Search
Search
De beste keuze: laserprinten of inkjet?

Inhoud

De beste keuze: laserprinten of inkjet?
Picture of Zakelijkgroeien.nl

Zakelijkgroeien.nl

Leestijd: 3 minuten

De beste keuze: laserprinten of inkjet?

Bij het kiezen tussen een laser- of inkjetprinter voor je bedrijf draait het eigenlijk om wat je echt nodig hebt. Denk aan hoeveel je print en wat voor soort documenten je maakt. Als je regelmatig grote stapels documenten moet printen, dan kan een professionele laserprinter een goed idee zijn vanwege zijn snelheid en kostenefficiëntie. Maar als je niet zo vaak print en veel documenten of foto’s met topkwaliteit wilt afdrukken, dan is een professionele inkjetprinter van PrintAbout waarschijnlijk de betere keuze. Lees verder om de juiste keuze te maken!

De werking van inkjet versus laserprinten

Inkjetprinters werken eigenlijk vrij simpel. Ze hebben cartridges met vloeibare inkt die via een printkop op het papier worden gespoten. Meestal zijn er vier van die cartridges: één voor zwart en drie voor de basiskleuren (cyaan, magenta en geel), hoewel sommige printers één cartridge kunnen hebben met alle drie kleuren erin. Aan de andere kant gebruiken laserprinters toners en drums in plaats van inktpatronen. Toner is geen vloeibare inkt, maar eerder een soort poeder. De HP printer gebruikt een laser om het beeld op de drum te projecteren, en dan hecht dit poederachtige spul zich precies op het papier om de uiteindelijke afdruk te maken. Het is een beetje anders dan inkjet, maar het werkt ook goed.

De kosten

Wanneer je moet kiezen tussen een inkjet- en een laserprinter, zijn er drie belangrijke dingen om te overwegen. De aanvankelijke kosten zijn meestal lager voor inkjetprinters in vergelijking met laserprinters. Verder zijn de doorlopende kosten vaak gunstiger bij laserprinters, omdat ze gebruikmaken van toners met een grote capaciteit. Hierdoor hoef je de cartridges minder vaak te vervangen en bespaar je  dus tijd en geld. Ten derde zijn de kosten per geprinte pagina over het algemeen lager bij laserprinters, omdat de materialen langer meegaan voordat ze vervangen moeten worden.

De voordelen van laserprinten

Laserprinters hebben heel wat voordelen. Wat meteen opvalt is dat ze geen droogtijd nodig hebben, dus je kunt de afdrukken meteen gebruiken zonder je zorgen te maken over vlekken. Hoewel de aanschafprijs van een laserprinter meestal hoger is dan die van een inkjetprinter, worden de kosten op de lange termijn gecompenseerd, vooral als je veel documenten print. Over het algemeen leveren laserprinters ook scherpere afdrukken, vooral voor documenten met veel tekst. Ze zijn ideaal als je snel meerdere pagina’s moet afdrukken, ondanks dat ze even moeten opwarmen voordat ze beginnen.

De voordelen van inkjet

Inkjetprinters hebben zo hun voordelen. Ze blinken meestal uit in het afdrukken van prachtige afbeeldingen van hoge kwaliteit. Het handige is dat ze meteen klaar zijn om kleine klusjes aan te pakken, zonder die opwarmtijd die laserprinters nodig hebben. Bovendien zijn inkjetprinters vaak goedkoper dan vergelijkbare laserprinters. Dit kan fijn zijn als je geen groot budget hebt. Heb je beperkte ruimte? Kies dan voor compacte modellen. Ook deze zijn tegenwoordig verkrijgbaar. Welke printer past bij jou?

Deel het artikel
Wat vond je van dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zakelijkgroeien.nl

Hier vind je oplossingen, tips en tools om zorgeloos te ondernemen. Zodat jij je kan focussen op de zakelijke groei van je bedrijf.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Leestijd: 3 minuten

Heeft jouw bedrijf een jaar voor in de boeken achter de rug? Een jaar vol mooie evenementen, nieuwe projecten en

Leestijd: 3 minuten

Als zzp’er geniet je van flexibiliteit en mag je alles op je eigen manier aanpakken. Wel brengt zelfstandig werken nieuwe

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je zaken als zzp’er goed lopen en je houdt geld over aan het eind van de maand, dan zijn

Leestijd: 3 minuten

Vrijwel iedere ondernemer krijgt er dagelijks mee te maken: facturen die niet binnen de betalingstermijn betaald worden. Vervelend, want dit

Leestijd: 3 minuten

Bij een nieuwe bestelauto hoort natuurlijk ook een goede verzekering. Je wilt zonder zorgen van je nieuwe wagen gebruik kunnen

Leestijd: 8 minuten

  Een van de vele manieren om als zzp’er aan klanten te komen is via LinkedIn. Als je jouw LinkedIn-profiel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Als bedankje krijg je onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.

Meer tips?