Boekhouding als zzp’er: zelf doen of een boekhouder inschakelen?

Boekhouding als zzp’er: zelf doen of een boekhouder inschakelen?

De boekhouding van jouw onderneming als zzp’er is het bewijs waaruit blijkt dat jouw opgegeven omzet, kosten en winst klopt. Het is een financieel naslagwerk voor de Belastingdienst en jezelf.  De Belastingdienst zal deze opvragen als ze een keer je boekhouding komen controleren. Een kloppende boekhouding is dus belangrijk.

Maar hoe pak je dit als zzp’er nou het beste aan? Zodat jouw boekhouding altijd op orde is zonder dat je er teveel geld en tijd aan kwijt bent. Hiervoor zijn 3 mogelijkheden. Deze bespreken we in dit artikel.

Boekhouding zzp: 3 mogelijkheden 

De 3 mogelijkheden om je boekhouding bij te houden zijn:

  1. De gehele boekhouding uitbesteden aan een boekhouder
  2. Een gedeelte van de boekhouding zelf doen en de rest uitbesteden aan een boekhouder
  3. De gehele boekhouding zelf doen

 

Voor welke optie je ook gaat, wees je er altijd van bewust dat jij eindverantwoordelijke bent voor de administratie. Ook als je een boekhouder hebt ingeschakeld. Alleen al daarom is het verstandig om goed na te denken over wat jij doet en wat je laat doen. Zorg ook dat je basiskennis hebt van de boekhouding en administratie. Dit geeft je waardevol inzicht en meer controle over je eigen cijfers en dus je zzp-schap.

Omdat je altijd zelf met de boekhouding te maken krijgt, is het aan te raden om een boekhoudprogramma te gebruiken. Een programma stelt veel zaken automatisch goed voor je in, verkleint de kans op fouten en zorgt ervoor dat je administratie voor langere tijd goed bewaart wordt. Hieronder vind je enkele boekhoudprogramma’s die wij aanraden:

 

Mogelijkheid 1: de boekhouding als zzp’er geheel uitbesteden aan een boekhouder

De gehele boekhouding uitbesteden aan een boekhouder gebeurt veel. Je besteedt dan alles uit aan een boekhouder of accountant. Dit is een goede keuze als je al je tijd nodig hebt voor je eigen onderneming. Immers verdien je daar jouw geld mee. Bovendien kan het uitbesteden veel frustratie en stress schelen. Veel zzp’ers vinden het bovendien een gerustellende gedachte dat iemand anders hun boekhouding bijhoudt en op tijd de aangiftes doet.

Nadeel van het uitbesteden van je boekhouding is dat je minder goed weet hoe je er financieel voorstaat als zzp’er. Je moet blind je boekhouder vertrouwen. Immers, diegene gaat over het juist voeren van de boekhouding waar jij eindverantwoordelijk voor bent. Tip is dan ook om ervoor te zorgen dat je wel enige basiskennis hebt van boekhouden. Zo begrijp je beter wat je boekhouder precies doet en hoe je er financieel voorstaat. Spreek ook af met je boekhouder dat hij je regelmatig bijpraat over de stand van zaken. Wat ook helpt om inzicht en overzicht te behouden is het gebruik van een boekhoudprogramma waar ook jij toegang tot hebt.

Voordelen zzp boekhouding uitbesteden:

  • Scheelt tijd en stress
  • Je hoeft je niet te verdiepen in de regels van de Belastingdienst
  • Boekhouder kent mogelijk handige tips en trucs waardoor je minder belasting betaalt

Nadelen zzp boekhouding uitbesteden: 

  • Soms minder inzicht in je eigen cijfers
  • Uitbesteden kost geld

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Mogelijkheid 2: boekhouding als zzp’er gedeeltelijk uitbesteden

Veel zzp’ers kiezen ervoor om de boekhouding gedeeltelijk uit te besteden aan een boekhouder. Een veel voorkomende verdeling is dat je als zzp’er zelf de boekhouding en de aangifte omzetbelasting doet. De boekhouder controleert op zijn beurt alles en stelt de aangifte inkomstenbelasting op.

Vaak is dit een prettige verdeling omdat de omzetbelasting niet heel erg ingewikkeld is. Met een beetje uitleg van de boekhouder kan je het prima zelf. Vergeet alleen niet dat je de aangifte en betaling elk kwartaal op tijd moet doen!

Voordeel hiervan is dat je elk kwartaal naar je financiën moet kijken. Je houdt zo elk kwartaal bij wat er in- en uitgaat en weet beter hoe je bedrijf er financieel voorstaat.

Om de boekhouding makkelijker te maken voor jezelf en de boekhouder is het aan te raden om goede boekhoudsoftware te gebruiken. Je kunt dan beiden met eigen inlogcodes de boekhouding beheren.

De voordelen van gedeeltelijk uitbesteden:

  • Meer betrokken bij je eigen financiën
  • Moeilijke onderdelen boekhouding uitbesteedt
  • Boekhouder controleert jouw boekingen

De nadelen van gedeeltelijk uitbesteden: 

  • Onduidelijkheid over wie wat doet ligt op de loer
  • Boekhouding bijhouden kost je tijd
  • Je zult zelf kennis moeten hebben van boekhouding (meestal de btw)

Mogelijkheid 3: de boekhouding als zzp’er zelf doen

Het zelf bijhouden van je boekhouding is best een kunst. Niet voor niets hebben de meeste zzp’ers een boekhouder die ze hier (gedeeltelijk) bij helpt. Maar dit betekent niet dat je een boekhouder moet inschakelen. Het hebben van een boekhouder is niet verplicht en het zelf voeren van de boekhouding heeft ook voordelen.

