ZZP of BV? Dit is wat je als ondernemer moet weten

ZZP of BV? Dit is wat je als ondernemer moet weten

Heb je de knoop doorgehakt en ga je als ondernemer aan de slag?  Of loop je al wat langer mee in het ondernemerswereldje en twijfel je over het omzetten van je eenmanszaak naar een bv? Geen nood: in dit artikel leggen je precies uit wanneer je als zzp’er of bv moet ondernemen.

Maar voordat we in die verschillen duiken, wil ik graag nog één misverstand uit de weg ruimen.

Waarom zzp of bv de verkeerde vraag is

De vraag ‘zzp of bv’ is namelijk geen goede vraag. Het is hetzelfde als appels met peren vergelijken. Of – om het een beetje sportief te houden – jezelf als goede derde helftvoetballer vergelijken met de vedettes uit de Champions League. Kortom: het gaat over twee totaal verschillende dingen. Een zzp(‘er) is namelijk, in tegenstelling tot een bv, géén rechtsvorm. Een eenmanszaak, waar veel starters voor kiezen, is dat wel.

Eenmanszaak of bv?

Goed, een eenmanszaak of bv dus. Om een goede keuze te maken tussen beide rechtsvormen, is het goed om te weten dat er een paar belangrijke verschillen tussen beide rechtsvormen zitten, bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid en bestuur.

De vier grootste verschillen tussen een eenmanszaak en bv

Aansprakelijkheid

Een van de grootste verschillen tussen een eenmanszaak en een bv, is de aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak is er – zoals het woord al zegt – één eigenaar. Die eigenaar is hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Oftewel: mochten de zaakjes niet zo lekker lopen, dan kan een schuldeiser in het uiterste geval beslag laten leggen op je huis of andere persoonlijke eigendommen. Dat heeft ermee te maken dat er juridisch gezien geen onderscheid wordt gemaakt tussen jouw zakelijk- en privévermogen. Heb je een partner? Dan kun je hierover afspraken maken in jullie huwelijkse voorwaarden.

Bij een bv – een besloten vennootschap – werkt het anders. Omdat een bv een rechtspersoon is, kunnen schuldeisers normaal gesproken geen aanspraak maken op je privévermogen. Dat kunnen ze alleen als blijkt dat er sprake was van zogenoemd ‘onbehoorlijk bestuur’.

Bestuur

Daarmee komen we op een ander verschil: het bestuur. Bij een eenmanszaak is het vrij simpel: jij bent de eigenaar en daarmee de bestuurder van jouw onderneming. Zo sta je ook ingeschreven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Als zzp’er hoef je dus aan niemand verantwoording af te leggen, behalve aan je boekhouder, de Belastingdienst en je eventuele partner dan ;-).

Ben je van plan om een besloten vennootschap te starten of over te stappen van een eenmanszaak naar een bv? Realiseer je dan dat een bv werkt met aandeelhouders en bestuurders. In een bv hebben aandeelhouders de meeste macht: door hun aandeel in jouw bedrijf zijn zij mede-eigenaar en hebben ze dus winst- en stemrecht. Bestuurders hebben een iets andere rol: zij zijn in (loon)dienst van jouw bv en hebben de dagelijkse leiding. Bovenstaande klinkt misschien een beetje ingewikkeld en deftig, maar soms zijn aandeelhouder en bestuurder ook gewoon één en dezelfde persoon. Dat geldt bijvoorbeeld voor directeur-grootaandeelhouders.

Goed om te weten: voor een bv moet je – in tegenstelling tot met een eenmanszaak – wel even langs de notaris voor een officiële akte van oprichting.

Fiscaal

Als ondernemer wil je niet alleen een fijne omzet draaien: je wilt er natuurlijk onder de streep ook zoveel mogelijk aan overhouden. Bij de keuze van een ondernemer voor een eenmanszaak of bv, speelt naast aansprakelijkheid fiscale regelgeving vaak ook een aanzienlijke rol.

