Als zzp’er ben je niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder of accountant. Het enige dat moet, is het bijhouden van een administratie. Hoe je dat doet mag jezelf weten, als het maar te controleren valt. Het maakt de Belastingdienst dus niet uit of je zelf de boekhouding bijhoudt of dat je een boekhouder inschakelt.
Maar wanneer is het nu handig om een boekhouder in te huren en wanneer niet?
Laten we voorop stellen dat in de meeste gevallen een accountant sowieso overdreven is als je zzp’er bent. Het tarief van accountants is een stuk hoger dan dat van boekhouders en een accountant is meer geschikt voor MKB-bedrijven.
Toch staat het je vrij om een accountant in te schakelen als jij dat wilt. In sommige gevallen is dit handiger. Lees meer over het verschil tussen boekhouders en accountants.
Tip: snel een boekhouder vinden waar persoonlijk contact belangrijk is?
Overweeg The Numbers People. Een partij waar ik veel vertrouwen in heb.
Als je een eigen zaak hebt zonder personeel dan hoeft de boekhouding niet heel erg ingewikkeld te zijn. Zeker niet als je maar een paar klussen per jaar doet voor een handvol klanten en je kosten beperkt zijn tot een aantal vaste lasten zoals een auto, abonnement, reiskosten en trainingen. Hiervoor kun je zeker met hulp van een goed boekhoudprogramma zelf de boekhouding uitvoeren.
Wanneer kies je ervoor om zelf de boekhouding te doen en wanneer schakel je een boekhouder in? Daarbij is er ook nog zoiets als een “tussenvorm”: je doet zelf de boekhouding met ondersteuning van een boekhouder. Wanneer je welke optie kunt kiezen leggen we hieronder verder uit.
De voornaamste reden voor zzp’ers om zelf de boekhouding te doen, is dat het scheelt in de kosten. Een boekhouder kost je tussen de 50 tot 100 euro per uur, afhankelijk van de taken die je hem/haar toebedeelt. Als je zelf de boeken bijhoudt, is het belangrijk dat je enige boekhoudkundige kennis hebt óf kiest voor een slim (online) boekhoudprogramma dat werk uit handen neemt.
Maar je kunt ook je administratie bijhouden in Excel of zelfs op papier. Dat laatste is niet heel handig omdat je tegenwoordig volledig digitaal aangifte moet doen. Als het maar te controleren is en je de bewaartermijn aanhoudt. Een ander argument om zelf te (gaan) boekhouden: jij hebt en houdt zelf de controle en daardoor weet je ook veel beter hoe het ervoor staat met je bedrijf. Als je een eenvoudige administratie hebt (minder dan 50 facturen per jaar) en voldoende kennis en tijd, dan is deze optie wellicht voldoende.
Er zijn zat zzp’ers die niets met de boekhouding te maken willen hebben. Ze hebben er geen kaas van gegeten en/of ze hebben geen zin om zich er niet (verder) in verdiepen. Geen punt, maar schakel dan wel een boekhouder in. Ook kan het zijn dat je je tijd liever anders besteedt. Niet alleen omdat je boekhouden vervelend vindt of er geen kennis van hebt, maar omdat je jouw tijd het liefst besteedt aan jouw eigen vak.
Als je je tijd niet kunt gebruiken voor nieuwe of bestaande klanten doordat je de boekhouding moet doen, dan kan het beter zijn om een boekhouder in te schakelen. Tijd is in die zin natuurlijk ook geld. Een boekhouder kan zich ook terugverdienen, omdat hij/zij jouw beter van dienst kan zijn door de actuele kennis van zaken. Hij kent de ‘tips and tricks’, bijvoorbeeld welke aftrekposten je mag toepassen. En daardoor hoef jij je niet bezig te houden met boekhoudkundige kennis en het actueel houden daarvan. Denk aan het toepassen van alle (nieuwe) regels (en percentages) op het gebied van omzet- en inkomstenbelastingen, aangiftes en boekhouden.
Zakelijk Groeien en The Number People ontzorgen jou en geven je meer inzicht in jouw cijfers.
