dit vaak niet hoeft te verzekeren. Wel belangrijk zijn je bedrijfsaansprakelijkheid en eventueel je beroepsaansprakelijkheid.

Bedrijfsaansprakelijkheid als zzp’er

Het is goed om te beseffen dat je bedrijf aansprakelijk gesteld kan worden voor schade die je per ongeluk veroorzaakt. Denk hierbij aan iets per ongeluk laten vallen of omgooien bij een klant of evenement.

Dit risico dek je af met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is eigenlijk hetzelfde als je persoonlijke WA verzekering (wettelijke aansprakelijkheid). Nu kan je denken: mijn WA verzekering dekt mij, dus ik heb dit voor mijn bedrijf niet nodig. Dit gaat echter niet op, als je namelijk onder ‘werktijd’ schade veroorzaakt wordt je bedrijf aansprakelijk gesteld en niet jij.

Om hiertegen verzekerd te zijn moet je een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben. Deze heb je al voor een paar tientjes per jaar.

Beroepsaansprakelijkheid als zzp’er 

Oefen je een beroep uit waarin jouw werk bepaalde risico’s met zich meebrengt waardoor de andere partij veel schade kan oplopen? Dan kan het handig zijn om je hiervoor te verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering kan dan gevallen opvangen waarvoor jij aansprakelijk wordt gesteld.

Informeer je voordat je deze verzekering afsluit goed over de voorwaarden. Wanneer wordt er bijvoorbeeld uitgekeerd en wat voor voorwaarden zitten hier aan vast?

Vaak kan je jouw beroepsaansprakelijkheid ook al flink inperken door goede algemene voorwaarden op te stellen.

Persoonlijke risico’s als zzp’er

De belangrijkste verandering als zzp-er is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opvangen van je inkomensrisico’s door het wegvallen van werk of ziekte. Als werknemer ben je hiervoor automatisch verzekerd, als zzp-er niet. Het belangrijkste inkomensrisico waar je jezelf voor kan verzekeren is arbeidsongeschiktheid.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) als zzp-er en alternatieven

Arbeidsongeschiktheid is een reëel risico. Belangrijk is dat je hier als zzp-er op termijn een oplossing voor bedenkt. Dit kan een AOV zijn maar er zijn ook alternatieven.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een zzp-er is snel duur. Maar kan het wel waard zijn. Je kan de premie gunstig beïnvloeden de uitkering niet meteen in te laten gaan bij ziekte, de duur te beperken of de hoogte van de uitkering. De premie per maand begint vaak bij minimaal € 100,- en kan oplopen tot vele honderden euro’s. Het is al snel een flinke kostenpost.

Dit stelt je als zzp-er voor een dilemma: moet ik onverzekerd werken of moet ik mij toch verzekeren?

Het antwoord hierop is lastig. Iedereen kan immers een keer arbeidsongeschikt raken. Om jezelf een antwoord te geven kan je eens een offerte opvragen bij een verzekeraar (weet je in ieder geval wat het ongeveer kost), kijken of je via een collectief korting kan krijgen, rondvragen bij collega zzp-ers (meer dan 1!) of gewoon eens googelen. Daarnaast kan je kijken naar alternatieven. Een mooi voorbeeld hiervan is het broodfonds. Als laatste kan je ervoor kiezen om zelf te sparen. Zodat je korte periodes zelf op kan vangen.

Wat als zzp-er verzekeren?

Belangrijk is dat je als zzp-er je bedrijfsaansprakelijkheid goed regelt met een verzekering. Kijk daarnaast naar je beroepsaansprakelijkheid en zorg voor goede algemene voorwaarden om jouw risico’s te verkleinen. Wat betreft arbeidsongeschiktheid is het verstandig om binnen een paar jaar na je start hier een oplossing voor te hebben. Dit kan een AOV zijn maar ook een alternatief zoals het broodfonds of zelf sparen.

Risico’s horen bij ondernemen, wees er dus niet te bang voor maar zorg ook dat je ze niet onnodig loopt. Een verzekering kan daarbij helpen.

Remko van Buuren

Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement, heb ik mijn sporen verdiend bij verschillende multinationals. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen ondernemersavontuur beleefd en veel geleerd onderweg. Nu sta ik klaar om jou te helpen bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf!

Andere interessante artikelen

Flex bv als zzp’er oprichten? De voor- en nadelen op een rij

Als zzp’er kun je ervoor kiezen om vanuit een besloten vennootschap (bv) te gaan ondernemen. Dit kan in bepaalde situaties handig en ...
Gepost op: 21 juli 2016

8 tips voor effectief thuiswerken als ondernemer

Steeds vaker werken ondernemers vanuit huis. Thuiswerken is echter een heel andere ervaring dan werken op een kantoor. Hoe blijf je productief ...
Gepost op: 13 juli 2021

Deze 4 leertechnieken zorgen ervoor dat jij je zakelijke kennis snel vergroot

Wanneer je een bedrijf hebt, wil je vanzelfsprekend dat deze zo goed mogelijk presteert. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want ...
Gepost op: 23 maart 2023

Hoe zet ik social media in als ondernemer?

Social media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er wordt veel over geschreven en bijna iedereen gebruikt een of ...
Gepost op: 22 mei 2015

Van wens tot aanvraag; hoe werkt een bedrijfslening precies?

In het leven heb je sowieso een paar dingen nodig. Een dak boven je hoofd, fijne mensen om je heen en voldoende ...
Gepost op: 12 maart 2024

Aftrekposten als zzp’er? Deze wil je kennen en toepassen

Aftrekposten op je inkomstenbelasting maken ondernemen als zzp’er een stuk leuker. Als je ze goed toepast, betaal je namelijk minder belasting en ...
Gepost op: 17 januari 2024

Zo versterk je je online aanwezigheid

In het afgelopen jaar hebben we allemaal gezien dat kleine bedrijven flink moeten kunnen aanpassen. De markt verandert voortdurend en bedrijven moeten ...
Gepost op: 29 september 2023

Hoe krijg je als zzp’er klanten via LinkedIn in 2024?

Een van de vele manieren om als zzp’er aan klanten te komen is via LinkedIn. Als je jouw LinkedIn-profiel op de juiste ...
Gepost op: 9 april 2024

Wat je van boekhouden moet weten als ondernemer

Als ondernemer (of zzp’er) is het niet per se noodzakelijk om boekhoudkundige kennis te hebben. Maar het is wél handig als je ...
Gepost op: 2 februari 2021

5 tips om je facturen sneller uitbetaald te krijgen

Ik vind het één van de leukste aspecten aan het ondernemerschap: het versturen van facturen. Want als je je best hebt gedaan ...
Gepost op: 21 september 2021

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.