Administratieve verplichtingen

Dan zijn er nog administratieve verplichtingen. Want of je nou een eenmanszaak runt of een bv hebt: je moet te allen tijde een gedegen administratie bijhouden. Lang leve de online boekhoudprogramma’s!

Naast de standaard administratieve handelingen zoals je urenadministratie bijhouden en (btw-)aangifte doen, geldt er voor een bv nog iets anders: je bent namelijk verplicht om na afsluiting van het boekjaar een jaarrekening op te maken en te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Belastingen en aftrekposten als zzp’er

Bij een eenmanszaak heb je te maken met twee soorten belastingen: de omzetbelasting en inkomstenbelasting. Het voert te ver om alle ins en outs daarover hier uit te leggen, maar gelukkig schreven we in dit artikel over belastingen als zzp’er al alles wat je moet weten. Wat ik hier wel wil benoemen, zijn de verschillende aftrekposten waar je als zzp’er (mogelijk) recht op hebt. De belangrijkste zijn de startersaftrek, zelfstandigenaftrek (samen vaak ondernemersaftrek genoemd) en de mkb-winstvrijstelling.

De eerste twee aftrekposten breng je in mindering op je winst, waardoor je minder belastbare winst overhoudt. Houd je winst over, dan mag je daar nog eens 14 % (2021) mkb-winstvrijstelling van af trekken. Zo betaal je dus uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Let op: aan deze aftrekposten zit een aantal voorwaarden, zoals je in dit artikel over aftrekposten voor zzp’ers kunt lezen.

Fiscale regelgeving voor bv’s

Bij een bv zit het ietsje anders: de Belastingdienst ziet ‘de bv’ (en dus niet jou) als ondernemer. Je bent zelf in dienst van de bv en betaalt daarom ook inkomstenbelasting. Om zo min mogelijk belasting te betalen, zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen om jezelf dan maar een laag salaris toe te kennen. Helaas: dat mag niet. Er geldt namelijk een gebruikelijk loon-regeling. Voor 2021 ligt dit bedrag op € 47.000,-.

Als eigenaar van een bv betaal je – naast inkomstenbelasting – ook vennootschapsbelasting. Deze vorm van belasting betaal je over je belastbare winst. Voor 2021 gaat het om 15 % tot en met € 245.000. Daarboven geldt een tarief van 25 %. Keer je winst uit aan je aandeelhouders? Dan moet de bv hierover belasting betalen: 15 %. Als ontvangende partij betaal je 26,9 % (2021).

Voor- en nadelen van een BV en eenmanszaak

Hierboven heb ik de belangrijkste aspecten van een eenmanszaak en een bv besproken. Het grootste voordeel van een eenmanszaak ten opzichte van een bv zijn de wettelijke (administratieve) verplichtingen. Zoals ik hierboven schreef, ben je als bv wettelijk verplicht om een jaarrekening op te stellen én een akte van oprichting op te stellen via de notaris. Vaak werk je ook samen met een accountant. Dat kost allemaal geld. Bovendien heb je bij een besloten vennootschap te maken met aandeelhouders en bestuurders, terwijl je bij een eenmanszaak alles in je eentje kunt beslissen.

Daartegenover staat – en dat is best een belangrijke – het verschil in aansprakelijkheid. Een groot voordeel van een bv ten opzichte van een eenmanszaak is namelijk het feit dat je niet hoofdelijk aansprakelijk bent.

Dan is er het verschil in belastingen. Uiteraard ontkom je er bij beide rechtsvormen niet aan om te betalen, maar bij de ene rechtsvorm ben je wel voordeliger uit dan bij de ander. Dat heeft te maken met de hoogte van je winst. Kort samengevat: hoe meer winst je maakt, hoe aantrekkelijker het is om een bv te hebben. Tot slot is het goed om, in je vergelijking tussen een eenmanszaak en bv, na te denken over zaken zoals je imago en de mogelijkheden voor het verkopen of overdragen van je bedrijf.

