Boekhouder inschakelen als zzp’er: wanneer wel/niet?

Boekhouder inschakelen als zzp’er: wanneer wel/niet?

Als zzp’er ben je niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder of accountant. Het enige dat moet, is het bijhouden van een administratie. Hoe je dat doet mag jezelf weten, als het maar te controleren valt. Het maakt de Belastingdienst dus niet uit of je zelf de boekhouding bijhoudt of dat je een boekhouder inschakelt. Maar wanneer is het nu handig om een boekhouder in te huren en wanneer niet?

Laten we voorop stellen dat in de meeste gevallen een accountant sowieso overdreven is als je zzp’er bent. Het tarief van accountants is een stuk hoger dan dat van boekhouders en een accountant is meer geschikt voor MKB-bedrijven. Toch staat het je vrij om een accountant in te schakelen als jij dat wilt. In sommige gevallen is dit handiger. Lees meer over het verschil tussen boekhouders en accountants.

Tip: snel een briljante boekhouder vinden? Vraag offertes op van 3 verschillende boekhouders,

Hoe ingewikkeld is de boekhouding als zzp’er?

Als je een eigen zaak hebt zonder personeel dan hoeft de boekhouding niet heel erg ingewikkeld te zijn. Zeker niet als je maar een paar klussen per jaar doet voor een handvol klanten en je kosten beperkt zijn tot een aantal vaste lasten zoals een auto, abonnement, reiskosten en trainingen. Hiervoor kun je zeker met hulp van een goed boekhoudprogramma zelf de boekhouding uitvoeren.

Wordt je boekhouding ingewikkelder omdat je bijvoorbeeld mensen inhuurt of je veel diverse kosten maakt (denk aan webshops) dan is een boekhouder al snel aan te raden.

Wel of niet een boekhouder inschakelen en waarvoor?

Wanneer kies je ervoor om zelf de boekhouding te doen en wanneer schakel je een boekhouder in? Daarbij is er ook nog zoiets als een “tussenvorm”: je doet zelf de boekhouding met ondersteuning van  een boekhouder. Wanneer je welke optie kunt kiezen leggen we hieronder verder uit.

Optie 1: zelf de boekhouding doen als zzp’er

  • Minder kosten maken
  • Zelf de controle houden
  • Beter inzicht in financiën van bedrijf

De voornaamste reden voor zzp’ers om zelf de boekhouding te doen, is dat het scheelt in de kosten. Een boekhouder kost je tussen de 50 tot 100 euro per uur, afhankelijk van de taken die je hem/haar toebedeelt. Als je zelf de boeken bijhoudt, is het belangrijk dat je enige boekhoudkundige kennis hebt óf kiest voor een slim (online) boekhoudprogramma dat werk uit handen neemt.

Maar je kunt ook je administratie bijhouden in Excel of zelfs op papier. Dat laatste is niet heel handig omdat je tegenwoordig volledig digitaal aangifte moet doen. Als het maar te controleren is en je de bewaartermijn aanhoudt. Een ander argument om zelf te (gaan) boekhouden: jij hebt en houdt zelf de controle en daardoor weet je ook veel beter hoe het ervoor staat met je bedrijf. Als je een eenvoudige administratie hebt (minder dan 50 facturen per jaar) en voldoende kennis en tijd, dan is deze optie wellicht voldoende.

Optie 2: een boekhouder inschakelen als zzp’er

  • Minder tijd kwijt aan boekhouden
  • Niet nodig om alle (belasting)regels te kennen
  • Geen kennis van boekhouden nodig
  • Boekhouder kan zich terugverdienen

Er zijn zat zzp’ers die niets met de boekhouding te maken willen hebben. Ze hebben er geen kaas van gegeten en/of ze hebben geen zin om zich er niet (verder) in verdiepen. Geen punt, maar schakel dan wel een boekhouder in. Ook kan het zijn dat je je tijd liever anders besteedt. Niet alleen omdat je boekhouden vervelend vindt of er geen kennis van hebt, maar omdat je jouw tijd het liefst besteedt aan jouw eigen vak.

Als je je tijd niet kunt gebruiken voor nieuwe of bestaande klanten doordat je de boekhouding moet doen, dan kan het beter zijn om een boekhouder in te schakelen. Tijd is in die zin natuurlijk ook geld. Een boekhouder kan zich ook terugverdienen, omdat hij/zij jouw beter van dienst kan zijn door de actuele kennis van zaken. Hij kent de ‘tips and tricks’, bijvoorbeeld welke aftrekposten je mag toepassen. En daardoor hoef jij je niet bezig te houden met boekhoudkundige kennis en het actueel houden daarvan. Denk aan het toepassen van alle (nieuwe) regels (en percentages) op het gebied van omzet- en inkomstenbelastingen, aangiftes en boekhouden.

Ontvang tot 3 offertes van boekhouders
Geselecteerde boekhouders brengen een passende offerte uit op jouw aanvraag.