De voordelen van zelf je boekhouding voeren zijn:

  • Je hebt goed inzicht in de financiën van je onderneming
  • Het kost je geen geld

Als je zelf de boekhouding voert heeft dit wel de volgende nadelen:

  • Het kost (veel) tijd
  • Je moet op de hoogte zijn van de belastingregels
  • Je maakt snel fouten

Volledig zelf je boekhouding uitvoeren als zzp’er is alleen aan te raden als je minder dan € 20.000,- omzet draait op jaarbasis en enkele facturen stuurt per maand. Waarbij we ervan uitgaan dat je enige kennis en interesse hebt in boekhouden en belastingen. In alle andere gevallen is het aan te raden om in ieder geval een gedeelte van je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder.

In de praktijk zie je namelijk dat de boekhouding vaak onderaan het lijstje belandt van zaken die moeten worden gedaan. Hierdoor loop je al snel achter en wordt het een rommeltje. Zeker als je in de loop van de tijd groeit in opdrachten. Bovendien kost het veel tijd om (naderhand) fouten te herstellen.

Ben je van plan om zelf de administratie als zzp’er te voeren?

Een tip is om dan een online boekhoudprogramma aan te schaffen. De Belastingdienst raadt dit zelfs aan! En niet voor niets, een boekhoudprogramma scheelt veel tijd, verkleint de kans op fouten en geeft je meer inzicht in je financiën.

Download als naslagwerk ook het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Hier staan alle belastingregels in die je moet weten om correct je boekhouden en belastingaangiftes te doen. Het handboek is gemaakt voor startende en kleine ondernemers. Je vindt er informatie in over belastingen, bijdragen en sociale verzekeringspremies.

Tot slot, boekhouding zzp: verplichtingen

De enige verplichting die je hebt als zzp’er voor de Belastingdienst is het voeren van een kloppende boekhouding. Deze ben je verplicht 7 jaar te bewaren. Mocht de Belastingdienst een keer langskomen dan vragen ze je boekhouding altijd tot 7 jaar terug op. Zorg daarom voor een overzichtelijke boekhouding als zzp’er. Een boekhouding die ook nog na 7 jaar nog door jezelf te begrijpen is.

Zelf de boekhouding doen? Vergelijk software voor je boekouding als zzp’er

 

Dit zijn 3 van de populairste boekhoudprogramma’s van dit moment. Je kan ook uitgebreid boekhoudprogramma’s vergelijken

Heb je interesse in een programma?  Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het programma.

Remko van Buuren

Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement, heb ik mijn sporen verdiend bij verschillende multinationals. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen ondernemersavontuur beleefd en veel geleerd onderweg. Nu sta ik klaar om jou te helpen bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf!

Andere interessante artikelen

Waarom betaal je ZVW Premie (zorgverzekeringswet premie) als ondernemer?

Bijna iedere ondernemer is bekend met de aangifte Inkomstenbelasting. Veel ondernemers zetten hiervoor een deel van de omzet opzij om zo de ...
Gepost op: 24 maart 2024

Een boekhouder in Utrecht vinden

Wil jij nooit meer stress ervaren over je boekhouding, geen enkel belastingvoordeel missen en op een onoverzichtelijke manier met cijfers omgaan? Dan ...
Gepost op: 29 maart 2022

Deze kosten zijn wel, niet of beperkt aftrekbaar

Ondernemers mogen zakelijke kosten aftrekken van de winst bij de aangifte Inkomstenbelasting. Zakelijke kosten zijn de kosten die (binnen redelijke grenzen) nodig ...
Gepost op: 3 april 2024

Zo maak jij de werkplek LGBTQ-vriendelijk

Als je eigen baas bent, wil je als het goed is dat al je werknemers zich prettig voelen onder jou en dat ...
Gepost op: 4 september 2023

In 6 stappen succesvol netwerken

De ZZP’er is de grootste groep qua omvang in ondernemersland. De zelfstandig ondernemer verdient meer credit, zij zijn immers hun eigen afdeling ...
Gepost op: 22 mei 2015

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als ik parttime als zzp’er werk?

Het komt vaak voor dat mensen die zzp’er willen worden, in eerste instantie op parttime basis gaan ondernemen. Je blijft dus (gedeeltelijk) werken ...
Gepost op: 23 januari 2023

Wat is het verschil tussen een vof en bv?

Rechtsvormen zijn er in allerlei soorten en maten. Veruit de populairste is de eenmanszaak, op de voet gevolgd door de bv. Ook ...
Gepost op: 4 november 2020

Marktonderzoek

Wil je weten hoe jouw markt eruit ziet, hoe groot die is (en of die er eigenlijk wel is) en wie jouw ...
Gepost op: 9 december 2019

Zo maak je een correcte zakelijke factuur

Als ondernemer stuur je een zakelijke factuur voor alle goederen en diensten die je hebt geleverd aan andere ondernemers en bedrijven. Als ...
Gepost op: 25 februari 2022

Met deze handige tools wordt jouw administratie een ‘piece of cake’

Ondernemen leuk, administratie en cijfers niet? Helaas hoort het er echt bij. Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk tijd besteden aan ...
Gepost op: 8 juni 2023

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.