Wanneer ga je van een eenmanszaak naar een BV?

Als het goed is, heb je na het lezen van dit artikel een goed beeld over de rechtsvorm van jouw onderneming. Ben je er nog niet helemaal uit? Geen probleem: je kunt je rechtsvorm altijd wijzigen. Sterker nog: er zijn genoeg zzp’ers die in de loop der jaren hun eenmanszaak omzetten naar een BV. Dat heeft te maken met belastingtarieven en aftrekposten. Het omslagpunt ligt bij ongeveer € 100.000,- per jaar. Is je winst hoger? Dan is het fiscaal gunstig om voor een bv te kiezen. Is je winst lager, dan werkt een eenmanszaak in jouw (fiscale) voordeel.

 

Janet Freriks

Als freelance journalist en (commercieel) tekstschrijver, werkt Janet Freriks zowel voor als achter de schermen in medialand. Zo schrijft ze voor (landelijke) online media en helpt met liefde andere ondernemers aan ijzersterke webteksten, persberichten of blogs. Haar bedrijf Thuis in Teksten bestaat sinds 2016, dus inmiddels heeft Janet de nodige ervaring op het gebied van zakelijk ondernemen. Daarnaast heeft ze met haar blogs voor zakelijkgroeien.nl een helder doel voor ogen: ingewikkelde materie omtoveren tot laagdrempelige en lekker leesbare teksten. Meer over Janet weten? bezoek haar linkedin profiel: Janet Freriks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Knab: de bank voor zzp’ers. Ik ben fan

Als startend zzp’er moet je een aantal zaken regelen. Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, vraag je je wellicht ...
Gepost op: 26 mei 2023

Marketinginstrumenten

In de marketing wordt vaak gebruik gemaakt van marketinginstrumenten. Dit zijn marketing elementen die stuk voor stuk kunnen bijdragen aan jouw succes. ...
Gepost op: 21 mei 2015

Hoe acquisitie doen als ZZP’er?

Hoe doe je als zzp’er acquisitie zodat je nieuwe klanten krijgt? Als je voor jezelf gaat beginnen als zzp’er, maar ook als ...
Gepost op: 22 mei 2015

Facturen in bitcoin verwerken in je boekhouding

2013 was het jaar dat de bitcoin de digitale valutamarkt begon over te nemen. De munt heeft sindsdien dalen en pieken gehad. ...
Gepost op: 7 juni 2021

Starten van je bedrijf: plannen of gewoon doen?

Maak je eerst een plan of ga je gewoon beginnen als ZZP’er? Een idee is één verhaal, het ook nog eens uitvoeren ...
Gepost op: 24 mei 2015

Samenwerken met Swishfund: de voordelen voor jouw bedrijf

Als ondernemer weet je als geen ander dat financiering essentieel is om te groeien. Maar het vinden van de juiste financieringspartner kan ...
Gepost op: 15 mei 2023

Dit zijn de 5 redenen waarom verzuimbegeleiding zo belangrijk is voor bedrijven

Voor veel bedrijven is verzuimbegeleiding een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsstrategie. Het helpt bij het managen van de productiviteit en gezondheid van ...
Gepost op: 11 april 2023

Social Media veel effectiever inzetten in 4 simpele stappen

Natuurlijk is het leuk om een update over je bedrijf te geven op je eigen Facebook pagina, maar wie en wat bereik ...
Gepost op: 30 november 2015

Hoe krijg je als zzp’er klanten via LinkedIn?

Een van de vele manieren om als zzp’er aan klanten te komen is via LinkedIn. Als je jouw LinkedIn-profiel op de juiste ...
Gepost op: 5 augustus 2019

Waar bestaat de boekhouding als zzp’er uit?

Als zzp-er ben je vanaf dag 1 van je onderneming verplicht een boekhouding te voeren. In deze boekhouding hou je bij welke ...
Gepost op: 14 december 2015

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.