Dit is mijn favoriete manier van boekhouden. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik op deze manier mijn boekhouding verzorg: samen met de boekhouder. Inclusief een fijn online boekhoudprogramma waar we allebei in kunnen werken.
Ik kan via een online omgeving en een app bonnen aanleveren en vragen stellen over de zaken die ik niet snap. De boekhouder geeft mij een seintje op het moment dat ik iets moet doen (zoals stukken aanleveren voor de btw-aangifte of aangifte Inkomstenbelasting). Mijn administratie en boekhouding zijn altijd up-to-date en daarom kan ik op elk moment de financiën van mijn bedrijf inzien. En dat geeft me inzicht in de financiële gezondheid van mijn bedrijf. Verkoopfacturen maak ik direct in het boekhoudprogramma, waardoor ik deze niet (ook nog) apart hoef aan te leveren. Ik houd zelf de controle, heb er veel minder stress over en weet toch dat mijn zaakjes op orde zijn. Ik kan deze “tussenvorm” iedereen aanraden!
Er zijn diverse gegevens en documenten die je verplicht bent om bij te houden als je zzp’er bent:
– alle inkomsten en uitgaven, inclusief alle facturen, bonnen en afschriften van de bank
– facturen: alle uitgaande en inkomende documenten archiveren
– bijhouden van een overzichtelijke bankadministratie
– belastingaangiften, inclusief relevante kopieën voor je btw-aangifte en onderliggende documenten
– belangrijke relevante contracten en overeenkomsten voor je financiën
Je kunt als zzp’er kiezen tussen onderstaande methoden voor je boekhouding:
– inkomsten- en uitgavenboekhouding: hier houd je eenvoudig al je inkomsten en uitgaven bij. Ideaal voor de kleine zelfstandige
– dubbele boekhouding: voor de grotere ondernemingen is deze gedetailleerdere methode een goede keuze
– geautomatiseerde boekhouding: hier kan je gebruik maken van speciale software om je administratie bij te houden
Welke manier het beste bij je past, hangt af van jouw financiële situatie en omvang van je bedrijf.
Dit hangt onder andere af van de grootte en complexiteit van je bedrijf en bijbehorende financiële administratie. Voor de meeste zzp’ers is het prima om je boekhouding per maand bij te werken. Als je veel transacties hebt, kan je er ook voor kiezen om dit wekelijks te doen. Houd je je boekhouding per kwartaal of jaar bij, dan kan dit zorgen voor grote werklast aan het einde van een bepaalde termijn.
Als zzp’er moet je voldoen aan onder andere de volgende fiscale verplichtingen:
– btw-aangifte
– inkomstenbelasting indienen en belastbare winst bijhouden
– eventuele voorlopige aanslag
– de verplichte boekhoudkundige administratie
Heb je hulp nodig van een financieel expert? Overweeg The Numbers People.
Bronnen:
Overzichtelijke boekhouding opzetten voor zzp’ers
Administratie bijhouden als zzp’er? Bekijk onze tips
Of je de boekhouding zelf doet of dat je het overlaat aan een boekhouder (of accountant), dan blijft natuurlijk iets dat je helemaal zelf moet bepalen. Een boekhouder kán je tijd en geld besparen, maar in veel gevallen is zelf boekhouden in een boekhoudprogramma ook meer dan goed genoeg. Zet voor jezelf op een rijtje wat je belangrijk vindt en maak daarbij ook een inschatting van de kosten van een boekhouder. Wat zijn voor jou de voor- en nadelen van zelf boekhouden en wat verwacht je van een boekhouder? Dat maakt de keuze vast gemakkelijker.
Zakelijk Groeien en The Numbers people ontzorgen jou en geven je meer inzicht in je cijfers.
Voeg je bij meer dan 20.000 ondernemers die ook groeien.
(*) Op deze website staan affiliate links, dit zijn gesponsorde links, waar wij geld mee verdienen. Meer informatie
Je ontvangt max. 2 mails per maand.
Vul onderstaande vragenlijst in en een van onze experts zal contact met je opnemen.