Slimme strategieën voor ondernemers: dit doe je met je winst uit onderneming

Slimme strategieën voor ondernemers: dit doe je met je winst uit onderneming

Als ondernemer is het maken van winst een van de belangrijkste doelen van je bedrijf. Maar wat als je een mooie winst hebt behaald en je merkt dat je niet al dat geld direct nodig hebt voor lopende zaken? Het beheren van je winst op een verstandige manier kan handig zijn voor de groei en stabiliteit van je onderneming op de lange termijn. In dit artikel vind je slimme strategieën om over na te denken.

Investeren in de groei van je bedrijf

Een van de beste manieren om je winst te gebruiken, is het investeren in de groei van je bedrijf. Dit kan betekenen dat je nieuwe producten ontwikkelt, je marketinginspanningen opschroeft, nieuwe markten verkent of investeert in de opleiding van je personeel. Deze investeringen kunnen op de lange termijn leiden tot meer winst en zakelijk succes.

Beleggen

Een andere manier om geld wat je niet gelijk nodig hebt weg te zetten is om het te beleggen. Je kunt je geld zelf beleggen of kiezen voor beheerd beleggen.  Je geld laten beleggen kan voordelen hebben. Bijvoorbeeld als je geen verstand van beleggen hebt. Laat je je geld beleggen, maar pas goed op wie je hiervoor in vertrouwen neemt.

Creëer een buffer

Een financiële buffer is belangrijk voor het opvangen van onverwachte kosten, zoals economische recessies, technologische veranderingen of andere zakelijke uitdagingen. Door een deel van je winst opzij te zetten in een apart fonds, zorg je ervoor dat je bedrijf veerkrachtig blijft, ook in moeilijke tijden. Veel ondernemers werden bijvoorbeeld overvallen door de corona crisis. Velen zagen een flinke daling van hun omzet. In zulke gevallen moet je soms terugvallen op een buffer. Het is ook handig om een buffer te hebben om de belastingen te kunnen betalen. Je winst is namelijk nog niet helemaal van jou. Er gaat nog inkomstenbelasting vanaf.

Een ander bedrijf overnemen

Het overnemen van een ander bedrijf kan een strategisch slimme keuze zijn om je bedrijf te laten groeien. Bedrijfsovername is een ingewikkeld traject en twee bedrijven zijn niet eenvoudig samen te voegen. Vaak zijn er cultuurverschillen. Het is aan te raden om hierbij voldoende advies in te winnen bij specialisten.

Pensioen opbouwen

Denk aan je eigen toekomst en die van je medewerkers door te investeren in pensioenregelingen. Het opzetten van een pensioenregeling kan niet alleen aantrekkelijk zijn voor talentvolle werknemers, maar het zorgt er ook voor dat je zelf financieel voorbereid bent op je oude dag. Als ondernemer heb je namelijk alleen recht op AOW en dat is geen vetpot. Het is daarom een goed idee om een gedeelte van je winst opzij te zetten voor je pensioen.

Schulden aflossen

Heeft je bedrijf schulden, dan kun je een deel van je winst gebruiken voor het afbouwen van je schulden. Het aflossen van schulden kan de financiële stabiliteit van je bedrijf ten goede komen en de rentelast verminderen. Hiermee kun je op de lange termijn kosten besparen.

Je huurpand kopen

Als je een bedrijfspand huurt, kun je er eens aan denken om de winst te gebruiken om een bedrijfspand te kopen. Het investeren in onroerend goed levert al snel meer op dan je winst op een spaarrekening zetten. Bedenk wel dat je geld vast komt te zitten in stenen en je er niet op de korte termijn weer gebruik van kunt maken.

Geef terug aan de gemeenschap

Als je bedrijf financieel stabiel is, overweeg dan om iets terug te doen voor de gemeenschap. Dit kan in de vorm van donaties, sponsoring van evenementen bij jou in de buurt of andere maatschappelijke initiatieven. Het opbouwen van een positieve reputatie kan niet alleen goed zijn voor het imago van je bedrijf, maar het kan ook een gevoel van voldoening geven aan jou en je medewerkers.

Je winst uitkeren

Ben je 100% eigenaar van je onderneming? Dan kun je ook de winst uitkeren en deze opmaken. Bijvoorbeeld om op vakantie te gaan, een huis te kopen of een andere privé investering te doen. Wat je met het geld doet, kun je helemaal zelf bepalen.

Zakelijkgroeien.nl

Hier vind je oplossingen, tips en tools om zorgeloos te ondernemen. Zodat jij je kan focussen op de zakelijke groei van je bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Auto leasen of kopen als zzp’er?

Overweeg je een auto te leasen of te kopen als zzp’er? Dan is het handig om te bepalen wat verstandiger is. In ...
Gepost op: 6 oktober 2015

Deze 4 leertechnieken zorgen ervoor dat jij je zakelijke kennis snel vergroot

Wanneer je een bedrijf hebt, wil je vanzelfsprekend dat deze zo goed mogelijk presteert. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want ...
Gepost op: 23 maart 2023

Vijf zaken om op orde te hebben als startende onderneming

Als je een startende ondernemer bent, is het belangrijk dat je voorbereid bent op alle uitdagingen die je kunt verwachten. Er zijn ...
Gepost op: 22 maart 2023

Boekhouder inschakelen als zzp’er: wanneer wel/niet?

Als zzp’er ben je niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder of accountant. Het enige dat moet, is ...
Gepost op: 29 augustus 2019

Zo maak jij de werkplek LGBTQ-vriendelijk

Als je eigen baas bent, wil je als het goed is dat al je werknemers zich prettig voelen onder jou en dat ...
Gepost op: 4 september 2023

ZZP Opdrachten krijgen? Check deze websites voor nieuwe opdrachten

Als zzp’er is het vinden van nieuwe opdrachten en klanten noodzakelijk. Dat noem je acquisitie: het verwerven van nieuwe opdrachten en klanten. ...
Gepost op: 19 december 2018

Dit zijn de 5 redenen waarom verzuimbegeleiding zo belangrijk is voor bedrijven

Voor veel bedrijven is verzuimbegeleiding een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsstrategie. Het helpt bij het managen van de productiviteit en gezondheid van ...
Gepost op: 11 april 2023

Starten van je bedrijf: plannen of gewoon doen?

Maak je eerst een plan of ga je gewoon beginnen als ZZP’er? Een idee is één verhaal, het ook nog eens uitvoeren ...
Gepost op: 24 mei 2015

Budgettool ondernemers

Deze handige tool gebouwd in Excel is voor kleine ondernemers die grip op hun geld willen. Zo heb je altijd voldoende geld ...
Gepost op: 30 november 2021

Starten met Importeren & Exporteren

Het klinkt aantrekkelijk, en natuurlijk is het op dit moment ook heel hip. Importeren, en dan vooral uit China. Het land van ...
Gepost op: 22 mei 2015

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.