Optie 3: zelf de boekhouding doen met steun van boekhouder

  • Zelf de controle willen houden
  • Zelf een deel van de taken doen en daardoor financieel inzicht hebben in bedrijf
  • Scheelt (een beetje) in de kosten
  • Scheelt (een beetje) in tijd
  • Bij vragen over (ingewikkelde) zaken kun je advies inwinnen

Dit is mijn favoriete manier van boekhouden. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik op deze manier mijn boekhouding verzorg: samen met de boekhouder. Inclusief een fijn online boekhoudprogramma waar we allebei in kunnen werken.

Ik kan via een online omgeving en een app bonnen aanleveren en vragen stellen over de zaken die ik niet snap. De boekhouder geeft mij een seintje op het moment dat ik iets moet doen (zoals stukken aanleveren voor de btw-aangifte of aangifte Inkomstenbelasting). Mijn administratie en boekhouding zijn altijd up-to-date en daarom kan ik op elk moment de financiën van mijn bedrijf inzien. En dat geeft me inzicht in de financiële gezondheid van mijn bedrijf. Verkoopfacturen maak ik direct in het boekhoudprogramma, waardoor ik deze niet (ook nog) apart hoef aan te leveren. Ik houd zelf de controle, heb er veel minder stress over en weet toch dat mijn zaakjes op orde zijn. Ik kan deze “tussenvorm” iedereen aanraden!

Boekhouding als zzp’er: De keuze is aan jou

Of je de boekhouding zelf doet of dat je het overlaat aan een boekhouder (of accountant), dan blijft natuurlijk iets dat je helemaal zelf moet bepalen. Een boekhouder kán je tijd en geld besparen, maar in veel gevallen is zelf boekhouden in een boekhoudprogramma ook meer dan goed genoeg. Zet voor jezelf op een rijtje wat je belangrijk vindt en maak daarbij ook een inschatting van de kosten van een boekhouder. Wat zijn voor jou de voor- en nadelen van zelf boekhouden en wat verwacht je van een boekhouder? Dat maakt de keuze vast gemakkelijker.

Ontvang tot 3 offertes van boekhouders
Geselecteerde boekhouders brengen een passende offerte uit op jouw aanvraag.

Remko van Buuren

Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement, heb ik mijn sporen verdiend bij verschillende multinationals. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen ondernemersavontuur beleefd en veel geleerd onderweg. Nu sta ik klaar om jou te helpen bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf!

Andere interessante artikelen

4 Tips voor het succesvol opzetten van je eigen bedrijf!

Het opzetten van je eigen bedrijf kan een uitdagende onderneming zijn, maar het kan ook een zeer belonende ervaring zijn. Het is ...
Gepost op: 31 mei 2023

Bedrijfsaansprakelijkheid voor mkb’ers: dit moet je weten

Ben je een mkb’er? Dan is het slim om goed verzekerd te zijn. Want als jij of je werknemer een fout maakt ...
Gepost op: 29 november 2022

Review Informer boekhoudsoftware

Boekhoudprogramma’s, er is veel over geschreven en het aanbod is erg groot. In dit artikel reviewen we Informer. Een partij die al sinds ...
Gepost op: 25 oktober 2017

Starten van je bedrijf: plannen of gewoon doen?

Maak je eerst een plan of ga je gewoon beginnen als ZZP’er? Een idee is één verhaal, het ook nog eens uitvoeren ...
Gepost op: 24 mei 2015

Vijf onmisbare ingrediënten voor de ideale coworking space

Ze schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond: coworking spaces. Of, in gewoon Nederlands: plekken waar je met gelijkgestemde ondernemers of ...
Gepost op: 16 november 2021

De beste keuze: laserprinten of inkjet?

Bij het kiezen tussen een laser- of inkjetprinter voor je bedrijf draait het eigenlijk om wat je echt nodig hebt. Denk aan ...
Gepost op: 5 januari 2024

Omzetbelasting Calculator (BTW)

Tips voor boekhoudsoftware: e-Boekhouden.nl: complete boekkhoudtool voor ZZP SnelStart: complete boekkhoudtool voor ZZP Exact: de bekendste boekhoudsoftware van Nederland voor wat grotere ...
Gepost op: 8 februari 2024

Eenmanszaak of bv starten? Hier zijn de feiten

Als je overweegt een eigen bedrijf te beginnen, staat je meteen voor een belangrijke beslissing: kies je voor een eenmanszaak of een ...
Gepost op: 25 oktober 2023

Hoe acquisitie doen als ZZP’er?

Hoe doe je als zzp’er acquisitie zodat je nieuwe klanten krijgt? Als je voor jezelf gaat beginnen als zzp’er, maar ook als ...
Gepost op: 22 mei 2015

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Welke rechtsvorm gaat jouw onderneming krijgen? Het kiezen van de juiste rechtsvorm heeft met veel zaken te maken. Onder andere met de ...
Gepost op: 22 mei 2015

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.