In het leven heb je sowieso een paar dingen nodig. Een dak boven je hoofd, fijne mensen om je heen en voldoende geld. Ook als ondernemer heb je baat bij het nodige kapitaal. Dit kapitaal heb je nodig om investeringen te doen, je personeel te betalen en/of om een nieuw kantoorpand te kopen.
Veel ondernemers kiezen daarom voor een bedrijfslening. Een ondernemer krijgt hiermee de beschikking over kapitaal om de gewenste groei door te maken. Of om de benodigde investeringen te doen. Maar, hoe werkt zo’n bedrijfslening nou precies?
Stap 1: bepaal hoeveel geld je wilt lenen
Waar heb je de bedrijfslening voor nodig? Als je dit weet, weet je ook hoeveel geld je moet lenen. Werk dit op voorhand uit en bepaal nauwkeurig de financieringsbehoefte.
Stap 2: de verschillende leningsvormen bekijken
Als je als ondernemer geld wil lenen, heb je hier veel mogelijkheden voor:
– Zakelijke lening. Bij een zakelijke lening leen je een bepaald bedrag, bijvoorbeeld € 20.000. Dit bedrag kun je op de gewenste manier uitgeven en betaal je vervolgens in termijnen terug.
– Zakelijk krediet. Bij een zakelijk krediet heb je de beschikking over een rekening-courant. Van deze rekening kun je geld opnemen en dit vervolgens voor je bedrijf gebruiken. Uiteraard dien je de rekening-courant wel weer aan te vullen.
– Zakelijke lease. Heb je een zakelijke auto of machine nodig? Met een zakelijke lease zorg je ervoor dat je niet zelf een forse investering hoeft te doen. In plaats daarvan betaal je een vast leasebedrag per maand. Perfect om je kosten te budgetteren.
– Zakelijke hypotheek. Wil je zakelijk vastgoed financieren? Dan heb je een zakelijke hypotheek nodig. Met deze hypotheek kun je een nieuw bedrijfspand kopen of je huidige bedrijfspand uitbreiden.
Kijk goed naar je situatie, de financieringsbehoefte en het toekomstbeeld. Dit stelt je in staat om tussen deze leningsvormen de juiste keuze te maken. Uiteraard gaat dit hand in hand met de eerste stap uit dit stappenplan.
Stap 3: kijk goed naar de kosten & voorwaarden
Heb je een keuze tussen de verschillende leningsvormen gemaakt? Dan kun je ook een keuze tussen de verschillende kredietverstrekkers maken. Let hierbij vooral goed op de kosten.
De kosten zijn uiteindelijk voor elke ondernemer van cruciaal belang. Zijn de kosten bij je bedrijfslening relatief laag? Dan werk je uiteraard naar een (nog) beter bedrijfsresultaat toe. Bij hoge rentekosten gaat deze kostenpost mogelijk ten koste van de groei van je onderneming.
Kijk daarom kritisch naar de rentekosten. Let hierbij ook goed op de bijbehorende voorwaarden. Wat is bijvoorbeeld de looptijd van de bedrijfslening? Wat zijn de voorwaarden voor het terugbetalen van de lening? Let bij de voorwaarden goed op zowel de rente als de aflossing.
Kijk bijvoorbeeld goed naar het eventueel vroegtijdig aflossen van de rente. Is dit mogelijk? Zo ja, kun je dit boetevrij doen of moet je hier een boete voor betalen? Uiteindelijk zijn de voorwaarden samen met de kosten bepalend voor je keuze.
Heb je de perfecte bedrijfslening gevonden? Dan vraag je deze lening eenvoudig online aan.
Stap 4: schakel een adviseur in
Vind je het moeilijk om een keuze te maken uit het aanbod leningen? Door een adviseur in te schakelen weet je zeker dat je de juiste financiering tegen de juiste voorwaarden krijgt. Vraag hier gratis een adviesgesprek aan.